Lambert Posted October 3, 2009 Report Share Posted October 3, 2009 (edited) @Borol: Jeśli jesteś praworęczny to zawieszenie jednopunktowe przechodzi pod prawym ramieniem. Dla leworęcznych odwrotnie. edit: co to jest zaczep kolby..? Pozdrawiam, Lambert Edited October 3, 2009 by Lambert Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted October 3, 2009 Report Share Posted October 3, 2009 Lambert - z tym się nie zgodzę. Jestem praworęczny i noszę pod lewym ramieniem - dużo wygodniej jest mi tak trzymać replikę, o prawdziwku nie wspominając. Do tego boczna jest bezpieczniejsza o brak obijania się. Poza tym wygodniej jest podnosić tylko przód giwerki gdy kolba prawie dotyka ramienia niż wykonywać całą czynność przekręcania i dopasowywania gnata do ramienia. Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 Nie mam boczniaczka. Wlasnie nosilem i pod lewym ramienim,wkurzalo mnie obijanie o cialo, i pod prawym ramieniem,wtedy za duzo roboty w podnoszeniem.Zaczep kolby czyli mocowanie do pasa na kolbie:) Quote Link to post Share on other sites
Radzio Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 (edited) Lambert, chyba naoglądałeś się za dużo filimów z SASem ;) Jeżeli jesteś prawo ręczny pasek powinien przechodzić pod lewym ramieniem. Nawet z tak ustawionym paskiem bez problemu dasz broń na plecy ;) TBM - bezpieczniejsza o brak obijania się. Ale w czasie przejścia na boczną nie musisz się martwić, że główna przykryje Ci boczniaka. Ja noszę 2pkt. Wzorowałem go na BFG/Vickers Combat Application Sling. Tak zrobiłem cudo z materiałów dostępnych w pasmanterii. Zdjęcie sprzed półtora roku. Pkt mocowanie się nie zmieniły. Przód w połowie para-cord, za body mocowanie QD. W czasie chodzenia pas jest w konfiguracji 2punktowej, w sytuacji kiedy zaczyna się działanie w okolicy budynków przednie mocowanie zakładałem na tylne tworząc 1 punkt. I machanie bronią nie stanowi problemu. Dodam tylko, że zmieniam ramiona, kiedy wymaga tego sytuacja. I nawet w ustawieniu 2pkt nie mam problemu ze złożeniem się z lewego ramienia. Dlaczego? Bo pasek przechodzi pod kolbą i nie dusi mnie w żaden sposób, ale to dzięki zamocowaniu zawieszenia za body. Zamocowane na kolbie zużywa za dużo taśmy przez co może być ciężko zmienić ramię. Broń noszę ze złożoną kolbą, z założonym tłumikiem mam długość o parę centymetrów większą niż M16 ze stałą kolbą. A komfort operowania bronią jest o niebo większy. Moim zdaniem zawieszenia 3 punktowe są złe ;) Edited October 7, 2009 by Pahaliah Quote Link to post Share on other sites
Plutonowy Posted November 22, 2009 Report Share Posted November 22, 2009 Filmik Foki przestał działać. Ma ktoś może to na kompie? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts