Duncan McLain Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 Jak w temacie: http://www.polska-zbrojna.pl/index.php?opt...&Itemid=105 A więc " Czerwone berety" w końcu idą do lamusa :P D. Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 (edited) Nie idą - zostają w 6 BDSz i 25 BKPow. Gdyby 6-ej odebrano bordowe (nie czerwone!) berety to chyba duch gen. Rozłubirskiego skoczył by ze spadochronem na ziemię i zrobił paroma seriami z AKMS-a porządek z tymi co by na taki pomysł wpadli :-P Edited January 2, 2010 by Michal_g Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 6-ej i 25-ej nie odbiorą, bo nie są jednostkami wojsk specjalnych. Quote Link to post Share on other sites
Dogtag Posted January 7, 2010 Report Share Posted January 7, 2010 Przecież czerwone berety to żandarmeria. WTF? Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted January 7, 2010 Report Share Posted January 7, 2010 Określenie "czerwone berety" pochodzi z czasów, kiedy zamiast ŻW było WSW. Poza tym ŻW używa beretów amarantowych. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 8, 2010 Report Share Posted January 8, 2010 A pow-des bordowych, ale jeśli ktoś nie zna potocznej nazwy i nie zna znaczenia cudzysłowu to czuje się zagubiony. ;) Quote Link to post Share on other sites
Jumbo Posted January 8, 2010 Report Share Posted January 8, 2010 (edited) A jeśli ktoś określa się jako "wz.93 maniak" to raczej powinien takie rzeczy jak kolory beretów znać :) A tak wracając do tematu, są już jakieś zdjęcia dostępne? Edited January 8, 2010 by Jumbo Quote Link to post Share on other sites
Dogtag Posted January 13, 2010 Report Share Posted January 13, 2010 Kurcze a ja myślałem że jednostki medyczne używają amarantowych beretów, eh widocznie żyje we własnym świecie. To że się tak określam nie oznacza że jestem alfą i omegą. Quote Link to post Share on other sites
Johann150 Posted January 13, 2010 Report Share Posted January 13, 2010 (edited) A mi się marzy żeby wojsko polskie wróciło do rogatywki :) Fajna czapka z daszkiem. Amerykanie mają swoją "patrolówke", a fajnie bby było jakby rogatwyka, czapka z historią, wróciła do armii :) Pomijam tu mundur wyjściowy i oficerów. Ale mam na myśli żołnierzy niższych rangą :) Np rogatywka w polski kamuflaż wz93 :) Edited January 13, 2010 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Jumbo Posted January 13, 2010 Report Share Posted January 13, 2010 W miesięczniku "Nowa technika wojskowa" nie pamiętam w którym wydaniu ale coś mi świta że 9/2009 były zdjęcia z jakiś targów (pewnie z Kielc) i było parę zdjęć mundurów i pojawiła się normalnie rogatywka wz. 93 z orzełkiem "full serwis" wszystko miała. Pamiętam też że w podpisie zdjęcia było coś typu że była tylko pokazana aby wzbudzić dyskusję czy nadal są potrzebne i czy mogły by wrócić. Szukałem zdjęcia ale no niestety nie mogę znaleźć, może jak odszukam gazetę to zeskanuję. Na allegro swego czasu się pojawiały takie rogatywki wz. 93 ale bez orzełka. Generalnie wiem że to temat o beretach a nie o rogatywkach i zrobił się mały offtop ale jest mi smutno że zniknęły one z umundurowania polowego, bo nawet komunistą nie udało się ich usunąć (co prawda z galowych usunęli i były okrągłe, ale to inny temat). Quote Link to post Share on other sites
von_Zakapior Posted January 15, 2010 Report Share Posted January 15, 2010 Powiem tak: rogatywki noście sobie sami. Ja się cieszę, że od paru lat w SP funkcjonuje furażerka polowa. Kolejna zmiana czapki, kiedy w MONsterze nadal pokutują choćby wkładanie spodni w buty jest, delikatnie mówiąc, operetkowe. Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted January 17, 2010 Report Share Posted January 17, 2010 Pierwsze komercyjne rogatywki we wz.93 są już na alledrogo. Zresztą , byłoby fajnie , owszem...ale tą kasę można dużo lepiej spożytkować . Quote Link to post Share on other sites
Jumbo Posted April 29, 2010 Report Share Posted April 29, 2010 (edited) Berety w kolorze ciemnozielonym (zielona czerń) noszone są przez żołnierzy z Dowództwa Wojsk Specjalnych oraz wszystkich jednostek podległych (1. Pułk Specjalny Komandosów, Morska Jednostka Działań Specjalnych „Formoza”, Jednostka Wsparcia Dowodzenia i Zabezpieczenia Wojsk Specjalnych) z wyjątkiem Jednostki Wojskowej GROM. Beret o barwie ciemnozielonej swoim kolorem, sposobem wykonania, jak i umiejscowieniem na nim orła Rodzaju Sił Zbrojnych nawiązuje do tradycji pierwszych polskich jednostek specjalnych z okresu II wojny światowej - Pierwszej Samodzielnej Kompanii Commando, a następnie 2 Batalionu Komandosów Zmotoryzowanych. http://www.otofotki.pl/img13/obrazki/mm6133_beret.JPG Piękny jest 8) Trochę historii: Z początkiem sierpnia 1942 Szef Operacji Połączonych lord Louis Mountbatten, zwrócił się do Naczelnego Wodza Sił Zbrojnych RP gen. Władysława Sikorskiego z propozycją utworzenia polskiego oddziału komandosów. Skutkiem tych rozmów był rozkaz o stworzeniu polskiej kompanii komandosów wydany 28 sierpnia 1942 r. Na szczególne podkreślenie zasługuje fakt, iż żołnierze kompanii a później batalionu, jako jedyni Polacy, nosili ciemnozielone berety przeznaczone dla nielicznych żołnierzy sprzymierzonych, którzy dostąpili zaszczytu służenia w oddziałach Dowództwa Połączonych Operacji. Beret zielony, stał się więc symbolem ochotniczej służby w trudnej i wszechstronnej broni, jaką były oddziały Commando i był specjalnie ceniony, jako znak wyróżniający. Polscy komandosi od koloru beretów nazwani zostali "zielonymi diabłami". Zmiana koloru beretu na ciemnozielony, pozwala na dopełnienie dziedziczonych tradycji i tworzonej symboliki oraz jest szczególnym wyróżnikiem dla Wojsk Specjalnych, jako nowego Rodzaju Sił Zbrojnych. [słyszałeś o miniaturkach?] Edited May 6, 2010 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Guest Patek Posted April 29, 2010 Report Share Posted April 29, 2010 1. Pułk Specjalny Komandosów, Morska Jednostka Działań Specjalnych „Formoza”, Jednostka Wsparcia Dowodzenia i Zabezpieczenia Wojsk Specjalnych) z wyjątkiem Jednostki Wojskowej GROM Z tego co czytam w Rozporządzeniu Ministra Obrony Narodowej z dnia 12 lutego 2010 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie wzorów oraz noszenia umundurowania i oznak wojskowych przez żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych, wychodzi na to, że również z wyjątkiem MJDS. Czyli de facto jest to nowy beret dla 1. PSK :roll: Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted April 30, 2010 Report Share Posted April 30, 2010 Aż szczęka opada - jest piękny. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts