qwmx Posted September 9, 2006 Report Share Posted September 9, 2006 Odkopałem, fakt, ale na necie nie znalazłem odpowiedzi, użyłem Szukaja i ten topic pasuje. Najpierw coś ode mnie: MEDICAL EXAMPLE: DOE JON D. 123 45 6789 B POS PENICILLIN Medical - MEDIIIC! Ostatnia linijka: PENICILLIN. Czyżby tylko medycy nosili informację o uczuleniach? Bo to zapewne oznacza alergię na penicylinę. = I pytanko, jak wygląda współczesny wzór nieśmiertelnika polskiej armii? [ Dodano: 09 Wrz 2006 16:23 ] Aha.... jeszcze jedno... dobrze rozumiem że wszelkie blachy czarne, złote czy czerwone, to tylko "lanserski bajer", a oryginały US jak i polskie są ze srebrnej (kolorystcznie) blachy? Quote Link to post Share on other sites
kawerna Posted September 9, 2006 Report Share Posted September 9, 2006 oczywiście z tym medical nie chodzi o medyków ale o informacje medyczne czyli głównie uczulenia dolegliwości itp np. nopen ale robią też nka ... Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted September 9, 2006 Report Share Posted September 9, 2006 Macie, poszukajcie i przestańcie zawracać gitarę. Jeszcze chwila i znowu będę dostawał jakieś PW o tym jaki to ja nie jestem zły... KLIK! Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted September 9, 2006 Report Share Posted September 9, 2006 hmmm, dzisiaj czesto widzi się niesmiertelniki w bucie. Jak wytłumaczc ten fakt, skoro miny tak lubią odrywać nogi? :lol: :lol: :lol: Quote Link to post Share on other sites
qwmx Posted September 9, 2006 Report Share Posted September 9, 2006 Hmmm.... moze ma sie wtedy i w bucie i na szyi, i wie sie czyja stopa, czyja reszta (zakladajac oczywiscie ze noge urwie w calosci a nie rozsieka po okolicy). No dobra, ale co dalej z głównym pytaniem, wzór polskich współczesnych blach? [ Dodano: 09 Wrz 2006 23:07 ] Królik , dobra strona, ale mimo wszystko w googlach (bynajmniej moich, moze mamy różne :) ) wyswietla sie gdzies cholernie daleko. Nie było tego na kilku początkowych stronach, a w podstrony ponad 10 to można błądzić w nieskończoność przy tysiącach wyników. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted September 9, 2006 Report Share Posted September 9, 2006 Taki sam jak za komuny. Kółko z perforacją pośrodku, napisem Siły Zbrojne RP (albo jakoś tak) i numerem żołnierza. Quote Link to post Share on other sites
brok Posted September 10, 2006 Report Share Posted September 10, 2006 USN - US Navy [zgadza sie?] tak :) USNR - chujwieco - US Navy Recon...? US Navy Reserve... prawie na pewno ;) Tak, napewno USNR to US Navy reserve tak samo jak USMCR to United States Marine Corps Reserve. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted December 22, 2006 Report Share Posted December 22, 2006 Różnica polega na tym, że na nieśmiertelnikach USA masz dane jak imię, nazwisko, grupa krwi, numer PESEL (czy datę urodzenia) i wyznanie. Na polskim masz TYLKO numer żołnierza, który jest umieszczany na karcie mobilizacyjnej. Masz taką kartę? Quote Link to post Share on other sites
Spajd Posted December 22, 2006 Report Share Posted December 22, 2006 Hm..no to faktycznie bez sensu..w takim razie przepraszam za moją niewiedzę w tej kwesti...ale naprawdę nic nie mogłem znaleźć na necie o Polskich nieśmiertelnikach.. Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted May 27, 2007 Report Share Posted May 27, 2007 Bede marudny i odkopie... wedlug schematu sprecyzowalem sobi cos takiego : NAZWISKO A.K. A POS PESEL USMC M PENICILLIN NO Myslalem ze M obok "USMC" oznacza plec, ale ostatnio rzucilo mi sie wo czy zdjecie gdzie jest "USMC S" - wiec moje pytanie, co oznacza ta litera obok USMC i czy poza tym format taga jest poprawny (zgodny z USMC)? Pozdrawiam... Quote Link to post Share on other sites
K.A.B Posted May 27, 2007 Report Share Posted May 27, 2007 DOE - nazwisko JOHN M. A POS - imię, grupa krwi 1234567890 - pesel USMC M - M w tym przypadku to Medium, rozmiar maski p. gazowej NO-REL-PREF - wyznanie (tutaj bez wyznaniowy) Quote Link to post Share on other sites
Hornet Posted May 28, 2007 Report Share Posted May 28, 2007 Zdaje się że w USA nie ma PESELA ! Tam jest numer UBEZPIECZENIA (chyba tak to się nazywa). Quote Link to post Share on other sites
Samuraj Jack Posted May 28, 2007 Report Share Posted May 28, 2007 Hornet ma rację. ;) ARMY ma nr. ubezpieczenia. W Bornym facet co wybijał blachy miał wzory Marines, ARMY itd. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
snipermaku Posted May 29, 2007 Report Share Posted May 29, 2007 W stanach mają nr ubezpieczenia , bo jest to najważniejszy (dla nich) numer... Dla nas (w polsce) jest to pesel - numer po którym można zidentyfikować człowieka ;) Quote Link to post Share on other sites
DrZeRT Posted June 10, 2007 Report Share Posted June 10, 2007 (edited) SSN- social security numer to jest dokładnie to samo co PESEL i nie ma dużo wspólnego z ubezpieczeniem (nic po za tym, że musisz go podać jeśli chcesz wyrobić polisę :P). Bliżej jest mu do NIPu, a w ostatnich latach stał się także narodowym numerem identyfikacyjnym tak samo jak PESEL. Na polskich nieśmiertelnikach teraz umieszcza się numer PESEL, a nie numer żołnierza. Edited June 10, 2007 by DrZeRT Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted June 10, 2007 Report Share Posted June 10, 2007 Na polskich nieśmiertelnikach teraz umieszcza się numer PESEL, a nie numer żołnierza. A możesz pokazać zdjęcie "polskiego nieśmiertelnika"? Quote Link to post Share on other sites
DrZeRT Posted June 15, 2007 Report Share Posted June 15, 2007 Taaak. Sprawdziłem i brzydka zbieżność cyferek sprawiła, że wydawało mi się, że jest to pesel więc fotki nie będzie a na blaszkach wybijają numer żołnierza. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts