poldeck Posted December 28, 2009 Report Share Posted December 28, 2009 Skręca sie na cztery śruby conajmniej. Te dwie przy wejściu silnika, tę z tyłu i tę przy stykach. Link to post Share on other sites
bamper12 Posted December 28, 2009 Author Report Share Posted December 28, 2009 (edited) Siemka przyjaciele. Wielkie dzięki dla wszystkich za pomoc i poświęcenie czasu. Dzisiaj wynik pozytywny. Broń strzela jak się marzy. Troche walki czyli ok. 8h, ale warto było. Wszystko trwało tak długo przez to, że zasugerowałem się za dużym oporem w kablach do silnika. Po tym jak z podkładkowałem pomyślałem że przecież napięcie i tak jest takie jak w batce a opór tylko zmniejsza rof'a. No ale jak już kupiłem kabelki 1,5mm to je wsadze. Później wszystko złożyłem fajnie ;). Tylko sinik nie wchodził do końca. No to piłujemy chwyt. No i tak zleciał mi cały dzień Powiem szczerze że jak człowiek jest zdesperowany tym że mu coś nie wychodzi (mi GB) to szuka wszystkiego co może być przyczyną dlatego dużo z moich propozycji które niby były przyczyną były głupie ;/ za to wielkie srr. Jeszcze raz dzięki wszystkim, pozdrawiam MOD: Można zamknąć. Edited December 28, 2009 by bamper12 Link to post Share on other sites
Agata Posted December 28, 2009 Report Share Posted December 28, 2009 Mówiłem pogrzeb przy silniku :) Link to post Share on other sites
bamper12 Posted December 28, 2009 Author Report Share Posted December 28, 2009 Mówiłem pogrzeb przy silniku :) No ale problem był w złym podkładkowaniu :P Link to post Share on other sites
poldeck Posted December 28, 2009 Report Share Posted December 28, 2009 I tu wygrywa AnR ;-) . Jeszcze nam napisz jaki opór wymierzyłeś. Wedle mnie tak gdzieś do 0,3 ohma jeszcze ledwo ujdzie. Powyżej to już nieładnie. Link to post Share on other sites
bamper12 Posted December 29, 2009 Author Report Share Posted December 29, 2009 (edited) No to wyjdzie nieładnie bo 0,7 ohm'a ;/ Teraz robie testy miernikiem na kablach o tej same dł. ale innym przekroju. Dziwne że 1mm i 0,75 mają ten sam opór i mam na ''-'' same miedziane to opór jest 0,8 ; 0,7 ohm'a , a na ''+'' jest posrebrzany i opór wskazuje tylko 0,7 ohm'a. Tata mi wyjaśnił że nie łapie całej powierzchni, ale ja dalej teraz mierzez :P, aż mi wyjdzie. Może ktoś mi wytłumaczy ?Miał ktoś już taki problem? Ale to już nie związane z tematem sorry. Edited December 29, 2009 by bamper12 Link to post Share on other sites
seger Posted December 29, 2009 Report Share Posted December 29, 2009 a opór kabli miernika ? Link to post Share on other sites
bamper12 Posted December 29, 2009 Author Report Share Posted December 29, 2009 (edited) Brawa dla SEGERA !! Chłopak miał racje ! Dobra po pominięciu kabli miernika opór w karabinku wyniósł mi 0,3 Ohm'a !!! W dalszym ciągu nie wiem czemu jest mniejszy opór na kabelkach posrebrzanych niż na samej miedzi?? W szkole na fizie Pani nam tłumaczyła że najlepszym przewodnikiem jest miedź, to moim zdaniem jeśli jest z dodatkiem srebra powinna stawiać większy opór niż na samej miedzi?? Może się myle to tylko moje przypuszczenie :P Może znajdzie się jakiś elektryk i wytłumaczy ??:) Przez Poldcka odbiegliśmy od tematu :P Ale tylko niech ktoś odpowie na te ostatnie pytanie i do zamknięcia. Pozdrawiam Edited December 29, 2009 by bamper12 Link to post Share on other sites
punisher3456 Posted December 29, 2009 Report Share Posted December 29, 2009 To pani źle Cię uczyła. Najlepszym przewodnikiem jest srebro. Miedź stosuje się częściej bo jest o wiele tańsza. Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted December 29, 2009 Report Share Posted December 29, 2009 srebro – najmniejszy opór elektryczny, droższe od miedzi i aluminium, technicznie czyste lub w postaci stopów stosowane powszechnie w stykach elektrycznych Resztę sobie wygooglaj. Link to post Share on other sites
bamper12 Posted December 29, 2009 Author Report Share Posted December 29, 2009 OK dzięki Punisher i Tuksiak. Już wszystko wiem. MOD: Prosze zamknąć temat ;):):) !!! Link to post Share on other sites
bamper12 Posted January 2, 2010 Author Report Share Posted January 2, 2010 Witam ponownie, musze odświeżyć temat bo znowu mam problem;/. Po ostatnim razie gdy replika strzelała znowu coś siadło. No to mówie dobra rozbiorę, obejrzę, złożyłem jeszcze raz i znowu działało. Do dzisiaj kiedy złożyłem m16 do kupy i zacząłem strzelać kulkami. Po kilku strzałach na semi replika się zacieła tzn. nie mogłem nacisnąć spustu ;/. dałem na auto puściłem serie i git już semi działało. Aż tu nagle po kilku min jak chciałem nastawiać HU replika zamilkła znowu i jest jakaś zacinka bo silnik nie może ruszyć. Robiłem już wszystko teraz już nie chodzi mi o to czy źle z podkładkowałem bo w to wątpię skoro z 500 kulek przemieliłem plus te strzały na sucho. Proszę o wypowiedź osoby które składają i rozbierają GB. Czy części których użyłem są dobrze spasowane :P? Zestaw cylindra Boyi (popychacz - G&G stock) Sprężyna Guarder (SP120) Zębatki JG (te ze speca za 70pln) GB G&G Łozyska G&G (stock, kulki) Silnik G&G (stock) Myślę że zęby, zębatki tłokowej są zbyt daleko od tłoka. Może teraz wsadzić tłok i głowice (wzm.) G&G(stock), a tylko cylindra zostawić Boyi? albo Może zamiast zębatek JG wsadzić XYT'y ?? Może ktoś mnie poratuje i łączył już takie części i coś nie pasowało lub było w porządku ?? Szukałem w chol*** na forum o ''zacinkach'', u mnie podejrzewałem łożyska bo były luźne więc poprawiłem. Nic więcej nie znalazłem.(Oprócz złego podkładkowania. Z góry dzięki. Pzdr. Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 (edited) Te części powinny ze sobą bezproblemowo współpracować. Moja opinia jest taka, zę nie umiesz dobrze poskładać. Edited January 2, 2010 by poldeck Link to post Share on other sites
AnR Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 90% usterek AEG'ów powstaje z winy użytkownika. Źle coś złożyłeś, ale zdalnie Ci raczej nie pomożemy. Oddaj to komuś kto się lepiej zna, albo może Cie nauczyć robić to prawidłowo. To raczej nie problem w częściach. Link to post Share on other sites
bamper12 Posted January 2, 2010 Author Report Share Posted January 2, 2010 Ok dzięki. Spróbuje jeszcze na tym drugim tłoku a później na innych zębatkach i dam znać. Jak mi nie wyjdzie to oddam to komuś do roboty :) Link to post Share on other sites
AnR Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 Już Ci mogę powiedzieć, że Ci nie wyjdzie. Trzeba wyeliminować czynnik, który w każdej konfiguracji się powtarza. Czyli Ciebie. Link to post Share on other sites
Recommended Posts