Wombat Posted May 5, 2010 Report Share Posted May 5, 2010 Brytyjski snajper, Craig Harrison oddał 2 celne strzały z odległości 2475m zabijając dwóch talibów. Korzystał z L115A3, którego oficjalny skuteczny zasięg jest o dobry kilometr mniejszy. Poprzedni rekord nalezał do Kanadyjczyka, 2430m oddane z TAC-50. Jak widać, kaliber to nie wszystko ;) WOW. Quote Link to post Share on other sites
MatriX482 Posted May 5, 2010 Report Share Posted May 5, 2010 Link do artykułu po herbaciańsku- http://www.dailymail.co.uk/news/article-12...l.html?ITO=1708 Quote Link to post Share on other sites
szczery Posted May 6, 2010 Report Share Posted May 6, 2010 (edited) Podali publicznie jego imię, nazwisko i jeszcze zdjęcie. Mając na uwadzę liczbę popaprańców którzy przeniknęli na Wyspę, koleś może mieć nie wesoło... Durni dziennikarze. Edited May 6, 2010 by szczery Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted May 6, 2010 Report Share Posted May 6, 2010 Kanadyjski rekord padł po wstrzelaniu się , za 3 czy 4 strzałem. Ciekawe ile przesady/nieprawdy jest w dwóch celnych strzałach pod rząd. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 (edited) Brytyjski snajper, Craig Harrison oddał 2 celne strzały z odległości 2475m zabijając dwóch talibów. Korzystał z L115A3, którego oficjalny skuteczny zasięg jest o dobry kilometr mniejszy. Poprzedni rekord nalezał do Kanadyjczyka, 2430m oddane z TAC-50. Jak widać, kaliber to nie wszystko ;) WOW. Uświadomcie mnie proszę, bom zielony w kwestiach snajperstwa. Jeśli ktoś ma snajperkę z zasięgiem 1400m to czy ma na niej odpowiednią lunetę do strzałów na dystansie 1400m czy może ma lunetę która pozwala strzelać na każdym dystansie? Bo zastanawia mnie, 1000m więcej to sporo. Jeśli gość widział w lunecie tylko punkcik, to może strzelał na wiwat w kierunku punkcików? [...] Edited May 8, 2010 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 Jeśli ktoś ma snajperkę z zasięgiem 1400m to czy ma na niej odpowiednią lunetę do strzałów na dystansie 1400m czy może ma lunetę która pozwala strzelać na każdym dystansie?Bo zastanawia mnie, 1000m więcej to sporo. Jeśli gość widział w lunecie tylko punkcik, to może strzelał na wiwat w kierunku punkcików? Przede wszystkim nie wiadomo jaką miał lunetę ;)Ale załóżmy, że luneta była x10, więc ludzi widziałbyś jak gołym okiem z 250 m. Z takiej odległości to dla Ciebie punkciki? Większym problemem są ograniczenia w ustawieniach lunety. Na taką odległość musiał strzelać z dużo większym przewyższeniem i może się w takim wypadku zdarzyć, że po prostu luneta nie obejmie takiego celu. Poprawka na wiatr, gęstość powietrza, ukształtowanie terenu, efekt Coriolisa to już inna bajka. Jeśli faktycznie to były 2 strzały - 2 trupy to wielki szacun. Profesjonalista i masa szczęścia. Jeśli wywalił 3 magazynki to rachunek prawdopodobieństwa ;) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 W linku na wiki jest o fizyce pocisku, a tutaj o okolicznościach: http://www.dailymail.co.uk/news/article-12...ish-patrol.html Co prawda źródło to taki "Fakt", więc nie opierałbym się na tym w 100%, ale wg nich luneta miała zbliżenie do 25x, pierwszy cel trafiony 9tym strzałem. Dużo dobrego słyszałem o naboju 8,6 mm i jak widać potwierdza się to w faktach. Quote Link to post Share on other sites
PrezesOi Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 (edited) Foka, artykuł który wrzuciłeś opisuje całkiem inne zdarzenie, innego strzelca, inną jednostkę, jedyne co jest wspólne, to broń - L115A3 Long Range Rifle. [...] Edited May 8, 2010 by Foka Quote Link to post Share on other sites
ira hayes Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 6902 Funty dobrze wydane pieniądze. Quote Link to post Share on other sites
WeRT Posted May 8, 2010 Report Share Posted May 8, 2010 (edited) http://www.army.mod.uk/equipment/support-weapons/1459.aspx S&B 5-25x56 Day Scope [...] Edited May 8, 2010 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 8, 2010 Report Share Posted May 8, 2010 Komuś z modów nadmiar poczucia właadzy uderza do głowy? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 8, 2010 Report Share Posted May 8, 2010 Nie, nadmiar offtopa generowanego przez użytkowników. Coś Ci nie odpowiada? Quote Link to post Share on other sites
griszek Posted June 22, 2017 Report Share Posted June 22, 2017 Nieco odkopie :) Nowy rekord - 3450 metrów z TAC-50 http://www.special-ops.pl/aktualnosc/id3424,nowy-rekord-odleglosci-strzalu-snajperskiego Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts