gosci Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 Myślę że to sporo wyjaśnia. Quote Link to post Share on other sites
Hornet Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 Da się już coś takiego w Polsce lub okolicy kupić? Chętnie bym testował :) Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 16, 2014 Author Report Share Posted July 16, 2014 To super że jest ktoś kto dba o bezpieczeństwo -my też tego nie zaniedbujemy -produkt jest na testach w Wojskowym Instytucie Technik Uzbrojenia i będzie miał certyfikat CE bezpieczeństwa- Ma już EAC . Arend - bez CE i ATRu nie dziwię się że zarekwirowali ci pirotechnikę :) :) Poza tym jak ktoś komuś w buziaka zasunie z 500FPS z 4 metrów to też jest niebezpiecznie.Chyba bardziej niż z wybuchającego REAPERA http://weekend-warriors.pl/viewtopic.php?f=31&t=10213 Quote Link to post Share on other sites
gosci Posted August 14, 2014 Report Share Posted August 14, 2014 Gunfire był szybszy http://wmasg.pl/pl/news/show/577556. Może koledzy z VSO zaproponują lepszą cenę :D Quote Link to post Share on other sites
pakul1 Posted August 14, 2014 Report Share Posted August 14, 2014 porażający jest koszt samej łuski- 279 zł ??????? bo wypada mieć ich kilka co najmniej. Same pociski to cena do przyjęcia. Quote Link to post Share on other sites
gosci Posted August 15, 2014 Report Share Posted August 15, 2014 Granaty MadBull są w podobnych cenach a nie dają takich możliwości w sumie. Powiem szczerze że spodziewałem się ceny w granicach 350 zł za łuskę. Quote Link to post Share on other sites
sarnuch Posted August 15, 2014 Report Share Posted August 15, 2014 Temat był żywy od dłuższego czasu, informacja o tym, że granaty są już dostępne w Poslce - gunfire, był wielkim zaskoczeniem. Co takiego się zmieniło, że było długo cicho w temacie a nagle granaty można nabyć od ręki? Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted August 15, 2014 Report Share Posted August 15, 2014 Temat był żywy od dłuższego czasu, informacja o tym, że granaty są już dostępne w Poslce - gunfire, był wielkim zaskoczeniem. Co takiego się zmieniło, że było długo cicho w temacie a nagle granaty można nabyć od ręki? O co chodzi w tym pytaniu? Powstał popyt więc i z czasem pojawiła się podaż. Tak działa rynek. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 15, 2014 Author Report Share Posted August 15, 2014 Podejrzewam również, że sprowadzenie tego w takiej 'hurtowej' ilości, mając na uwadze pewne wątpliwości natury prawnej wymagało dogrania wszystkich procedur co do joty. A to również trwa... Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted August 15, 2014 Report Share Posted August 15, 2014 Zgadza się. Tym bardziej, że miesiąc temu informowałeś, iż produkt jest w trakcie testów na WITU, czyli coś się w temacie działo. Quote Link to post Share on other sites
gosci Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 Witam. Jest nadzieja tylko trzeba poczekać http://vitiazspec.com/c/1561/amunicja-do-granatnikow-bron-i-amunicja.html i miejmy nadzieję że ceny się utrzymają. Ja przynajmniej poczekam na tą dostawę Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 17, 2014 Author Report Share Posted August 17, 2014 Aż takich przebitek na cenie nie ma, żeby robić panikę ;) Bardziej interesowałaby mnie ciągłość sprowadzania/produkowania tych granatów. Jeżeli się okaże, że ktoś zainwestuje w "x" łusek, a za 2 miesiące nikt nie będzie już robił/sprowadzał granatów, to... co? :) Quote Link to post Share on other sites
arend Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 porażający jest koszt samej łuski- 279 zł ??????? bo wypada mieć ich kilka co najmniej. Owszem przydałoby się, ale jedna łuska do podwieszanego granatnika też się sprawdzi. Ja tam już zaczynam pieniążek gromadzić. Quote Link to post Share on other sites
Hornet Posted August 18, 2014 Report Share Posted August 18, 2014 Ciekawe czy będą do kupienia granaty dymne (są produkowane). Quote Link to post Share on other sites
hasan Posted August 18, 2014 Report Share Posted August 18, 2014 Dla ciekawskich i zainteresowanych. Poszła fama, że można ich używać z GP-25 (opis na gunfire). Otóż nie - granaty nie współgrają z GP-25 od Boyi. Pisałem do nich czy będą robić łuski pasujące pod WOG-25 - dostałem w odpowiedzi, że "No sir, there's not enough market for it yet." Odnośnie "widziałem jak ktos na yt strzelał z gp-25 z tych granatów" - "You can use only madbull compatible launchers with our shells." Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted August 18, 2014 Report Share Posted August 18, 2014 Czyli pewnie aresowe GP-25. Ale to za drogie na nasze warunki, to ludzie nie wiedzą nawet że coś takiego istnieje. Quote Link to post Share on other sites
pakul1 Posted August 18, 2014 Report Share Posted August 18, 2014 dziwi mnie nieco polityka producenta; toż gdyby łuski były tanie to więcej granatów by szło ;) ale mam pytanie do obczajonych w tych "wybuchowych" klimatach kolegów..... czy da się takową łuskę nabić co2 lub hp? i nie chodzi o jakąś moc masakryczną. Zasięg zapewnia ruch obrotowy. btw; w paintballu jest taka kulka "snajperska" z czymś na rodzaj brzechwy/płetwy z wykończeniami które wymuszają obrót w gładkiej lufie- fps o dziwo sie zmniejsza co zwieksza zasięg. bardziej chodzi o możliwość użycia w zimie/chłodnym rankiem itd. tutaj co2 też się nie sprawdzi. olać uszczelki, ich zużycie... to nie jest problem. Quote Link to post Share on other sites
warriorwarehouses Posted August 18, 2014 Report Share Posted August 18, 2014 (edited) Po konstrukcji wewnętrznej stwierdzam że się da. Bo mechanika zaworu jest taka jak w granacie MadBull XMPB4 i pochodnych od niego. jest to granat z jedną lufą średnicy około 17mm. Strzelaliśmy z granatu tego typu przy ciśnieniu 700 psi nabijane z reduktora MadBulla na kapsułki co2. Przy regularnym stosowaniu sylikonu co 10/20 strzałów nie ma aż takiego problemu z uszczelkami. A i opór stawiany przez zawór nie wzrasta drastycznie. Sądzę więc że i z tym będzie podobnie. Potwierdzę jak będę miał w ręku i przestrzelam. Edited August 18, 2014 by warriorwarehouses Quote Link to post Share on other sites
chemik333 Posted August 19, 2014 Report Share Posted August 19, 2014 Pożyczałem jednemu ze sklepów w Warszawie swój granatnik XM203L Madbulla do testów, bo jak chcieli spróbować ze zwykłym m203 Boya to okazało się, że tam jakoś zbijak jest za duży względem spłonki granatu, czy jakoś tak. Z moim granatnikiem wszystko działało. Ciekawe czy wersja short zmieści całą łuskę z pociskiem? Testy pokazali mi na filmach - ze zwykłego greengazu zasięg na wprost oceniali na 35 - 40m, zasięg lobem niewielkim na 60m, a trochę większym szacowali na 90m. Łuski podobno można nabijać CO2, ale jeżeli na gg i tak dobrze latają, to może nie trzeba :) Quote Link to post Share on other sites
pakul1 Posted August 19, 2014 Report Share Posted August 19, 2014 Jeśli można co2 to można i hp. A chodzi żeby w zimie latały ;) Quote Link to post Share on other sites
gosci Posted August 19, 2014 Report Share Posted August 19, 2014 (edited) W jednym z filmów traktującym o TAG który oglądałem autor stwierdza że lufa jest z tworzywa, była to szybka prezentacja świeżego zakupu, natomiast w innym filmiku w tle na stole leżała połamana lufa od łuski autor poruszał kwestie ergonomii różnych typów granatników. Ale mnie zastanowiło połączenie tych dwóch informacji i pojawiło się pytanie czy lufy będą dostępne jako element zamienny? https://www.youtube.com/watch?v=hLAs6Hor3ts Pękniętą lufę widać w prawy dolnym rogu kadru. Edited August 19, 2014 by gosci Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted August 20, 2014 Report Share Posted August 20, 2014 (edited) Cena samej łuski, a i granatów pozytywnie mnie zaskoczyła. Aktualnie poważnie się zastanawiam czy opłaca się pakować w kolejnego Madbulla, czy ostrzyć zęby na TAGi. Niech no tylko pojawią się dymne. :icon_razz: Edited August 20, 2014 by Mixon Quote Link to post Share on other sites
Tymbark Posted August 31, 2014 Report Share Posted August 31, 2014 Moja opinia jest chyba jak większości maniaków : Super ale dla wybranych . Daje to spore możliwości choćby dla pozorowania ataku moździerzowego czy artylerii na milsimach czy larpach , nawet zwalczanie pojazdów za pomocą i ręcznych wyrzutni , granatników , czy modele dział szeroko używane na rekonstrukcjach mogą się teraz pojawić na większych imprezach co dało by niesamowitą frajdę i podniesienie realizmu , niestety pojawia się kwestia dostania czymś takim w twarz lub w głowę , choć prawda jest też taka że od lat używa się pirotechniki i często w nieodpowiednich rękach wrzucając ja do pomieszczenia i tak ktoś na pewno kiedyś dostał.. Kolejna kwestia użycie takiej zabawki np w lato w terenie gdzie łatwo o pożar .. Ehm. Myślę że szybko by szło wykurzyć strzelców wyborowych i zwiadowców z różnych pól , podpalając je , ale co to za zabawa jak ktoś po imprezie jedzie do szpitala z poparzeniami ? Osobiście uważam to za ciekawą zabawkę którą trzeba po prostu zaadaptować na polskie warunki . Niech mi ktoś jeszcze wytłumaczy bo mocno się pogubiłem - Jedna łuska kosztuje 279 zł - jest wielorazowa , zaś oprócz niej musimy kupić 10 pocisków za 299 zł ? Czytając wątek warriorwarehouses umieścił filmik z samoróbką - jak wygląda rozwiązanie sprawy z zapalnikiem uderzeniowym , z tego co napisałeś całość (łuska+ładunek) jest waszej konstrukcji ? Jeżeli byś mógł przybliż mi sprawę - może być nawet na pw. Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted September 1, 2014 Report Share Posted September 1, 2014 Tak, łuska przypomina coś co wypuścił MadBull pod nazwą XMPB4. Z tego co widziałem są wielorazowe naboje (te białe), ale sama cena odstrasza, za to w końcu można zrobić porządny tuning siłowy (i skuteczniej robić ludziom krzywdę :P) Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted September 1, 2014 Report Share Posted September 1, 2014 @ Tymbark Główną przyczyną zapaleń suchej trawy / ściółki są granaty dymne gdzie masz długotrwały płomień podczas pracy granatu. Jeszcze nie widziałem by rozprysk lub huk zapalił trawę. Co do bezpieczeństwa - gdzieś po jutubie krąży film jak człowiek przyjmuje granat na klatę i plecy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts