Ecek Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 (edited) Wypada zacząć od tego iż, jako nowy użytkownik witam wszystkich. Tak naprawdę dopiero zaczynam przygodę z asg choć replikę mam od ponad roku (strzelałem z niej tylko raz) - tak wyszło. Ale że militaria zawsze była moim hobby postanowiłem odłożyć broń i pewnego dnia do niej wrócić gdy będę miał ku temu możliwość. Jestem zadowolony jak cholera - to mało powiedziane. By zacząć przygodę już tej wiosny - mam do Was parę pytań odnośnie mojej eMki (M4A1 SIR BI3381 DBoys). 1. Domyślam się, że muszę ją przeczyścić (lufa czy gearbox też?) - czy fakt, że trochę stała może być przyczyną jakichś awarii? [W obecnym momencie strzela ale nie podaje kulek z magazynka - co może być tego przyczyną?] 2. Czy hop-siup też muszę wyregulować od nowa? 3. Czy muszę wymieniać gumkę hop-siup skoro strzelałem tylko raz z broni? 4. Mam do niej także dystansometr - opłaca się go montować? Dodam, że gdy strzelałem z niej za pierwszym razem - wszystko było ok, poprzedni właściciel dobrze ją traktował i chciałbym aby posłużyła mi jak najdłużej :) Pozdrawiam Edited January 20, 2012 by Ecek Link to post Share on other sites
Nitro Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 (edited) Witaj. By zacząć przeczytaj najpierw FAQ i tematy przyklejane.Tam są najważniejsze informacje dla zielonych.Masz cały dział dla początkujących warto tam zajrzeć. Co do twoich pytań: Powinieneś wyczyścić lufę wyciorem i kawałkiem szmatki.Uważaj no gumkę hop up,bo możesz ją uszkodzić Powinieneś wyregulować hopa od nowa Nie musisz wymieniać gumki,aczkolwiek jest to zalecane co masz na myśli mówiąc o dystasometrze?chodzi ci o dystanser? Większość odpowiedzi na twoje pytania jest właśnie w Faq,Dziale dla zielonych,i tematach przyklejanych w każdym z działów tego forum. Pozdrawiam Edited January 20, 2012 by nicknitro Link to post Share on other sites
Jey85 Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 1. Lufe możesz, GB jeśli potrafisz sam rozebrać to możesz przesmarować, jeśli nie to zostaw. Ja swój GB robiłem dopiero po 3 latach 2. Postrzelasz to zobaczysz 3. Postrzelasz to zobaczysz, nie wiem jaki tam jest stock 4. -||- Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 Co do twoich pytań: Powinieneś wyczyścić lufę wyciorem i kawałkiem szmatki.Uważaj no gumkę hop up,bo możesz ją uszkodzić Kropla czy dwie benzyny ekstrakcyjnej na tą szmatkę nie zawadzi :) Gearbox - jak nie umiesz, nie ruszaj. ...albo nie, czekaj, rozkręć na śrubki :wink: mój kolega kupił kiedyś za grosze replikę od takiego jednego początkującego, co to ją rozkręcił i nie potrafił złożyć. :maniak_jezyk2: Przyszedł w paczce worek części - trochę skręcania i replika hula do dziś... :maniak_jezyk2: Magazynek nie podaje kulek - mam nadzieję ze nie leżał przez ten rok załadowany i nakręcony (domniemam, że to hi-cap)? Jeśli tak - najprościej będzie kupić nowy... Wróć. Znajdź kogoś w lokalnym środowisko i poproś o pożyczenie magazynka do eMki. Jakiegokolwiek, byle na chodzie. Spróbuj z nim - ustalisz, czy to Twój mag nie podaje, czy coś z repliką jest nie halo. Link to post Share on other sites
Nitro Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 Nie zawadzi,chyba,że przejedzie tą szmatką po gumce :) Link to post Share on other sites
Ecek Posted January 20, 2012 Author Report Share Posted January 20, 2012 (edited) Lufą zajmę się sam jak tylko dostanę wycior - czytałem już o tym, nie powinno być problemu :) GB lepiej nie będę ruszał - na początek to zbyt ważne zadanie, na pierwszej strzelance poproszę bardziej doświadczonych o pomoc. co masz na myśli mówiąc o dystasometrze?chodzi ci o dystanser? Tak, dystanser... Nie wiem czemu mi weszło do głowy dystansometr... 3. Postrzelasz to zobaczysz, nie wiem jaki tam jest stock Stocka nie mam - założona jest gumka od Systemy oraz lufa precyzyjna 6.02 też od Systemy. Zrobiłem to jeszcze przed pierwszym strzelaniem bo dostałem w komplecie :) Magazynek nie podaje kulek - mam nadzieję ze nie leżał przez ten rok załadowany i nakręcony (domniemam, że to hi-cap)? Tak, hi-cap. Był rozładowany ale co do nienakręcenia nie jestem pewien... Edited January 20, 2012 by Ecek Link to post Share on other sites
Andzia Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 Musisz mieć dystanser aby hopek pracował. Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 Jak pisałem - pożycz inny mag do eMki, sprawdź, co nie działa. Jeżeli magazynek nie był załadowany (kolebało się w nim nie więcej niż kilka kulek) to nie mógł być nakręcony. Dobra, zrób test w warunkach domowych: zasyp hi-capa, nakręć, i spróbuj odciągnąć (palcem / długopisem) zaczep w tym otworze, w który trafia lejek komory hopa. Tak, ten dzyndzel, który przytrzymuje kulki, żeby nie wyleciały z magazynka. Sugeruję włożyć okulary ochronne, bo magazynek powinien rzygnąć gejzerem kulek. Jeśli nie rzyga - mag do wymiany. Jeśli rzyga - problem leży gdzie indziej. Link to post Share on other sites
Ecek Posted January 20, 2012 Author Report Share Posted January 20, 2012 (edited) Jeśli nie rzyga - mag do wymiany. Jeśli rzyga - problem leży gdzie indziej. Test przeprowadzony pomyślnie - magazynek sprawny, rzyga aż miło (niezły oksymoron). Bardzo prawdopodobnym jest iż problem leży w lufie? I że przeczyszczenie/nasmarowanie jej załatwi sprawę? Musisz mieć dystanser aby hopek pracował. To się nazywa Silicone Hop-Bucking z angielskiego czyli masz rację to chyba jest dystanser... Jeden w środku jest - ten jest mocniejszy i zostanie zamontowany. Jeśli mi ktoś w tym pomoże przed strzelanką - sam szczerze mówiąc póki co się boje... Edited January 20, 2012 by Ecek Link to post Share on other sites
syriusz192 Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 "2. Czy hop-siup też muszę wyregulować od nowa?" Czyli przez cały ten czas był ustawiony? Nie powinno się trzymać hopka dłuższy czas w położeniu "nie zerowym", bo się rozciąga i gorzej hula. Tak słyszałem. Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 Dobra, czyli mag podaje. Czy po wpięciu-i-wypięciu napełnionego i nakręconego maga kilka kulek (tak 2-4) wypada z repliki (konkretnie z lejka komory HU)? Jeśli tak - problem leży wyżej. Miałem kiedyś taki kłopot w P90 - gearbox był zawalony smarem, pluł nim przez dyszę do komory HU, kulki nie chciały tam włazić przewidzianym dla nich otworem. Jeśli nie - z jakiegoś powodu (lejek za krótki? Źle dociśnięta komora HU nie trafia w podajnik magazynka?) magazynek nie pasuje do repliki. To nie powinno mieć miejsca, skoro to hi-cap od zestawu, ale cholera go wie. Link to post Share on other sites
Ecek Posted January 20, 2012 Author Report Share Posted January 20, 2012 Dobra, czyli mag podaje. Czy po wpięciu-i-wypięciu napełnionego i nakręconego maga kilka kulek (tak 2-4) wypada z repliki (konkretnie z lejka komory HU)? Jeśli tak - problem leży wyżej. Miałem kiedyś taki kłopot w P90 - gearbox był zawalony smarem, pluł nim przez dyszę do komory HU, kulki nie chciały tam włazić przewidzianym dla nich otworem. Jeśli nie - z jakiegoś powodu (lejek za krótki? Źle dociśnięta komora HU nie trafia w podajnik magazynka?) magazynek nie pasuje do repliki. To nie powinno mieć miejsca, skoro to hi-cap od zestawu, ale cholera go wie. Nie zwróciłem na to uwagi więc raczej nie - gdyby coś wypadło to bym zauważył. Ale sprawdzę jeszcze raz dla pewności i dam znać. Link to post Share on other sites
Stalker Posted January 21, 2012 Report Share Posted January 21, 2012 Ale czy z repliką coś złego się dzieje? Nie strzela, nie podaje kulek, zgrzyta? Czy tylko dmuchasz na zimne? Link to post Share on other sites
Ecek Posted January 21, 2012 Author Report Share Posted January 21, 2012 (edited) Dobra, czyli mag podaje. Czy po wpięciu-i-wypięciu napełnionego i nakręconego maga kilka kulek (tak 2-4) wypada z repliki (konkretnie z lejka komory HU)? Jeśli tak - problem leży wyżej. Miałem kiedyś taki kłopot w P90 - gearbox był zawalony smarem, pluł nim przez dyszę do komory HU, kulki nie chciały tam włazić przewidzianym dla nich otworem. Jeśli nie - z jakiegoś powodu (lejek za krótki? Źle dociśnięta komora HU nie trafia w podajnik magazynka?) magazynek nie pasuje do repliki. To nie powinno mieć miejsca, skoro to hi-cap od zestawu, ale cholera go wie. Kulki rzeczywiście wylatują! Zaatakowały mnie jak jakieś muchy... Nie wiem czy po prostu poprzednim razem nie zwróciłem na to uwagi czy po prostu magazynek był za słabo nakręcony.... Nie wiem... W każdym bądź razie karabin jest sprawny i strzela aż miło (aczkolwiek boli, dostałem rykoszetem...) - kulki podaje elegancko, nie się nie zacina, nic nie zgrzyta. Jeszcze tylko wyreguluję hop-siup i zmierzę fps i idę w bój. GB sprawdzę już na strzelance z pomocą doświadczonych maniaków. I myślę, że do jednak jest mid-cap. Mieści się tam o wiele mniej niż 300 kulek przynajmniej na moje oko :) Dzięki wielkie wszystkim za odpowiedzi i wyjaśnienie wątpliwości. Temat uważam za zamknięty. Edited January 21, 2012 by Ecek Link to post Share on other sites
hubercik12311 Posted January 21, 2012 Report Share Posted January 21, 2012 Z tego co wiem nie ma podkręcanych mid capów więc to musi byc hi cap Link to post Share on other sites
Ecek Posted January 21, 2012 Author Report Share Posted January 21, 2012 Z tego co wiem nie ma podkręcanych mid capów więc to musi byc hi cap Nie wiem... Możliwe, że to hi-cap, nie wykluczam... Na moje oko mieści mniej niż 300 kulek, a liczyć dokładnie mi się nie chce :icon_razz2: Podsumowując - przeczyszczenie broni + mózg_on zawsze pomaga! :) Link to post Share on other sites
Andzia Posted January 21, 2012 Report Share Posted January 21, 2012 TO JEST hicap. Rozwiałem Twoje wątpliwości? Link to post Share on other sites
LogaN Posted January 22, 2012 Report Share Posted January 22, 2012 oraz lufa precyzyjna 6.02 też od Systemy. Albo masz preckę 6,02, albo preckę Systemy, ponieważ Systema robi tylko precki o średnicy 6,04mm. To tylko tak, dla Twojej informacji ;). Link to post Share on other sites
Ecek Posted January 22, 2012 Author Report Share Posted January 22, 2012 TO JEST hicap. Rozwiałem Twoje wątpliwości? Tak, w większości... Idę teraz liczyć ile kulek tam wejdzie bo wciąż mi się wydaje, że mniej niż 300... Czuję się oszukany, moje życie nie będzie już takie same... Albo masz preckę 6,02, albo preckę Systemy, ponieważ Systema robi tylko precki o średnicy 6,04mm. To tylko tak, dla Twojej informacji ;). To jest 6.04 od Systemy :) Nie wiem co mi weszło z tym 6.02... Mój błąd... Znowu... Link to post Share on other sites
Andzia Posted January 22, 2012 Report Share Posted January 22, 2012 To miłego liczenia ;) Hiehie. Link to post Share on other sites
Ecek Posted January 22, 2012 Author Report Share Posted January 22, 2012 To miłego liczenia ;) Hiehie. Hmmm... Wychodzi około 300... małe to, niezgrabne takie... Zauważyłem jednak, że magazynek lubi przestać podawać kulki gdy zostaje ich 10 w magazynku... Nie przeszkadza mi to póki co, ale dziwne to jest... Mam w planie wymienienie magazynków na low-cap i tak. Swoją drogą - w planach mam stworzyć mundur w klimatach amerykańskich (Navy Seal). Mam multicam (wzór 2011), do tego planuje hełm IBH (MICH2000 mi się nie podoba), i ochraniacze - i tu moje pytanie lepiej kompletować to w czarnym kolorze (Somalia 1993?) czy olive? Buty mam czarne też już... Muszę o tym poczytać na forum, ale sesja nie daje mi czasu wolnego... Link to post Share on other sites
Gregoriian21 Posted January 22, 2012 Report Share Posted January 22, 2012 To że w haj kapie zostaje kilka kulek jest normalne, bo jak go podkręcasz, to kulki sie wzajemnie popychają :) Link to post Share on other sites
Didi Posted January 22, 2012 Report Share Posted January 22, 2012 Hmmm... Wychodzi około 300... małe to, niezgrabne takie... Zauważyłem jednak, że magazynek lubi przestać podawać kulki gdy zostaje ich 10 w magazynku... Nie przeszkadza mi to póki co, ale dziwne to jest... Mam w planie wymienienie magazynków na low-cap i tak. Swoją drogą - w planach mam stworzyć mundur w klimatach amerykańskich (Navy Seal). Mam multicam (wzór 2011), do tego planuje hełm IBH (MICH2000 mi się nie podoba), i ochraniacze - i tu moje pytanie lepiej kompletować to w czarnym kolorze (Somalia 1993?) czy olive? Buty mam czarne też już... Muszę o tym poczytać na forum, ale sesja nie daje mi czasu wolnego... Masz mundur Helikona, prawda? Czyli nie masz Multicama. A o reko jest wszystko na forum. To nie jest odpowiedni dział. Link to post Share on other sites
Andzia Posted January 22, 2012 Report Share Posted January 22, 2012 Do multicamu/camogromu, kompletowałbym oporządzenie w coyote brown. Oliwka ujdzie, ale czarny źle wygląda na MC/CG. Link to post Share on other sites
OFF Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 (edited) Do multicamu/camogromu, kompletowałbym oporządzenie w coyote brown. Oliwka ujdzie, ale czarny źle wygląda na MC/CG. Oliwkowe ochraniacze (np. Alty) będą OK,ale do oryginalnego multicamu najlepiej - jeśli będzie miał resztę oporządzenia w Ranger Green ,który również pasuje do MC. edit: Dodałem parę zdjęć przykładowych z galerii Wojsk Specjalnych na fb. Edited January 23, 2012 by OFF Link to post Share on other sites
Recommended Posts