frozenfish Posted March 2, 2010 Report Share Posted March 2, 2010 a ja tego nie polecę. Jest on bowiem tak uszyty, że jedyna wygodna pozycja w tym mundurze to siedząca z rękami po sobie. jak tylko je podniesiesz, to rękawy zjeżdżają po łokcie... miałem coś takiego, i potem zrobiłem na woodlandzie. Zszyłem bluzę ze spodniami co było koszmarem... Quote Link to post Share on other sites
Janek Posted March 2, 2010 Report Share Posted March 2, 2010 Oj ludzie ludzie :) Ghilaków własnoręcznie uszytych to ja mam 3 i żaden nie jest tak idealnie gruby,doszyty do końca rękawu, pod sam koniec szyi by maskował idealnie. Czy ktoś z was miał na sobie kombinezon ? Czołgał się, kucał, chował za krzakiem dwu krotnie mniejszym niż Ty ? Flecktarn jest za jasny tzn, ciapki rzucają się w oczy gdy kawałek ghilaka się osunie dlatego odpada. Szukam czegoś ciemnego, oliwkowego a jednocześnie w jakimś stopniu maskującego. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted March 2, 2010 Report Share Posted March 2, 2010 bazy spod farszu nie widać przecie. Grunt żeby było jak najcieńsze. Pod tym wzgl. z normalnych mundurów wygraywa DPM. Powodzenia z wz. 93. Quote Link to post Share on other sites
Redrad Posted March 3, 2010 Report Share Posted March 3, 2010 A ja mimo wszystko polecam mundury BW we flecku, mi jakoś się nie przesuwają i nie są za jasne, jeśli Janku szukasz czegoś ciemniejszego to może propozycja Dextera będzie najlepszą dla Ciebie..... Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted March 3, 2010 Report Share Posted March 3, 2010 aaa co do jasności: Zalezy który rocznik/wytwórca. Poszczególne egz. zarówno DPM jak i fleka moga ie zasadniczo różnić odcieniami. Zwłaszcza z demobilu. Quote Link to post Share on other sites
GERALT Posted March 4, 2010 Report Share Posted March 4, 2010 digital woodland dobrze maskuje Quote Link to post Share on other sites
badger Posted March 4, 2010 Report Share Posted March 4, 2010 Podepnę pod temat- jak sądzicie, co w DPM-ie będzie lepsze na ghille: kurtka (combat jacket, z 4 kieszeniami na guziki, 2 na zamek i możliwością podpięcia kaptura), czy koszula (jacket combat lightweight, cieńszy materiał i tylko 2 kieszenie na klacie)? Quote Link to post Share on other sites
frozenfish Posted March 4, 2010 Report Share Posted March 4, 2010 raczej ta z kapturem. Kaptur to ogromny plus jak robisz ghillie suit Quote Link to post Share on other sites
frozenfish Posted March 4, 2010 Report Share Posted March 4, 2010 Ja farbuję sprayem i z efektów jestem zadowolony. Quote Link to post Share on other sites
szczor777 Posted March 4, 2010 Report Share Posted March 4, 2010 witam, ale nie dokońca się określiłeś, na jaką porę roku to ma być? ja na jesień polecam flectarna, w połączeniu z moim własnoręcznym ghillie to świetne rozwiazanie, a na lato gdy jest dużo zieleni to polecam starego rip-stopa wz.93 na allegro chodza takie po 50zł, ale warto,przewiewne no i fajnie maskuje. :killer: oczywiście wszystko to do lasu, :mrgreen: pozdro. Quote Link to post Share on other sites
xXMolochXx Posted March 4, 2010 Report Share Posted March 4, 2010 Miałem jakieś barwniki felerne nie wiadomo skąd to wzięli... Kupiłem inne i wszystko pięknie ładnie zafarbowało 8-) Wręcz muszę pomyśleć teraz nad wymatowieniem kolorów, ale dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
xXMolochXx Posted March 4, 2010 Report Share Posted March 4, 2010 (edited) Ja osobiście użyłem Woodlanda i myślę że jest ok, ale myślę że DPM będzie lepszy. To zależy też od terenu. Edited March 4, 2010 by xXMolochXx Quote Link to post Share on other sites
krzysiek1594 Posted March 4, 2010 Report Share Posted March 4, 2010 W tej części w 1:52 jest pokazane co robić z paskami. Rób tak samo ale nie pruj paska do końca, do tego kilka całych pasków i kilka sznurków. Nie radzę robić z samych pasków, ponieważ ghillie powinno być różnorodne. Tu jest przykład świetnego ghille robionego głównie z pasków: http://www.youtube.com/watch?v=ivCrqtkF79A Quote Link to post Share on other sites
wingtsun Posted March 4, 2010 Report Share Posted March 4, 2010 moim zdaniem najlepiej wychodzi łącząc jutę w paskach,sznurku(takim z rolki),i oczywiście jutę nitki czyli tą rozwarstwioną z worków ja tak mam i jest gitara. 8) Quote Link to post Share on other sites
napod Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 Co według was lepsze kaptur czy oddzielny kapelusz? Quote Link to post Share on other sites
krzysiek1594 Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 Kaptur Quote Link to post Share on other sites
nfbt Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 Kapelusz. :killer: P.S. A bardziej Czapka. Coby nie zostawiac niewykorzystanego posta, to powiem krótko. Kaptur ogranicza widocznośc i gorzej maskuje twarz, nie dając cienia, jak na przykład czapka z daszkiem. Miałem ghillie robione na kurtce z kapturem. Do dzisiaj żałuję czasu straconego na zrobienie tego ''czegoś'' w czym wyglądałem bardziej jak palma albo grzybek niż zamaskowany ninja.... :) Polecam zrobic na czapce z daszkiem. Robię już trzeciego ghilla, i również na czapce. A cień nie tylko maskuje ale i chłodzi we wredne lipcowe południe wylegując w krzaczorach w pełnym słońcu. Pozdrawiam, Krzak Quote Link to post Share on other sites
sebciu Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 Miałem jakieś barwniki felerne nie wiadomo skąd to wzięli... Kupiłem inne i wszystko pięknie ładnie zafarbowało 8-) Wręcz muszę pomyśleć teraz nad wymatowieniem kolorów, ale dzięki za pomoc. Żaden problem, spróbuj kilka razy przepłukać w ciepłej wodzie. Ale przefarbować innym kolorem. Farbowanie kilka razy różnymi kolorami daje całkiem ciekawe efekty kolorystyczne. A na koniec i tak puszka w rękę i jechane :D Quote Link to post Share on other sites
DEDEk Posted March 6, 2010 Report Share Posted March 6, 2010 Czy taka juta http://allegro.pl/item944342011_sznurek_ju...towy_gruby.html z powodzeniem zastąpi taka jaka jest w workach? Quote Link to post Share on other sites
krzysiek1594 Posted March 6, 2010 Report Share Posted March 6, 2010 Według mnie jest za gruba i strasznie się skręca. Quote Link to post Share on other sites
Janek Posted March 6, 2010 Report Share Posted March 6, 2010 Każde sznurki się skręcają :) Nie ma bata na to. Dobry grzebień i jedziesz jak włosy matki. Wg mnie bardzo dobry towar. Sam robiłem z cieńszego sznurka i powiem, że masakra... Quote Link to post Share on other sites
kotpolska Posted March 19, 2010 Report Share Posted March 19, 2010 (edited) Kaptur, z tego tytułu iż przywiązując jutę wszystko składa się w jedną piękną całość a drugi moim zdaniem plus to to że jest wygodniejszy nie spada nie przesówa się oczywiście gdy robisz coś na zasadzie gumki + czapki z możliwością przywiązywania sznurka trzymającego z kaptura do czapki żeby się nie zsuwało itd. Jednak opiewając na moim doświadczeniu najlepszy farsz jest z worków jutowych (polecam!). Juta z worka; + cienkie nitki, + nie zakręcają się aż tak, - czas który trzeba poświęcić na rozplątanie worków i pocięcie, Sznurki jutowe; + łatwość w docinaniu długości, - grube nitki, co wiąże się z szybkim odplątaniem z siatki, - zakręcają się jak loki. PS Niebawem może ja dam mój poradnik jak zrobić futerko. Edited March 19, 2010 by kotpolska Quote Link to post Share on other sites
sakamuto22 Posted March 19, 2010 Report Share Posted March 19, 2010 Witam, wpadłem na pomysł zrobienia sobie ghilie z starych koszulek w kamo podobne do digital-woodland, narazie zamocowałem na kapeluszu stary pokrowiec od hełmu DPM z paskami modułowo-podobnymi i poprzywiązywałem bardzo gęsto paski o szer ok 1.5-2cm, całość wygląda bardzo fajnie i dobrze maskuje. Czy to dobry pomysł, bo przez pierwsze 20 stron była tylko mowa o jucie itp. I z czego można by zrobić na bluzie jakieś moduły lub coś podobnego do upychania trawy i gałązek na bierząco ??? To moje pierwsze ghilie, więc nie zabijcie mnie proszę... Quote Link to post Share on other sites
krzysiek1594 Posted March 19, 2010 Report Share Posted March 19, 2010 Ghillie suit można robić ze wszystkiego. Jest tylko jedna zasada. Musi się dobrze maskować. Quote Link to post Share on other sites
sakamuto22 Posted March 23, 2010 Report Share Posted March 23, 2010 Witam jeśli można to ja tez się podczepię co o tym sądzicie http://w298.wrzuta.pl/obraz/0W33IWLN1KU/dsc00013 http://w298.wrzuta.pl/obraz/3V6ZhHa2Fmw/dsc00018 paski są grubsze bo nie chce pełzać w trawie całą strzelankę Proszę o porady to moje pierwsze ghillie podobne coś... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts