Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Gazowe SWD - przeróbka A&K/Atoza

Recommended Posts

• Replies 162
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Czemu 8mm? Po pierwsze realizm, nie wypada, żeby strzelać w replice M82 (kaliber 0,5 cala) takim samym "pociskiem" jak w M4 - tak mi się przynajmniej wydaje. Po drugie - dostępne BIAŁE kulki o wadze nawet do 0,48g, ale sprawa jest nadal otwarta jeszcze nie zdecydowałem.

Znalazłem zdjęcie mojego M82 sprzed jakiegoś czasu - teraz ma trochę więcej zrobione...ale pogląd na całość zawsze jakiś tam jest......

zdjęcie Ronnie M82

Będzie to replika wojskowego M82 z lat 90.........starsza odmiana

Barrett M82

pozdrawiam

Nie wzięliście pod uwagę iż powyżej 700 fps przestaje działać HU!!!

Zatem robienie więcej w np SWD nie zwiększy osiągów a jedynie rozerwie gumkę HU!

Jak zrobisz M82A1 to go biorę!!! Ja jestem chętny na 8mm, 800/850 fps i brak HU inaczej nie ma to sensu!

Jak zrobisz M82A1 to go biorę!!! Ja jestem chętny na 8mm, 800/850 fps i brak HU inaczej nie ma to sensu!

Nad tymi bym się zastanowił, brak dobrych kulek 8mm, gorsze właściwości aerodynamiczne. Ale za to lepsze oddawanie energii przy uderzeniu.

Kulki 8mm Madbull http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=3477

Kulki 6mm tej firmy są jednymi z lepszych dostępnych, nie wiem czemu 8mm miałyby być gorszej jakości...bez HU? będzie łatwiej i być może lepiej...co do lufy - mam dostęp do luf ze stali nierdzewnej 8mm wewnątrz, tolerancja z ISO 1127

Na pewno nie będzie to dokładność promyka czy gorszych precek, ale 8mm i duża prędkość wylotowa powinna to zrekompensować na celności...

GZ ale kulka 8mm jest zdecydowanie mniej podatna na wiatr ze względu na masę, ja widziałem jak one latają i to zawsze było moim marzeniem aby mieć w M82A1 właśnie 8mm

Tak, mają większą masę, ale również powierzchnie. Jest większy opór powietrza i przez większą masę większy opad, możesz to tylko zrekompensować większą energią kinetyczną (bez hu oczywiście).

Hmm... Poniżej masz temat, w którym jest właśnie przedstawiony pomysł zastosowania elektrozaworu. Zbieg okoliczności? :D Mój projekt jest już na ukończeniu, pochwalę się dopiero jak skończę. Ale mogę powiedzieć, że wytrzymałość takiego systemu przewyższa wytrzymałość każdego innego systemu stosowanego w snajperkach ASG. I myślę, że przy takiej mocy już nie będzie potrzebny HU. Ja swój system pakuję ostatecznie w v.2 lub v.7.

Pochwalisz się lufą 8mm, którą znalazłeś? I te kulki 0,48?

Pomysł na elektrozawór zamiast zbijaka nie jest wcale nowy, Asahi już dawno używa takiego systemu i ja myślałem już o tym od dawna

Kulki 8mm Madbull http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=3477

Co do lufy, przetestuje ją najpierw sam, zobaczę co to jest warte

HU do takiej mocy nie będzie już potrzebny, ale mój projekt zakłada od początku możliwość regulacji fps, Na większości "strzelanek" jest ograniczenie do koło 600 fps a przy takiej prędkości komora i gumka HU ma sens

Tak, mają większą masę, ale również powierzchnie. Jest większy opór powietrza i przez większą masę większy opad, możesz to tylko zrekompensować większą energią kinetyczną (bez hu oczywiście).

0.48g przy 850 FPSach powinno wystarczyć aby kulka leciała prosto i daleko pomimo braku HU inna kwestia, że mało kto to testował ;-)

0.48g przy 850 FPSach powinno wystarczyć aby kulka leciała prosto i daleko pomimo braku HU inna kwestia, że mało kto to testował ;-)

Taką moc mają słabsze wiatrówki i wiem jak śrut z takich lata, ale śrut to zupełnie inna bajka niż kulka.

Swoją drogą przy takiej mocy strzelanie opad było by dość ciekawe.

Powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz, w którym miejscu SWD zrobić szybkozłączkę do podłączenia mamby, magazynek nie będzie podłączony i wykorzystany jako zawór, wyłącznie jako podajnik BB. Mamba po podłączeniu nie może przeszkadzać w strzale i krępować ruchów, powinna być też mało widoczna...gdzie byście widzieli taką złączkę.....?

Co do Barretta - co myślicie o działającej symulacji free floating barrell?

Edited by ronnie223

Wg mnie najpierw zrób jeden działający prototyp, zaczynasz udziwniać i myślę że sam sobie możesz wymierzyć cios.

8mm? Czemu? Ile kulek 0,48 przestrzelaliście? Okaże się że nie są dobrej jakości i co wtedy?

Zrób coś co będzie na tyle precyzyjne i dokładne na kulkach 6mm a nie kombinuj bo możesz trafić w uliczkę bez wyjścia.

KicpA przy takich projektach zawsze istnieje duże ryzyko! Jednak jeśli dobrze pokombinować to po wymianie dyszy, komory i lufy będzie można na powrót zrobić 6mm.

Co nie zmienia faktu iż się z Tobą zgadzam w kwestii iż najpierw dobrze by było zrobić działający egzemplarz na 6mm a później kombinować z 8mm

Niemniej projekt ciekawy i cieszy mnie kierunek rozwoju inicjatyw ludzkich!

Tak można później przerobić na 6mm ale to koszta które już mogą okazać się gwoździem do trumny. Lepiej mieć sprawny prototyp bez bajerów niż projekt z bajerami ;) Uwierz mi mam bardzo dużo projektów ale bardzo mało prototypów ;)

Tak na uwiarygodnienie moich słów:

gb2m.th.jpg

Najpierw zrób jeden działający prototyp a później myśl o dodatkach.

Oczywiście tak zrobię - zapytałem o FBB czysto teorytycznie. Zabieram się do budowy....na początek pójdzie system do SWD, brak kasy na 2 projekty i M82 cierpliwie poczeka. Postaram się informować co do stanu budowy.

pozdrawiam

Ronnie

Dex a dlaczego RAM nie ma HU??? Jak nie wiesz zapytaj Thora!
Niema bo nie zamontowali. A Thor skąd ma wiedzieć, przecież nie porównywał z RAMem Z HU 8)

Ja natomiast wiem bo widziałem, składałem itp repliki około 700fps lub nieznacznie więcej i wiem o ile HU powiększa zasięg. Dlatego też nie pojmuję kto i w jakim celu rozsiewa plotki jakoby się niszczył a w ogóle to przestawał działać przy 700fps. Może ktoś kto tego hopka niema i zazdrości? Nie wiem.

Dex, oczywiście masz racje, ale jednak ustawienie hu na ponad 700fps wiąże się z częstą (a nawet bardzo częstą) wymianą gumki. Może dlatego ktoś puścił plotkę? No chyba że dorabiać gumki z opony samochodowej :-F

I jeszcze jedna sprawa, czy przypadkiem gumki przy gazowych replikach nie lubią zamarzać? A zamarznięta gumka+ np. 850fps to wydaje mi się że trochę kasy pójdzie :)

To są czysto-teoretyczne założenia, osobiście nie znam się dokładnie na gumkach [HU żeby nie było!] (Rh50,60,70, twarde,miękkie,sylikonowe, gumowe, małe, duże, do aeg, do sprężynowych itd, itp....) a to wszystko to na chłopski rozum wydukałem :)

Jak się mylę to poprawiać śmiało :)

HP sprężone jest w butli w stanie gazowym, rozprężając się nie powoduje zamarzania uszczelek,gumek itp. CO2/GG mrozi wszystko wokół siebie. Sprężony CO2 jest w stanie ciekłym i przy gwałtownej zmianie stanu skupienia na gaz pobiera ciepło z otoczenia. HP wykorzystany w warunkach ASG/PB jest to tzw gaz doskonały ;-) Lepsze były by tylko jakieś specjalistyczne mieszanki gazowe.

Edited by ronnie223
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...