MattTheKing Posted February 13, 2010 Report Share Posted February 13, 2010 Witam Otóż nie długo będę zamawiał takie rzeczy: http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=1637 i http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=6014 Moje pytanie dotyczy tego czy to będzie pasować do siebie? Czytałem na WMASG artykuł jak wymienić gumkę HU w G36 JG i nie wiem czy taki dystanser będzie pasować? Może to banalne ale trochę mnie to nurtuje. Czytałem też tematy o tuningu G36 i widziałem, że warto wymienić gumkę HU razem z dystanserem. Tylko jednego nie jestem pewnien czy wszystko będzie pasować. Z góry dziękuję za odpowiedź:) Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted February 13, 2010 Report Share Posted February 13, 2010 Wszystko będzie pasować. A przy rozkładaniu radziłbym ostrożnie rozkręcać, bo jeśli nie wiesz, jak to w środku wygląda to, na bank zgubisz stockowy dystanser i nie będziesz wiedział, gdzie włożyć nowy. Quote Link to post Share on other sites
MattTheKing Posted February 13, 2010 Author Report Share Posted February 13, 2010 Dzięki za odpowiedź Wiadomo, że przy rozkręcaniu będę uważał:) Odpowiedź jasna i prosta, więc temat można zamknąć:) Quote Link to post Share on other sites
Niedorozrywkowany Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 mam pytanie, czy ta droższa gumka jest lepsza? http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=6476 a tu link do tańszej: http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=1637 Quote Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 Ja tam nie widzę różnicy. Obie zajebiście kręcą, a mam je w różnych giwerach. Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 mam pytanie, czy ta droższa gumka jest lepsza? http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=6476 a tu link do tańszej: http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=1637 To są identyczne gumki - na pierwszy i ostatni rzut oka nie widać różnicy, a macałem je długo. Systema chce pokazać swoją nową serię części "Energy" więc nabija ludzi w butelkę, jak większość producentów replik/części ASG. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 7, 2010 Report Share Posted March 7, 2010 Z tego co wiem to już nie będzie starych gumek systemy tylko te "nowe" (czyt. inaczej zapakowane). Taki Chłyt ;) Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted March 7, 2010 Report Share Posted March 7, 2010 Skąd takież info? Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 7, 2010 Report Share Posted March 7, 2010 Np. zamówione gumki z WGC to już tylko Systema "energy", na jakimś skośnookim forum też było info o tym. Ale okaże się jak nasze sklepy wysprzedają wszystkie Systemy, czy przyjdą nowe czy stare ;) Zmienili tylko papierek bo to taka sama gumka ;) Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted March 7, 2010 Report Share Posted March 7, 2010 (edited) Ta, tego też jestem pewny, macałem zwykłą na 100% starą systemę i nową energy - suwmiarka elektryczna pokazywała to samo. Moje długie oględziny stwierdziły to samo i chyba obie tak samo kręcą. Edited March 7, 2010 by Gogin Quote Link to post Share on other sites
Morpheus Posted March 9, 2010 Report Share Posted March 9, 2010 Mam pytanie czy jakosc dystansera tzn czy jest oryginalny czy włąsnej roboty ma wpływ na podkręcanie? Dodam że nie wiem jakim cudem ale mój się zgubił i dałem zamiast niego kawałek z patyczka od lizaka. Może to mieć negatywny wpływ na kręcenie? (dla pewnośći spytam sie czy ten dystanser to na pewno ten kawałek walca który dociska gume w miejscu zgrubienia?) Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted March 9, 2010 Report Share Posted March 9, 2010 Do tej pory w moich AEGach dystansery lepiej się spisywały, gdy były to dystansery z prawdziwego zdarzenia, a nie "homemade'y". Ale jak na razie tylko w AEGach :) Quote Link to post Share on other sites
Sebi_S Posted March 9, 2010 Report Share Posted March 9, 2010 Ta bo te niby oryginalne to z super-hiper-extrim materiałów robione :wink: docinałem w zalezności od potrzeby z róznych materiałów i po dopasowaniu było o niebo lepiej niż na tym ,,dedykowanym'' Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted March 9, 2010 Report Share Posted March 9, 2010 te dystansery od elementa są bardzo dobre. Widocznie poprawiły zasięg i celność. Nie o wiele ale widocznie. W chyba 5 czy 6 gnatach w których je montowałem w swoim zyciu. Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted March 9, 2010 Report Share Posted March 9, 2010 A to "nie o wiele" objawia się głównie w bardziej spłaszczonym locie kuli pod koniec, w sumie z dobra gumą i dystanserem kule latają prościutko na całej linii (dobre kule, nie syf P&J, GFC albo inne goldenballe), zasięg w sumie nie wiem czy się zwiększa, jak na moje oko coś tam więcej jest, ale chyba nie na tyle by się tym ekscytować. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted March 10, 2010 Report Share Posted March 10, 2010 ale na tyle że za 7zl warto to kupić. Nie kosztuje to np spadku kultury pracy ani trwałości gnata jak wymiana sprężyny. Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted March 10, 2010 Report Share Posted March 10, 2010 Ta bo te niby oryginalne to z super-hiper-extrim materiałów robione hahaha.gif docinałem w zalezności od potrzeby z róznych materiałów i po dopasowaniu było o niebo lepiej niż na tym ,,dedykowanym'' Nie powiedziałem, że są jakieś ekstra materiały. Tylko, że do tej pory każdy dystanser jaki robiłem z czego pod ręką miałem (kable, wkłady do długopisu) to shit&chała. Dobre dystansery można zrobić za to z uszczelek. Ale nie testowałem ich w AEGach. W springach spisywały się świetnie. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted March 10, 2010 Report Share Posted March 10, 2010 Ja raz kupiłem DF-y. Tak wiem, że to głupota była. Potem już tylko Elementy/PJ-ty i nie zauważyłem żadnej różnicy pomiędzy nimi. Czasem w Elementach coś podpiłować jakiś nadlew leciutki. Dają te dystansery, a zwłaszcza jak są po 7PLN to warto kupić. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Niedorozrywkowany Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 nie wiem, ile w tym prawdy, ale podobno gumki systemy różnią się twardością Quote Link to post Share on other sites
Morpheus Posted March 12, 2010 Report Share Posted March 12, 2010 Naewt na sklepie tak pisze te miększe tzn. o liczbie np 50 o ile sie nie myle są dedykowane dla mocniejszych replik >430fps. A np. 70 dla słąbszych do 420. Jeśli sie pomyliłem prosze mnie poprawić. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted March 13, 2010 Report Share Posted March 13, 2010 Odwrotnie. Systemy się różnią? Podobno systema robiła kiedyś przezroczyste, miękkie gumki ale nigdy ich nie widziałem. Natomiast wszystkie czarne systemy były bardzo dobre i to przy praktycznie każdej prędkości. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted March 13, 2010 Report Share Posted March 13, 2010 No święte słowa :D. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
kobejn669 Posted March 13, 2010 Report Share Posted March 13, 2010 Czarne gumki systemy są świetne. To chyba prawda, że nie będzie już starych gumek tylko energy, nawet na specshopie wycofali je z oferty. Teraz używam energy z dystanserem H i jestem zadowolony. Wcześnie używałem przeźroczystego guardera. Czy może ktoś wie jak wydobyć tę gumke z komory bez uszkodzenia jej? Używałem między gumką a komorą olejku sylikonowego, trochę pomagał, ale przy lufie deep fire, która ma dość ostre krawędzie uszkodziłem gumkę mimo maksymalnej ostrożności.. Quote Link to post Share on other sites
krissente Posted March 14, 2010 Report Share Posted March 14, 2010 A ja mam kilka pytań: Gumka w moim g36 JG została wymieniona na wspomnianą w poście wyżej systemę energy. Całość kręciła jednak gorzej niż na stocku. Rozebrałem wszystko, problemem był stockowy dystanser, który w ogóle gumki w lufę nie wciskał (patrząc do środka nie było widać gumki). Zrobiłem więc self-made z wkładu. Nadal jednak nie udaje mi się uzyskac toru lotu kulki "w niebo" po maksymalnym podkręceniu hopa. Ustawiam już na maxa, a mimo to kulka leci tylko "aku-rat", tak jak ma - prosto. Moje pytanie: czy ta gumka wymaga jakiegoś "dotarcia", że po wystrzeleniu dopiero iluś tam sztuk zacznie naprawdę porządnie kręcić? A może jednak większy dystanser, bardziej wciskający gumkę w lufę? Patrząc do środka, na oko, ile gumki powinno wystawać tak optymalnie? 1/4 średnicy lufy powinna być zakryta czy jak? Laik dziękuje z góry za pomoc ;) Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted March 14, 2010 Report Share Posted March 14, 2010 Jak dla mnie dystansery z wkładu - zło&żal. Jak homemade do lepiej z jakiejś uszczelki oring. Grosze w hydraulicznym :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts