siridar Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 (edited) Czy ktoś miał do czynienia z tą chińską rączką transportową z lunetką. Zastanawiam się czy zamówić ją wraz z konwersją do G36 i u góry zamontować kolimator jeszcze. Pytanie: 1) czy coś widać, w ogóle, przez tą lunetkę i można z niej coś przysnajpić, albo przynajmniej obadać teren? 2) czy kolimator "Aimpoint" zamontowany nad lunetką (na dosztukowanej szynie) nie będzie aby za wysoko, tzn. czy będzie się go dało odpowiednio wyregulować i normalnie strzelać? Edited May 7, 2008 by siridar Quote Link to post Share on other sites
komora Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 Nic konkretnego Ci nie mogę powiedzieć. Miałem chwyt transportowy CA z powiększeniem 1,5x i ciesze się, że się go pozbyłem, ale z drugiej strony tam pisze, że to replika chwytu G&P z powiększeniem 3x nie wiem na ile dużo przez to widać, ale celując przez lunetę z AUGa A1 [JG], która ma powiększenie 1,5x byłem naprawdę pod wrażeniem - luneta CA z G36 do pięt jej nie dorasta. O dokładniejsze info odnośnie tego chwytu bym popytał na zagranicznych forach. Co do Aimpointa to zależy na jakim montażu go masz, jak masz skośny to faktycznie mógłby być za wysoko, ale raczej dużej różnicy nie odczujesz (w razie czego możesz jeszcze ustawić punkt celowniczy), ale IMHO ładniej by to wyglądało z Aimpointem na niskim montażu. Quote Link to post Share on other sites
siridar Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 No, myślę nad Aimpointem na niskim montażu, bo z ze skośnym, to już by chyba nieco groteskowo wyglądało. Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted May 12, 2008 Report Share Posted May 12, 2008 Mam pytanie co do batki. Z doświadczenia wiem, że do chwytu G&P z gietą JG nie wchodzą sticki. Czy ta bateria wyjdzie? Czy ktoś próbował z takiej wielkości bateriami? http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info...products_id=643 Quote Link to post Share on other sites
komora Posted May 13, 2008 Report Share Posted May 13, 2008 Raczej nie da rady tam wejść - nie da się ułożyć wzdłuż chwytu, ale powinna Ci się tam zmieścić zwykła 9,6V mini, a po przeróbkach nawet 10,8V mini. Quote Link to post Share on other sites
biolon Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 Jeżeli chodzi o jakość optyki to samą lunetę da się wymienić na oryginał np: http://cgi.ebay.de/Zielfernrohr-ZF-G36-3fa...1QQcmdZViewItem z kolimatorem już tak łatwo się nie da, ale gdy zależy ci tylko na walorach modelarskich wprawiony modelarz mógłby zrobić takie cudo w niedługim czasie. Ja mam pytanie odnośnie tej optyki AKTUALNY LINK czy jest ona taka jak ją sprzedawca opisuje [a wg niego jest to oryginalna używana optyka przez BW]? Czy nie okaże się, że to będzie taki bubel jak w replikach.. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Lis Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 O MG36 naprawdę nietrudno, o ile pominiesz kwestie celownika / kolimatora. Ja sobie zrobiłem na razie mG36. Małe m bo magazynki mam dwa hicapy zamiast druma. Kupiłem G36 od razu z dwójnogiem (używane), ale wiem, że wcześniej było to najdłuższe G36 i tylko tak to się opłaca robić. Odpowiedni gearbox i te sprawy. W mojej opinii warto również zamontować kolbę z miejscem na baterię i baterię dużą, bo karabin z magazynkiem na kilka tysięcy kulek nie ma sensu, jeśli baterię musisz wymieniać w jego połowie. ;) Quote Link to post Share on other sites
tafi Posted August 1, 2008 Report Share Posted August 1, 2008 (edited) Czy ktoś miał do czynienia z tą chińską rączką transportową z lunetką. Zastanawiam się czy zamówić ją wraz z konwersją do G36 i u góry zamontować kolimator jeszcze. Pytanie: 1) czy coś widać, w ogóle, przez tą lunetkę i można z niej coś przysnajpić, albo przynajmniej obadać teren? 2) czy kolimator "Aimpoint" zamontowany nad lunetką (na dosztukowanej szynie) nie będzie aby za wysoko, tzn. czy będzie się go dało odpowiednio wyregulować i normalnie strzelać? Gietka z konwersją CA i luneta Red Dragon. Lunetka nie jest idealna ale spełnia swoja rolę, można precyzyjnie wycelować. Montaż kolimatora na szynie przerabiałem w CA8-2 i nie polecam tego rozwiązania. Bardziej sprawdza się kolimator na zwykłej szynie od G36C. Dla fanów MG36 http://members.shaw.ca/eggman51/MG36_proje...G36Project.html Bardzo mi się podoba ta wersja ale szytny maja zaporowa cenę. Edited August 1, 2008 by tafi Quote Link to post Share on other sites
siridar Posted August 6, 2008 Report Share Posted August 6, 2008 (edited) A, to i ja się pochwalę swoim Gienkiem: G36C [JG] + chińska konwersja + Aimpoint + malowanie farbami w sprayu Montana. Konwersja sprowadzana z Gunnera. Jej wykonanie pozostawia trochę do życzenia, ale ogólnie jest OK. Uchwyt do bagnetu poszedł od razu do kosza, bo był zrobiony chyba z utwardzanego krowiego łajna, pomalowanego smołą. Mocowanie przedłużonej lufy zewnętrznej jest w miarę solidne, ale jak przywalę gdzieś w ferworze walki lufą, to muszę podregulować kolimator, bo się jednak troszkę wtedy oś lufy skrzywia i kulki lecą w trochę inne miejsce ;) Edited August 6, 2008 by siridar Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted August 6, 2008 Report Share Posted August 6, 2008 Ejjjjjjjjjjjjjjjj, prócz malowania mam taką samą... NIEFAJNIE! :S Quote Link to post Share on other sites
siridar Posted August 7, 2008 Report Share Posted August 7, 2008 (edited) Ejjjjjjjjjjjjjjjj, prócz malowania mam taką samą... NIEFAJNIE! :S Nieprawda, kolimator masz inny :D BTW, też mam shotguna z AGM (no, miałem - popsuł się, ale wytrzymał gdzieś 10k kulek :o) i MP5 PDW :D Dobry gust! :wink: Edited August 7, 2008 by siridar Quote Link to post Share on other sites
lopez Posted August 16, 2008 Report Share Posted August 16, 2008 Dodam moje foty: Dodałem do 36C chwyt przedni CA i lufę zewnętrzną do G36 (na pudełku pisze HK51) Teraz tylko nie wiem czy kupić tą lunetę do G36 czy kolimator. Quote Link to post Share on other sites
konradd Posted August 16, 2008 Report Share Posted August 16, 2008 (edited) a to mój G36K z szyną RIS od Stara, Aimointem i magazynek firmy P&J PS przepraszam pomyliłem się nie ten temat Edited August 16, 2008 by konradd Quote Link to post Share on other sites
99TOMCAT Posted August 16, 2008 Report Share Posted August 16, 2008 jak się te magi pj sprawdzają ? Bo myślę o nich... Quote Link to post Share on other sites
konradd Posted August 16, 2008 Report Share Posted August 16, 2008 na razie w warunkach domowych sprawują sie dobrze - niedługo testy poligonowe :) Quote Link to post Share on other sites
siridar Posted August 19, 2008 Report Share Posted August 19, 2008 (edited) a to mój G36K z szyną RIS od StaraA nie było szyn od Jelcza? Sry, nie mogłem się powstrzymać. ;) Edited August 19, 2008 by siridar Quote Link to post Share on other sites
konradd Posted August 19, 2008 Report Share Posted August 19, 2008 A nie było szyn od Jelcza? Sry, nie mogłem się powstrzymać. ;) http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=1047 raczej to nie przypomina części od żadnego samochodu ciężarowego którego PAN wymienił :wink: chyba że się mylę to proszę mie oświecić ;) Quote Link to post Share on other sites
Vachs Posted September 13, 2008 Report Share Posted September 13, 2008 Mam pytanie; Czy spotkał się ktoś z kolimatorem dedykowanym do G36. 'Jajkiem' nakładanym na chwyt transportowy z lunetą? Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted September 13, 2008 Report Share Posted September 13, 2008 http://www.wgcshop.com/pcart/shopper.php?i...Reddot%20Scopes wiem, że to nie to ale wygląda podobnie i chyba ładnie by się prezentowało :D pzdr Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 Nie każdy przegląda forum niemieckie więc wrzucam też tutaj: http://www.awr.one.pl/viewpage.php?page_id=42 W sumie uruchomiliśmy na stronie cały dział w którym umieszczać będziemy sposoby na modyfikacje min. G36 a kolejne opisy będziemy wrzucali sukcesywnie ;). Ronin Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted October 24, 2008 Report Share Posted October 24, 2008 A oto kolejny sposób na modyfikację G36 upodabniającą karabin do wersji wykorzystywanej w BW: http://www.awr.one.pl/viewpage.php?page_id=44 W sumie jest to jedna z istotniejszych modyfikacji, jeżeli ktoś poważnie myśli o rekonstrukcji. Ronin Quote Link to post Share on other sites
siridar Posted December 11, 2008 Report Share Posted December 11, 2008 (edited) Lekka profanacja :P Kolba i prowadnica pożyczona od kumpla, docelowo będzie inna. Edited December 11, 2008 by siridar Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted December 11, 2008 Report Share Posted December 11, 2008 Trochę dziwne, aczkolwiek ciekawe. A to moje 100 cm grozy Jak na razie jeszcze parę poprawek do zrobienia, głównie kosmetycznych. Najciekawsza jest lufa zewnętrzna. Strasznie wkurzało mnie wyrabianie się gwintu przy ciągłym odkręcaniu przedłużenia lufy zewn. aż któregoś dnia wpadłem na pomysł by zamienić ją z karniszem. Wystarczyło tylko zmodyfikować mocowanie lufy w taki sposób, by mieściłą się tam rurka o przekroju 16mm, odpowiednio ją zamontować, dorobić gwint na końcówkę i pomalować. Efekt jest taki, że można obijać się spokojnie o ściany, minusem jest debilne wkładanie baterii poprzez odkręcanie atrapy mocowania bagnetu... da się to jednak przecierpieć. Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
siridar Posted December 11, 2008 Report Share Posted December 11, 2008 (edited) Najciekawsza jest lufa zewnętrzna. Strasznie wkurzało mnie wyrabianie się gwintu przy ciągłym odkręcaniu przedłużenia lufy zewn. aż któregoś dnia wpadłem na pomysł by zamienić ją z karniszem.Że co? :neutral: Mógłbyś, proszę, rozwinąć tę wypowiedz i zobrazować odpowiednimi fotkami? Edited December 11, 2008 by siridar Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 (edited) Ok, miałem trochę poślizgu, ale już piszę. Tytułem wstępu - jak już napisałem wcześniej strasznie wkurzało mnie rozkładanie repliki polegające na każdorazowym odkręcaniu przedłużenia lufy zewnętrznej - po jakimś czasie gwint z gównolitu wyrabia się, przez co za każdym razem niemalże zmuszony byłem wyrównywać położenie atrapy mocowania bagnetu. Po pewnym czasie gwint mógł się wyrobić i pozostało by tylko klejenie wszystkiego, więc doszedł bym do punktu wyjścia. Kolejną irytującą rzeczą, tym razem chińskiej konwersji, jest zbyt krótka lufa zewnętrzna - replika jest przez to o 1 cm krótsza (99 zamiast 100cm). Pomysł lufy jednoczęściowej zaczerpnąłem z zespołu lufy zewnętrznej produkowanej przez firmę ARMYCODE. Miałem nadzieję, że ten zabieg pozwoli mi wzmocnić konstrukcję i wydłużyć karabinek o 1 cm. A teraz do rzeczy. Całość wykonałem ze stalowego karnisza o średnicy 16mm. W stanie surowym wyglądała on mniej więcej tak: Wymagał on jednak kilku poprawek, mianowicie wyrównania powierzchni, docięcia na odpowiednią długość i wycięcia okienka pozwalającego umieścić baterię w gripie. Jako że nie miałem do dyspozycji jakichkolwiek mechanicznych narzędzi tnących, do przecinania użyłem piłki do metalu. Powierzchnię wyrównałem papierem ściernym - najpierw gruboziarnistym, by pozbyć się części farby i usunąć linię łączenia; następnie papierem wodnym dla uzyskania gładkiej powierzchni, ale tylko na tej części, która jest poza mocowaniem lufy, u nasady starałem się uzyskać jak największą chropowatość - klej wtedy lepiej trzyma. Następnie docinanie - wyliczyłem, że długość rurki ma wynosić circa 43cm. Okienko wyciąłem trochę dłuższe niż bateria, ale zaczyna się ono 1cm od nasady. Gdy już lufa była gotowa, trzeba było zmodyfikować mocowanie. Polegało to na wydrążeniu w nim kanału o średnicy 16mm, a przedtem odcięciu gwintu, który następnie umieściłem na samym końcu mojego tworu;) Z nasady gwintu papierem ściernym uformowałem rurkę,wchodzącą w wylot lufy. Wszystko skleiłem poxipolem i dopełniłem poxiliną. Nie był to może najlepszy wybór, można by użyć distalu, czas pokaże. Jak widzimy na zdjęciach, w mojej "konwersji" przewierciłem dziurę i umieściłem tam śrub razem z nakrętką, na wypadek gdyby klej odmówił posłuszeństwa. łepek musiałem spiłować, by całość weszła w body. Wszystko malowałem sprayem marki Deco Color czarny mat. Tak oto dość małym kosztem (~40 zł) uzyskujemy ciekawy, a przede wszystkim praktyczny efekt. Mam nadzieję, że moje wypociny były ciekawe i dość zrozumiałe. Pytania mile widziane. I na koniec jeszcze się pochwalę: Małe zbliżenie na detale mojej repliki w aktualnym stanie. Pozostaje jeszcze poprawienie oznaczeń selektora, wykonanie kolimatora :wink: , a na samym końcu wymiana body na jakieś bardziej sensowne. pozdrawiam! Edited December 19, 2008 by fidell Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts