mthing Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 A co myślicie o kamuflażu z śmieci puszek butelek i co tam ludzie mogą wyrzucić w lesie ? Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Całkiem dobry pomysł o ile strzelasz się w takich miejscach ;) Quote Link to post Share on other sites
Zbych Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 (edited) Pomysł całkiem dobry, ale niestety nie uniwersalny. Ponieważ zieleń wyrośnie wszędzie a butelki tylko w określonych miejscach. czemu tylko w określonych miejscach? Ponieważ w lesie, każdy tam śmieć czy coś tam, jest bardziej interesujący niż kupa zieleni i na pewno ktoś zwróci uwagę. Edited January 12, 2009 by Zbych Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Pomysł bardzo dobry jeżeli jest możłiwość 'zainstalowania się" w jakimś wysypisku śmieci. To tak jak "ghille" na teren miejski gdzie są ruiny i gruzowiska. Gdzieś kiedyś widziałem zdjęcia jak klienci sobie na szmatach przyklejali styropianowe atrapy pustaków czy cegieł i to zarzucali na siebie. Quote Link to post Share on other sites
marcinpaul Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 Witam Chciałbym poznać Waszą opinię n/t tego Ghillie: http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=2735 Być może ktoś już go ma, lub widział / dotykał itp. Pomińmy cenę (bo ta nie gra tu roli) i to, że mógłbym zrobić sobie sam ;-) Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 To ghillie suit jest u nich w sklepie i powiem że wygląda nawet przyzwoicie, trzeba tylko dodać trochę roślinności. Ale jest jedno ale... ono nie nadaje się dla snajpera. Quote Link to post Share on other sites
marcinpaul Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 (edited) W takim razie dla kogo jak nie dla snajpera :???: i dlaczego?? Skoro wygląda przyzwoicie.... Edited January 13, 2009 by marcinpaul Quote Link to post Share on other sites
SpiritWolf Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 Dla zwiadowczy bardziej, maskowanie z przodu utrudnia/uniemożliwia czołganie się. Quote Link to post Share on other sites
marcinpaul Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 A czy jest to aż tak bardzo uciążliwe?? Widziałem wiele zdjęć profesjonalnych snajperów wojskowych w "pełnym" ghillie... Quote Link to post Share on other sites
frozenfish Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 skoro tak, to widziałeś zwiadowców:P Ciężka sprawa, bo w żadnym sklepie nie można dostać takiego fajnego ghila bez maskowania z przodu. jak chcesz to bierz, i przyszyj z przodu jutę. Zastanów się jeszcze nad tym czy będziesz miał gdzie wkładać naturalną roślinność. Quote Link to post Share on other sites
marcinpaul Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 Na pewno skorzystam z pomysłu wszycia gumek na "żywą przyrodę" :) Myślałem jeszcze żeby lekko pokroić to ghillie i wyciąć "przód". Resztę naszyć na jakieś kamo- chociaż nie wiem czy jest sens psucia całego suit'a. Quote Link to post Share on other sites
Blad Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 Witam, przeczytałem cały temat, ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Zamierzam zrobić Ghillie i tak: -Czy lepiej użyć worków jutowych czy takiej linki jak tutaj: http://allegro.pl/item523534295_sznurek_ju...niu_jutowy.html - W jakich proporcjach użyć odpowiednich kolorów, aby dobrze się maskować w polskim lesie? Quote Link to post Share on other sites
frozenfish Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 Na pewno skorzystam z pomysłu wszycia gumek na "żywą przyrodę" mój pomysł:) " Myślałem jeszcze żeby lekko pokroić to ghillie i wyciąć "przód"... ...i to wszystko co wytnę przyszyć z tyłu a w miejsce farszu z przodu przyszyć jutę " Resztę naszyć na jakieś kamo... ...np do karabinu" kurcze stary Ty wszystko wiesz! Po co pytasz??:P Quote Link to post Share on other sites
Lajon Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 ...i to wszystko co wytnę przyszyć z tyłu a w miejsce farszu z przodu przyszyć jutę Say what? Cordurę jak już, albo inny wytrzymały materiał. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 Wrzuciłem do jednego wora z "Rangershopem" coby nie było bałaganu. Quote Link to post Share on other sites
macwolf1 Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 (edited) Witam, a czy ktoś z Was posiada to właśnie ghillie: http://allegro.pl/item529218596_stroj_mask...illie_suit.html http://allegro.pl/item520594470_ghillie_su...iar_xl_xxl.html Jeśli tak, to czy warto go kupić czy lepiej to z Rangershopu. Z góry dzieki za odpowiedź. Edited January 13, 2009 by macwolf1 Quote Link to post Share on other sites
Zbych Posted January 14, 2009 Report Share Posted January 14, 2009 (edited) Skąd wytrzaśniesz tyle sznurka, i najważniejsze, jak przywiążesz? Ja wybrałbym na twoim miejscu worki(sam tak zrobiłem). Co do kolorów to znajdź zdjęcia miejsca, w których będziesz się strzelał i wybieraj kolory roślinności. Można to zrobić nawet na paincie. Edited January 14, 2009 by Zbych Quote Link to post Share on other sites
frozenfish Posted January 14, 2009 Report Share Posted January 14, 2009 sam na załączonym obrazku widzisz jak to przegenialnie się maskuje... Już wolałbym tego z rangeshopu... Quote Link to post Share on other sites
Blad Posted January 14, 2009 Report Share Posted January 14, 2009 OK będę robił z worków. 1 worek ma wymiary 60cm x 100cm mniejwięcej ile ich będę potrzebował na pokrycie kapelusza, bluzy i spodni dwustronnie z tym że z przodu mniej farszu żeby się nie czepiał wszystkiego co popadnie. Czytałem również że jedni farbują jutę Sprayem a drudzy barwnikami. Jak to właściwie jest czy po spryskaniu juty sprayem będzie sztywna czy można śmiało używać. Z tego co wyczytałem to jak już mam naszytą siatkę to worki muszę pociąć na paski, frędzle itp i zawiązywać normalnym węzłem na siatce. Nie myle się? Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted January 14, 2009 Report Share Posted January 14, 2009 Co do ostatniego punktu to masz rację. Co do drugiego to podobno lepiej jest barwić przy użyciu barwnika do tkanin (tylko uważaj bo one są bardzo skoncentrowane). Quote Link to post Share on other sites
Blad Posted January 14, 2009 Report Share Posted January 14, 2009 Aha, czyli barwnik rozcieńczyć w wodzie, sprawdzić jaki będzie kolor, później ewentualnie dolać wody lub barwnika i pocięte paski juty wrzucić do tego wiadra aż namoknie i później wysuszyć. Dobrze myślę? Jeszcze bardzo bym prosił ile worków o wymiarach 60x100 cm będzie mi potrzebnych do zrobienia ghilli obustronnie z tym że mniej na brzuchu i nogach z przodu, bo wiem że to utrudnia czołganie się Quote Link to post Share on other sites
Zbych Posted January 14, 2009 Report Share Posted January 14, 2009 sam na załączonym obrazku widzisz jak to przegenialnie się maskuje... Już wolałbym tego z rangeshopu... To było przerabiane w photoshopie, żeby był "slow motion". Ty to byś Crysisa nie rozróżnił od rzeczywistości. :P A co to jest rzeczywistość? Quote Link to post Share on other sites
Zbych Posted January 14, 2009 Report Share Posted January 14, 2009 Zakładając, że łączna powierzchnia twojego ciała to 2,5 m2. 2,5 / 0,6 = 4,1 A ty nie obszywasz się workami, tylko paskami wiec trzeba to pomnożyć o jakieś 2. czyli 8,2 worka. Ważyć to będzie jakieś 2-3 kilo. Zakladajac ze wszystkie zalożenia są poprawne. Quote Link to post Share on other sites
Blad Posted January 14, 2009 Report Share Posted January 14, 2009 Aha, to dobrze bo w komplecie jest sprzedawanych 10 worków o takich wymiarach tylko zastanawiam się jak to może ważyć 2-3 kilo jak wdg aukcji sam worek ma ok kilograma i za przesyłkę płaci się jak za zboże :) Quote Link to post Share on other sites
penio151 Posted January 14, 2009 Report Share Posted January 14, 2009 (edited) Bo sprzedawca dorabia sobie na przesyłce. Koszt wysyłki jakieś 10-20zł reszta do jego kieszeni. To się nazywa monopol, ale da radę poświęcić to na rzecz juty, nigdzie tego już dostać nie można. Edited January 14, 2009 by penio151 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts