Gregory82 Posted April 19, 2009 Report Share Posted April 19, 2009 Witam. Które ogniwa polecacie 1300mah GPczy Firefox 1500mah . Nigdzie nie mogę znaleść jaki mają opór wew. te ogniwa. Bardziej niż na rofie zależy mi żeby bateria pochodziła ze 2 lata. Jeżeli ktoś posiada sticka firefoxa 9.6-1500 w dboys (np.rk06) prosiłbym o sprawdzenie czy ta bateria jest "grubsza" od stockowej batki DBOYS 1100 mah. Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted April 19, 2009 Report Share Posted April 19, 2009 Jedne i drugie są dobre, jak masz mikroprocesorówkę to oba pochodzą i dłużej, niźli dwa lata. Quote Link to post Share on other sites
Czajson(wiking126p) Posted April 19, 2009 Report Share Posted April 19, 2009 Ogniwa z Firefox o którym mówisz są minimalnei grubsze, ale do Rk02 wchodziły spokojnie. Mi mój Firefox zepsuł się po 5 użyciach radzę brać G&P. Quote Link to post Share on other sites
Gregory82 Posted April 19, 2009 Author Report Share Posted April 19, 2009 (edited) Ogniwa z Firefox o którym mówisz są minimalnei grubsze, ale do Rk02 wchodziły spokojnie. Mi mój Firefox zepsuł się po 5 użyciach radzę brać G&P. Jak masz suwmiarke i tego padniętego firefoxa to sprawdziłbyś dokładnie grubość ogniwa (bez kabla). Mam inna podstawę szczerbinki i stockowa bateria dboys ciężko mi wchodzi ;) Ps. baterie GP to nie G&P Edited April 19, 2009 by Gregory82 Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted April 19, 2009 Report Share Posted April 19, 2009 (edited) Ogniwa z Firefox o którym mówisz są minimalnei grubsze, ale do Rk02 wchodziły spokojnie. Mi mój Firefox zepsuł się po 5 użyciach radzę brać G&P. Jakich użyciach ? Prawidłowy użytkowany ? Mikroprocesorówką ? Bo mój i kumpli żyją od dłuższego czasu (mój ok 4 mies.) bez problemów i są bardzo wydajne... Grubość ogniwa mini FireFox 1500mAh to u mnie równo 17mm z termokurczem, czyli wierząc ludziom z ASGshop'u tyle samo co GP. Edited April 19, 2009 by Gogin Quote Link to post Share on other sites
Gregory82 Posted April 19, 2009 Author Report Share Posted April 19, 2009 Nie mam procesorówki, pakiety będę ładował taką ładowarką. 4 miesiące to krótko żeby ocenić baterie (mój intelect przez 6 miesiecy działał super - 2 miesiące później umarł :) Stockowa batka dboys też ma 17mm czyli wychodzi na to że jest taka sama. Znalazłem jeszcze takie ogniwa. Może ktoś ich używał ?? Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 Te mikroprocesorówki kaszanią aku. :) Po roku z G&P 3300mAh zostało 1475mAh :) Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 Ciekawostka: W 3 letnią Sanyo Cadnica 1800mAh 10,8V wbiłem 1772mAh :) Jednak firma to firma :) Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 Ciekawostka: W 3 letnią Sanyo Cadnica 1800mAh 10,8V wbiłem 1772mAh :) Jednak firma to firma :) I to jest wypowiedź :-P Sanyo to Sanyo 8-) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 A GP to nie G&P ;) Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 Powiem wam lepszy manewr: odkupiłem FN FAL od użytkownika tego forum, wszystko super itd. ale aku. o którym wcześniej pisałem G&P miał juz chyba dość. Że dość niedawno zakupiłem fajną ładowarkę, postanowiłem włączyć opcję 3 cykli rozładowania/naładowania prądem 0,2A/0,2A. Po 24h ceregieli na wyświetlaczu pokazało się 3705 gdzie aku. ma nominalnie 3300mAh, musiałem odłączyć ręcznie bo sam już nie wiedziałem czy może coś przełączyłem żeby po naładowaniu odłączyła się sama. Po odłączeniu aku. był ciepły. W każdym razie w aku. G&P 3300mAh ponad roczny wepchnąłem ponad 3,7Ah jak to możliwe? Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted April 24, 2009 Report Share Posted April 24, 2009 Zrobiłeś tzw "formowanie akumulatora". Po takim zabiegu akumulator (najczęściej) odzyskuje swoje dawne siły i pojemność. Np nowa bateria od razu nie naładuje się do pojemności nominalnej, dopiero po kilku cyklach pełnego rozładowania i ładowania. No i najlepiej używać prądu mniejszego (do 0,5A-"wolniejszego"), wtedy akumulator będzie miał większą pojemność niż na (1A). Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted April 24, 2009 Report Share Posted April 24, 2009 Marcinek moja ładowarka też tak dziwnie działa czasem przy starych aku., powinieneś mieć opcję ustawienia pojemności maksymalnej kiedy przerywa ładowanie. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted April 24, 2009 Report Share Posted April 24, 2009 No właśnie ustawiłem :) Dzięki za pomoc ale to dobrze wiedzieć że można takie rzeczy robić ze starymi aku. Quote Link to post Share on other sites
Czajson(wiking126p) Posted April 24, 2009 Report Share Posted April 24, 2009 Co do tego Firefoxa to ładowałem go ładowarką z zestawu(chińską), noi nie przeprowadziłem prawidłowego formatowania, ale dla porównanie tak samo postępowałem z batką stock i działa od ponad roku ;) A GP to nie G&P Mój błąd, źle spojrzałem ;) Quote Link to post Share on other sites
wojskowy27 Posted April 25, 2009 Report Share Posted April 25, 2009 Miałem Firefoxa przez 7 miesięcy - działał bdb, ładowałem go ansmannem AC48T. Quote Link to post Share on other sites
tymidus Posted September 23, 2009 Report Share Posted September 23, 2009 Ja używam Akumulatora FIREFOX 8.4V 1500mAh i 9,6V 1500mAh ładuje je ładowarką mikroprocesorową i narazie odpukać bez problemowo działają. Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted September 27, 2009 Report Share Posted September 27, 2009 Mogę troszkę powiedzieć apropo ładowania bateryjek. W instrukcji mojej ładowarki (Schulze GMBH) jest napisane, jak ustawiać odpowiednie ograniczenie pojemności baterii podczas ładowania (mimo tego, że automatycznie bardzo dobrze wie, kiedy przestać ). Rzecz ma się do akumulatorów Sanyo 1000mAh czyli takiego czegoś, o czym już ani widu, ani słychu od minimum 5 lat. Do baterii o pojemności 1Ah, każą ustawić ograniczenie do 1.6Ah. Podobnież przy ładowaniu NiCD są właśnie bardzo duże straty prądu podczas ładowania, a przy NiMH jest to zjawisko zminimalizowane, aczkolwiek jeżeli w 3300 wchodzi prawie 3800 to znaczy, że coś jest już nie tak :) Druga sprawa to grzanie baterii podczas ładowania. NiMH POWINNY się grzać podczas ładowania, to znaczy, że żyją i mają się dobrze ;) jak ja ładuje swoje 3000mAh prądem o nat. 5A to frontgrip robi się przyjemnie gorący i właśnie wtedy, gdy ma wysoką temperaturę, w baterii (mimo prawom fizycznym dotyczącym oporu przewodników) opór wewnętrzny maleje. Dla niedowiarków, MIERZYŁEM :) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 27, 2009 Report Share Posted September 27, 2009 ale smażąc tak ogniwa skracasz ich żywotność :P ni-mh o tej pojemności ja lądowałbym prądem max 2A bo więcej nie ma sensu. ni-cd od sanyo rc ładowałem prądem nawet 6A i nic sie nie działo :P Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted September 28, 2009 Report Share Posted September 28, 2009 e tam, bateria ma już 3 latka i nie spadła jej pojemność :) sprawuje się świetnie i prąd ładowania 5A nie sprawia jej żadnych kłopotów ;) Quote Link to post Share on other sites
0utsider Posted October 2, 2009 Report Share Posted October 2, 2009 Do FF trzeba mieć szczęście. Pierwszy, który przyszedł od Krakmanow, byl uszkodzony i rozładowywał się po 1 dniu. Na szczęście nie było problemów z gwarancją i drugi śmiga już ponad pół roku, co miesiąc formatowany na mikroprocesorówce kolegi. Mowa o batce NiMh 1500 mini. Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted October 2, 2009 Report Share Posted October 2, 2009 Jak się kupuje baterię, to powinno się popatrzeć na datę produkcji. Fabrycznie są ładowane do około 30%pojemności i wtedy można je przechowywać do około 2lat bez ładowania. Po tym czasie następuje samoistne rozładowanie i szlag je trafia :( Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 2, 2009 Report Share Posted October 2, 2009 li-po jak do mnie przychodza maja napiecie ponad 3,8v :) na celę wiem bo mierze każdą baterie przy dostawie i przed wysyłką zeby ktos nie dostał faila :P Quote Link to post Share on other sites
Ijet Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 Mój Firefox mini 8,4 1500 mAh umarł po ok 1 roku użytkowania. Ładowany był ok raz na tydzień ładowarką batimexa. Quote Link to post Share on other sites
_Mnichu Posted October 14, 2009 Report Share Posted October 14, 2009 Jak się kupuje baterię, to powinno się popatrzeć na datę produkcji. Fabrycznie są ładowane do około 30%pojemności i wtedy można je przechowywać do około 2lat bez ładowania. Po tym czasie następuje samoistne rozładowanie i szlag je trafia :( Gdzie jest umieszczona informacja o dacie produkcji? Bo właśnie kupiłem Firefoxa 9.6 i mam podejrzenie, że jest padnięty. Jakie powinno być napięcie na nowym, nie używanym i nie ładowanym nigdy akumulatorze? Bo zgodnie z moją wiedzą, 0,9V/ogniowo to minimum, tymczasem aku które kupiłem na 2,75V na cały pakiet... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts