Saimon3 Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Witam posiadam i użytkuję replikę g36k niestrzelałem się nią przeż miesiąc i dziś poszedłem na strzelanka i zauważyłem spadek rofa ?? czy to od zimna czy batka czy moze styki?? sam niewiem ? :???: Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Może trzeba podładować akumulator? Sam się rozładowuje ;) Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
MATRON Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Zgadzam się z przedmówcą batke podładuj i powinno śmigać. Quote Link to post Share on other sites
Mamlas Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Chyba nie jest aż taki niedomyślny, żeby batki nie naładować... Pewnie przeładowałeś batkę delikatnie. Albo jesli to ni-cd, nie rozładowywałeś, przed ładowaniem. Chyba, że masz ładowarkę mikro-pro, wtedy można to wykluczyć. Nie bawiłeś się czasem regulacją silnika? Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Jakby Koledzy nie zauważyli to zimno się zaczyna robić, a tego nie lubią baterie. :) Quote Link to post Share on other sites
Saimon3 Posted October 25, 2009 Author Report Share Posted October 25, 2009 (edited) Batke zawsze rozładowywuje i naładowywuje ładowałem ją tydzień temu przed strzelanka aż tak by się osłabiłą przez tydzień ?Dzięki za odpowiedzi Silnka też nieruszałem. Pozdrawiam Saimon3 Edited October 25, 2009 by Saimon3 Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted October 25, 2009 Report Share Posted October 25, 2009 W zależności czym się rozładowywuje i ładuje. A, że to stock'owy aku to efekt jest jaki jest. Quote Link to post Share on other sites
Mamlas Posted October 25, 2009 Report Share Posted October 25, 2009 A przy tym rozładowywaniu mierzyłeś chociaż napięcie? Quote Link to post Share on other sites
Saimon3 Posted October 25, 2009 Author Report Share Posted October 25, 2009 Niestety nie rozładowywuje od zawsze zarówką a potem ładuje stockową ładowarką chyba czas zakupić nową batke i ładowarke mikro pro. Quote Link to post Share on other sites
Mamlas Posted October 25, 2009 Report Share Posted October 25, 2009 No to masz przyczynę. Daj komuś do sformatowania na mikroprocesorówce, może ją uratujesz jeszcze. Quote Link to post Share on other sites
Saimon3 Posted October 25, 2009 Author Report Share Posted October 25, 2009 Tylko nikt odemnie niema mikroprocesorowej co mam zrobić ?? Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted October 25, 2009 Report Share Posted October 25, 2009 Zaoszczędzić i kupić samemu?? :roll: A do czasu kupna dać komuś kto chociaż ma porządną ładowarkę i rozładowywarkę?? :roll: Ludzie, myślenie w tych czasach naprawdę boli?? Quote Link to post Share on other sites
Mamlas Posted October 25, 2009 Report Share Posted October 25, 2009 Nawet nie wiesz jak bardzo :P Quote Link to post Share on other sites
Saimon3 Posted October 25, 2009 Author Report Share Posted October 25, 2009 Dzięki wielkie za odpowiedzi ;-) Pozdrawiam Saimon3 Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted October 25, 2009 Report Share Posted October 25, 2009 Wsadzić do zamrażarki na 3 godziny a następnie sformatować od nowa, porządnie. Nienawidzę rozładowywania żarówką bo zawsze przegapię moment jak gaśnie. Nie jest to zdrowe dla baterii ale też nieprawda że tak potraktowana bateria bezpowrotnie zamienia się w cegłę. ;) Quote Link to post Share on other sites
LaY Posted October 25, 2009 Report Share Posted October 25, 2009 Elektroniczny miernik napięcia - 15 zł. Podpinasz żarówkę, wiatyraczek czy cokolwiek i rozładowujesz aż napięcie spadnie do 1.1V na ogniwo (jak się mylę to poprawcie, bynajmniej ja tak zawszę robię). do ładowania specjalnie nie jest już miernik potrzebny, odpinasz baterię jak się zaczyna podgrzewać. :twisted: Aha, ja myślałem że bateryjki się formuje :lol: Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted October 25, 2009 Report Share Posted October 25, 2009 1.1V na ogniwo (jak się mylę to poprawcie, bynajmniej ja tak zawszę robię). do ładowania specjalnie nie jest już miernik potrzebny, odpinasz baterię jak się zaczyna podgrzewać. :twisted: Jak masz takie bzdury pisać to lepiej nie pisz. Po 1, rozładowuje się do napięcia 0,9V, maks 1V na ogniwo. A po 2 czas ładowania oblicza się ze wzoru a nie jak batka zrobi się gorąca :wink: Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted October 25, 2009 Report Share Posted October 25, 2009 A po 3 to się akumulatory formuje, a nie "bateryjki", tak w ramach czepialstwa i forumowego wieczornego chamstwa ;-). Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted October 26, 2009 Report Share Posted October 26, 2009 Każdy akumulator składający się z więcej niż jednego ogniwa jest jednocześnie baterią. ;-) Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted October 26, 2009 Report Share Posted October 26, 2009 Każdy akumulator składający się z więcej niż jednego ogniwa jest jednocześnie baterią. ;-) Tak, baterią akumulatorów, ale to są szczegóły, szczegóły :-P. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted October 26, 2009 Report Share Posted October 26, 2009 No to masz przyczynę. Daj komuś do sformatowania na mikroprocesorówce, może ją uratujesz jeszcze. :wink: :wink: :wink: :wink: Od kiedy aku. można formatować? Od kiedy mikroprocesorówka może formować? Napięciem 0,5Ah? Owszem można regulować prąd ale w niektórych tylko ładowarkach i tak od 150zł się by zaczynały jakieś godne uwagi. Taki aku. miałem na serwisie ostatnio firmy FF, był rozładowany do 0 i raz przeładowany aż puścił soki, po 72h reanimacji prądem 0,05C wrócił do swojej pojemności. Więc nie wierzę w cuda że ładowarka batimexu np. da radę odratować co kolwiek. Quote Link to post Share on other sites
_Mnichu Posted October 26, 2009 Report Share Posted October 26, 2009 Jak masz takie bzdury pisać to lepiej nie pisz. Po 1, rozładowuje się do napięcia 0,9V, maks 1V na ogniwo. Dobrze koleś pisze. Mając miernik za 15zł nie ma co ryzykować i rozładowywać do 0,9V/ogniwo czy nawet 1V, bo te mierniki są tak super dokładne, że co innego jest na ogniwie a co innego na wyświetlaczu. I możesz rozładować za dużo i uszkodzisz aku. 1,1 jest bezpieczne i w zupełności wystarcza. A po 2 czas ładowania oblicza się ze wzoru a nie jak batka zrobi się gorąca sciana.gif Ze wzoru to się oblicza _mocno_ przybliżony czas ładowania, czy aku się naładowało sprawdza się woltomierzem. Od kiedy mikroprocesorówka może formować?Głupie pytanie, bo niektóre mają taką funkcje, niektóre nie, nie wiem z czego się tu śmiejesz.Napięciem 0,5Ah? LOL. Wyśmiewasz "formatować", jednocześnie nazywając prąd - napięciem i podając jego wartość w amperogodzinach? Kup se musk, jak to sie mówi. Pozdrawiam serdecznie :wink: :wink: :wink: Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted October 26, 2009 Report Share Posted October 26, 2009 Dobrze koleś pisze. Mając miernik za 15zł nie ma co ryzykować i rozładowywać do 0,9V/ogniwo czy nawet 1V, bo te mierniki są tak super dokładne, że co innego jest na ogniwie a co innego na wyświetlaczu. I możesz rozładować za dużo i uszkodzisz aku. 1,1 jest bezpieczne i w zupełności wystarcza. Ze wzoru to się oblicza _mocno_ przybliżony czas ładowania, czy aku się naładowało sprawdza się woltomierzem. Patrz, ja jakoś mam rozładowywarkę z woltomierzem za 10zł, ładuję zawsze czasem ze wzoru i moje pakiety śmigają bez zająknięcia. A takich co na ciepło aku ładowali i dla bezpieczeństwa nie rozładowywali do pełna to znam na pęczki i jakoś dziwne że im pakiety padają jak muchy i ciągle się skarżą że "znowu mi batka padła po 100 kulkach, muszę nowe aku kupić". Quote Link to post Share on other sites
LaY Posted October 26, 2009 Report Share Posted October 26, 2009 (edited) Nie, zajechaliście mnie, idę się powiesić. :cry: BTW napisałem, że jakby się myliłem to poprawcie więc poprawione OK. Co do wzoru, ktoś pisał że nie zawsze powinno się ładować tak długo jak wyjdzie ze wzoru(czasem dłużej, czasem krócej), a każdy aku powinno się traktować indywidualnie. A z własnych spostrzeżeń wiem, że w momencie gdy bateria zaczyna się podgrzewać, to napięcie zaczyna spadać i wtedy powinno się ją odpiąć. :lol: Moja batka jeszcze śmiga :-P Edit: Czyli jak mam 8.4V to rozładowywuję do 6.6V? Dzięki za uświadomienie i dzięki Bogu mam NiMha :wink: Edited October 26, 2009 by LaY Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted October 26, 2009 Report Share Posted October 26, 2009 :wink: :wink: :wink: :wink: Od kiedy aku. można formatować? Od kiedy mikroprocesorówka może formować? Napięciem 0,5Ah? To napięcie mierzy się dzisiaj w amperogodzinach? Widzę że mam, cholera, spore zaległości z fizyki. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts