Yahalom Posted March 6, 2010 Report Share Posted March 6, 2010 http://rangershop.pl/product-pol-4304-Spod...inter-kamo.html Różnica w kolorze wynika z oświetlenia? Znacie jakiś innych producentów, którzy by robili ciuchy w tym kamuflażu? Wiem, że to 'nazistowski' wynalazek, ale może by się coś w ACU znalazło :-F Quote Link to post Share on other sites
Rumun Posted March 6, 2010 Report Share Posted March 6, 2010 http://www.ebairsoft.com/special-woodland-...orm-p-1037.html Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted March 6, 2010 Author Report Share Posted March 6, 2010 No a jak to z kolorem wypada? Na zdjęciu które dałem w pierwszym poście, brąz w kamuflażu jakby się "zatracił" Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted March 6, 2010 Report Share Posted March 6, 2010 (edited) Brąz się zatracił bo zdjęcie jest zimniejsze. Mało razy widziałem splinterntarmutzer'a, ale na żywo plamy są bardziej kontrastujące niż na zdjęciu podanym przez Ciebie w poście #1. Chociaż brąz nie jest aż tak widoczny jak na zdjęciach w sklepie. Fajnie że nie jestem sam wielbiący wymysły nazistowskie jeżeli chodzi o kamuflaże :) Edited March 6, 2010 by Szreder Quote Link to post Share on other sites
Rumun Posted March 8, 2010 Report Share Posted March 8, 2010 Mam bluzę BDU w splinterze od mil-tec'a. W przyszłym tygodniu będę miał więcej czasu, to mogę zrobić Ci zdjęcie porównawcze tego kamuflażu z powiedzmy flecktarnem i panterą. Będziesz miał wyobrażenie jak to faktycznie wygląda. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted March 8, 2010 Author Report Share Posted March 8, 2010 Mam bluzę BDU w splinterze od mil-tec'a. W przyszłym tygodniu będę miał więcej czasu, to mogę zrobić Ci zdjęcie porównawcze tego kamuflażu z powiedzmy flecktarnem i panterą. Będziesz miał wyobrażenie jak to faktycznie wygląda. Będę wdzięczny ;) Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted March 8, 2010 Report Share Posted March 8, 2010 Rosyjska firma SPOSN robi czasami mindury w Splinterze: http://narod.yandex.ru/shop.xhtml?site=spe...amp;g=3&n=4 Ale wątpię by gra była dla ciebie warta świeczki, bo zazwyczaj ściągnięcie munduru ich produkcji z Rosji kosztuje ok 400-500zł. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted March 9, 2010 Report Share Posted March 9, 2010 Czy przypadkiem prawidłową nazwą nie jest Splittertarn? Splitter to z niemieckiego "drzazgi" i o ile mi wiadomo nazwa wzięła się właśnie od tych drobnych rysek (drzazg) we wzorze. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted March 9, 2010 Report Share Posted March 9, 2010 Splinter to również drzazga, ale w innym języku. Quote Link to post Share on other sites
Rumun Posted March 13, 2010 Report Share Posted March 13, 2010 (edited) Na zdjęciu od lewej: Flecktarn, producent - Teesar, materiał 100% bawełna rip-stop, krój - ACU Splinter, producent - Mit-tec, materiał 65/35 poliester/bawełna, krój - BDU Pantera, producent - Helikon, materiał 100% bawełna rip-stop, krój - TCU Zdjęcia robione z lampą. Może pokuszę się jeszcze później o zrobienie kilku zdjęć porównawczych w terenie na człowieku ;-) Edited March 13, 2010 by Rumun Quote Link to post Share on other sites
Carad Posted March 13, 2010 Report Share Posted March 13, 2010 Prawidłowa nazwa to Splittertarn, w anglojęzycznych mówi się na ten wzór po prostu Splinter, a czegoś takiego jak Splintertarn o ile wiem oficjalnie nie ma ;p Quote Link to post Share on other sites
Nanteris Posted March 13, 2010 Report Share Posted March 13, 2010 (edited) Kamuflaż geometryczny wywodzi się już z czasów 1ww więc nazywanie go "nazistowskim" jest dyskusyjne ;) . Edited March 13, 2010 by Nanteris Quote Link to post Share on other sites
Rumun Posted March 15, 2010 Report Share Posted March 15, 2010 Czy przypadkiem prawidłową nazwą nie jest Splittertarn? Może i tak, ale należy wziąć pod uagę, że mówimy w tym przypadku o produkcie mil-tec'a i pod tą nazwą prędzej te produkty znajdziesz. Sytuacja podobna jak z tropentarn i wustentarn. Sprzedawcy wiedzą, że ta druga nazwa jest poprawną do nazywania pustynnego kamuflażu BW, ale i tak uparcie stosują pierwszą nazwę, bo tak się przyjęło i pod tą nazwą ludzie (przynajmniej ci mniej w temacie) szukają tego kamuflażu. Także sytuację nazewnictwa możemy sobie tutaj wyjaśnić, ale wątpię żeby miało to jakikolwiek wpływ na opisywanie produktów przez sprzedawców. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts