kalach Posted May 26, 2009 Report Share Posted May 26, 2009 Witam. Temat ten kierowany jest głównie do posiadaczy SWD z plastikowymi okładzinami, którzy chcieli by odpicować sobie replikę ;) Jeżeli są takie osoby, to chętnie powiem im dokładnie co i jak zrobić, żeby wszystko wyszło jak należy. Od samego początku gdy nabyłem SWD Atoz'a denerwowało mnie to, że jego kolba jest plastikowa i czarna, na dodatek w rzeczywistości kolba taka wg nie istnieję. Po sprawdzeniu cen na zagranicznych serwisach doszedłem do wniosku, że taniej będzie zrobić ją samemu, warunkiem jest posiadanie kolby z naszej repliki (na wzór). Zacząłem od sklejenia 3 sklejek i wycięcia wyrzynarką: Następnie szlifowanie: Po dłuuugim okresie szlifowania: Należy również pamiętać o tym, by idealnie wyciąć miejsca w których kolbę przykręca się do repliki: Następnie malujemy kilka razy bejcą (odcień wg uznania, ja wybrałem taki jak na fotkach). Fotka przed i po - robota i była warta ;) Przed: Po: W przyszłości zamierzam również zrobić przednie chwyty, zobaczymy co z tego wyjdzie. Zdaję sobie sprawę, że ten temat na pewno nie jest "instrukcją" jak zrobić kolbę, ale na pewno w tym trochę pomoże. Zachęcam do własnych "projektów", ponieważ wszystko jest możliwe jeżeli tylko chcemy. Quote Link to post Share on other sites
Terkov Posted June 4, 2009 Report Share Posted June 4, 2009 A wie ktoś z jakiego drewna jest kolba oryginalna? Bo jak już robić to jak najlepiej 8) Quote Link to post Share on other sites
kalach Posted June 4, 2009 Author Report Share Posted June 4, 2009 Prawdopodobnie bukowe, ja też takiego użyłem Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted June 4, 2009 Report Share Posted June 4, 2009 Panie wymiary miały się pojawić xD Quote Link to post Share on other sites
kalach Posted June 4, 2009 Author Report Share Posted June 4, 2009 Podaje wymiary. Jak widać, kolba zwiększa się (rozszerza się poziomo i pionowo) patrząc OD strony lufy (mam nadzieje, że rozumiecie o co chodzi). Jedynych wymiarów których nie podałem, to wymiary elementu kolby, który przykręcamy do repliki, bo do tego, naprawdę trzeba mieć "przed sobą" pierwotną kolbę. Możliwe, że uciekło (nie z wymiarowałem) mi kilka wymiarów. Jeżeli coś nie pasuję, bądź jest za mało wymiarów to pytajcie. Quote Link to post Share on other sites
AIRWOLF Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 Natchnąłeś mnie Kalach tym swoim wyrobem W mojej opinii ładniej wyszło niż G&H Nigdy nic nie robiłem w drewnie, ale cos czuje ze spróbuje (najwyżej nie wyjdzie) Jakie narzędzia byś polecał? Jestem kompletnie zielony w tym temacie, wiec każda uwaga się przyda. Jaki blok drewna załatwić (rodzaj, grubość) jakiej bejcy użyłeś (która według ciebie najlepsza) Jak front zrobiłeś? może masz wymiary? itp. każde info jest na wage złota Dzieki wielkie Quote Link to post Share on other sites
kamilos532 Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 kolbę nie jest tak ciężko zrobić ,,na oko'' może ją zrobić chyba każdy (cierpliwy) ja bym polecił narzędzia pilnik do drewna i metalu wyżynarka/piłka ręczna i papier ścierny to wszystko no oczywiście jeszcze lakier i farba Quote Link to post Share on other sites
Korba Posted October 27, 2009 Report Share Posted October 27, 2009 Ja zacząłem robic kolbę. Z pełnego bukowego drewna. Wyciąłem wyrzynarką, i gdy zacząłem ja obrabiac i piłowac żeby nadac kształty, to odpuściłem. Drewno bukowe jest piekielnie twarde. Nie mam warunków warsztatowych, stołu, imadła, pomieszczenia gdzie mogę kurzyc i piłowac dechę. Piłując kolbę na taborecie przykręconą sciskiem stolarskim, chyba by mnie Wielkanoc zastała z tą robotą, a żona by mnie zagryzła :) Myslałem żeby to zrobic maszynowo, szlifierką i wiertarką z tarczami ściernymi, ale jak policzyłem ile bym musiał wydac na ściernice, pilniki, lakier, bejcę, i ile się narobic żeby zrobic kolbę i chwyt przedni, to... Zamówiłem komplet z airsoftpanda. I za pare dni będę miał. Quote Link to post Share on other sites
tkn07 Posted October 27, 2009 Report Share Posted October 27, 2009 a może ktoś ma wymiary metalowej, składanej kolby? Poszukuję wymiarów, mam gdzie i z czego robić ( pilniki, spawarki mig i elektroda, szlifierki etc...) Quote Link to post Share on other sites
AIRWOLF Posted October 28, 2009 Report Share Posted October 28, 2009 Super ze ktoś odpowiedział na mój poprzedni post i pomógł... :ok: Wiec sam zacząłem kombinowac i już mam prawie gotowa kolbe! Korba daruj sobie drewno bukowe. Ja w castoramie kupiłem sklejke, wyciekłem wyrzynarka z niej prostokąt o wymiarach trochę większych jak kolba. Skleiłem kilka warstw sklejki obrobiłem wyrzynarka, tarnikiem, piłka, pilnikiem i papierem ściernym. Jestem zaskoczony efektem! Myślałem ze wyjdzie mi jakiś dramat, bo nigdy nic nie robiłem w drewnie a tu nagle zaczęły się pojawiać piękne słoje, obłe kształty itp. :mrgreen: Jak skończę porobie zdjęcia Quote Link to post Share on other sites
krzysiek1594 Posted October 28, 2009 Report Share Posted October 28, 2009 A ktoś robił przednie okładziny? Jak wygieliście drewno? Quote Link to post Share on other sites
Horblower Posted October 28, 2009 Report Share Posted October 28, 2009 A ktoś robił przednie okładziny? Jak wygieliście drewno? kolega Chomikos robił - jak przeczytasz uważnie wątek o SWD A&K to się dowiesz - jest tam nawet ładny schemacik Quote Link to post Share on other sites
kalach Posted October 29, 2009 Author Report Share Posted October 29, 2009 Super ze ktoś odpowiedział na mój poprzedni post i pomógł... :ok: Wiec sam zacząłem kombinowac i już mam prawie gotowa kolbe! Korba daruj sobie drewno bukowe. Ja w castoramie kupiłem sklejke, wyciekłem wyrzynarka z niej prostokąt o wymiarach trochę większych jak kolba. Skleiłem kilka warstw sklejki obrobiłem wyrzynarka, tarnikiem, piłka, pilnikiem i papierem ściernym. Jestem zaskoczony efektem! Myślałem ze wyjdzie mi jakiś dramat, bo nigdy nic nie robiłem w drewnie a tu nagle zaczęły się pojawiać piękne słoje, obłe kształty itp. :mrgreen: Jak skończę porobie zdjęcia Ja robiłem na sklejce bukowej, jak w oryginale. Quote Link to post Share on other sites
Keltuzar Posted October 29, 2009 Report Share Posted October 29, 2009 Zacząłem od sklejenia 3 sklejek i wycięcia wyrzynarką: Wyrzynałeś te ''wolne'' miejsca na każdej sklejce osobno czy najpierw je zlepiłeś a potem wyciąłeś co trzeba ? Quote Link to post Share on other sites
VIPER-RT10 Posted October 29, 2009 Report Share Posted October 29, 2009 Wyrzynałeś te ''wolne'' miejsca na każdej sklejce osobno czy najpierw je zlepiłeś a potem wyciąłeś co trzeba ? Zacząłem od sklejenia 3 sklejek i wycięcia wyrzynarką: Czytanie ze zrozumieniem... Pała z minusem :!: Rozumiem... to było pytanie retoryczne albo tak podchwytliwe, że nawet ja nie zrozumiałem! A tak na logikę łatwiej jest ciąć trzy razy z taką precyzją aby się nie narobić podczas obróbki, czy może lepiej najpierw skleić a potem ciąć tylko RAZ :!: :wink: Jedyna opcja jaka mi do głowy przychodzi to taka iż nie zrozumiałeś jak powstała ta taka jakby "półka" w poprzek kolby to odpowiem: najpierw 3 warstwy sklejki potem cięcie i doklejenie warstwy tak aby powstała owa półka! Moim zdaniem tak by było najprościej ;-) Quote Link to post Share on other sites
zmija216 Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 Jaki wyszedł Cię koszt zrobienia tej kolby? Planowałem kupić sobie drewienko, ale po przeczytaniu tego tematu, chyba odważę się sam coś porobić. Jak patrzę na Twoje zdjęcia, to efekt końcowy jest super! Pozazdrościć... Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
kalach Posted October 30, 2009 Author Report Share Posted October 30, 2009 Zrobienie tej kolby kosztowało mnie tyle co bejca do drewna (8zł?), bo same sklejki miałem w garażu, więc nawet nie wiem ile takie sklejki bukowe kosztują. Quote Link to post Share on other sites
krzysiek1594 Posted October 31, 2009 Report Share Posted October 31, 2009 A jakiej bejcy użyłeś? Ja mam tylko dąb i drewno wygląda jak te okładziny z GH :( Quote Link to post Share on other sites
kalach Posted October 31, 2009 Author Report Share Posted October 31, 2009 (edited) Dokładnie to była mieszanka 3 bejc: mahoń (właśnie dzięki niemu kolba ma lekko czerwonawy kolor, co wydaje mi się dość ładne), dąb, palisander i wiadomo, trochę wody Edited October 31, 2009 by kalach Quote Link to post Share on other sites
Korba Posted November 2, 2009 Report Share Posted November 2, 2009 Jak se pojedziesz do Castoram czy innego w tym stylu, to od ilości bejc dostaniesz mętliku we łbie. Nawet masz wzory jak wygląda na gotowo na drewnie. Czerwonawy odcień daje kolor ''orzech'' między innymi. A właśnie co poniektóre drewna w SWD (w bogatszych czasach Sowieckiego Sojuza) były robione z orzecha kaukaskiego. A ja nie odpuściłem robienia drewien z braku samozaparcia czy umiejętności, a z braku narzędzi do obróbki drewna i braku miejsca, gdzie mógłbym porządnie umocować obrabiany element i śmiecić, kurzyć i piłować do woli. Ciężkie jest życie blokersa... Żona jest wyrozumiała, ale warsztatu stolarskiego na kuchennym stole chyba by ''nie zniesła'' :) Za parę dni przyjdą do mnie drewienka z airsoftpanda. Zobaczymy co są warte. Quote Link to post Share on other sites
krzysiek1594 Posted November 3, 2009 Report Share Posted November 3, 2009 Do castoramy to nie pojade bo 80km robić tylko dla bejcy? Póki co mam inny problem. Krakmani napisali mi tydzień temu żę kolejnego dnia wyślą śrubke od hopa której nie dostałem, do dziś nie przyszła, za to kiedy do niech napisałem to nie opisali. Jak będzie trzeba to złoże reklamacje :( Quote Link to post Share on other sites
bushmaster Posted November 3, 2009 Report Share Posted November 3, 2009 A ktoś robił przednie okładziny? Jak wygieliście drewno? Z pełnego drewna trzeba zrobic a nie wyginac.Jak się chce to sie zrobi.Mam w rodzinie 2 stolarzy,którzy by zrobili te drewienka.Ale ja jestem taki że wolę to zrobic sam. Quote Link to post Share on other sites
krzysiek1594 Posted November 3, 2009 Report Share Posted November 3, 2009 Korba, jak przyjadą te drewienka to mógłbyś pstryknąć kilka fotek jak to wygląda (w szczególności wewnątrz) i dać na forum? Bym obejżał jak to wygląda bo już mam to wytłumaczone ale nie mam pewności czy mi wyjdzie. Quote Link to post Share on other sites
Korba Posted November 3, 2009 Report Share Posted November 3, 2009 Jak przyjdą, to oczywiście nie omieszkam sie pochwalic i obfocic ich. Jak na razie czekam juz tydzień niecierpliwie. A mi krakmani brakującą wajchę blokady chwytu przedniego przysłali w 2 dni. Oczywiście nie za darmo, choc replika nowa od nich przyszła bez tej wajchy. No cóż... Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted November 6, 2009 Report Share Posted November 6, 2009 to teraz nazwę tematu można zmienić na: "Drewienka do SWD - zrób to sam" ;). Przedstawiam wam wersję 1.0RC moich okładzin. http://elkopytko.pl/myk/index.php w tej wersji została mi już tylko kosmetyka. Niedługo rozpocznę eksperymenty z gięciem drewna i wtedy wypuszczę fotorelację z prac nad wersją 2.0 ;) pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts