zombie_snake Posted May 5, 2009 Report Share Posted May 5, 2009 (edited) Szperając po serwisie gazeta.pl znalazłem ciekawe zdjęcie opisane jako "gruzińskie wojska". Czy to jest jakieś nowum w ichniej armii, a może to prywatne zakupy żołnierzy (chodzi mi o tego ala MARPATa, coś jak Helikon)? Edited May 5, 2009 by zombie_snake Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted May 5, 2009 Report Share Posted May 5, 2009 To już podczas wojny z Rosją było widać :P To MARPATy od hamerykanów (chyba) Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted May 5, 2009 Report Share Posted May 5, 2009 Pierwszy z lewej ma chyba inny odcień... bardziej spłowiały? Czy Tru-Spec dorwał kontrakt stulecia? ;) Quote Link to post Share on other sites
wally Posted May 5, 2009 Report Share Posted May 5, 2009 Gruzja zacieśniła współpracę z juesej więc zarówno umundurowanie jak i broń mają hamerykańską (aczkolwiek nie na tym zdjęciu - chodzi o broń) Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted May 5, 2009 Report Share Posted May 5, 2009 Gruzja zacieśniła współpracę z juesej więc zarówno umundurowanie jak i broń mają hamerykańską (aczkolwiek nie na tym zdjęciu - chodzi o broń) Kupę broni zabrali im ruscy (no ewentualnie zniszczyli ;)) Quote Link to post Share on other sites
raku Posted May 5, 2009 Report Share Posted May 5, 2009 Mi się wydaje, że to standard na wyposażeniu, ale nie jestem pewien :D Na redzone są te mundury w sprzedaży :D Ma to trochę domieszki białego więc to nie może być marpat wg mnie :D Oczywiście trza czekać na opinię znawcy. Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted May 5, 2009 Report Share Posted May 5, 2009 (edited) Na redzone masz rosyjskie mundury w zifrze, a nie MARPATcie. Mundury Gruzinów są w kroju ACU (Tak wnioskuję z tego zdjęcia http://www.ngb.army.mil/news/archives/2008...rgians-full.jpg, a kurtka jest z tego co mi wiadomo robiona tam u nich, same mundury mogą być z USA. Edited May 5, 2009 by aciepk Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 6, 2009 Report Share Posted May 6, 2009 Mundury są z USA, była o tym mowa już w czasie wojny. Gruzja od dawna blisko współpracowała z USA - mieli eMki, HMMWV itp. Quote Link to post Share on other sites
Keltuzar Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 Ale jak by się przypatrzyć to na kurtce tego z lewej skupiska czarnych plamek są mniejsze , to chyba jakaś kopia . Quote Link to post Share on other sites
MATRON Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 Kopia nie kopia prawdą jest iż amerykanie traktują ich jak bliskich sojuszników, sprzęt, szkolenie i o ile się nie mylę stacjonuje u nich armia US jako szkoleniowa. Latarki też podchodzą pod fultony. Quote Link to post Share on other sites
Switek69 Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 Mundury są z USA, była o tym mowa już w czasie wojny. Gruzja od dawna blisko współpracowała z USA - mieli eMki, HMMWV itp. Możliwe, że wyprodukowała im te mundury amerykańska firma (zapewne ze szwalniami w Chinach Ludowych) ale to, na pewno, nie są mundury USMC. Sami Gruzini twierdzą, jest to ich własny wzór (kamuflażu i mundurów), w takim samym, zapewne, sensie jak własnym wzorem umundurowania i kamuflażu jest ubranie połowo-ćwiczebne GROM. Ale jak wiadomo Gruzinom wierzyć nie można. ;) Quote Link to post Share on other sites
Keltuzar Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 Wiele państw zżyna patent z kształtem pixeli :D Chciałem tylko poruszyć kwestię tego że po przyjrzeniu się kurtce pana z lewej a pozostałym widać że kurtka pana po lewej drastycznie się różni ;) Widać że zimna wojna jeszcze trwa ... A i co to za kamizelki ? Quote Link to post Share on other sites
scuro Posted July 5, 2009 Report Share Posted July 5, 2009 Mam takie pytanko - czy gruzińskie wojska używają maskałatów KZS/KLMK? Przeszukałem cały topic o wojnie w Gruzji na militaryphotos i nic nie znalazłem na ten temat. Widząc fotkę Gruzina w klmk będę jeszcze szczęśliwszy :) Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted July 6, 2009 Report Share Posted July 6, 2009 Z tego co wiem raczej unikaja kamuflazy rosyjskiego pochodzenia. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts