edhunter Posted May 11, 2009 Report Share Posted May 11, 2009 (edited) A&K MK43 MOD0 Hop-Up: Regulowany Długość: 940 mm Waga: 6050 g Pojemność magazynka: 3500 BB Prędkość początkowa: około 450 fps Cechy dodatkowe: indywidualny numer seryjny Producent: A&K Tryb Ognia: Ciągły Już na początku widać że tym razem Chińczycy przeszli samych siebie. Po pierwszym rzucie oka można by sobie dać rękę uciąć że replika nie pochodzi z ChRL. Powala swoim wyglądem i masywnością jak na replikę karabinu strzelającego kalibrem 7,62mm przystało. Podobne odczucia wizualne co do wykonania miałem tylko przy M16A1 G&P. M60 firmy A&K posiada oryginalne oznaczenia SACO DEFENSE umiejscowione na lufie i z lewej strony body, bez literówki jak to miało miejsce w produkcie firmy Inokatsu. Żółci ludzie tworząc to cudo wzorowali się na modelu MK43 MOD0 czyli nieorisowanego M60E4 używanego przez jednostki NAVY SEALS od 1995 roku Teraz przejdziemy do największych innowacji, które zaprezentowano w tej replice. PRIMO: W atrapie rury gazowej znajduje się potencjometr którym możemy regulować ROF'a od prędkości traktora aż po motorówkę. Przy przekręcaniu słychać wyraźne kliknięcia wiec nie będzie problemu ze znalezieniem naszego ulubionego ustawienia. SECUNDO: Gearbox jest wzorowany na tym, który znamy z minimi. Jest on jednak lekko przedłużony i zwężony. W środku znajduje się się praktycznie wnętrze GB v2 poza przedłużoną dyszą i dosyłaczem co wymuszone jest jego wymiarami. Wymiana sprężyny odbywa się tak samo jak w minimi. Ogólnie sprawia on wrażenie niezniszczalnej cegłówki(ale czego to człowiek w życiu nie zniszczył). TERCIO: Magazynek znajduje się w pokrowcu z cordury, jest wykonany z plastiku. Mieści około 3500 kuleczek. Posiada 2 tryby pracy. Stałe podkręcanie, które jest w sumie bezsensu, oraz zintegrowany ze spustem. Zaczyna on pokręcanie na chwilę przed tym jak zaczyna pracować silnik. Można też podłączyć kabel z piroprzełącznikiem aby podkręcać wedle własnej woli. Magazynek przypinamy do body za pokrowiec co zmniejsza szanse na uszkodzenie go przy upadku. W pokrowcu znajduje się również miejsce na baterię (wchodzi nawet na dużych ogniwach). Kaem kaemowi nie równy. Studium porównawcze. Co do poręczności w użytkowaniu to M60 bije na głowe M249 PARA. Mniejszy mag i dwa chwyty pozwalają nam swoodnie operować repliką co było utrudnione przy Minimi nawet zasilnego z magazynków od M16. Wagowo M60 wydaje sie być trochę lżejsze co potrafią doceniać plecy, a i dwójnóg (trójpozycyjny) wykonano wyśmienicie (jak wiadomo jest to pięta achillesowa w przypadku Minimi). Trudniej jest też przypadkowo zwolnić lufę, a zarazem łątwiej ją założyć. Nie trzeba zapierać repliki o ziemie tak jak M249. Komory w obu replikach działają na takiej samej zasadzie jednakże ta w Mk43 jest dłuższa i przykręcana śrubą do lufy zewnętrzenej, co uniemożliwa jej przesuwanie sie. Zastosowano w niej gumkę Hop-Up bez kołnierza. O ile komora stockowa w Minimi była tragiczna to w tej replice ładnie kręci. Dodatkowo o wiele łatwiej jest też złożyć sie do przyrządów celowniczych. Z dodatkowych smaczków można wymienić prowadnice zamka na wewnętrznej stronie pokryw i pięknie wykonany tłumik płomienia Przemyślenia po 18 godzinach ciągłego użytkowania. Replika o dziwo jest bardzo poręczna jak na swoje gabaryty i prawie nie obciąża rąk, za to uda i kręgosłup przeżywają katusze. Z magazynkiem trzeba się umiejętnie obchodzić. Najlepszym pomysłem jest danie dystansów z pianki po jego umiejscowieniu w pokrowcu. Jeżeli tego nie zrobimy należy liczyć się z tym ze przewód doprowadzający kulki( który jest taki sam jak w boxie od minimi) zostanie zablokowany albo uszkodzony a co najgorsze przestanie podawać kulki. Więcej informacji wkrótce po tym adresem w dziale technika/tiunning. Wereszcz Edited May 11, 2009 by edhunter Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted May 11, 2009 Report Share Posted May 11, 2009 Czy do wnętrza magazynka można się dobrać czy jest on zgrzany tak jak np. magazynek od CA 100nb do M249? Quote Link to post Share on other sites
edhunter Posted May 11, 2009 Author Report Share Posted May 11, 2009 odkręca się dolną pokrywę(4 śrubki) i można spokojnie wyjąć wszystko. mechanizm z zębatkami i silnikiem można wyjąć bez potrzeby wyjmowania części z elektroniką. Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted May 11, 2009 Report Share Posted May 11, 2009 Dzięki za info. Wiadomo coś może czy będą same magi w sprzedaży? Quote Link to post Share on other sites
edhunter Posted May 11, 2009 Author Report Share Posted May 11, 2009 tak, mają sprowadzać, niestandardowe części gb też mają w większej ilości wiec nie ma się co martwić że jak padnie to bezpowrotnie. Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted May 11, 2009 Report Share Posted May 11, 2009 Dwa wątki o tej samej replice w dwóch różnych działach? Może ktoś to połączy i przeniesie do II klasy? Quote Link to post Share on other sites
edhunter Posted May 11, 2009 Author Report Share Posted May 11, 2009 ten drugi temat to OT a nie recenzja Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 Edhunter: Śliczny podpis... :roll: Quote Link to post Share on other sites
hary934 Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 Bez urazy, ale ja mam wrażenie, że jest to rezencja taka sama jak ta, która upiększała nam PJ II gen . :roll: Mam szczerą nadzieję, że się myle.... Quote Link to post Share on other sites
Guest Kret Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 Czy dobrze zrozumialem, ze to M60 jest lzejsze od Minimi Para? Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 wg. sklepów: m60 - 7000 g minimi para - 5530 g Quote Link to post Share on other sites
edhunter Posted May 12, 2009 Author Report Share Posted May 12, 2009 (edited) Kret : Jest minimalnie lżejsze i o wiele poręczniejsze, a jej wagę znalazłem w instrukcji wiec zakładam że producent wie ile waży produkt który wypuścił na rynek/ hary934 : replika wytrzymała w moich destruktywnych rękach całe Światło Ksiezyca III a logo PJ nigdzie na nim nie znalazłem zdzisiu : zazdrość niszczy ludzi Edited May 12, 2009 by edhunter Quote Link to post Share on other sites
Andrzej Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 A jak kwestia uchwytu transportowego? Spełnia swoje zadanie w miarę pewnie? Quote Link to post Share on other sites
edhunter Posted May 12, 2009 Author Report Share Posted May 12, 2009 Nie ma on tak jak w minimi stałych pozycji ale nosiłem m60 za niego i go nie oberwało. umocowany jest na pierścieniu wokół lufy Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 To jest uchwyt do zmiany lufy a nie transportowy, zaczep do uchwytu transportowego jest niedaleko na bloku zamka. Qrcze moje Mk43 od VFC załadowane waży ponad 10kg, czyżby chinole odchudzili tą podróbę ? XD Quote Link to post Share on other sites
edhunter Posted May 12, 2009 Author Report Share Posted May 12, 2009 Lufę zwalnia się przez przesunięcie wału i podniesienie wajchy do pionu o 90 stopni. Lekkość wynika zapewne z zastosowania innego stopu metali. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 zdzisiu : zazdrość niszczy ludzi Wrodzona nadmierna skromność też. Quote Link to post Share on other sites
edhunter Posted May 12, 2009 Author Report Share Posted May 12, 2009 na szczęście opinia jest jak dupa, każdy ją posiada i przeważnie śmierdzi Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 Widziałem to cacko na ŚK III i powiem szczerze, że w pierwszym momencie (przechodząc przy bażantarni przez waszą barykadę ;P ) myślałem, że to VFC. Bo w końcu nie miałem pojęcia, że A&K wypuści MK. Gratuluję ślicznej repliki i mam nadzieje jeszcze kiedyś ją zobaczyć. Pozdro! Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted May 13, 2009 Report Share Posted May 13, 2009 Temat jest w dziale "Problemy i serwis", więc jakie problemy do tej pory się pojawiły? pierwszym momencie myślałem, że to VFC Pierwsze wrażenie baaardzo często jest mylne ;) Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted May 13, 2009 Report Share Posted May 13, 2009 Temat jest w dziale "Problemy i serwis", więc jakie problemy do tej pory się pojawiły? Był w 1 klasa ale ktoś przeniósł tutaj . Quote Link to post Share on other sites
wally Posted May 13, 2009 Report Share Posted May 13, 2009 Nikt nie przeniósł, są 2 tematy o tym potworze. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 13, 2009 Report Share Posted May 13, 2009 Przeniósł bo ten temat był w Pierwszej klasie. Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted May 19, 2009 Report Share Posted May 19, 2009 zdzisiu : zazdrość niszczy ludzi No tu akurat nie do końca trafiłeś, ale nie ciągnijmy OT. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted June 13, 2009 Report Share Posted June 13, 2009 Hmm, M60 lżejsze od Minimi? Powinno być na odwrót ;D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts