Wolf.Tns Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 (edited) Pytanie moje dotyczy przewozu MICHa Z USA do Polski w bagażu. Mianowicie - czy jest jakiś przepis, który zabrania mi "wywożenia" ze Stanów do Polski hełmu MICH w bagażu, w samolocie ? Edited August 23, 2009 by Foka Quote Link to post Share on other sites
lup Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 (edited) Odpowiem Ci tak: i tak i nie. Generalnie cokolwiek z tego typu rzeczy w bagażu może przysporzyć sporo "przyjemności" na lotnisku nie zależnie czy można to wywozić czy nie. Pytając w Stanach jedną osobę potencjalnie zaznajomioną w temacie usłyszałem, ze możliwy jest wywóz nazwijmy to części oporządzenia i wyposażenia tylko do krajów NATO pod ilomaś dodatkowymi obostrzeniami, a że nikt nie ma gwarancji czy coś takiego dalej nie poleci to celnicy na wszelki wypadek nie przepuszczają nic. Pomijam fakt, że ich znajomość kto jest w NATO, a kto nie jest wyjątkowo selektywna :) Inaczej jest jeśli jesteś dziennikarzem lub masz jakiś dokument na to, że robisz zdjęcia dla jakiejś agencji. Wtedy podajesz, ze to twoje narzędzie pracy i po kilku dodatkowych pytaniach podobno puszczają. Samych przepisów nie podam Ci gdzie dokładnie szukać, bo nie wiem. Pomijam też sytuacje, gdy jesteś jakimkolwiek pracownikiem wojskowym lub innym mundurowym. Edited August 23, 2009 by lup Quote Link to post Share on other sites
inteligent Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 Podczepię się pod temat żeby nie zakładać nowego. Jak sprawa wygląda z "ostrym" magazynkiem do MP5 oraz łącznikiem magazynków do MP5? Chodzi mi o dwie rzeczy: -czy będą problem na lotniku? -oraz czy przy wysyłce pocztą z USA do Polski celnicy nie zatrzymają tego na granicy (przyjmuje fakt iż ktoś w USA przepakuje magazynek z oryginalnego pudełka i wsadzi do zwykłego) Quote Link to post Share on other sites
shellshock Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 Niektóre stany USA mają prawny zakaz wysyłania magazynków pocztą, tyczy sie to przesyłek krajowych i międzynarodowych. Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted August 23, 2009 Author Report Share Posted August 23, 2009 Cóż... z tego wynika, że jak chce mieć spokojną podróż to powinienem zostawić to w Stanach i wysłać pocztą. No trudno. Dzięki za odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted August 27, 2009 Author Report Share Posted August 27, 2009 A jak się ma sprawa z flagami IR ? Bez problemu prawda ? Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted August 27, 2009 Report Share Posted August 27, 2009 Zacytuję jeden z amerykańskich sklepów sprzedający MICHe Export of the commodities described herein is strictly prohibitedwithout a valid export license issued by the US Department of State, Office of Defense Trade Controls, prescribed in the International Traffic in Arms Regulation (ITAR). Quote Link to post Share on other sites
moongoose Posted August 27, 2009 Report Share Posted August 27, 2009 A jak się ma sprawa z flagami IR ? Bez problemu prawda ? Z tego, co kojarzę USA wprowadziło obostrzenia na eksport produktów NIR. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted August 27, 2009 Report Share Posted August 27, 2009 Z hełmem może się udać, ale nie musi - obecny na tym forum G838 wywiózł był swojego czasu MICHa bez żadnych problemów. Ale fakt, że jemu się udało nie oznacza, że uda się każdemu - lepiej chyba jednak wysłać go pocztą. Quote Link to post Share on other sites
G838 Posted August 28, 2009 Report Share Posted August 28, 2009 To fakt, oto rzeczony MICH (dokładnie TBH-II), zakupiony w Ft. Campbell zaraz po powrocie zmiany 101st AB Div. z Iraku. Mi udało się go przemycić w bagażu głównym na JFK airport w NY, bo siedząca na skanerze big mama miała głęboko w swojej wielkiej afroamerykańskiej d... co tam jej się pokazuje w tym monitorku. Ale jak mówi mój przedmówca, jednemu może się udać, a drugiemu niekoniecznie. Jednak w razie wpadki można się tłumaczyć że to kask motocyklowy :-F Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 28, 2009 Report Share Posted August 28, 2009 Albo poodkręcać paski ze śrubkami i poduszki, zapakować oddzielnie i mówić że to skorupa z ABSu ;) Quote Link to post Share on other sites
past Posted August 28, 2009 Report Share Posted August 28, 2009 Nie tylko w stanach zatrzymują , kolega był w Afganistanie leciał przez ZEA , do Afganistaniu go przepuścili , wracając mu Mitcha zatrzymali , widocznie stwierdzili że mi nie bedzie potrzebny Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted August 28, 2009 Author Report Share Posted August 28, 2009 Myślałem już wcześniej nad pomysłem z paskami,nawet żeby wielki napis "replica" nakleić. Tak samo jak to, żeby tłumaczyć, że MICHa będę używał jako kask motocyklowy skoro jest do tego dopuszczony, ale ostatecznie zrezygnowałem. Poszedł pocztą. Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted August 31, 2009 Author Report Share Posted August 31, 2009 Jako odpowiedź na przyszłość - flagę spokojnie udało się przewieźć, tak samo na JFK. Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted August 31, 2009 Report Share Posted August 31, 2009 Ku przestrodze - mnie w bagażu głównym nie udało się przewieźć repliki rozłożonej na części. Zniszczyli do tego torbę. Całe szczęście że leciałem BA a nie LOTem i odzyskałem pieniądze. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts