napod Posted September 26, 2010 Report Share Posted September 26, 2010 Witam, mam do was pytanie, otóż czytajac opis tego ustrojstwa, dowiedziałem się ze jego minimalne napięcie wynosi 3,3V. Czy to znaczy że nie potrzebuje LiPo alarm (oczywiście chcąc kupić taką baterie :]), czy układ "wyłączy" replikę po przekroczeniu tej bariery? Quote Link to post Share on other sites
Soul reaper Posted September 26, 2010 Report Share Posted September 26, 2010 Przy napięciu 3,3V to replika i tak nie ruszy. Lipo nie można rozładować poniżej 3V/na celę. Quote Link to post Share on other sites
napod Posted September 26, 2010 Author Report Share Posted September 26, 2010 Czyli dla 3-ogniwowego akumulatora będzie ok. 9, tak? W takim razie LiPo alarm i tak będzie potrzebny. Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted September 26, 2010 Report Share Posted September 26, 2010 poszukaj układów mosfet z; UVP ? Under Voltage Protection Zabezpieczenie pod napięciowe. Chroni akumulatory Li-Poly przed nadmiernym rozładowaniem celi poniżej 3V. takie zabawki znajdziesz np tu: www.gatee.pl ale to nie jedyne źródło. Poszukaj ;) Quote Link to post Share on other sites
moron Posted September 26, 2010 Report Share Posted September 26, 2010 xel, przeciez podlinkowal wlasnie gate :P napod, ten uklad nie sluzy temu i lepiej nie ryzykuj lipola bo uklad czesto dziala i przy mniejszym napieciu :P Jak chcesz zabezpieczenie przed rozladowaniem lipola to masz to w MERF3 i ASG CS wlasnie firmy gate. Niestety to kosztuje :P Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted September 27, 2010 Report Share Posted September 27, 2010 Albo mozna normalnie strzelac sie i pamietac ile kulek mozna wystrzelac z danego akumulatora. Ja np wiem ze u mnie 1200 kulek zdejmuje 1200 mAh z batki. Batka ma 2200 - wiec zostaje sporo zapasu (a nie zdaza mi sie wystrzelac na raz wiecej). Lipole w porownaniu do nimhow i nicd maja taka zalete ze ladujesz je w godzine a nie osiem. Dlatego nie ma zupelnie problemu podladowac na maxa po kazdej strzelance. Tez mam lipo alarm ale nie uzywam ... nie ma po co jak pamieta sie o podstawach. Trzeba tez pamietac zeby nie zostawiac podlaczonego alarmu - bo rozladuje aku (w dosc dlugim czasie ale jednak). Kumpel ktory nie ma ladowarki uzywa go do sprawdzenia stanu batki. Mu styka jeden aku na 3-4 strzelanki i wtedy daje do naladowania. Wtedy oczywiscie lipo alarm sie przydaje. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted September 27, 2010 Report Share Posted September 27, 2010 Przy napięciu 3,3V to replika i tak nie ruszy. Lipo nie można rozładować poniżej 3V/na celę. Ciekawa teoria... Wszystko zależy od konfiguracji. Jedno z lipoli właśnie tak zajechałem. Testowałem replikę w domu i po testach sprawdziłem napięcie na celach, spadło do poziomu ok 2,8V na celę a lipo było w stanie ruszyć replikę dalej. Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted September 27, 2010 Report Share Posted September 27, 2010 Ale miałeś 2,8 na celę, więc łącznie 5,6V albo 8,4V. A tam była mowa o 3,3V łącznie. Quote Link to post Share on other sites
Soul reaper Posted September 27, 2010 Report Share Posted September 27, 2010 Pisząc, że replika nie ruszy przy napięciu 3,3V miałem na myśli napięcie całego pakietu a nie poszczególnych celi. Quote Link to post Share on other sites
moron Posted September 27, 2010 Report Share Posted September 27, 2010 Wg specyfikacji ponizej 2,8-2,7V/cele sa nieodwracalne zmiany w pakiecie... A to czy rozladowany pakiet ruszy replike czy nie zalezy od repliki :) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted September 27, 2010 Report Share Posted September 27, 2010 (edited) Jak cały pakiet to ok ;) Ja zrozumiałem inaczej z kontekstu. Moron jesteś pewny że to jaki jest silnik, jakie przełożenie zębatek i jaka jest sprężyna nie ma wpływu? To właśnie konfiguracja repliki determinuje jaki będzie pobierany prąd z pakietu. Jedne bez problemu będą strzelać poniżej 3V na celle a inne przy 3,2V odmówią posłuszeństwa ;) Sprawdzone kilkukrotnie osobiście (niestety bo pakiet już lekko kuleje ;)) Edited September 27, 2010 by KicpA Quote Link to post Share on other sites
napod Posted September 27, 2010 Author Report Share Posted September 27, 2010 Hmm... Tak zastanawiam się czy kupować tego Li-Pola skoro tyle trzeba na niego uważać, wydawać itp. jak na dziewczynę. :] Czy to naprawdę jest taka duża różnica miedzy Li-Polem a zwykłym akumulatorem? Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted September 28, 2010 Report Share Posted September 28, 2010 Kicpa, naucz się czytać ze zrozumieniem, bo moron napisał wyraźnie, że to zależy od repliki. Napod - różnica jest ogromna. Malutki i leciutki pakiet LiPo 7,4V działa tak samo dobrze, jak ogromna i ciężka cegła 8,4V Sanyo large. Nie martwisz się o miejsce na baterię, nie martwisz się o masę i wyważenie repliki i do tego LiPo lepiej radzą sobie w niskiej temperaturze. A czy trzeba wydawać tyle kasy i się bawić? Nie wiem. Ja mam baterię za 40zł i ładowarkę za 30, póki co działa świetnie od roku. I podziała jeszcze zapewne długo. A nawet jakby miało zdechnąć jutro, to raz w roku mogę kupić baterię za 4 dychy i przeżyję to, bo nie chce mi się kupować ładowarki za 150zł tylko po to, żeby bateria pożyła trochę dłużej... :) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted September 28, 2010 Report Share Posted September 28, 2010 Faktycznie coś mi nie szło wczoraj :/ Każdemu może się zdarzyć :D Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted September 29, 2010 Report Share Posted September 29, 2010 Taaaa, tez mi się zdarza. szczególnie w weekendy... Pewnie mózg po prostu nie wyrabia po całym tygodniu wytężonej pracy :F Quote Link to post Share on other sites
moron Posted September 30, 2010 Report Share Posted September 30, 2010 Albo przez to, że przecinek zjadlem :P Napod jest różnica, najlpiej przymierz pakiety kolegów, pewnie jakiś z Li-Po sie znajdzie. Ja zreanimowalem teraz pelikana 33C 11,1V ktory mial 2V xD z 1100mAh pojemnosc spadla do jakis 800mAh ale bangla - zobaczymy jak dlugo :P A tymczasem zabieram sie za szatanski projekt ladowania 6 moich lipoli na raz w 30 minut :] Quote Link to post Share on other sites
napod Posted October 1, 2010 Author Report Share Posted October 1, 2010 Myślicie że takie coś na początek wystarczy, i jak z ceną, to nie przepłacanie? http://www.casg.pl/product-pol-621-GE-Power-11-1V-1300mAh-15C-DWUPAK.html http://www.casg.pl/product-pol-726-Mikroladowarka-mikroprocesorowa-i-balanser-LINKMAN-z-zasilaczem.html Quote Link to post Share on other sites
moron Posted October 2, 2010 Report Share Posted October 2, 2010 15C odradzam, kup minimum 20C a najlepiej >= 25C. Inaczej przy strzelaniu seria przy troche mocniejszej sprezynie li-po guard bedzie szalal... Quote Link to post Share on other sites
napod Posted October 2, 2010 Author Report Share Posted October 2, 2010 http://www.casg.pl/product-pol-724-GE-Power-11-1V-1050mAh-20C-.html Czyli taki wystarczy? (Zależy mi też na miejscu.) A ładowarka może być czy lepiej zainwestować w Imaxa? Quote Link to post Share on other sites
moron Posted October 3, 2010 Report Share Posted October 3, 2010 Od bidy moze byc ale zastanow sie dobrze zanim kupisz 11,1 - robi kosiarke z repliki. Lepiej odpicowac sobie elektryke w replice i kupic 7,4 Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted October 4, 2010 Report Share Posted October 4, 2010 A takie coś? http://www.taiwangun.com/akumulatory_i_ladowarki_akumulatory_li-po_li-ion_lifepo4/zabezpieczenie_pod_napieciowe_uvp_firefox-2166.html Działa? Bo wedle mojego rozumowania jeśli działa to jak lipo buzzer to będzie odcinać jak będzie obciążenie, tak? czyli po seri 3-4kulkowej będzie np 5 do połowy i cisza? Quote Link to post Share on other sites
moron Posted October 4, 2010 Report Share Posted October 4, 2010 wg opisu powinno sie zalanczac przy nadmiernym rozladowaniu czyli odcinac napiecie jak buzzer by zacza piszczec przy strzelaniu nie powinno sie tak dziac, jesli sie dzieje to albo masz cos nie tak z replika albo gowniany pakiet (np 10C) intryguje mnie tylko jak to cos wykrywa czy to jest lo-po/ion/fe i czy 2 czy 3 cele :) zadnych przelacznikow nie widac :/ Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted October 4, 2010 Report Share Posted October 4, 2010 Pewnie jedna z technologii skradzionych kosmitom. Quote Link to post Share on other sites
moron Posted October 4, 2010 Report Share Posted October 4, 2010 ja stawiam na pomniejszonego chinczka w srodku :D Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted October 5, 2010 Report Share Posted October 5, 2010 Miałem odpowiednik KA i przy pakiecie 25C 2200mAh przy systemie magnum odcinał po naciśnięciu spustu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts