LYSSY88 Posted February 28, 2017 Report Share Posted February 28, 2017 (edited) Ja jeden barwnik daję na ok 1,5 worka :icon_biggrin: I kolory są neutralne, ani za mocne, ani nie za wyblakłe. Do motylka ZIELONY można dodawać, żółty , pomarańczowy, cytrynowy, złoty. W przeciwnym razie wyjdzie morska zieleń.... Z CIEMNA ZIELEŃ jeszcze się nie bawiłem , ale mam już kupione i będę eksperymentować . Ja robię próbnik dla potomnych , jak będzie cały to zrobię instrukcję :icon_biggrin: Od góry: -zielony +złoty -brązowy -zielony + żółty A ta kolorystyka wygląda tak w terenie. Edited February 28, 2017 by LYSSY88 Quote Link to post Share on other sites
Under B Posted February 28, 2017 Report Share Posted February 28, 2017 No właśnie ja mam Oliwkowego MOTYLKA i nie wygląda to jak oliwka tylko brąz. Dodać do tego trochę ciemnej zieleni? :) Quote Link to post Share on other sites
LYSSY88 Posted February 28, 2017 Report Share Posted February 28, 2017 No właśnie ja mam Oliwkowego MOTYLKA i nie wygląda to jak oliwka tylko brąz. Dodać do tego trochę ciemnej zieleni? :icon_smile: NIE!!!!!!! Opisz mi dokładnie krok po kroku jak ty to robisz i w jakim garnku? A nie gotujesz tego zbyt długo na za dużym ogniu ? Ile barwnika na ile worków ? Quote Link to post Share on other sites
Under B Posted February 28, 2017 Report Share Posted February 28, 2017 (edited) Barwnika wziąłem mało do tej "oliwki". Pewnie opakowanie wyszłoby na ponad 2 worki (może nawet i 2,5 worka). Gotuję w garnku emaliowanym takim starym. Zagotowuję wodę do około 60 stopni. Potem dodaje barwnik i mieszam go. Gdy woda dojdzie do 100 stopni, to wrzucam materiał. Gotuję po 30 minut, a następnie dodaję sól (około jednej łyżki). Gotuję kolejne 30 min i czekam aż wszystko ostygnie. Potem wyjmuję jutę i płuczę ją pod zimną wodą, aż kapiąca z niej woda będzie przeźroczysta. Następnie suszę jutę na kaloryferze i ooo. Cała robota. Oliwka powinna wyglądać jak oliwka, a nie khaki... To w ogóle kszty zieleni nie ma (nawet tej zgniłej). To wygląda jak brąz, a nie oliwka. EDIT: Dlaczego mam nie dodawać do tego zieleni? Ten olive to nigdy przy olive nie stał :D Edited February 28, 2017 by Under B Quote Link to post Share on other sites
LYSSY88 Posted February 28, 2017 Report Share Posted February 28, 2017 WSZYSTKO ŹLE! :D :P Po pierwsze primo: -Jesteś Polakiem, więc nie czytaj instrukcji na opakowaniu i nie postępuj według niej :P -Nie doprowadzaj do zagotowania wody, rób to "na zimno". Quote Link to post Share on other sites
koso22 Posted February 28, 2017 Report Share Posted February 28, 2017 Barwnika wziąłem mało do tej "oliwki". Pewnie opakowanie wyszłoby na ponad 2 worki (może nawet i 2,5 worka). Gotuję w garnku emaliowanym takim starym. Za mało barwnika. Miałem identyczny problem kiedyś na 2 worki wziąłem jedno opakowanie. Pierwszy worek złapał odpowiedni kolor. Na drugi nie starczyło już barwnika w wodzie i wyszedł kolor identyczny jakbym w khaki farbował. Quote Link to post Share on other sites
Under B Posted February 28, 2017 Report Share Posted February 28, 2017 WSZYSTKO ŹLE! :icon_biggrin: :icon_razz: Po pierwsze primo: -Jesteś Polakiem, więc nie czytaj instrukcji na opakowaniu i nie postępuj według niej :icon_razz: -Nie doprowadzaj do zagotowania wody, rób to "na zimno". A dlaczego na zimno? Za mało barwnika. Miałem identyczny problem kiedyś na 2 worki wziąłem jedno opakowanie. Pierwszy worek złapał odpowiedni kolor. Na drugi nie starczyło już barwnika w wodzie i wyszedł kolor identyczny jakbym w khaki farbował. Czyli na początku dawałem za dużo, a potem za mało. Muszę to jakoś wypośrodkować. Quote Link to post Share on other sites
LYSSY88 Posted February 28, 2017 Report Share Posted February 28, 2017 -A dlaczego na zimno? -Czyli na początku dawałem za dużo, a potem za mało. Muszę to jakoś wypośrodkować. Nie w zimnej wodzie, tylko w ciepłej, i nie doprowadzać do wrzenia. Też kilka razy zagotowałem, i mimo że worków i barwnika tyle samo zawsze to wychodziły kolory bure. Mój sprawdzony sposób na kolory neutralne to jeden barwnik na 1,5 worka . Dasz mniej wody i jeden worek, kolor będzie bardziej mocny, dasz 2-2,5 worka na jeden barwnik kolor wyjdzie słabszy . Quote Link to post Share on other sites
Under B Posted March 1, 2017 Report Share Posted March 1, 2017 Dobra, to już po raz 1000000 wrzucam jutę do gotowania. Tym razem postaram się dać trochę więcej barwnika (żeby nie przesadzić) oraz nie doprowadzać do wrzenia. Efektem podzielę się za kilka godzin! Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted March 1, 2017 Report Share Posted March 1, 2017 Ja tam biorę gorącą wodę z czajnika, taką ok. 60-70C, wlewam tak 0,5L do słoja 3L gdzie jest już gałgan juty, tak żeby jutę przykryło, wsypuję malutką łyżeczkę płaską barwnika "z motylkiem", zakręcam i robię dyskotekę :icon_biggrin: Zostawiam na 5 min, wyciągam gałgana i płuczę w zimnej wodzie aż puszczać kolor przestanie. Potem na drabinkę w garażu, niech wyschnie. Kolory wychodzą fajne (fotki chyba 5 stron wcześniej). Wodę z barwnikiem zostawiam w słoju, zawsze można podgrzać i barwic drugi raz. Quote Link to post Share on other sites
Under B Posted March 1, 2017 Report Share Posted March 1, 2017 (edited) (...)zakręcam i robię dyskotekę :icon_biggrin: A jak długo robisz tą dyskotekę? Ja to godzinę czasu to gotuję. Juta ufarbowana i sucha. Kolejność (od lewej): - naturalna - oliwka - "jasny" brąz Wydaje mi się, że wygląda to o wiele lepiej. Chociaż z efektu jeszcze nie do końca jestem zadowolony. Edited March 3, 2017 by Mendi Quote Link to post Share on other sites
LYSSY88 Posted March 2, 2017 Report Share Posted March 2, 2017 I tak wyszly jakies takie bure chyba? Zrób foty na zewnątrz? Najepiej zanim zaczniesz rozppatac to idz do lasu i zobacz jak to w lesie wyglada. Serio. Zeby sie nie ookazało ze wnkuchni dzialalo a wvterenie lipa wyjdzie. Gotowales jednak? Chyba za dlugo? Quote Link to post Share on other sites
Under B Posted March 2, 2017 Report Share Posted March 2, 2017 Ciężko do lasu o tej porze roku + w lesie będę dopiero za 2 tygodnie niestety... Trochę bure, ale ja nie wiem co na to poradzić, więc zostawiam tak jak jest. Nie ogarniam tego zupełnie, już mam trochę dosyć "zabawy" z farbowaniem juty... Quote Link to post Share on other sites
LYSSY88 Posted March 2, 2017 Report Share Posted March 2, 2017 Nie ogarniam tego zupełnie, już mam trochę dosyć "zabawy" z farbowaniem juty... Dlatego są tacy co sprzedają 300-400g juty za 30-40zł :D Chociaż kolorystyka też zostawia trochę do życzenia... Quote Link to post Share on other sites
Under B Posted March 2, 2017 Report Share Posted March 2, 2017 No cóż, wolę się sam pomęczyć niż kupować. Nie chodzi o pieniądze, ale o satysfakcję :) Quote Link to post Share on other sites
LYSSY88 Posted March 2, 2017 Report Share Posted March 2, 2017 Tylko serio z tym do lasu się kilka razy przejdź i porównaj kolorystykę , z 15lat temu robiłem "yeti" zimą, farbowałem w piwnicy przy słabym świetle, wiązałem na strychu w słabym świetle.... TRAGEDIA :D Babcia robiła porządki i mi spaliła na wiosnę bo na drzewie zostawiłem :P Quote Link to post Share on other sites
koso22 Posted March 2, 2017 Report Share Posted March 2, 2017 (edited) Podejrzewam, że w klasycznym Polskim lesie gdzie sporo suchych liści o tej porze roku nie będzie tak tragicznie. :icon_wink: Nie dramatyzujmy już. :icon_biggrin: Edited March 2, 2017 by koso22 Quote Link to post Share on other sites
LYSSY88 Posted March 2, 2017 Report Share Posted March 2, 2017 Tylko że foty nie oddają prawdziwego koloru :D :P I ja po tych fotach serio nie jestem ocenić kolorystyki tej juty. Jeżeli kolory : oliwka, khaki , brąz(nie za ciemny) jest standardowa to ok, spokojnie dadzą radę. Quote Link to post Share on other sites
Under B Posted March 2, 2017 Report Share Posted March 2, 2017 koso22 i LYSSY88, podjadę do Was to mi pokażecie na żywo co i jak. Tak będzie pewnie ławtiej :) . Quote Link to post Share on other sites
koso22 Posted March 2, 2017 Report Share Posted March 2, 2017 Daj znać tylko kiedy, żebym zdążył sprzątnąć w przedpokoju. :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
LYSSY88 Posted March 3, 2017 Report Share Posted March 3, 2017 Ja garaż mam otwarty dla wszystkich gości :D Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted March 3, 2017 Report Share Posted March 3, 2017 A jak długo robisz tą dyskotekę? Ja to godzinę czasu to gotuję. A tak ze 10-15 sekund, żeby się wymieszało i zostawiam na 5 min. Z tym że ja barwię gałganki - czyli jutę sprutą, pociętą z grubsza na wymiar i wstępnie zmechaconą. Quote Link to post Share on other sites
Under B Posted March 3, 2017 Report Share Posted March 3, 2017 Daj znać tylko kiedy, żebym zdążył sprzątnąć w przedpokoju. :icon_biggrin: Ja garaż mam otwarty dla wszystkich gości :icon_biggrin: :D A tak ze 10-15 sekund, żeby się wymieszało i zostawiam na 5 min. Z tym że ja barwię gałganki - czyli jutę sprutą, pociętą z grubsza na wymiar i wstępnie zmechaconą. Takie coś? Quote Link to post Share on other sites
LYSSY88 Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 (edited) To ja się chwalę dalej moim nowym „Multi ghillie MK VI PLUS „ Goła baza bez juty i rafii. Już z jutą i rafią. Waga z jutą i rafią to ok. 990g-999g. zależy jak się na wadze połozy Zajmuje ciut więcej miejsca niż Viper Hood za 800zł :icon_razz: „Multi ghillie MK VI PLUS „ dałem więcej juty na głowie , ramionach i tylko trochę na plecach. Od pasa w dół dałem pojedyncze nitki, w razie potrzeby całkowitego maskowania dowiązuje się dużo naturalnego. Część od pasa w dół można ściągnąć przy pomocy ściągaczy co bardzo skróci MK VI +. Edited March 12, 2017 by LYSSY88 Quote Link to post Share on other sites
Under B Posted March 13, 2017 Report Share Posted March 13, 2017 Cześć! W sobotę byłem w terenie sprawdzić swoje "dzieło", lecz jeszcze podczas pracy. Rzuciłem na ziemię swój boonie hat. Wydaje mi się, że kolory sztucznego farszu (naturalnego brak), nawet nieźle się prezentują. Zwłaszcza, że to moje pierwsze ghillie. A Wy co o tym sądzicie? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts