Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Boczna Wojska Polskiego

Recommended Posts

Witam. Jak w temacie poszukuje dobrej bocznej repliki do drużyny rekonstruującej Wojsko Polskie. Jakich broni bocznych używa WP? Najbardziej zainteresował mnie glock i tu pojawia się moje pytanie jaka dobrą replikę glocka kupić (jak na razie przedział cenowy nie jest ważny o tym pomyśle gdy będę miał porównanie). Z góry dziękuje za rady :)

Zależy jaką chcesz rekonstruować jednostkę. Aby pomóc Ci zaglądnąłem do książki "Komandos" z 2003 roku.

W wyżej wymienionej książce w zakładce GROM są pokazane pistolety:

-Browning High Power (HP)

-Colt M1911

-Glock 17

-Usp

-SIG_Sauer P226

Jednakże w opisach tych broni nie ma żadnej informacji, jakie jednostki tego używają.

Ale wystylizować się na Żandarmerię Wojskową to byłby ciekawy pomysł - i wcale nie było by to "kierowanie ruchem", Żandarmeria ma swoje Oddziały Specjalne, wystawiała też kompanie manewrowe np. podczas misji w Czadzie.

Naprawdę intteresujacy temat.

...no i Glock'i 17 były by wtedy na miejscu :happy:

Ależ oczywiście :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/PKW_Czad - 2. kompanię manewrową na wszystkich zmianach wystawiał OS Żandarmerii z Gliwic.

A i u nas w Szczecinie było raz wesoło (to tak tytułem anegdoty): jest miejscówka, Krzekowo, będąca terenem dawnej wojskowej składnicy magazynowej. Ot, las, gruntowe drogi, ruiny budynków magazynowych (w tej chwili już bardzo zdewastowane, a większość rozebrana, ale parę lat temu... zresztą, nic do sprawy to nie wnosi). Dość, że ludzie przychodzą postrzelać - i airsoftowcy, i "malarze".

Wojsko lubi tam wpaść w tygodniu poćwiczyć, ale generalnie nie ma nic przeciwko temu, żeby w weekend poganiali tam hobbysci. Nieoficjalnie oczywiście, bo oficjalnie jest "ale żeby mnie to było ostatni raz!" ;)

Oczywiście - pod warunkiem, że się "zachowujemy". Ot, raz na jakiś czas przejeżdżał Honker albo Star, myśmy przerywali na moment grę, wojsko się uśmiechnęło pod wąsem i jechało dalej.

Ale była taka sobota, kiedy na strzelnicę / przyległy pas taktyczny przybył gościnnie OS Żandarmerii ze Świnoujścia. Na Krzekowie tego dnia działali akurat paintballowcy.

Wiadomo było, że przy strzelaniach wojsko robi się nerwowe - bo a nuż któryś głupi hobbysta wylezie na przedłużenie osi strzelnic, albo coś - wiadomo, żołnierz strzela, a Bozia kule nosi... No i traf chciał, że "malarzy licho podkusiło - przejeżdżał Star, to sobie nie żałowali, pomalowali go z dobroci serca po całości. Wojsko, i tak nerwowe, wkurzyło się.

Poproszono żandarmeryjnych "specjalsów" o zaprowadzenie porządku na, było nie było, terenie wojskowym. Chyba nie trzeba było prosić długo.

Oj, nie wszystkie kotki zawsze jadały Whiskas... ponoć jak ŻW się wzięła do roboty, to tylko pierze szło.

Całą historię znam z opowieści (więc za ile kupiłem, za tyle sprzedaję), ale na Krzekowo potem ruski miesiąc nikt nie chodził strzelać :cool:

All in all, podtrzymuję zdanie, że stylizacja / rekonstrukcja ŻW była by ciekawym i oryginalnym pomysłem.

Ale z tego co kojarzę dalej istnieją pozostałe oddziały OSŻW. Jedynie ten Gliwicki został rozformowany na rzecz utworzenia jednostki AGAT. (To że mają to być polscy "rangersi" to słyszałem, ale dalej tego nie rozumiem. Myślałem do tej pory że to wygląda tak: GROM - Delta Force, Formoza - Navy Seals, PSK(JW Komandosów) - Rangers :icon_razz2: )

Dużych beryli ŻW także używało, wiec Mini nie jest aż taki niezbędny do stylizacji :wink: A sam pomysł stylizowania się na ŻW dość ciekawy. Sam myślałem zrobić się kiedyś na spec żandarma, jednak zdecydowałem się na bardziej ogólne WP.

Według mnie najbardziej odpowiedni do stylizacji na WP będzie klocek. ŻW go używa, a sprzęt jest chyba najbardziej podobny, (a w niektórych przypadkach identyczny) w porównaniu do wyposażenia "liniowych" jednostkach WP.