Jump to content

Recommended Posts

Posted

Owszem, pod warunkiem, że będziesz mieć możliwość wcześniej tę Cymę pomacać. Jak się nie będzie kolebotać na nitowaniu obsady lufy i na samej lufie, to bierz.

Posted (edited)

A więc tak są 2-ie bardzo podobne do siebie repliki pod zwględem wyglądu jak i ceny, niewiem która lepsza:

BOIY

https://www.taiwangun.com/karabiny_szturmowe_aeg/rk-02-full_metal_boyi-2638.html

walory:

Każdy model z serii RK dzięki bardzo dobremu wykonaniu zewnętrznych części jest bardzo dobrą bazą do zbudowania "rasowej repliki".

wzmocnione części w mechanizmie AK to:

- kierunkowa głowica tłoka

- wzmocnione łożyska kulowe 7 mm

- sprężyna M125

- wzmocniona prowadnica sprężyny z łożyskowaniem,

która powoduje łatwiejszą pracę sprężyny i daje kilka fps-ów więcej

CYMA

https://www.taiwangun.com/karabiny_szturmowe_aeg/cm_040_cm-1408.html

walory:

Bardzo dobre wykonanie części zewnętrznych idzie w parze z całkiem nowym mechanizmem.

Komora hop up jest już metalowa, a sam mechanizm to nowy wzmocniony szkielet gb ze stalowymi łożyskami ślizgowymi 7mm, wzmocnione stalowe zębatki, kierunkowa głowica tłoka która podnosi wydajność całego mechanizmu. Sprężyna 125 m/s plus zamontowana w tłoku aluminiowa tuleja która powoduje większe naprężenie sprężyn co przenosi się na większą siłę wystrzał w przypadku tego modelu 430 Fps). Wzmocniona prowadnica sprężyny z łożyskowaniem które powoduje łatwiejszą pracę sprężyny i daje kilka Fps-ów więcej.

No i co mi teraz powiecie? No ja osbiscie wziołbym BOIY-a ale na temat Cymy słyszałem wiele dobrych opinii.

Edited by Marcin4240p
Posted

Link wystarczył, jesteś jednym z setek nowych zadających to pytanie, odpowiedź padała tyleż samo razy, więc dla nas to nic nowego... Dziś przynajmniej raz już to pisałem, więc powtórzę się w skrócie:

- zależy Ci na wyglądzie/odwzorowaniu - Boyi

- zależy Ci tylko na osiągach - Cyma

- na obu - Boyi z GB z Cymy 040/045/048

GB z Boyi jest trochę gorszy od cymowego.

tyle.

Posted

Dodam, że Boyi całkiem ładnie strzela. Jeśli nie planujesz wystrzelić 50 tys. kul w ciągu roku, możesz wziąć Boyi. Jeśli to ma być replika do ciężkiej pracy (strzelania 1-2 razy w tygodniu), to brałbym jednak Cymę.

Osobiście uważam jednak, że airsoftowy AKS-74 nie jest najlepiej wyważony, lekka kolba powoduje, że front przeciąża replikę naprzód. Bardziej wygodnym wyborem jest AK-74 z drewnem lub replika AK-104/105.

Posted

Jeżeli nie masz "sokolego wzroku" to wystrzelasz dużo więc bierz cymkę

P.S mam tę replikę i lepiej wsadzić sprężynę SP120 i prowadnicę niż zmieniać replikę.

Posted

Odnośnie GB z Cymy 040/045/048 sam chciałem taki GB nowy kupić i był kiedyś na Taiwangunie, pisałem do nich w wrześniu i odp ze pojawi się w ciągu najbliższych tygodni. To był jedyny sklep w którym znalazłem ten GB, cena była wtedy ~250zł