yakuz35 Posted July 20, 2011 Report Share Posted July 20, 2011 (edited) Witam Chciał bym zacząć swoją przygodę z ASG, więc chciał bym zapytać doświadczonych userów o kilka rzeczy: Co do repliki (elektrycznej) to zastanawiam się nad jedną z poniższych: STEYR http://www.airsoftxtreme.pl/product-pol-75-Steyr-AUG-Military-JG0449A-III-Generacji.html famas-f1 http://www.military.pl/famas-f1-karabin-aeg_7273t.html Co o nich sądzicie? Może znacie jakieś inne ciekawe modele do max. 700zł. (kałachy odpadają) Co do reszty opożądzenia, to czy znacie może jakiś sklep w Poznaniu w którym można by zakupić strój/mundur, okulary itp w miarę rozsądnej cenie? Na co zwracać uwagę przy wyborze replik/sprzętu? Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczny Pozdrawiam P.s. Zastanawiam się jeszcze nad ściągnięciem repliki z zagranicy (USA). Orientuje się ktoś czy się opłaca (np. cenowo)? Edited July 20, 2011 by yakuz35 Quote Link to post Share on other sites
Rogi Posted July 20, 2011 Report Share Posted July 20, 2011 Do wszystkiego są odpowiednie działy. Replika w tej cenie to na pewno seria g36 jg. Myślę , że SCAR od Boyi też nie był by zły. Co do replik podanych przez Ciebie to nie mam pojęcia. Co do sklepu to Specshop na św. Marcinie (Różowy Pasaż) Quote Link to post Share on other sites
Aztek Posted July 20, 2011 Report Share Posted July 20, 2011 (edited) Niczego nie zamawiaj z AirSoftXtreme (p. forum). Edited July 20, 2011 by Aztek Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted July 20, 2011 Report Share Posted July 20, 2011 Do wszystkiego są odpowiednie działy. Replika w tej cenie to na pewno seria g36 jg. Myślę , że SCAR od Boyi też nie był by zły. Co do replik podanych przez Ciebie to nie mam pojęcia. Co do sklepu to Specshop na św. Marcinie (Różowy Pasaż) SCAR od boyi tylko dla fanatyków scara. Bardzo średnie osiągi jak za taką cenę (poziom cm.028). Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted July 20, 2011 Report Share Posted July 20, 2011 Witaj, odpuść sobie obie z tych propozycji. Pierwsza ze względu na sklep, o ile sklepem można to nazwać (poczytaj opinie o nim), a druga - ponieważ ma bardzo rzadko spotykany GB V.1, do którego jest problem dostać niektóre części. Szkoda, że kałachy odpadają, bo są one najlepszymi replikami w tym przedziale cenowym. Z polecanych replik, znajdziesz w tej kwocie serię G36 od JG, M14 Cymy oraz G36C (CM.003) od Cymy. Poprzeglądaj tematy na forum, bo wszystko jest dokładnie opisane. Na co zwracać uwagę przy wyborze replik/sprzętu? Zawsze, gdy znajdziesz interesującą Cię replikę - wejdź na forum i poczytaj o niej. Znajdziesz tutaj tematy chyba o każdej dostępnej w Polsce (i nie tylko) replice. Orientuje się ktoś czy się opłaca (np. cenowo)? Tak, jeśli umiesz, lub znasz kogoś, kto lubi grzebać w replikach (ściągając z zagranicy licz się z tym, że nie warto wysyłać na gwarancję replik). W dodatku zawsze lepiej zamawiać w więcej osób, bo przesyłki są dość drogie. No i najczęściej ludzie ściągają repliki z Hongkongu, itp. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 20, 2011 Report Share Posted July 20, 2011 Rada jest jedna. Weż dupsko w troki i się po forum rozejrzyj. Każdy dział ma tytuł i opiś sugeryjący co w nim znajdziesz. Godna polecenia jest też szukajka, implementowana w kod Forum w celu pomocy w wyszukiwaniu danych. Jednego czego jeszcze nie zrobiono aby ci pomóc to nie zachce fofum się za ciebie. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted July 20, 2011 Report Share Posted July 20, 2011 Rada jest jedna. Weż dupsko w troki j się po forum rozejrzyj. Każdy dział ma tytuł i opiś sugeryjący co w nim znajdziesz. Godna polecenia jest też szukajka, implementowana w kod Forum w celu pomocy w wyszukiwaniu danych. Jednego czego jeszcze nie zrobiono aby ci pomóc to nie zachce fofum się za ciebie. szczerze mówiąc ,to taki Arend jest lepszy od tego prowadzącego za rączkę. :P Quote Link to post Share on other sites
Tat(A)r Posted July 20, 2011 Report Share Posted July 20, 2011 Niczego nie zamawiaj z AirSoftXtreme (p. forum). Dokładnie, odradzam sklep airsoftxtreme, jeżeli już przyjdzie Ci któraś z zamówionych rzeczy, to nie ta, którą chciałeś i po miesiącu. Quote Link to post Share on other sites
Szabal Posted July 20, 2011 Report Share Posted July 20, 2011 A ja polecam G36c CYMY. 560 zł, a replika świetna Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted July 20, 2011 Report Share Posted July 20, 2011 (edited) Wracając do pytania ykazua: 1. Famas Cyberguna - owszem siedzi w nim gearbox v.1, do którego nie ma zatrzęsienia części, ale z drugiej strony tego Famasa wszyscy chwalą. 2. AUG A1 JG - równiez solidna replika, w środku popularny gearbox v.3. Obie repliki są moim zdaniem ok pod warunkiem, że nie będziesz chciał ich tuningować - Famas ma bowiem niestandardowe części, a AUG-i, które spotkałem, jakoś nie lubiły tuningu (z czasem łapały nieszczelności na styku komora - dysza, winny plastikowy korpus). Stokowe giwery powinny jednak strzelać długo i przyjemnie. 3. G36 Cymy - wydaje się najbardziej rozsądną propozycję, ale to nie bullpup. Edited July 20, 2011 by rokatanski Quote Link to post Share on other sites
vanyel1985 Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 Przyczyną ewentualnych nieszczelności w AUGu na linii komora - dysza, nie jest plastikowe body, tylko sposób "zamocowania" w nim gearboxa, a właściwie jego brak - poza plastikową płytką, która dociska z tyłu, w zasadzie nic "nie pozycjonuje" gearboxa we właściwym miejscu. Sam posiadam AUGa z CA, ale te z JG mają świetny stosunek cena / jakość i jeśli ktoś tylko lubi te kształty i wiążące się z bull-pupem konsekwencje, to polecam. A stwierdzenie, że AUG nie lubi tuninngu też jest lekko naciągane - mój chodzi grzecznie na 500fps. No ale wszystko to kwestia gustu. Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 (edited) vanyel - czytaj uważnie moje posty. ;) Piszę, że AUG-i, które spotkałem, nie lubiły tuningu. Twojego nie spotkałem. A kwestia nieszczelności: piszemy o tym samym tylko w różny sposób. Plastikowa płytka jest zamocowana do plastikowego korpusu - z czasem jedno i drugie się wyrabia i stąd problem z trzymaniem gearboxa. Czyli generalizując problem leży w plastikowości korpusu. Poza tym w moim AUG-u JG cały front z czasem zaczął się poważnie ruszać, a korpus rozchodzić. Tylko czy ten cały opis jest na coś potrzebny yakuzowi? Moim zdanie nie. To są dywagacje do działu technicznego. Edited July 21, 2011 by rokatanski Quote Link to post Share on other sites
Sten Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 Teraz jest od zatrzęsienia replik do 700 PLN - tawiangun , gunfire , specshop(tanie repliki) na początek najlepiej kup sobie np. MP5 od JG w cenie do 400 PLN i zobaczysz czy to Ci się podoba i jak tak to sobie kupisz za rok jak dozbierasz kasy coś z wyższej półki albo zaczniesz grzebać w tym ;p Na początek kup coś do czego są części zamienne - cała rodzina ; M4/M16 , MP5 , G36 ... A jeśli chcesz koniecznie replikę w układzie bull-pup to P-90 w cenie do 500 pln z przesyłką ;p najprościej - cokolwiek co Ci się podoba ale z GB v.2 lub v.3 ;) Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 Toś mu doradził - m4/m16 do 700 zł. ;) Quote Link to post Share on other sites
butelka Posted July 22, 2011 Report Share Posted July 22, 2011 Jak najbardziej cm.003. Możesz też poszukać używke AUG'a TM. Mój kumpel chyba sprzedaje. Maszyna jest boska! Quote Link to post Share on other sites
yakuz35 Posted July 23, 2011 Author Report Share Posted July 23, 2011 (edited) Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi Za Waszymi radami zdecydowałem się na G36 http://gunfire.pl/product-pol-1152194836-CM003-G36-CYMA.html Cena wydaje się odpowiednia (za różnicę dokupię jakieś dodatki, kulki, itp.), karabinek też wygląda fajnie. Na początek może być. Jak na razie przeglądam sklepy oferjące tą replikę, jednak albo stan w sklepie = 0, albo cena ok. 900+ Wynalazłem podobną replikę, firmy JG, jednak z troszkę mniejszymi osiągami.. Jak by nie było, jeszcze raz Wszystkim dziękuję. P.s. Jeszcze tak z ciekawości - widział ktoś może do tej repliki metalowy magazynek (oryginalny)? Wynalazłem, że można przejściówkę dokupić i wsadzić coś od m16. Uprzedzając osoby które myślą że jestem dzieckiem Neo - tak, WIEM, że to nie doda +5 do celności, +3 do zasięgu i + 6 do ochrony przed demonami. P.s. 2 Dzięki za przestrogę przed AirSoftXtreme. Już wyforumowałem (co kolwiek to znaczy) temat... P.s. 3 arend - żeby nie trolować napiszę tylko: WIEM co to jest "szukarka" i naprawdę starałem się czegoś poszukać, jednak dla zielonego i początkującego w temacie ASG wyrazy takie jak: "...AUG'a TM..", "...GB..." oznaczają tyle co "trademark" i "Great Britain"... O innych gearboxach, HopUp'ach nie wposminam Chyba tylko Twoja wypowiedź niczego sensownego do tematu nie wniosła . Nie mniej - dziękuję za poświęcony przez Ciebie czas na jej napisanie (no chyba, że robisz "kopiuj, wklej") Edited July 23, 2011 by arend tak sobie tylko niestaranności przy pisaniu wyłapię Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 23, 2011 Report Share Posted July 23, 2011 Nie nie robię kopiuj -wklej. Odpisuję po przeczytaniu tematu na żywo. Staram się uczyć zielonych samodzielności i używania pomocnych funkcji forum. Bo Jakbyś nie zauważył na wszystkie twoje pytania są odpowiedzi już od dawna. I naprawdę szukanie ich na forum niejest trudne. I też jak widać naprowadziło cię na możliwość szukania na forum więc tak żle z moim postem nie było. I sprawy dalej poruszanie (znaczy inne od mojej złośliwości) -Do G36 nigdy nie produkowano metalowych magów. Nawet do ostrej. Więc uprzedzam że jakiekolwiek teksty o metalowych magazynkach do giet są tylko wciskaniem kitu - Tak można dokupić adapter magazynków od rodziny m4/16 i nawet będzie to działało poprawnie. I tym sposobem tylko mozesz w gietę włożyć metalowy magazynek - Tak rodznina Giet z JG jest jedną z najbardziej polecanych dla początkujących. ( no może do czasu wyjścia cymy 003) Quote Link to post Share on other sites
yakuz35 Posted July 23, 2011 Author Report Share Posted July 23, 2011 Ha, ha....arend.. rozbawiłeś mnie powodem edycji mojego poprzedniego posta... Zawsze staram się używać poprawnej polszczyzny, jednak nie zawsze wychodzi :) Chciał bym edytować Twoją wypowiedź Nie nie robię kopiuj -wklej. Odpisuję po przeczytaniu tematu na żywo. Staram się uczyć zielonych samodzielności i używania pomocnych funkcji forum. Bo Jakbyś nie zauważył na wszystkie twoje pytania są odpowiedzi już od dawna. I naprawdę szukanie ich na forum niejest trudne. I też jak widać naprowadziło cię na możliwość szukania na forum więc tak żle z moim postem nie było. I sprawy dalej poruszanie (znaczy inne od mojej złośliwości) -Do G36 nigdy nie produkowano metalowych magów. Nawet do ostrej. Więc uprzedzam że jakiekolwiek teksty o metalowych magazynkach do giet są tylko wciskaniem kitu - Tak można dokupić adapter magazynków od rodziny m4/16 i nawet będzie to działało poprawnie. I tym sposobem tylko mozesz w gietę włożyć metalowy magazynek - Tak rodznina Giet z JG jest jedną z najbardziej polecanych dla początkujących. ( no może do czasu wyjścia cymy 003) a masz! 5:2 dla mnie (w błędach i literówkach) Tak poważnie - dzięki za informacje. Będę jednak polował na Cyme. Może uda mi się ją zakupić w Anglii (za rozsądną cenę)... Jeszcze bym zapytał o możliwości poprawienia jej osiągów, ale nie będę zawracał głowy... Pewnie znajdę coś na forum... Serdecznie pozdrawiam P.s. Obiecuję nie pisać już nie na temat... Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted July 23, 2011 Report Share Posted July 23, 2011 W Anglii tylko dual-tone chyba da sie dorwac. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 23, 2011 Report Share Posted July 23, 2011 Nie w Anglii jej nie kupisz za rozsądną cenę. Kupisz ją w drogiej cenie i z 350 fpesami (takowe zarządzenie władz). A z rasowaniem też niema zadnego problemu (jest temat w technikaliach) Jeżeli masz taką mozliwość mozesz ją sprowadzić z HK ale wtedy niemasz gwarancji w polsce. Więc jeżeli nie masz jakiegoś grzebiącego w replikach pod ręką lepiej kupić w porządnym sklepie i cieszyć się z rocznej gwarancji serwisowej. Quote Link to post Share on other sites
yakuz35 Posted July 23, 2011 Author Report Share Posted July 23, 2011 (edited) W Anglii tylko dual-tone chyba da sie dorwac. masz na myśli repliki malowane na dwa kolory? Jeśli tak, to wynalazłem sklepy, które oferują "normalne" repliki, np. G36C: http://www.airsoftarmoury.co.uk/product_info.php?cPath=33&products_id=3494 Z pewnego forum w UK (znalezione po napisaniu tego posta): "you cant buy any immitation or airsoft weapons in the UK online. it has been banned for about 2 years now. and any that you get will be painted in a bright green/yellow paint that can not be removed (all to the new firearms law in UK) you can check www.battleorders.co.uk were i got mine a few years ago. but you have to collect instore, no posting anymore, and you have to send a letter befor purchase. it's very complicated, they have all the info on there site aswell." arend: o gwarancji nie pomyślałem, chociaż już raz miałem problem ze sprzętem kupionym za granicą (właśnie w UK)... Z tymi ograniczeniami odnośnie mocy też nie wiedziałem. Dzięki... Co ciekawe zauważyłem, że wszystkie repliki w USA mają malowaną końcówkę lufy na czerwono... (pewnie też przepisy) Pozostaje polować u nas... Popiszę do sprzedawców, może będzie wkrótce jakaś dostawa? Edited July 23, 2011 by yakuz35 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts