Szabla95 Posted December 29, 2010 Report Share Posted December 29, 2010 Witam. Posiadam czarną kamizelka Policyjną( coś na wzór FLC). I teraz moje pytanie brzmi czy da się przefarbować kamizelkę na np. CB ? Czy jest to nie warte zachodu ? Quote Link to post Share on other sites
Massimis Posted December 29, 2010 Report Share Posted December 29, 2010 Farbować? A nie lepiej oddać do jakiegoś dobrego krawca albo krawcowej żeby ładnie materiałem obszyła. Oczywiście trzeba będzie troche tego materiału zakupić, ale jeśli tylko to zafarbujesz to farba zejdzie na 100% i to szybko. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted December 29, 2010 Report Share Posted December 29, 2010 Gdyby to było odwrotnie - coyote do przefarbowania na czarno, to jeszcze jak Cię mogę, może by się co dało zrobić. Czarne będzie cholernie trudno ufarbować na sensowny kolor. Ewentualnie możesz pomyśleć o farbach do malowania oporządzenia. Są na forum ludzie, którzy sobie szpej malują. A najsensowniej - kup sobie po prostu kamizelkę w takich barwach, na jakie masz ochotę. Quote Link to post Share on other sites
yroli Posted December 29, 2010 Report Share Posted December 29, 2010 Gdyby to było odwrotnie - coyote do przefarbowania na czarno, to jeszcze jak Cię mogę, może by się co dało zrobić. Czarne będzie cholernie trudno ufarbować na sensowny kolor. Ewentualnie możesz pomyśleć o farbach do malowania oporządzenia. Są na forum ludzie, którzy sobie szpej malują. A najsensowniej - kup sobie po prostu kamizelkę w takich barwach, na jakie masz ochotę. Dokładnie...czarny ciężko przefarbować.Ale jak się "uparłeś" to kup barwnik do tkanin...zagotuj go w wielkim garze i wrzuć do niego kamizelkę i gotuj trochę,ale nie wiem czy da radę przefarbować.Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Oshii9 Posted December 29, 2010 Report Share Posted December 29, 2010 Nie da rady. Z czarnego barwnikami do tkanin nie wyciągniesz np kojota czy czegokolwiek sensownego. Można by było ją najpierw wybielaczem potraktować przed farbowaniem, ale materiał będzie słabszy przez to, no i nadal ten kolor nie będzie jednolicie odfarbiony. Polecałbym spray'e jednak, mniej bolesny dla materiału sposób. Quote Link to post Share on other sites
Olek96 Posted December 29, 2010 Report Share Posted December 29, 2010 Z doświadczenia wiem, że ciężko jest przefarbować czarne spodnie, na jeszcze czarniejszy kolor ;) Chodzi mi tu o wyblakłe bdu mil-teca. Quote Link to post Share on other sites
slepy Posted December 29, 2010 Report Share Posted December 29, 2010 Próbowałem pokrowiec mojego Camelbaka przefarbować z 3c na khaki - cordura nie łapie barwnika, w ogóle nie zmieniła koloru. Jeśli więc Twoja kamizelka jest z cordury to farbą do tkanin jej nie zafarbujesz. A dodatkowo sprawę komplikuje, że jest czarna. Najsensowniej (jeśli nie chcesz kupować nowej kamizelki) to kupić farby i kamizelke pomalować. Poszukaj na forum, było o farbach do malowania replik i oporządzenia. Quote Link to post Share on other sites
lopez Posted December 29, 2010 Report Share Posted December 29, 2010 Przefarbować, a pomalować krylonem tak jak mówi ślepy? Kupuje się NFM i maluje, dobrze łapią, ale lubią się wykruszać czasami. http://img430.imageshack.us/i/vestfront4on.jpg/ więcej farby i lepszy efekt. Quote Link to post Share on other sites
Andej Posted December 29, 2010 Report Share Posted December 29, 2010 Twoja kamizelka wygląda jak stara frontowa zużyta i znudzona życiem. Zupełnie jak byś służył w A-stanie w niej kilka lat :zastanawia: Efekt genialny! Polecam farby do NFM bo są dobre... Chociaż nie malowałem kamizelki a hełm. Ale zdjęcie po wyżej mówi samo za siebie. Quote Link to post Share on other sites
Szabla95 Posted December 29, 2010 Author Report Share Posted December 29, 2010 Chodzi po prostu, że zalega mi tylko ta kamizelka w szafie i pomyślałem, że może się do czegoś przydać. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted December 29, 2010 Report Share Posted December 29, 2010 Malowałem farbami NFM chiński pokrowiec na camela, próbowałem również poszycie kamizelki. Doświadczenia moje są takie, że jeśli się chce malować szpej, to porządną farbą. Farby Montana odpadają - poszycie kamizelki w ogóle nie łapało, wystarczy przejechać paznokciem i farba się kruszyła. Camela mam już dobre 1,5 roku pomalowanego (chociaż od jakiegoś pół roku siedzi w szafie) a nic go nie ruszyło. Quote Link to post Share on other sites
Tony Halik Posted December 29, 2010 Report Share Posted December 29, 2010 Niestety Panowie (i może jakieś Panie), ale barwniki do tkanin nie działają właściwie na żadne syntetyczne włókna, są one przeznaczone głównie do bawełny. Poliestry czy cordurę tym nie zafarbujemy :wink: Ale jak to mówił pewien mądry wojskowy, nie martw się Andrzeju, weźmiemy spreja i będziemy malować. Quote Link to post Share on other sites
Then Posted December 29, 2010 Report Share Posted December 29, 2010 Krylon, jak wszędzie polecany, tak nigdzie nie można dostać (trzeba się cierpliwie czaić na niego). Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted December 29, 2010 Report Share Posted December 29, 2010 NFM tak jak pisałem jest bardzo dobrze przyswajalny przez poliester. Na cordurce nie próbowałem. Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted December 29, 2010 Report Share Posted December 29, 2010 A ja tam malowałem pokrowiec camelbak'a (czyli oryginalną cordurę) zwykłą montaną gold, trzyma się od dwóch lat ;) Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 TYLKO KRYLON NFM !!! Powiedz ile i jakich puszek potrzebujesz to ci załatwię. Quote Link to post Share on other sites
Guest Brit Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 To krylon czy NFM? Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 Jakościowo NFM (a zasadniczo to Motip Dupil bo to oni robią farbki brandowane NFM) znajduje się daleko w tyle za Krylonem, ba nawet za nowymi seriami Montany zarówno jeśli chodzi o krycie, końcówki i pigment. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 @C22 Gdzie można kupić te taktyczne Montany? Bo przedstawiciel nic mi nie chciał powiedzieć, miał chyba na półce 3 puszki tego. Quote Link to post Share on other sites
Szabla95 Posted December 30, 2010 Author Report Share Posted December 30, 2010 Zapytałem się o to kamizelkę właściwie tylko profilaktycznie. Bo jest to kamizelka ze stałymi kieszeniami. Miałem zamiar odpruć stale kieszenie, przemalować to na CB i dać krawcowi żeby naszył mi na to palsy(czy jak się nazywają te paski) . Niewielkim kosztem miałbym właściwie FLC nie najgorszej jakości. Quote Link to post Share on other sites
jazzriba Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 @C22 Gdzie można kupić te taktyczne Montany? Bo przedstawiciel nic mi nie chciał powiedzieć, miał chyba na półce 3 puszki tego. Montany kupisz w większości skateshopów w większych miastach. Naprawdę bardzo fajnie "kryją" i za puchę wychodzi jakieś 11-12 zl ( paleta kolorów tez jest bardzo duża ) W tym przedziale cenowym to chyba najlepszy wybór... Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 To nic nowego, ale gdybyś przeczytał, to Catch napisał o "nowych seriach"... Domyśla się więc, że Montana wypuściła coś nowego, a w sklepach widać non stop to samo, stąd pytanie AnR'a... Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 To że sobie AnR dopisał że to są taktyczne Montany to inna sprawa, po prostu są w nowych puszkach i mają sensowne kolory w dobrym matt. Np odpowiednik Coyote Brown - nawet myśleliśmy żeby tym modele MSBSa malować, ale stanęło na bardziej konwencjonalnym oliwkowym krylonie. Quote Link to post Share on other sites
Piotro Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 Jak sie nazywa linia tych nowych montan? Czy to po prostu nowa partia goldów? Quote Link to post Share on other sites
jazzriba Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 Ja kupiłem ponad miesiąc temu dwie puchy to nowa seria nazywa się Montana Black, lecz nie sadze żeby skład samej farby jakoś się zmieniał :) pewnie tak jak wyżej pisał C22 dodają nowe kolory wraz nowa seria. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts