Szczep Posted May 13, 2004 Report Share Posted May 13, 2004 mój towarzysz Czary zrobił tłumik do ak-47 na wzór pbs-1 [osoby zainteresowane walic na priv przesle foto :) - moze jutro da sie je wkleic tutaj ] tłumik jest wykonany z aluminium i oto problem ktory moze dacie rade pomoc rozwiazac - jak pokryc to dziadostwo czernią - nie mozemy za cholere znalezc zakladu który anoduje aluminium [rzecz jasna w rozsądnej cenie] macie jakie pomysly, rady, doswiadczenia ???? Link to post Share on other sites
ghost666 Posted May 14, 2004 Report Share Posted May 14, 2004 rozgrzać i wrzucić w olej, tak sie od wieków czerni metale :) Link to post Share on other sites
Medium Posted May 14, 2004 Report Share Posted May 14, 2004 Przecież wyraźnie napisał, że to aluminium. Aluminium nie zaczernisz po zanurzeniu w oleju, a jeśli nawet, to nie będzie to pokrycie trwałe i przy każdym dotknięciu będzie zostawało czarne na dłoniach, a będzie po dotknięciu wyglądało jak opakowanie mleka "łaciate". Jest specjalny specyfik w sklepach z bronią/myśliwskich. Służy do zaczerniania otartych lub naprawianych części broni. Taka swoista "oksyda" w płynie. Nanosi się to watką. Jeśli efekt jest słaby można kilkukrotnie powtórzyć. Niektóre z tych specyfików mają opis, że można używać i będzie efekt nawet na aluminium. Co prawda jeszcze tego nie próbowałem (preferuję stal - tę można czernić w oleju) ale myślę, że to jedyny rozsądny wybór. I jeszcze jedno zazwyczaj te które specyfiki które są w stanie poczernić aluminium są droższe od tych które czernią jedynie stal. I tanie to one nie są ... Pozdrawiam Medium Link to post Share on other sites
Wukasz Posted May 14, 2004 Report Share Posted May 14, 2004 Taki specyfik produkowany przez WA dostepny jest na machinegun.pl. Kolo 50 pln. Czy lapie alu nie wiem. Link to post Share on other sites
Lukzari Posted May 14, 2004 Report Share Posted May 14, 2004 A może sprubujcie lekko papierem ściernym potraktować tłumik po czym nanieść farbę czarną w sprayu. Link to post Share on other sites
Stolar Posted May 14, 2004 Report Share Posted May 14, 2004 Pewnie już o tym wiesz ale przypomnę. Zgodnie z tym co znalazłem w sieci oksyda nakładana na zimno może być dużo delikatniejsza niż farba. Ja miałem doczynienia z 2 rodzajami farb w spruje: „auto renolak” – farba do renowacji lakieru(taka z samochodem na puszcze, oraz tańszą emalią uniwersalną firmy champion. Polecam właśnie tą drugą ponieważ naprawdę szybko schnie i nie pozostawia zacieków tylko ładny gładki mat(a może to ja po prostu nauczyłem się malować :wink: ). Mam nadzieje że pomogłem. Pozdrawiam! Link to post Share on other sites
LP Maly Posted May 14, 2004 Report Share Posted May 14, 2004 jest taka farba w sprayu która służy jako podkład pod malowanie figurek, myslę że to by sie nadawało, mozna takie cos kupić na bodajrze bard.pl Link to post Share on other sites
Szczep Posted May 14, 2004 Author Report Share Posted May 14, 2004 hmm... wiecie to aluminium ale z tym podkladem od figurek trza bedzie spróbować no i jeszcze malowanie proszkowe brzmi niezle pomyslimy jak ktos na cos wpadnie pisac - wszelkie sugestie mile widziane Link to post Share on other sites
Santiago Posted May 14, 2004 Report Share Posted May 14, 2004 Tylko czy malowanie proszkowe nie bedzie wymagalo piaskowania (delikatnego) pierwej?? Link to post Share on other sites
OAS_NemoOne Posted May 15, 2004 Report Share Posted May 15, 2004 Miałem ten podkład Games Workshopa. Na plastiku trzyma się nieźle,ale z metalowych figurek ścierał się BARDZO łatwo...czasami wystarczyło palcem przejechać po kancie i już. Pozatym podkład ten jest dość drogi... spróbuj farbę "Montana Hardcore". Służy do malowaniapo murach ;) ale jest to najlepsza farba na rynku (najlepsze ciśnienie, krycie i co ważne nie robi zacieków). No i cena- kosztuje tylko 15zł, myślę że warto spróbować... Aha- kiedy będą fotki tego tłumika?? Sam chętnie obejrze :) Link to post Share on other sites
PAT_Zamrok Posted May 15, 2004 Report Share Posted May 15, 2004 Do malowania aluminium dobra jest farba akrylowa (takimi farbami maluje sie alufelgi). Z tego co sie dowiedziałem w sklepie z farbami trzeba tylko zmatowić przedmiot i pokryć taką farbą. Można tez kupić specjalne podkłady aby lepiej sie farba trzymała. Wystarczy zapytać sie sprzedawcy w sklepie ze spreyami i po problemie. Link to post Share on other sites
Medi Posted May 15, 2004 Report Share Posted May 15, 2004 (...)spróbuj farbę "Montana Hardcore". Służy do malowaniapo murach [wycięty emot] ale jest to najlepsza farba na rynku (najlepsze ciśnienie, krycie i co ważne nie robi zacieków). No i cena- kosztuje tylko 15zł, myślę że warto spróbować...(...) na Hardocrówki trzeba uważać, bo mi trafiła sie taka która wietrzała - po miesiącu na murze śladu z niej nie było tylko takie lekko coś widać było ( NIE - dozorca nie zmył :] bo w kilku różnych miejscach było tak samo, nawet w domu kolegi 8)) Link to post Share on other sites
OAS_NemoOne Posted May 15, 2004 Report Share Posted May 15, 2004 To nie temat do dyskutowania o graffiti, ale widze ze mam do czynienia z zajawkowiczem, wiec zripostuje :) wiec. Z ponad roku malowania po murach wyniosłem doświadczenie, że wietrzeją farby metaliczne (złoto, srebro, miedź) po około pół roku i to tylko po zimie, ponieważ podczas zimy mury wilgotnieją, a na lato wilgoć zchodzi razem z farbą. Na tłumiku to nie grozi, a pozatym farba czarna nie wietrzeje (no dobra, wietrzeje po jakichs paru latach i to nieznacznie). Pozatym jak już wcześniej wspominałem na tłumiku wietrzenie nie grozi. pozdrawiam, Nemo Link to post Share on other sites
Szczep Posted May 16, 2004 Author Report Share Posted May 16, 2004 a oto i fota - taka sobie, lespza postaram sie zrobic w tygodniu http://dzikiegesi.pc4u.com.pl/grafa/tlumik.pdf jeszcze raz thx wszystkim - jak ktos zainteresowny zapraszam na priv Link to post Share on other sites
Mathias Posted May 17, 2004 Report Share Posted May 17, 2004 Facet z firmy produkujacej detale na obrabiarkach-frezarkach wspominal mi cos o mozliwosci czernienia anodowego - chcialem u niego wlasnie zamowic tlumik. Podobno sa firmy co sie tym zajmuja (generalnie barwieniem aluminium). Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted June 9, 2005 Report Share Posted June 9, 2005 mam pytanie zamontowałem tłumik do ak może mi ktoś powiedzieć co to jest za kopia tłumika tak z ciekawości oto fotki: http://img115.echo.cx/my.php?image=pict29487vj.jpg http://img115.echo.cx/my.php?image=pict29492ac.jpg http://img115.echo.cx/my.php?image=pict29500jm.jpg http://img115.echo.cx/my.php?image=pict29516pd.jpg http://img115.echo.cx/my.php?image=pict29522zu.jpg Link to post Share on other sites
Szczep Posted June 9, 2005 Author Report Share Posted June 9, 2005 jak na moj stan wiedzy to jest to kawalek rurki ktory nie jest kopią tłumika, a nawet ze wzgledu na swoją dlugosc nawet nie jest imitacją. Link to post Share on other sites
Recommended Posts