nikt Posted March 5, 2011 Report Share Posted March 5, 2011 Witam! Posiadam baterię FIREFOX Ni-MH2/3A1500mAh 1.2V i mam pytanie do ilu FPS jest w stanie ona dobrze się sprawować? I jeszcze jedno pytanie. Jak dobrze wyregulować HOP-UP? Na oko? Quote Link to post Share on other sites
Graven Posted March 5, 2011 Report Share Posted March 5, 2011 Hop-up reguluje sie wg. wzoru IQ*FPS = HU. 1,2V? Napewno? Bo tym nawet samochodzika zabawki nie naciagniesz. Pozdrawiam, G^. Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted March 5, 2011 Report Share Posted March 5, 2011 Hop-up na oko ... hmmm :icon_biggrin: pozostaje metoda prób i błędów. Quote Link to post Share on other sites
SamsOn Posted March 5, 2011 Report Share Posted March 5, 2011 Hop-up reguluje sie wg. wzoru IQ*FPS = HU. Z twojego wzoru wynika ze jego HU ma być wyłączony. Spróbuj mnożyć ilość FPS razy 0. Quote Link to post Share on other sites
nikt Posted March 6, 2011 Author Report Share Posted March 6, 2011 Przepraszam jest to 8.4. Do ilu FPS to pociągnie? Tych którzy nie chcą pomóc prosze o nie udzielanie się. Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 Nie ma czegoś takiego jak "do ilu fps uciągnie". Zależy od repliki, możliwe, że nawet 300 fps nie da rady, jeżeli replika ma mocną sprężynę i spore nie szczelności. To czy batka będzie napędzać replikę zależy od części wew a nie ilości fps. Zakładając, że masz replikę full stock i w środku silnik na magnesach neodymowych to do M120 (chociaż zależy to od repliki) Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 (edited) A Ty dalej nie rozumiesz bezsensu tego pytania? Hop-up regulujesz tak, żeby kulka w momencie gdy normalnie zaczyna opadać, była przez HU podnoszona tak, żeby dalej leciała prosto. Tak, musisz to zrobić metodą prób i błędów. You-dash był pierwszy i starczyło mu ciepliwości :cool: Edited March 6, 2011 by wiciok Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 Nie można określić do ilu fps. Przy założeniu, że całość jest szczelna i dobrze wypodkładkowana i silnik jest odpowiednio dociśnięty: zależy od sprężyny, zębatek, silnika, okablowania+mosfetu oraz tego, czego od niej oczekujesz. Na zębatkach o wielkim przełożeniu to i m160 pociągnie z tragicznym ROFem. Jeżeli pytasz o to, jak mocną sprężynkę możesz wstawić do stockowego chińczyka napędzanego tą baterią, to myślę, że na SP120 z mosfetem i całością poprawnie złożoną będzie dobrze. A SP120 (Guardera) da Ci te 420fps Pozdrawiam, Laokoon Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 ,a ja jeszcze powiem żeby nie kupować FIREFOXA. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
nikt Posted March 6, 2011 Author Report Share Posted March 6, 2011 Mam ICS ze sprężyną M100 i chciałbym go przerobić do 480FPS ze sprężyną M150. Mam zamiar strzelać z dużych dystansów. Quote Link to post Share on other sites
zajaszcze Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 (edited) ,a ja jeszcze powiem żeby nie kupować FIREFOXA. Pozdrawiam. A to niby dlaczego? Ja swojego po m4a1 FF 1100 mam do dzisiaj - ponad 3 lata i chodzi tak samo jak na początku użytkowania. Poza tym mam też FF 4000mAh [9,6V] i wszystko ładnie lansersko... Pewnie jednego FF miałeś i ci się trafił wadliwy, i teraz przeklinasz FF Edited March 6, 2011 by zajaszcze Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 (edited) A to niby dlaczego?Ja swojego po m4a1 FF 1100 mam do dzisiaj - ponad 3 lata i chodzi tak samo jak na początku użytkowania. Poza tym mam też FF 4000mAh [9,6V] i wszystko ładnie lansersko... Pewnie jednego FF miałeś i ci się trafił wadliwy, i teraz przeklinasz FF Trafiła Ci się dobra sztuka. Często zdarza się, że są wadliwe, mają zbyt mało mAh, lub inne dolegliwości. Potwierdzam to własnym doświadczeniem jak i tym co znalazłem na forum. Miałem jednego FF 9,6, który na M130 śmigał z niezłym rofem i trzymała długo. Mój drugi FF też 9,6 nie miał siły uciągnąć M100 na niskooporowcach i z mosfetem... Padała baaardzo szybko. Edited March 6, 2011 by you-dash Quote Link to post Share on other sites
zajaszcze Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 Ja tam nie narzekam, 2/2 udane FF... :P Quote Link to post Share on other sites
Graven Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 Zagraj w totka, trafisz 6 :P Slyszalo sie i czytalo na forum o FF ktore zamiast fabrycznych 4000mAh pojemnosci mialy az 123mAh. Tak wiec FF to zuo, chyba ze naprawde ma sie szczescie do zakupow. Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 Ja czytam zanim coś kupię,.... ,aFF które trzymałem w rękach to były baterie ,z replik które trafiły na serwis. Pozdro. Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 Mam ICS ze sprężyną M100 i chciałbym go przerobić do 480FPS ze sprężyną M150. Mam zamiar strzelać z dużych dystansów. Zastanów się, czy odpowiedzialność, jaką niesie ze sobą używanie takiej repliki Ci odpowiada. Tym już można zrobić krzywdę. A do tematu - do sprężynki m150 musisz zmienić baterię i to najlepiej na LiPo 11,1V. Pozdrawiam, Laokoon Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted March 7, 2011 Report Share Posted March 7, 2011 Mnie dziwi fakt, że chcesz mieć 480fps na M150, dobry serwisant wycisnie tyle z M130/SP120 albo i lepiej. Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 You-dash, chyba, że on nie chce borka instalować, wtedy taki wynik jeszcze do normy się zalicza moim zdaniem (spring w normalnej skali, nie sp150 Guardera). Sprężynka ubita np. Prometheusa, jakiś ciężki tłok i mamy te 480fps na m150. Pozdrawiam, Laokoon PS, co nie zmienia faktu, że nieinstalowanie bore-upa przy tuningu na karabin bądź co bądź wyborowy jest złym pomysłem. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted March 9, 2011 Report Share Posted March 9, 2011 Lao niekoniecznie, bez borka, 130 guarder i tez 480. Żadne osiągnięcie IMHO ;-). A ten kolega był na czacie i chyba został wyprostowany... Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted March 9, 2011 Report Share Posted March 9, 2011 I całe szczęscie - przeraża mnie to ,że za 60zł dzieciak może sobie kupić "narzędzie" którym bez problemu zrobi krzywde. Dostałem raz serię po szyi od takiego 16-latka z kałacha z mocną sprężyną, i co takiemu zrobić? Zlać go ? to z mamą przyleci... Może i mój błąd ,że kominiarki nie miałem ale było lato, +30' i pot po ... się lał.... Dlatego apeluję do zielonych - tuning zaczynajcie od lufy, komory ,baterii...a sprężynę zostawcie na sam koniec ! Quote Link to post Share on other sites
nikt Posted March 9, 2011 Author Report Share Posted March 9, 2011 W takim razie co zrobić, żeby osiągnąć dobry zasięg i celność za nie koniecznie duże pieniądze? Iść do jakiegoś serwisanta, kupić bore-up, coś z madonionu, czy jakaś precka? Quote Link to post Share on other sites
Baxior007 Posted March 9, 2011 Report Share Posted March 9, 2011 Precka, komora HU (najlepiej KA), guma (najlepiej SYSTEMA ENERGY) i jakis dystanser typu "H". Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts