Zielak99 Posted February 2, 2010 Report Share Posted February 2, 2010 Witam Planuje zakupy jakiegoś sprzętu z CB, i przeszukując różne strony można natrafić na mnóstwo różnych firm od tych pewnych jak Flyye czy Pantac, przez G&P, helikony i inne. I tu rodzi się moje pytanie, Czy coyote brown jest coyot brownowi faktycznie równy? Jak bardzo różnią się od siebie wizualnie poszczególne firmy, czy jakoś specjalnie rzuca się w oczy różnica miedzy nylonem a cordura itp. Zdaje sobie sprawę, że można kupić tylko porządny i kontraktowy sprzęt, ale za niektóre ładownice ponad 100zl to jednak trochę za dużo jak na moja kieszeń, dlatego pytam się Was, jak to jest z tymi kolorami Quote Link to post Share on other sites
Chmielu7 Posted February 2, 2010 Report Share Posted February 2, 2010 Praktycznie każdy CB jest zależny od firmy, nie spotkałem się jeszcze, żeby 2 różne firmy miały ten sam odcień CB. Różnice wynikają z partii materiałów, blaknięcia materiału itd. Różnice są też bardzo widoczne np, na taśmach i odcieniach używanych klamer. Ostatnio spotkałem się też z przypadkiem gdzie rzekomo CB Flyee jest bardzo zbliżony do Khaki Phantoma. Akurat relacja zasłyszana od kolegi, więc nie bardzo wiem co tym myśleć. Także najlepiej wyjdziesz, jak sukcesywnie będziesz dokupywał sprzęt jednej, wybranej firmy. Quote Link to post Share on other sites
gryncek1 Posted February 2, 2010 Report Share Posted February 2, 2010 (edited) Mam cały system cirasa w G&P i różni się od pantaca, bardziej wygląda na khaki, za to z flyye'em (khaki) ze sobą współgrają. Inna sprawa z helikonem i tego typu, nie przypomina on ani coyot'a, ani khaki wymieniowych powyżej. Edited February 2, 2010 by gryncek1 Quote Link to post Share on other sites
Zielak99 Posted February 2, 2010 Author Report Share Posted February 2, 2010 Hm.. no tak spodziewałem się tego. Myślałem też o tym, żeby np na kamizelce mieć sprzęt tej lepszej wartości ( tak dla lansu :D) a na pasie już ten tańszy, tak żeby jedna kieszeń nie była obok drugiej. Może wtedy będzie dało zatrzeć się te różnice w kolorach Quote Link to post Share on other sites
gryncek1 Posted February 2, 2010 Report Share Posted February 2, 2010 Nie no jak już stać Cie na górę, to na dół też lepiej trochę odłożyć, jeśli w ogóle go potrzebujesz, 1 linia to przecież nie za duży wydatek, nie ma co się obładowywać, pas, kabura, z 2 ładownice na granaty, worek zrzutowy i starczy. Quote Link to post Share on other sites
Zielak99 Posted February 2, 2010 Author Report Share Posted February 2, 2010 Niby ta, tylko na mbss nie wiele kieszeni się zmieści, do tego pas, tam tez z 6 kieszeni max i powinno styknac. Ale nawet z czystej ciekawości chciałem się dowiedzieć jak to bardzo widać Quote Link to post Share on other sites
gryncek1 Posted February 2, 2010 Report Share Posted February 2, 2010 Uwierz mi, ze po jakimś czasie helikon/gfc/acm razi w oczy ;) Quote Link to post Share on other sites
marzan Posted February 2, 2010 Report Share Posted February 2, 2010 Wiadomo, że ludzie w Air Soft często zachowują się jak modeliki na wybiegu, ale biorąc pod uwagę, że kontrakty mają różne odcienie to czy czasem nie przesadzacie z tymi tonacjami koloru? Quote Link to post Share on other sites
Zielak99 Posted February 2, 2010 Author Report Share Posted February 2, 2010 Ja tam jestem typowym facetem który widzi np niebieski a nie oceaniczny błękit czy metalic blue, aczkolwiek jeśli ta różnica jest rażąco widoczna, to lepiej jednak mieć wszystko jednego producenta Quote Link to post Share on other sites
gryncek1 Posted February 2, 2010 Report Share Posted February 2, 2010 Pamiętaj również o materiale, zawsze to cordura a nie jakiś nylon 600 :P i jakości wykonania (klamry, szwy) Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted February 2, 2010 Report Share Posted February 2, 2010 Panowie, jaki nylon 600. Jedyny nylon CB na naszym rynku to Blackhawk i 5.11 a reszta to chinski ceratowaty poliester ktorego nie warto nawet brać do ręki. Co do dobierania szpeju pod jeden kolor: hahaha Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted February 3, 2010 Report Share Posted February 3, 2010 Mam cały system cirasa w G&P i różni się od pantaca, bardziej wygląda na khaki, za to z flyye'em (khaki) ze sobą współgrają. Miałem tego Cirasa CB i w praktyce z CB kontraktowym ( AITES, EI ) nie ma nic wspólnego, natomiast nawiązuje mocno do MJK i innych piaskowych odcieni oporządzenia. CB jest kolorem który miał ułatwić logistykę, a więc współgrać dobrze z różnymi kamuflarzami (tu leśny i pustynny MARPAT). CB na kontraktowych butach BATES 85501 wygląda na nawet wpadający w zieleń. zdjęcie pożyczone z www.bravo-company.pl: http://picasaweb.google.com/forecon.co/USM...729315708976898 na tym zdjęciu jest pan ubrany w nomexowy kombinezon CWU-27p , CIRAS w CB , kabura w D3C, i MICH w kolorze piaskowym. Kolor CIRAS'a CB od G&P jest podobny do tego hełmu :) Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted February 4, 2010 Report Share Posted February 4, 2010 Kolor CIRAS'a CB od G&P jest podobny do tego hełmu :) Też miałem CIRASa od G&P i ani nie jest to CB tylko khaki, a po drugie to na pewno nie jest podobny kolorem do hełmu na foto bo hełm jest w tan'ie i to jasnym. Quote Link to post Share on other sites
MartiN_BB Posted February 4, 2010 Report Share Posted February 4, 2010 W kolorze khaki to on może mieć poduszkę pod pasem i tą torbę w pasie ;) Żeby było jasne: http://picasaweb.google.com/marcinosbb/Gea...496812401085970 Na froncie tego plate'a mam 3xpouche od Flyye w kolorze Khaki i MBITR pouch od G&P w ich kolorze "Coyote". Chyba zdecydowanie mu bliżej do Khaki aniżeli CB. Może to wkońcu skończy temet Coyota od G&P ;) Quote Link to post Share on other sites
brok Posted February 4, 2010 Report Share Posted February 4, 2010 (edited) Nie ma i nie było szpeju G&P w CB. To co wypisują w sklepach to chyba niewiedza sprzedających. Edited February 4, 2010 by Widowm4k3r Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted February 4, 2010 Report Share Posted February 4, 2010 Amen :wink: Quote Link to post Share on other sites
marzan Posted February 9, 2010 Report Share Posted February 9, 2010 Nie, niewiedza tylko tak nazywa to producent G&P... Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 Ahaaa więc abstrahując jeśli producent np XYZ zrobi kopie RRV i wypuści ją pod nazwą CIRAS to my też mamy powielać jego błąd i mówić o tej kamizelce CIRAS od XYZ czy raczej kopia RRV od XYZ? ;-) Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 Ahaaa więc abstrahując jeśli producent np XYZ zrobi kopie RRV i wypuści ją pod nazwą CIRAS to my też mamy powielać jego błąd i mówić o tej kamizelce CIRAS od XYZ czy raczej kopia RRV od XYZ? ;-) Zostać przy nazwie producenta, czyli w tym przypadku przy CIRASie XYZ - osoby nie będące w temacie mogą się pogubić, jeśli wszyscy zaczną po swojemu nazywać wszystko ;-) Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 Czyli zaniżać poziom po to aby ktoś kto się nie zna? Myślałem, że lepiej podciągać poziom w górę i jeśli ktoś się spyta to mu wyjaśnić via "CIRAS" który nie jest CIRASem od Strike System. Quote Link to post Share on other sites
Renata Michalik Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 Od dłuższego czasu kupujemy cordurę i taśmy w kolorze coyote brown od Amerykanów i ani my ani nasi klienci nie zauważyliśmy żadnej różnicy pomiędzy odcieniami pochodzącymi z różnych partii tkaniny. Wszystkie są identyczne. Inny odcień ma natomiast cordura w kolorze coyote tan (ma ją np. NFM). Oba odcienie coyote: brown i tan to kolory kontraktowego amerykańskiego wyposażenia. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted February 11, 2010 Report Share Posted February 11, 2010 Oba odcienie coyote: brown i tan to kolory kontraktowego amerykańskiego wyposażenia Nie. CB jest kolorem wyposażenia USMC a Matt Johnson Khaki czyli khaki jest używany przez część SOCOM. Coyote Tan to domena Blackhawk'a, który nie jest kontraktowym dostawcą. coyote tan (ma ją np. NFM). Ostatnio widziałem u nich ładny CB a nie CT :) Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted February 11, 2010 Report Share Posted February 11, 2010 Ja kiedyś kupiłem ładownice do emki produkcji NFM określone jako CB i były bardziej piaskowe niż brązowe, zwłaszcza taśmy (m.in. taka szeroka, naszyta od frontu). Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted February 11, 2010 Report Share Posted February 11, 2010 Tasmy NFMu momentami wydają się wręcz różowawe. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted February 11, 2010 Report Share Posted February 11, 2010 Jak miałem torbę NFM w coyote brown to ewidentnie każdy stwierdzał, że palsy są mega gejowo różowe ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts