Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Gumka Hop-up i dystanser

Recommended Posts

Witam

Otóż nie długo będę zamawiał takie rzeczy:

http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=1637

i

http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=6014

Moje pytanie dotyczy tego czy to będzie pasować do siebie?

Czytałem na WMASG artykuł jak wymienić gumkę HU w G36 JG i nie wiem czy taki dystanser będzie pasować? Może to banalne ale trochę mnie to nurtuje. Czytałem też tematy o tuningu G36 i widziałem, że warto wymienić gumkę HU razem z dystanserem. Tylko jednego nie jestem pewnien czy wszystko będzie pasować.

Z góry dziękuję za odpowiedź:)

• 3 weeks later...

To są identyczne gumki - na pierwszy i ostatni rzut oka nie widać różnicy, a macałem je długo. Systema chce pokazać swoją nową serię części "Energy" więc nabija ludzi w butelkę, jak większość producentów replik/części ASG.

Np. zamówione gumki z WGC to już tylko Systema "energy", na jakimś skośnookim forum też było info o tym. Ale okaże się jak nasze sklepy wysprzedają wszystkie Systemy, czy przyjdą nowe czy stare ;) Zmienili tylko papierek bo to taka sama gumka ;)

Ta, tego też jestem pewny, macałem zwykłą na 100% starą systemę i nową energy - suwmiarka elektryczna pokazywała to samo. Moje długie oględziny stwierdziły to samo i chyba obie tak samo kręcą.

Edited by Gogin

Mam pytanie czy jakosc dystansera tzn czy jest oryginalny czy włąsnej roboty ma wpływ na podkręcanie? Dodam że nie wiem jakim cudem ale mój się zgubił i dałem zamiast niego kawałek z patyczka od lizaka. Może to mieć negatywny wpływ na kręcenie?

(dla pewnośći spytam sie czy ten dystanser to na pewno ten kawałek walca który dociska gume w miejscu zgrubienia?)

A to "nie o wiele" objawia się głównie w bardziej spłaszczonym locie kuli pod koniec, w sumie z dobra gumą i dystanserem kule latają prościutko na całej linii (dobre kule, nie syf P&J, GFC albo inne goldenballe), zasięg w sumie nie wiem czy się zwiększa, jak na moje oko coś tam więcej jest, ale chyba nie na tyle by się tym ekscytować.

Ta bo te niby oryginalne to z super-hiper-extrim materiałów robione hahaha.gif docinałem w zalezności od potrzeby z róznych materiałów i po dopasowaniu było o niebo lepiej niż na tym ,,dedykowanym''

Nie powiedziałem, że są jakieś ekstra materiały. Tylko, że do tej pory każdy dystanser jaki robiłem z czego pod ręką miałem (kable, wkłady do długopisu) to shit&chała. Dobre dystansery można zrobić za to z uszczelek. Ale nie testowałem ich w AEGach. W springach spisywały się świetnie.

Ja raz kupiłem DF-y. Tak wiem, że to głupota była. Potem już tylko Elementy/PJ-ty i nie zauważyłem żadnej różnicy pomiędzy nimi. Czasem w Elementach coś podpiłować jakiś nadlew leciutki.

Dają te dystansery, a zwłaszcza jak są po 7PLN to warto kupić.

Pozdrawiam.

Czarne gumki systemy są świetne. To chyba prawda, że nie będzie już starych gumek tylko energy, nawet na specshopie wycofali je z oferty. Teraz używam energy z dystanserem H i jestem zadowolony.

Wcześnie używałem przeźroczystego guardera. Czy może ktoś wie jak wydobyć tę gumke z komory bez uszkodzenia jej? Używałem między gumką a komorą olejku sylikonowego, trochę pomagał, ale przy lufie deep fire, która ma dość ostre krawędzie uszkodziłem gumkę mimo maksymalnej ostrożności..

A ja mam kilka pytań:

Gumka w moim g36 JG została wymieniona na wspomnianą w poście wyżej systemę energy.

Całość kręciła jednak gorzej niż na stocku.

Rozebrałem wszystko, problemem był stockowy dystanser, który w ogóle gumki w lufę nie wciskał (patrząc do środka nie było widać gumki).

Zrobiłem więc self-made z wkładu.

Nadal jednak nie udaje mi się uzyskac toru lotu kulki "w niebo" po maksymalnym podkręceniu hopa. Ustawiam już na maxa, a mimo to kulka leci tylko "aku-rat", tak jak ma - prosto.

Moje pytanie: czy ta gumka wymaga jakiegoś "dotarcia", że po wystrzeleniu dopiero iluś tam sztuk zacznie naprawdę porządnie kręcić?

A może jednak większy dystanser, bardziej wciskający gumkę w lufę? Patrząc do środka, na oko, ile gumki powinno wystawać tak optymalnie? 1/4 średnicy lufy powinna być zakryta czy jak?

Laik dziękuje z góry za pomoc ;)

Pozdrawiam!