Iwan Posted January 4, 2005 Report Share Posted January 4, 2005 mam pytanko czemu ta laska ma rękawice na lewej dłoni co się aż tak rozgrzewa podczas strzelania? 8O [/url] Link to post Share on other sites
REMOV Posted January 4, 2005 Report Share Posted January 4, 2005 mam pytanko czemu ta laska ma rękawice na lewej dłoni co się aż tak rozgrzewa podczas strzelania?Ogniem ciągłym - jak najbardziej. Link to post Share on other sites
Iwan Posted January 4, 2005 Author Report Share Posted January 4, 2005 no dobra zakładając ze to ogień ciągły to jak sobie z tym radzili rosyjscy żołnierze też mieli rękawice? {sorx komp mi się wiesza dwa razy wżuciłem ten sam post} Link to post Share on other sites
Foka Posted January 4, 2005 Report Share Posted January 4, 2005 no dobra zakładając ze to ogień ciągły to jak sobie z tym radzili rosyjscy żołnierze też mieli rękawice? po prostu maja przesrane ;) i nie musi byc ciagly. wystarczy intensywnie pojedynczym {sorx komp mi się wiesza dwa razy wżuciłem ten sam post} to trzebabylo skasowac stary i zmniejszyc zdjecie Link to post Share on other sites
Pikace Posted January 4, 2005 Report Share Posted January 4, 2005 Lufa kbk AK jest juz odczuwalnie ciepla po wystrzelaniu 5 pociskow ogniem pojedynczym, a po wystrzeleaniu 2-3 magazynkow krotkimi seriami w okresie powiedzmy kwadransa, lufa Kalasza jest tak goraca, ze nie da sie jej wziac w reke... Natomiast drewniane przednie okladziny sa na tyle skuteczne, ze rekawica jest nadgorliwoscia i zbednym nadmiarowym zabezpieczeniem, bo nikt normalny nie bierze "strzelanej" broni za lufe. Link to post Share on other sites
Catch22 Posted January 4, 2005 Report Share Posted January 4, 2005 Z opinii uzytkowników: 1 PSK - po 4-5 magazynkach z Beryla intensywnie strzelanych (krotkie serie, ciagly, rzadziej pojedyncze) okładzina łoża topi się od środka. GROM - po 250 - 300 strzalach oddanych z M4 zdarzył się niekontrolowany strzał z powodu przegrzania komory. Ale Pikace ma racje - drewno jako okładzina lufy/rury gazowej zapewne do pewnego momentu wiecej wytrzyma i lepiej izoluje. Link to post Share on other sites
Foka Posted January 4, 2005 Report Share Posted January 4, 2005 z akcentem do pewnego momentu. Kiedys na strzelnicy mielismy mozliwosc postrzelac z AKMS. razem poszlo chyba ponizej 10 magazynkow - pol na pol pojedynczym i krotkimi seriami. po jkaims czasie loze bylo bardzo mocno cieple, tzn dalo sie trzymac gola dlonia ale lekko parzylo. jesli to sa zdjecia z jakiejs imprezy maniakow to prawie na pewno wystrzelano z tego wiecej niz te 10 magazynkow ;) Link to post Share on other sites
Brymer Posted January 4, 2005 Report Share Posted January 4, 2005 TIA... a ją akurat mąż na sekunde od przewracania kiełbasek zawołał :wink: , coby sobie z "ruskiej" giwery postrzelała :lol: Link to post Share on other sites
izi Posted January 4, 2005 Report Share Posted January 4, 2005 Natomiast drewniane przednie okladziny sa na tyle skuteczne, ze rekawica jest nadgorliwoscia i zbednym nadmiarowym zabezpieczeniem, bo nikt normalny nie bierze "strzelanej" broni za lufe. - widze, ze mamy speca od AK :twisted: Strzelales kiedys z AKM'a, czy poprostu chcesz byc zauwazony w tym topicu? BTW.Strzelanie nr 2. Po wystrzeleniu 20-30 sztuk seriami/ ciaglym, bylo czuc cieplo na okladzinie, a po 60-80 szt. byla juz naprawde "cieplutka" :) Link to post Share on other sites
Pikace Posted January 4, 2005 Report Share Posted January 4, 2005 Strzelales kiedys z AKM'a, czy poprostu chcesz byc zauwazony w tym topicu? No, to raczej wrazenia z wlasnej empirii, bo strzelalem wielokrotnie z AK47S (w czasie sluzby wojskowej mialem taka bron przydzialowa) oraz AKM/AKMS (cwiczenia rezerwy). Ostatnio nawet niedawno (jakos w listopadzie?) znowu mnie wzieli na cwiczenia. Mielismy 1ke i 2ke na strzelnicy poligonowej, na prawo walily BRDMy z KPWT, na lewo snajperzy przystrzeliwali SWD, kakofonia az milo, heh. Anyway, na 40u luda 2ke strzelalismy z 3 karabinkow, to nie bylo sily, zeby sie nie zagotowaly... Tak BTW teraz mielismy tylko strzelania dzienne, ale poprzednim razem byla takze 2ka nocna, ze uzyciem amunicji smugowej. Tez ciekawe wrazenia, szczegolnie jak widac rykoszety ;-) Link to post Share on other sites
Irwin Posted January 4, 2005 Report Share Posted January 4, 2005 Jest jeszcze jedno wyjaśnienie, babka może mieć poprostu nawyki ze strzelnicy sportowej. Do tego ta rękawica wydląda na roboczą antypoślizgową, więc zapewnia pewniejszy chwyt przy mniejszej sile. To wygodne przy broni o większym odrzucie i/lub drobnej budowie strzelającego. Link to post Share on other sites
Pitek Posted January 4, 2005 Report Share Posted January 4, 2005 Jest jeszcze jedno wyjaśnienie, babka może mieć poprostu nawyki ze strzelnicy sportowej. Do tego ta rękawica wydląda na roboczą antypoślizgową, więc zapewnia pewniejszy chwyt przy mniejszej sile. To wygodne przy broni o większym odrzucie i/lub drobnej budowie strzelającego. A ta na zdjęciu poniżej pewnie miała nawyki wyniesione z kuchni... dlatego wzięła ścierkę do naczyń ;) Link to post Share on other sites
Foka Posted January 5, 2005 Report Share Posted January 5, 2005 No, to raczej wrazenia z wlasnej empirii, bo strzelalem wielokrotnie z AK47S a co to za bron? ;) MSPANC Pitek ROTFL :lol: Link to post Share on other sites
ghost666 Posted January 5, 2005 Report Share Posted January 5, 2005 moze troche głupie pytanie (nie strzelam z broni tego typu zbytnio ;) wiec nie wiem) - czemu w ten sposób, a nie z kolbą na ramieniu jak bóg przykazał? Link to post Share on other sites
Foka Posted January 5, 2005 Report Share Posted January 5, 2005 bo to zla kobieta byla :D baba nie umi czymac broni ;) albo chciala "po filmowemu" z biodra :) ja tez strzelalem z Glocka z LWC z biodra zeby zobaczyc jak to jest :) - ch*owo :roll: Link to post Share on other sites
Irwin Posted January 5, 2005 Report Share Posted January 5, 2005 Pitek podałem inną chipotezę bo wszyscy jak jeden uczepiliście się tego nagrzewającedo się łoża. Jak jesteś taki cwany to się jej zapytaj czemu tak, zamiast po fakcie jakieś inne zdięcie dorzucać radośnie zakładając ża jak jedna dlatego robi tak już wszystkie muszą. Link to post Share on other sites
Pitek Posted January 5, 2005 Report Share Posted January 5, 2005 Nie jestem cwany, nie mam żadnej hipotezy na temat używania scierki kuchennej tudzież rękawicy roboczej do strzelania z radzieckiej broni. Może ta z rękawicą to jest Renata Mauer przed schudnięciem i robi tak bo ma nawyki ze strzelnicy, może łoże było nagrzane, a może AK śmierdziało jeszcze ruskimi żołnierzami i się brzydziła dotykać gołą ręką. Cholera wie, zapytaj się ich jeżeli chcesz wiedzieć. Każda hipoteza może być prawdziwa. Jakbyś nie zauważył: mój post był żartem, użyłem dla pewności emotikony świadczącej o tym fakcie. Nie musisz widzieć w każdym wroga próbującego Cię zdyskredytować. Tego posta też w ten sposób nie traktuj. Sygnalizuję Ci tylko, że powinieneś się odstresować. EOT Link to post Share on other sites
REMOV Posted January 10, 2005 Report Share Posted January 10, 2005 Teraz rozumiecie? :wink: Link to post Share on other sites
Adams Posted January 10, 2005 Report Share Posted January 10, 2005 Jak ja strzelalem z AKMa ,a dostalem go po policjantach ktorzy wystrzelili skrzynke -680szt. (bo ja wystrzelilem ostatnie 20) gdzie wczesniej szly z niego serie nawet po 30 szt. a przerwy byly tylko na ladowanie magazynkow. Po tym wszystkim byl cieplutki ale nie parzyl (nawet przy komorze nabojowej) EDIT: Kiedys mialem filmik jak gosc strzelal z AK uzywajac bebnowe magazynk, po 4 czy 5 tak ladnie parowal:) Link to post Share on other sites
Giuks Posted January 11, 2005 Report Share Posted January 11, 2005 "Czemu ta laska..." Czy to jest laska? 8) :roll: kiedys ja, mój ojciec i jego kumple strzelalismy z AK, wystrzelilismy ok 500 naboi glownie krótkimi seriami i okladziny raczej nie byly strasznie nagrzane ale w dluzych seriach bylo czuc ciepelko Link to post Share on other sites
Zgedi Posted January 11, 2005 Report Share Posted January 11, 2005 chciala "po filmowemu" z biodra Mi to nawet na strzal z biodra nie wyglada...raczej z piersi albo lokcia jesli mozna to jakos wogole okreslic. A jeszcze mam takie pytanie apropo trzymania lub strzelania z broni Czesto na filmach lub zdjeciach widuje sie ze pewne osoby strzelajac z bioda uzywaja do tego srodkowego palca,zeby bylo jasne nazwizjmy to "fakerem" :P ...czy to kwestia wygody,przyzwyczajenia czy po prostu taki sobie "skok w bok"...bo mnie to osobiscie troche drazni jak widze ze ktos tak strzela. Link to post Share on other sites
leander Posted August 8, 2005 Report Share Posted August 8, 2005 Przepraszam za odgrzebanie dinozaur'a, ale szukałem topic'ów o rękawicach, i ten też się pokazał [notabene słusznie ;] Ja też strzelam z "fakera", i tak mój dziadek komunista/spadochroniarz też tak strzelał, i tak mój stary też w woju strzelał ;] Czemu? proste jak drut. Dzięki kordynacji ręka-oko możesz prawie bezbłędnie wskazać palcem obiekt, nawet z zamkniątymi oczami w przybliżeniu pokażesz. Dzięki strzelaniu z "fakera" palec wskazujący możesz przyłożyć równolegle do lufy z boku broni, co sprawia że możesz szybciej odruchowo wycelować [doświadczenie empiryczne na broni krótkiej, z długiej nie strzelałem] Jeszcze raz przepraszam za odkopanie dinozaur'a, ale jeśli kolega pyta wypadało odpowiedzieć [i zabłysnąć wiedzą :lol: ] Link to post Share on other sites
ghost666 Posted August 8, 2005 Report Share Posted August 8, 2005 o jakie strzelanie z fakera Ci chodzi? o palec który naciska spust? Mi chodziło o to czemu składa sie tak dziwnie, ni to z bioda, ni z łokcia... Link to post Share on other sites
Warlock Posted August 8, 2005 Report Share Posted August 8, 2005 Przeczytaj posta Zgedi'ego to może zajarzysz o co chodzi.... Link to post Share on other sites
Recommended Posts