Zmorak Posted July 22, 2010 Report Share Posted July 22, 2010 Czy jest możliwe i bez szkody dla baterii podpięcie pod pakiet LIPO/NiMh dwóch wtyczek - (Deans i Tamaya) aby można pożyczać pakiet w czasie rozgrywki innym graczom, bez oglądania się na rodzaj wtyczki używanej przez gracza? Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted July 22, 2010 Report Share Posted July 22, 2010 Przejściówka? Quote Link to post Share on other sites
Ownage Posted July 22, 2010 Report Share Posted July 22, 2010 Nie lepiej obciąć standardową końcówkę zostawiając kilka centymetrów przewodów. Następnie należałoby przygotować drugą, inną końcówkę i także zarobić w niej kilka cm przewodów. Potem trzeba spiąć oba plusy 2 końcówek razem z plusem baterii za pomocą np. złączek typu wago. Tak samo postąpić trzeba z minusami. Spokojnie da się to zrobić na jednej złączce. I "pozamiatane... " ;) Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted July 22, 2010 Report Share Posted July 22, 2010 Każda złączka to strata niestety. łatwiej już dolutować jedne przewody do drugich i bateria będzie funkcjonować z dwiema wtyczkami. Znane są przypadki w przyrodzie i działa ;-). Quote Link to post Share on other sites
Zmorak Posted July 22, 2010 Author Report Share Posted July 22, 2010 Każda złączka to strata niestety. łatwiej już dolutować jedne przewody do drugich i bateria będzie funkcjonować z dwiema wtyczkami. Znane są przypadki w przyrodzie i działa ;-). A technicznie (opór, straty itp...) będzie lepiej przejściówka czy "Metoda Tuksiaka" czyli jak rozumiem drugi zestaw kabli z drugą wtyczką przy baterii? Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted July 22, 2010 Report Share Posted July 22, 2010 Lepiej 2 zestawy kabli bez zbędnych złączek. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted July 22, 2010 Report Share Posted July 22, 2010 a po co tamiyę ? wywalić dać deansy wszedzie i spokój ;) Quote Link to post Share on other sites
Zmorak Posted July 22, 2010 Author Report Share Posted July 22, 2010 a po co tamiyę ? wywalić dać deansy wszedzie i spokój ;) Tak jak napisałem - do pożyczania. U mnie ludzie używają także Tamaya. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted July 22, 2010 Report Share Posted July 22, 2010 to niech wyrzucą to cos i założą deansy... :P Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted July 22, 2010 Report Share Posted July 22, 2010 2 wtyczki najbezpieczniej jest podłączyć tak: nie warto dolutowywać drugiej wtyczki bezpośrednio do aku gdyż to tylko więcej kabla, który się plącze w replice oraz jeśli nie masz doświadczenia z lutowaniem ogniw możesz doprowadzić do ich przegrzania. jeśli zdecydujesz się na wykorzystanie przejściówki aku będzie zajmował więcej miejsca tylko gdy będziesz musiał z niej skorzystać. spadki napięcia na deansach nie są jakieś ogromne więc wg mnie można śmiało wybrać wersję z przejściówką. Szczególnie, że z tej opcji będziesz korzystał raczej sporadycznie a zaoszczędzi ci to dodatkowej plątaniny kabli. Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted July 22, 2010 Report Share Posted July 22, 2010 Najprostsze jest najlepsze załatw przejściówkę. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted July 22, 2010 Report Share Posted July 22, 2010 (edited) xel ładnie narysowałeś, o takie coś mi chodziło. Straty na tamiji są nie na deansie, choć na nim też pewnie jakieś minimalne się pojawią wcześniej, czy później ;-). EDYTA: Jeszcze ja bym sobie lutował przewody od wtyczki alternatywnej, gdzieś w okolicach styków od wtyczki zasadniczej, albo w połowie kabla i owinął dwie wtyczki izoldą żeby w kupie były, nie do wszystkiego wlezą, ale mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia połączeń i zrobienia zwarcia. Edited July 22, 2010 by Tuksiak Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted July 22, 2010 Report Share Posted July 22, 2010 Robiłem w jednej batce tak jak Xel rozrysował, działa jak należy, można taki patent stosować. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts