mg34 Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 UCP maskuje w lesie zapewne lepiej niż różowy...pozostanę "Zakonnikiem" jednak i będę używał do lasu wz.93 i Woodlanda . A na serio , UCP maskuje nieźle w terenie miejskim , industrialnym i w skałach. Mówię to na podstawie własnych doświadczeń a nie żadnych testów. Quote Link to post Share on other sites
Yuber Posted March 29, 2011 Report Share Posted March 29, 2011 Żeby nie było w ostatnim okresie częściej biegałem nawet w ACU niż w polskim umundurowaniu... Samo UCP nie jest złe ale tak jak napisał kolega wyżej- a nie do lasu. Mam też BDU (czyt. WD) ale jakoś specjalnie wielkiej różnicy między WZtą w maskowaniu nie widzę bo niewidzialnym się nagle nie staję więc w sumie co komu lepiej leży (bo wiadomo, że do tego szpej jeszcze trzeba dobrać). Z tego co pamiętam chłopcy z NATu latali w WD- a to ich tereny może z nimi porozmawiaj. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted March 29, 2011 Report Share Posted March 29, 2011 Mam do Ciebie przyjechać i udowodnić, czy co? Jeśli jednak tak naprawdę Cię to boli, to daj mi parę tygodni. Z kumpli nikt nie używa UCP oprócz jednego, który studiuje w Wawie, jak wróci to pójdziemy porobić zdjęcia. Ew. wyciągnę od niego stare zdjęcia z poligonu, będziesz miał piękne porównanie jak wygląda Pantera, a jak UCP na 50 metrach. W terenie leśnym jak i na łące. Czarne plamki vs mało widoczna szara plamka. Quote Link to post Share on other sites
Yuber Posted March 29, 2011 Report Share Posted March 29, 2011 (edited) Czyli właśnie się sam przyznałeś, że Twoja wypowiedź była wyssana z palca... Tyle gwoli Twojej wiarygodności... "kończ waść wstydu oszczędź" edit: Kończę w sumie sam tą polemikę uznając, że dalsza dyskusja mogłaby utwierdzić Ciebie w przekonaniu żeś odpowiedni partner do rozmowy. Edited March 29, 2011 by Yuber Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted March 29, 2011 Report Share Posted March 29, 2011 http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/29811_124972210847756_100000049320678_304025_1463204_n.jpg - proszę Ojcze Zakonniku. Zdjęcie robione z z odległości ok. 20 metrów, niestety nie udało się znaleźć innych, póki co. Popytam innych uczestników poligonu. Co nie zmienia faktu że już na takiej odległości widać różnicę Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted March 29, 2011 Report Share Posted March 29, 2011 Co nie zmienia faktu że już na takiej odległości widać różnicę Jak dla mnie to ta różnica jest taka jak pomiędzy tym co widział Han Solo zaraz po wydobyciu go z carbonitu i tym co widział przed egzekucją :-D Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted March 29, 2011 Report Share Posted March 29, 2011 W sumie tu widać tylko, że czarne jest czarne a białe jest białe. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted March 29, 2011 Report Share Posted March 29, 2011 Wszystko ładnie pięknie tylko zdjęcie to było by jakimś tam dowodem kiedy wz.93 byłby na równi z UCP. Drugą sprawą jest to, że jak ktoś będzie chciał robić zdjęcia to tak dobierze tło, teren itd. gdzie dany kamuflaż będzie się spisywał lepiej. Pytanie kto jest zwolennikiem jakiego kamuflażu i który z nich robi zdjęcia. Quote Link to post Share on other sites
Qlavy Posted March 30, 2011 Report Share Posted March 30, 2011 Mi tak ten człowiek w UCP bardziej rzuca się w oczy swoją innością. ; ) Quote Link to post Share on other sites
maciejs Posted March 31, 2011 Report Share Posted March 31, 2011 To jest Airsoft. Człowiek może się kierować wyłącznie poczuciem estetyki. Jego życie od tego nie zależy. A jak mu zależy to niech dobiera tak sprzęt i umundurowanie by się nie odcinał od otoczenia. Quote Link to post Share on other sites
Bellio96 Posted April 24, 2011 Report Share Posted April 24, 2011 Ostatnie spotkanie: dwóch kolegów poszło na przeciwny brzeg wąwozu (odległość ok 35-40 m las mieszany dużo opadłych liści) jeden w UCP drugi w Panterze i co? Pantera była niewidzialna ( można było zobaczyć tylko twarz kolegi, mundur po prostu znikł! ) a UCP świeciło tak, że ze 100 m byłoby widoczne. Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted April 24, 2011 Report Share Posted April 24, 2011 bowiem cała uniwersalność UCP polega na tym że w każdych warunkach można się skulić i udawać kamień. Quote Link to post Share on other sites
ajgor_aa Posted April 24, 2011 Report Share Posted April 24, 2011 (edited) UCP ma to do siebie chłopaczki, że zmienia odcień w zależności od naświetlenia. Chyba mieliście UCP z helikona albo milteca. :bialaflaga: WZ jest fajna do ciemnego lasu, typowo iglastego, wtedy fakt, działa. Ale w słoneczny dzień na polance to wygląda jak biegająca kupa udająca kamuflaż. Żeby nie było miałem WDL,MC,WZ,UCP i 3C. Są hejtersi na wdl i na wz. Jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki. Darujmy sobie to, bo jest ZAKON Pantery czy jak to tam sobie wymyślicie oraz Zakon X (wstawcie nie wiem, kolor różowy). I do usranej śmierci będziecie sie kłócić. Na dniach zrobię testy porównawcze UCP, WDL i WZ :) z 10,25,40 m :) Edited April 24, 2011 by ajgor_aa Quote Link to post Share on other sites
Qlavy Posted April 24, 2011 Report Share Posted April 24, 2011 W nr 4/2011 NTW zamieszczono relację z testu skuteczności wz.93 (także przy obserwacji ze sprzętem optoelektroniczym, w tym NVG). Wynik test jest co najmniej dobry. Mankamentem jest mały "raport wzoru kamuflującego", który jest na szczęście widoczny tylko jeśli nie nosimy oporządzenia. Quote Link to post Share on other sites
Bellio96 Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 UCP kontraktowe było. Quote Link to post Share on other sites
Guest Brit Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 UCP ma to do siebie chłopaczki, że zmienia odcień w zależności od naświetlenia. Chyba mieliście UCP z helikona albo milteca. Co post, to jakiś cwaniacki wtręt. Masz jakieś kompleksy? Co do skuteczności UCP: (za Army Times) The “Photosimulation Camouflage Detection Test,” conducted by U.S. Army Natick Soldier Research, Development between March 2007 and March 2009, identifies four camouflage patterns that outperform the Army Combat Uniform’s UCP. The Marine Corps desert digital, MultiCam, Desert Brush and a Syrian military pattern all “improved the soldier’s visual detectability by decreasing the detection distance by a minimum of 16% in the desert and woodland environments as compared to the target wearing UCP,” the report shows. All four patterns performed 16 to 36 percent better than the UCP across the woodland, desert and urban settings of the test, the report shows. The Natick test follows another study involving UCP that Natick released in 2006. The “Computerized Visual Camouflage Evaluation,” conducted between November 2005 and July 2006, found that “MultiCam performed significantly better than the UCP in most conditions.” The most recent Natick report raises questions as to why the Army’s Program Executive Soldier rejected the Marine desert digital, MultiCam and Desert Brush patterns in 2004 and chose the UCP for its Army Combat Uniform, a decision that resulted in $5 billion in uniform and equipment costs. Quote Link to post Share on other sites
durdziak Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 W nr 4/2011 NTW zamieszczono relację z testu skuteczności wz.93 Mógłby ktoś wrzucić skan tego artykułu? Jako użytkownik wz.93 ciekawy jestem do jakich wniosków doszli. Quote Link to post Share on other sites
Jankos Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 Mógłby ktoś wrzucić skan tego artykułu? Jako użytkownik wz.93 ciekawy jestem do jakich wniosków doszli. Przyłączam się do prośby. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 Panowie, numer NTW jest jeszcze dostępny w kioskach a u wydawcy w wersji elektronicznej, dla tych którzy nie mają możliwości zakupu egzemplarza papierowego. Umieszczenie tutaj skanu będzie łamaniem praw autorskich i czystym aktem piractwa. Nie można odżałować tych kilku złotych? A wnioski płynące z artykułu są powszechnie znane: mały raport, kiepski kontrast między barwami. Quote Link to post Share on other sites
Qlavy Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 Osobiście nie doczytałem się nic o kiepskim kontraście... ale ja zawsze byłem słaby z czytania ze zrozumieniem. Innym ogólnym wnioskiem jest uwidocznienie jak druzgocący efekt dają kolorowo jednolite dodatki do oporządzenia. Krótko mówiąc noszenie kamizelek w "kojocie" jest idiotyczne. :hahaha: Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 Dżizas. Do końca tygodnia aż pójdę zrobić parę zdjęć... Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 Tu nie ma co robić zdjęć. To są po prostu prawidłowo wyciągnięte wnioski. Niestety RG, CB, MJK i inne "uniwersalne kolory" potrafią popsuć ogólny efekt maskowania wzoru którym są pokryte mundury. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 Owszem, człowiek wystrojony w MARPAT od stóp do głów będzie lepiej maskował się w lesie niż ten z oporządzeniem w CB (choć to też zależy od sytuacji), ale CB z pewnością NIE demaskuje. Nazywanie tego idiotyzmem jest.... idiotyzmem. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 (edited) Owszem, człowiek wystrojony w MARPAT od stóp do głów będzie lepiej maskował się w lesie niż ten z oporządzeniem w CB (choć to też zależy od sytuacji), ale CB z pewnością NIE demaskuje. Nazywanie tego idiotyzmem jest.... idiotyzmem. Tutaj chodzi o połączenie kamizelki CB z mundurem wz.93 Edited April 25, 2011 by OFF Quote Link to post Share on other sites
Guest Brit Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 Pytam tak z ciekawości: jaki jest sens posiadania maskowania na sexy mundurku i pomalowanej giwerki, jeśli oporządzenie ma jednolity kolor? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts