Xyanek Posted August 10, 2011 Report Share Posted August 10, 2011 Drewno sosnowe?! POLECASZ?! :hahaha: Sosna jest jak sklejone kartki papieru! Beznadziejnie miękkie i kruche- Raz walniesz o drzewo i śruby wyrwą dziurę w kolbie. Dobre drewno na kolbę to BUK, DĄB, Drzewa owocowe: wiśnia, grusza. Szczególnie polecam wiśnię. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted August 10, 2011 Report Share Posted August 10, 2011 Zgadzam się - sosna to koszmar, ja w m14 otwierając stopkę kolby wyrwałem ją ze śrubami... Quote Link to post Share on other sites
cindzior Posted August 11, 2011 Report Share Posted August 11, 2011 To też zależy od jakości drewna, pochodzenia, sposobu suszenia. Jednak chodziło mi o wymiary łączeń. Quote Link to post Share on other sites
Korba Posted August 15, 2011 Report Share Posted August 15, 2011 (edited) To też zależy od jakości drewna, pochodzenia, sposobu suszenia. Jednak chodziło mi o wymiary łączeń. Jakby nie było suszone, sezonowane i skąd by nie pochodziło, to sosna sie nadaje na meble folklorystyczne, tudziez na sztachety do płotu. Nawet na próg do drzwi sie nie nadaje, bo jest miękka i sie wyciera. Buk, dąb, jesion, wiśnia, gruszka jak już poprzednicy pisali, a najlepiej sklejka podejdzie na kolbę. Ja próbowałem robic kolbę z buku. Poległem. Bez obrabiarek, ręcznie, to robota na dwa lata. Zamówiłem drewna z airsoftpanda, ze 2 lata temu i mam je nadal. Edited August 15, 2011 by KorbaSWD Quote Link to post Share on other sites
Snajper666 Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 Zająłem się przedwczoraj produkcją mojej kolby wygląda to mniej więcej tak KLIK Obecnie żywica schnie :D Quote Link to post Share on other sites
Traker Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 No nawet spoko, jeszcze trochę pracy i będzie jak trzeba. :wink: Quote Link to post Share on other sites
Snajper666 Posted September 28, 2011 Report Share Posted September 28, 2011 ma ktoś jakiś fajny patent na szlifowanie wewnątrz kolby? Quote Link to post Share on other sites
fifibezon Posted September 28, 2011 Report Share Posted September 28, 2011 (edited) ma ktoś jakiś fajny patent na szlifowanie wewnątrz kolby? Pilnik, lub jakiś papier ścierny :wink: Info masz podane na pierwszej stronie tematu, chyba że chodzi ci o sposoby na to. Edited September 28, 2011 by fifibezon Quote Link to post Share on other sites
Snajper666 Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 No to ciąg dalszy już po impregnowaniu klik obecnie bejca schnie. Quote Link to post Share on other sites
Xyanek Posted September 30, 2011 Report Share Posted September 30, 2011 Muszę przyznać że dość ładnie ci to wyszło- nie spodziewałem się po sklejce takich efektów :wink: Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted September 30, 2011 Report Share Posted September 30, 2011 Przecież najlepsze efekty wyłażą na sklejce. Quote Link to post Share on other sites
Cruzer69 Posted September 30, 2011 Report Share Posted September 30, 2011 snajper666 jak ty wyciąłeś ten kształ w sklejce i jak zamierzasz wydrążyć to zagłębienie po prawej stronie? Quote Link to post Share on other sites
Xyanek Posted September 30, 2011 Report Share Posted September 30, 2011 Przecież najlepsze efekty wyłażą na sklejce. Ja tam wolę dobre drewno- kwestia gustu. Quote Link to post Share on other sites
Cruzer69 Posted September 30, 2011 Report Share Posted September 30, 2011 Jest sprawa, dotyczy okładzin, kolba się klei:) Interesuje mnie sposób ich wykonania, czy po prostu wyciąć taki kształt, czy wyginać sklejke na parze, czy jeszcze jakiś inny patent? Bardzo by mi to pomogło i oszczędzałbym na okładzinach z sklepu Quote Link to post Share on other sites
Xyanek Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 Jak masz możliwość to wygnij na parze, tylko do tego potrzebny jest specjalistyczny sprzęt, bo czajnikiem czy garnkiem z wodą nie masz szans :wink: Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 Jak zamiast sklejki użyjesz forniru, który będziesz kleić na bieżąco, to dasz radę zrobić to w domu bez sprzęciora. Tylko pamiętaj, żeby kleić naprzemiennie, raz wzdłuż, raz w poprzek słojów. Sklej najpierw trzy warstwy, wyginaj póki schnie, a potem doklejaj na grubość kolejne warstwy. Quote Link to post Share on other sites
Cruzer69 Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 Tylko skąd wytrzasnąć fornir? W budowlanym może być? Wyginać na parze? Quote Link to post Share on other sites
Xyanek Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 Można zrobić z drewna owocowego- najlepiej wiśnia. Nie ma słojów, ma bardziej budowę włóknistą. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 Fornir można kupić w sklepach z okleinami meblowymi, albo na giełdach staroci. Stolarz też bez problemu sprezentuje trochę resztek. Że o allegro nie wspomnę :) Dodatkowo fornir jest o tyle fajny, że środek możesz zrobić z byle badziewia, a tylko zewnętrzną warstwę dać ładną :) Quote Link to post Share on other sites
Cruzer69 Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 Czyli rozumiem, że można by okleić plastiki fornirem? A jak nie to z jakiego materiału oprócz drewna można by zrobić środek? Quote Link to post Share on other sites
mbiechu Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 (edited) Co do gięcia warstw. Można by zrobić prawidło i doginać te sklejone na świeżo formatki do niego a następnie owijać ciasno i dokładnie żyłką (coś jak montaż przelotek w wędce) , im ciaśniej tym lepiej, poczekać aż wyschnie i żyłkę zdemontować ...i tak kolejno następne warstwy. Żyłka była by wielorazowego użytku i w razie przypadkowego umazania klej jej nie łapie Edited October 1, 2011 by mbiechu Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 Czyli rozumiem, że można by okleić plastiki fornirem? Bleeee, nieeeee! W środku musi być drewno, tylko niekoniecznie ładne, mogą być odpady po oklejaniu. Można zrobić w taki sposób, żeby plastiki zalać gipsem, żeby stworzyć coś na kształt formy, takiej gipsowej wanny o kształcie okładek. W tę wannę można powoli i cierpliwie wklejać kolejne warstwy forniru aż do stworzenia ładnej okładki. Ładnie namoczony arkusz forniru przypomina gruby papier, trochę wprawy i można trzaskać drewienka. Quote Link to post Share on other sites
Snajper666 Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 No właśnie tu jest pies pogrzebany bo nie mam totalnie pomysłu (nie wliczając frezarki) Ale można to jeszcze zrobić zanim się sklei warstwy sklejki. Co do frontu tu mam pomysł taki: - sklejkę 1 cm grubości rozszczepiamy nożem na 2 części, nie muszą być koniecznie równe - ze starych okładzin zrobić formę w betonie, zewnętrzną i wewnętrzną - zdobyć stalowy pojemnik zamknięty z jednej strony taki żeby sie okładziny mieściły - piec termitowy i dużo wody - prasę drukarską i do boju :D A tu mam efekt niemalże końcowy kolby (aparat nie złapał ostrości) klik Quote Link to post Share on other sites
Xyanek Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 Mahoniowa bejca? Jeżeli tak to zmień odrazu, albo przyciemnij ją. Miałem tak samo zrobione i ten mahoniowy świecił się jak nie powiem co.. Gdybyś robił zamiast ze sklejki tylko np. z ciemnego dębu, albo orzecha to mahoń nie był by tak uderzająco bordowy. Quote Link to post Share on other sites
Snajper666 Posted October 2, 2011 Report Share Posted October 2, 2011 To tylko tak na zdjęciach wygląda bo mój aparat strasznie kolory wyciąga w rzeczywistości jest dużo ciemniejsze. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts