Piotersky Posted September 28, 2005 Report Share Posted September 28, 2005 Witam... Jeśli ktoś z 3miasta cierpi na chroniczny brak juty do gila, chętnie pomogę. Mianowicie w moim cudownym samoobsługowym za ~1.80 / ~3.80 (zależy od metrażu) sprzedawany jest sznurek jutowy, który jak ktoś wcześniej wspominał można rozplątać i używać jako farszu. Na oko stosunek cena/ilość metrów był zadowalający. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
PAT_Jezior Posted October 11, 2005 Report Share Posted October 11, 2005 Szukałe ale niestety nic ciekawego nie znalazłem. Pytanie jest następujące: Czy znacie jakiś sposób na zmniejszenie pylenia juty ? Otóż, swoje ghille skończyłęm robić jakieś 2 miesiące temu, a Juta wciąż się pyli i zostawia swoje kawałeczki wszędzie do okoła. Słyszałem, że niektórzy pokrywają ją jakimś specyfikiem w spray`u, ale prosił bym o weryfikację tego. I jeśli znacie jakieś inne sposoby, to też z chęcią je usłyszę (i w miare możliwości sprawdzę :) ). Jeśli taki temat był, to przepraszam, ale nic takiego nie znalazłem. Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted October 21, 2005 Report Share Posted October 21, 2005 Wcześniej pisałem, że cena rafii to ok 10 zł za 100g. Po ostatniej wizycie na giełdzie kwiatowej - nowe wieści. Sprzedają kilogramowa paczkę za ok. 40 żł . Zależy od jakości. Importowana z Włoch jest najdroższa - nawet powyżej 60zł. Nie wiem dlaczego - na oko nie widać różnicy. Sprzedają też farbowaną - wyglada, że barwnikami do tkanin - muszę przetestować. Quote Link to post Share on other sites
Snajper000 Posted October 26, 2005 Report Share Posted October 26, 2005 Witam Dla ciekawych jak wygląda rafia jeszcze przed rozpakowaniem to proszę zerknąć na zdjęcia. Dzięki uprzejmości FENCE’a mam rafie. :D Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted October 30, 2005 Report Share Posted October 30, 2005 Nie wiem, czy z tego nie powinno sie juz zrobić osobnego tematu o rafii? Popełniłem taki kapelutek z rafii - tym razem farbowana barwinkami do tkanin a nie farbami w sprayu (nienajlepszy pomysł muszę przyznać). Przyczynek do całego stroju maskującego. Zdjęcie zrobione z ok 1,5m Żeby było wiadomo gdzie leży, to kolega podniósł kapelutek (poniżej) - te streczące jasne źdzbła są z tworzywa - sztuczna trawa dekoracyjna. A to z ok.0,5 m I Halloween-owy ja w kapelutku - tak z 1m To samo nakrycie głowy - in action... P.S . Kiepsko z tymi fotkami 400x400 pixeli max :? Quote Link to post Share on other sites
ross154 Posted November 26, 2005 Report Share Posted November 26, 2005 Ostatnio bedac u rodziny przechadzajac sie po ich ogordzie natknalem sie na staty materac ktory juz byl oberwany z matarialu, (pewnie to sprawka psow) Pewnie nie zwrociliscie uwagi ale na sprerzyny (tuz pod materialem) nalozona jest warstwa wlokien bardzo przypominajacych wyschnieta trawe. Wyglada to jak sprasowana ogromna ilosc pakol. Wyciolem sobie tego spory kawalek i kiedy bede mial wolna chwile to zrobie zdjecia. Nie wiem jeszcze jak ten "material" bedzie sie zachowywal na polu walki, musze sprawdzic czy nie bedzie sie zaplatywal np pomierzy galezie drzew. [ Dodano: 27.11.2005, 1:52 ] kilka fotek tego cuda: http://img493.imageshack.us/my.php?image=i...img3349m6wu.jpg http://img164.imageshack.us/my.php?image=i...img3356m6me.jpg http://img164.imageshack.us/my.php?image=i...img3357m7rf.jpg Jedna czesc ma wspanialy siwy kolor suchej trawy, natomiast druga czesc ma czerwonawy odcien, mam nadzieje ze mozna bedzie to przebarwienie "zalatwic" barwnikami Quote Link to post Share on other sites
Ludzik Posted December 11, 2005 Report Share Posted December 11, 2005 Co do zakupu juty - polecam http://www.artom.com.pl/Juta/001.htm (kontakt mailowy na dole). Zamowilem w piatek po poludniu, rano w sobote dostalem juz paczke :) Dobry kontakt, imo cena tez okej. Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted December 11, 2005 Report Share Posted December 11, 2005 Ross: to z materaca - to jest włókno kokosowe. Quote Link to post Share on other sites
smalu Posted December 17, 2005 Report Share Posted December 17, 2005 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76596664 tu można kupić Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted December 18, 2005 Report Share Posted December 18, 2005 Jestem fanem rafii (świetny materiał do maskowania!)- parę osób zaraziłem tematem, niedługo powinno się tu pojawić więcej fotek bo prace trwają! Do tej pory zdjecia rozsiane są po różnych szacownych wątkach. Farbujemy rafię barwnikami do tkanin - sama też nie jest porywajaco droga - ze 40 zł za kilogram. A to co widać poniżej jest zrobione z max kilograma (bo tylko tyle dostał twórca ode mnie w paczce :D ). Oto dzieło kolegi "Snajpera000" z Lwówka Sląskiego. No - byle do wiosny! Quote Link to post Share on other sites
mlody_one Posted December 18, 2005 Report Share Posted December 18, 2005 radzilbym jeszcze cos zrobic z maskowaniem guna.. dluzsze paski.. tak zeby rozmyc, rozbic ksztalt guna.. Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted December 19, 2005 Report Share Posted December 19, 2005 Czy można zapytać o szczegóły konstrukcji? Czy jest to wykonane tradycyjna metoda na siatce? Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted December 19, 2005 Report Share Posted December 19, 2005 Z tego co wiem to na siatce typu "glony" której Snajper ma w nadmiarze :) Popełniłem taki kapelutek z rafii - tym razem farbowana barwinkami do tkanin a nie farbami w sprayu (nienajlepszy pomysł muszę przyznać). Przyczynek do całego stroju maskującego. Zdjęcie zrobione z ok 1,5m Żeby było wiadomo gdzie leży, to kolega podniósł kapelutek (poniżej) - te streczące jasne źdzbła są z tworzywa - sztuczna trawa dekoracyjna. A to z ok.0,5 m I Halloween-owy ja w kapelutku - tak z 1m To samo nakrycie głowy - in action... Quote Link to post Share on other sites
Eddie Posted December 19, 2005 Report Share Posted December 19, 2005 xxxFENCExxx a napiszesz jak barwiłes tzn nazwy barwników i ich proporcje(tak jak PA pisał w opiesie swojego ghillie)??powiem w skrócie maskowanie wyje....fajne :wink: Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted December 19, 2005 Report Share Posted December 19, 2005 Nie ma proporcji - na zywioł - wsadzasz rafie do gara z cieplą wodą w której wczesniej rozpuściłeś barwnik - patrzysz jak nasiąka - jak uznasz ze już to wyjmujesz. Ja wyjmowałem po części tego co było w garze. Tak, że część nasiakała dłużej a część krócej. Generalnie barwink - khaki, brązy trochę czerwonego, zieleń. Kompletny przypadek. Suszysz i patrzysz jakie masz kolory (dopiero wtedy widać jakie są naprawdę) i wiążesz. Może niektórzy się zdziwią, ale tam jest dużo włókien szaro-błękitnych (rozwodniona zimna zieleń). Quote Link to post Share on other sites
dawid07 Posted January 18, 2006 Report Share Posted January 18, 2006 Wygda bardzo ciekawie. ale mam pytanie czy mozna w tym sie swobodnie poruszac i czy trudno wykonac takie cacko ? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted January 20, 2006 Report Share Posted January 20, 2006 Swobodnie- a co to znaczy swobodnie? Masz na sobie ok 1 kilograma " trawy". Jak się sam tym nie spętasz to swobodnie :) A czy trudno? Przywiązać włókna do siatki chyba nie jest trudno. Quote Link to post Share on other sites
Bullzeye Posted January 21, 2006 Report Share Posted January 21, 2006 a pytanie, gdzie to kupić można i w jakiej cenie? ::Twisted Evil:: Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted January 21, 2006 Report Share Posted January 21, 2006 A przeczytaj pierwszy post. Gdzie we Wrocławiu to wiem. Wysyłkowe sklepy chcą 100 zł za kilogram. Mogę Ci załatwić 1kg z wysyłką za 50 zł. Quote Link to post Share on other sites
aikman84 Posted January 29, 2006 Report Share Posted January 29, 2006 worki jutowe, sznurki itd mozna kupic w OBI (dział OGRÓD) z kad wiem ? bo tam pracuje. PS mam znizke hehehe na kazdy produkt Quote Link to post Share on other sites
conspectus Posted February 3, 2006 Report Share Posted February 3, 2006 Rafie można także dostać tutaj >> http://wiklinowydom.pl/product_info.php/pr...products_id/100 << i cena nie wysoka. Jestem właśnie w trakcie tworzenia ghillie z rafii. Wszystko opiera się na komplecie BDU, na który naszyłem siatkę. Jak skończę to wrzucę kilka zdjęć. Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted February 3, 2006 Report Share Posted February 3, 2006 No jak na sklep wysyłkowy to rewelacyjnie tani. Dobrze, że go znalazleś, bo ja za wstęp na giełdę musiałem placić 6 zł + dojechać. Teraz za tę samą kasę będzie dostawa do domu! Quote Link to post Share on other sites
Snajper000 Posted February 3, 2006 Report Share Posted February 3, 2006 Witam bardzo serdecznie Dzięki uprzejmości kolegi arcy_ksiaze mam upragnione zdjęcia. Kolejne trzy zdjęcia to wewnętrzna i zewnętrzna strona ghillie i moja osoba tyłem :wink: Pozdrawiam Zapomniałem dodać jeszcze jedno zdjęcie :D Quote Link to post Share on other sites
EC-Black Hawk Posted February 3, 2006 Report Share Posted February 3, 2006 Nieźle, naprawdę nieźle :) Ja właśnie dzięki uprzejmości Fence'a bawię z rafią, jak narazie prawie wszystko już zabarwione, teraz pozostaje mi nic innego jak wiązać. Jak będą efekty to dam znać i wrzucę fotki. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted February 3, 2006 Report Share Posted February 3, 2006 łał :!: Zamawiam rafię! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts