Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Mam taką prośbę, gdy ktoś będzie dzielił się jakimiś testami albo sposobami tworzenia G-hopa niech wpiszę wielkimi literami na początku swojego posta:

"Uwaga coś na temat"

Bo teraz połowa tematu jest o sile Magnusa i tworzącego się odłamu fizyki pod tytułem "Pierwsze prawo airsoftowe"... Ćwierć to przepychanki na podłożu ego i znajomości fizyki.

• Replies 86
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ileż to znaków trzeba wklepać w klawiaturę, żeby wykazać komuś, że się myli... A i tak na końcu Ci powie, że miał rację. Ech.

Żeby była za każdym razem podkręcana identycznie? A co? Na zwykłym nie jest? Niektóre kulki latają dalej niektóre bliżej?
Nie jest. Owszem, niektóre latają.

Większość odchyłek fps w snajperkach jest spowodowanych nie nieszczelnościami (bo szczelność lepsza niż 100% być nie może) ale właśnie hopupem.

Edited by dexterkrak

Bojeq, Wojdatuz ktoś wam każe to czytać?

Dexterkrak, gdzie ja na końcu napisałem że mam rację? Nic na ten temat nie wspominałem, gdzie jest twój pseudonaukowy bełkot? Bo jak narazie to Laokoon się wykazał nie ty... po co piszesz w ogóle?

Niektóre latają... a jakiego rzędu są to odchylenia?

Mojego pseudonaukowego bełkotu nie będzie ponieważ nie jestem w stanie (ani Ty ani Lakoon) wziąć pod uwagę wszystkich zmiennych, czynników itp więc wszelkie możliwe rozważania teoretyczne na naszym poziomie są bezsensowne i bezcelowe. Możemy jedynie opisać proste zjawiska, z pewnym przybliżeniem, jak to zrobił Lakoon.

Dużego rzędu są to odchylenia, do 10% zasięgu a czasami więcej. Porównaj sobie 0,25g PJ i 0,25g G&G czy KSC. Albo TM. Zobaczysz o co mi chodzi. Mimo, że na tym samym HU działają, wystrzelone z tej samej repliki. Tak samo można się zastanawiać czemu jedne gumki dają lepszy zasięg a inne gorszy. I nie jest to kwestia siły podkręcenia bo nawet na badziewnej gumce możemy ustawić tak, aby kulka leciała w górę czyli "za dużo" siły podkręcającej. Więc czego? Jakości wykonania, zapewne bardzo drobnych różnic w konsystencji gumki itp.

Bojeq, widzisz, przynajmniej cel mamy ten sam ;) Tyle tylko że ja próbuję jeszcze zrozumieć sam system i jak to działa (bo wtedy dopiero można na prawdę wiedzieć co jest ważne i na co trzeba zwrócić szczególną uwagę)

Żadne potyczki ;)

Z dzisiejszych moich testów nic nie wynikło, replika bardziej pluła kulkami niż strzelała...

Co do klejenia gumki do precki. Dwuskładnikowy klej versachem bodajże jest dosyć dobry, cyjanopan E też (śmierdzi jak kropelka i ma te same własności więc to pewno to samo ;p), do klejenia warstw gumy cyjanopan E zdaje egzamin, trzeba to zrobić równo i dokładnie (ale naprawdę dokładnie) bo potem na gumce robią się różne dziwne rzeczy. Choć najlepszym wyjściem będzie zapewne użycie innego kleju.. (bardziej plastycznego)

Najwięcej zabawy jest z samym dystanserem, w p90 bynajmniej jest to makabra ;p

Edit:

usuwamy słowo i jest ok: ;)

Najwięcej zabawy jest z samym dystanserem, w p90 jest to makabra ;p

Edited by Zambezi

Zambezi, cyjanopan E to nie jest to samo co kropelka. To ta sama "rodzina" klejów ale E oznacza, że do połączeń elastycznych lekko więc nawet lepszy od kropelki.

Ja ostatnio testowałem kleje Araldite, dwuskłądnikowe. Poootęznie kleją, polecam a firma ta robi dużo różnych klejów. Elastyczne, sztywne, wedle uznania.

Nie używaj słowa "bynajmniej" proszę jeśli nie wiesz co oznacza.

Najlepszym argumentem w ersofcie wg. mnie jest doświadczenie czyli np. wypowiedź Bojka, to co napiszesz o siłach, i dlaczego ten system tak działa itd, chyba jest najmniej istotnym aspektem tego G-hopu. Mnie interesuje czy działa, więc - doświadczenie, jak napiszesz jak to działa, złożysz i nie będzie działać to będzie piękny przykład rozbieżności empiryki i teoretyki.

Najbardziej interesującym aspektem tego HU jest to czy działa, nie to dzięki którym prawom fizyki działa, wg. mnie i pewnie kilku ludzi, którzy czytają ten temat. Jesteśmy na forum ersotfowym - tak mi się wydaje a nie forum domorosłego fizyka ( nie obrażając prawdziwych fizyków jeśli z nami tu są).

Wojdatuz, widzisz, chcesz żeby to działało, a żeby działało to wg mnie trzeba wiedzieć jak. Może da się z tego wycisnąć więcej, może nie, może ważne jest to może tamto...

Co zrobisz w wypadku gdy to nie zadziała gdy już to poskładałeś? Trzeba szukać przyczyny, a jak znajdziesz przyczynę nie mając kompletnie pojęcia o zasadzie działania? ;p

I po prostu ja osobiście chcę wiedzieć dlaczego to daje tak różny wynik w stosunku do zwykłego HU.

Po zrobieniu takiego systemku (widocznie badziewnie): problemem jest dystanser i to, że gumka wywija swoje ranty do środka (pewno da się to naprawić dystanserem ale to nie łatwa robota)

Ogólnie rzecz biorąc to jest precyzyjna praca i nie ma tu w sumie miejsca na błędy. Z 4 gumki HU na początek to minimum ;)

Jak Dexterkrak powiedział, żaden z nas nie weźmie pod uwagę wszystkich czynników, a właśnie w jednym z poczynionych przez nas uogólnień może znajdować się recepta na wyższość systemu G-hop nad HU. Wydaje mi się, że teoretyczna część tej dyskusji została wyczerpana, jeżeli ktoś wymyśli/znajdzie coś nowego, to niech napisze.

Wojdatuz, Zambezi - nie ma co się denerwować, tak już jest, że jednych obchodzi jedno innych drugie. Testy mają największe znaczenie, jednak przy szukaniu przyczyn w konstrukcji może przydać się jakaś teoria dlaczego to działa. Tym samym porównywanie efektów zmian konstrukcyjnych z kolejnymi teoriami może przybliżyć nas do tej prawdziwej. I tak dalej. I nie ma co spinać się czyja racja jest wyższa.

A teraz ściśle do tematu:

1.Czy w budowanych przez Was G-hopach wypustka podkręcająca oprócz tego, że zajmuje całą długość, to czy zajmuje też całą szerokość otworu w lufie?

2.Czy próbował lub rozważam ktoś modyfikację kształtu wypustki w stronę np. jednego wąskiego paseczka lub najlepiej dwóch symetrycznie położonych? Takie dwa paseczki przyszły mi do głowy przez zachwalane przez wielu dystansery H.

Wez dokladnie przejrzyj ta japonska strone ... Na jednym z obrazkow jest inna komora z gumka ktora jest polokragla. Ale nie tak jak zwykly hop - wypustkowo - ale tak zeby jak najwiecej gumki stykalo sie z kulka (w g-hopie nadal styka sie tylko punktowo - ale za to dluzszy czas).

Niestety ale z uwagi na nieznajomosc japonskiego nie wiem jak sie to sprawdzilo.

Laokoon, nie ma takiej opcji, żeby gumka była dociskana na całej szerokości, po prostu okno w którym jest dystanser nie jest tak szerokie. Mój dystanser do G-hopa jest szerokości normalnego jednak długości trochę mniejszej niż okno lufy (z wiadomych względów trochę mniejszy).

Ja bym popróbował z wklejaniem profilującej wkładki w kształcie U między gumkę a wypustkę lub nacinania lub obrabiania pilniczkiem wypustki, aby "obejmowała" kulkę. Myślę, że za jakiś czas spróbuję przeprowadzić tego typu testy w famasie, ale to za pare miesięcy, bo na razie roboty od groma mam.

Pozdrawiam,

Laokoon

• 2 months later...

Kumplowi wyleciało, bo testował na replice ponad 400 ;-).

Ja się przygotowuję, ale chcę zrobić inny patent z przeciętą tuleją i bez podklejania gumek. Zamiast jednej prowadzącej, będą dwie z dwóch stron i kulka w teorii będzie podkręcana jak w H dystanserach. Na razie motam się z ustawieniem w osi lufy i komory tego.

• 1 month later...

Odkopię temat . Wykonałem G-hopka w moim SIGu 552 TM , 325 FPS , lufa SRC 310 mm , jako gumka podkręcająca użyłem przeźroczystego guardera a nakładka to zużyta systema na koniec między nie dałem kawałek grubszej gumki z uchwytu długopisu :D . Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony , zasięg jak i celność wzrosły znacznie i tylko minimalnie są gorsze niż w M4 z 430 FPS i precką KM heada 450 mm .