ParQ Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 Witam. Chciałbym się dowiedzieć jakie są różnice między starą wersją a nową wersją RK-01. Zepsułem pokrywę zamka i niedawno kupiłem nową od kogoś z forum. Zauważyłem, że różni się od tej, którą miałem. Jest pokryta inną farbą, taką jakby chropowatą i przyrządy celownicze są ze stali a nie ze znalu. Poza tym tutaj jest napisane: http://www.taiwangun.com/karabiny-szturmowe-aeg/rk-01w-real-wood-boyi.html ,że w gb są takie rzeczy jak: -kierunkowa głowica tłoka - wzmocnione łożyska kulowe 7 mm - sprężyna M125 - wzmocniona prowadnica sprężyny z łożyskowaniem z tego co pamiętam w mojej replice tego nie było. replikę jakiś czas temu kupiłem na allegro (używana) jestem ciekawy co jest nowego w nowych wersjach. pozdrawiam Link to post Share on other sites
CIUPAK1 Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 (edited) Najnowsza wersja RK-01WS ma te dwie dziurki w drewnianym chwycie przednim.Bateria zielona 9,6 V zamiast białej 8,4 V.Inny kolor paska z zielonego na taki "pustynny".No i oczywiście poprawili trochę w środku obecne wersje maja około 410 fps.Zmienili także pudełko z czerwonego z napisami i rysunkiem AKS-74UN na zwykłe szare pudło które obecnie posiada tylko naklęjkę informująca o tym jaki to model.Oczywiście wszystko jest już stalowe(to co ma być-VFC kopia). Edited April 1, 2012 by CIUPAK1 Link to post Share on other sites
Mike007 Posted April 2, 2012 Report Share Posted April 2, 2012 dzieki ciupak iza odp, rozwiales za razem i moje watpliwosci ale co do bebechów to chyba zalezy to od sklepu, bo to on robi w nówce z importu przeglad zerowy i to od neigo zalezy chyab co tam wsadzi w swoim stocku no i później swoją plombę walnie ale cz te oznaczenia sw/w tyczą sie tez innych modeli kalachów boyia? bo ja mam rk-02 z ta zielona batka i mocniejszymi czesciami i nie wiem czy jest to rk-02 czy też rk-02w/sw Link to post Share on other sites
CIUPAK1 Posted April 2, 2012 Report Share Posted April 2, 2012 (edited) RK-02 nie ma i nie będzie z nazwą RK-02WS lub RK-02SW, a to z tego powodu że nie ma żadnej przecież części drewniej (kolby/chwytu przedniego). Są dwie wersje RK-02 i RK-02S.Skoro masz zieloną batkę 9,6V oraz masz wszystkie części stalowe OPRÓCZ LUFY ZEWNĘTRZNEJ(ponieważ w VFC też nie jest ona stalowa, a BOYI/DBOYS kopiuję kałachy ich){oprócz oczywiście także chwytu pistoletowego,magazynka i chwytu przedniego}to masz RK-02S. Pozdrawiam. Edited April 2, 2012 by CIUPAK1 Link to post Share on other sites
Mike007 Posted April 2, 2012 Report Share Posted April 2, 2012 a mozesz jakso rozszyfrowac te skróty s oraz s i sw? bo jzu sie nie łąpie mam czarnego ak74 ze składanakolbą ramową, do tej pory myslalem ze to rk-02s a moze to nie jest boyi tylo ten diboi? nigdy nie moge zrozumiec dlacze3go jezeli jest to to sam oto sa inne nazwy i znaczki, a różne sklepty różnie podają często tez widze kałąchy które mają znaczki pj a są od boyia/diboja podobnie jak pj i a&k Link to post Share on other sites
poldeck Posted April 2, 2012 Report Share Posted April 2, 2012 S=steel, stalowa większość elementów. SW=Steel+Wood, stalowa większość elementów + drewniane drewna. Link to post Share on other sites
CIUPAK1 Posted April 2, 2012 Report Share Posted April 2, 2012 Poldeck dobrze napisał.Ponadto dodam od siebie że BOYI/DBOYS/KALASH/KLS to jest jedna firma.Ty jeżeli masz wszystko stalowe oprócz tej lufy zęwnetrznej magazynka oraz chwytów pistoletowego i przedniego to masz RK-02S. Link to post Share on other sites
gewer12 Posted April 2, 2012 Report Share Posted April 2, 2012 Jest w ogóle RK01SW? Ja posiadam wersję W ,ale z wersją RK01SW się jeszcze nie spotkałem. Link to post Share on other sites
Mike007 Posted April 4, 2012 Report Share Posted April 4, 2012 hmm, to ja posiadam ak74s z absowym czarnym łozem i nakłądką, w zwykłym szarym pudle, bez nadruków, z naklejką BY-002 czyli jaki dokładnei posiadam model tego boyia? Link to post Share on other sites
CIUPAK1 Posted April 4, 2012 Report Share Posted April 4, 2012 RK-02 bez S! Link to post Share on other sites
jakim Posted April 4, 2012 Report Share Posted April 4, 2012 Ja mam na pudle RK-10B, wg opisu sklepu RK-10S i takie jest..... Trochę Ci Chińczycy dziwni.. Link to post Share on other sites
ParQ Posted April 4, 2012 Author Report Share Posted April 4, 2012 Wnioskuję, że w takim razie istnieje wersja RK01, która posiada STALOWĄ PODSTAWĘ SZCZERBINKI (pozwolę sobie to tak nazwać)? Link to post Share on other sites
Dread Posted April 4, 2012 Report Share Posted April 4, 2012 Pewnie, że istnieje. Link to post Share on other sites
Mike007 Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 (edited) pytanie do specjalistów od boyi- dzis nabyłem aks74u od boyi w drewnie, a co to za model jest, bo mam tylko zieloną batke od negeo, maga i styropian z pudełka dodam jeszcze że nie jest to takie pudełko ani batka http://popularairsoft.com/files/images/Kalash_RK01.jpg bo ten styropian z mojego jest całkiem iny niż ten dodam jeszcze że jak sprawdzałem magnesem to magnes tylko nie przyczepiał sie do lufy, muszki, zatrzasku kolby i pokrywy zamkowej, suwadła, szyny bocznej, podstawy szczerbinki, uchwytu do montażu dolnego łoża, reszta wraz z tłumikiem płomienia była przyciągana (czyli stal a reszta znal tak?) Edited April 16, 2012 by Mike007 Link to post Share on other sites
Attero Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 pytanie do specjalistów od boyi- dzis nabyłem aks74u od boyi w drewnie, a co to za model jest, bo mam tylko zieloną batke od negeo, maga i styropian z pudełka dodam jeszcze że nie jest to takie pudełko ani batka http://popularairsoft.com/files/images/Kalash_RK01.jpg bo ten styropian z mojego jest całkiem iny niż ten dodam jeszcze że jak sprawdzałem magnesem to magnes tylko nie przyczepiał sie do lufy, muszki, zatrzasku kolby i pokrywy zamkowej, suwadła, szyny bocznej, podstawy szczerbinki, uchwytu do montażu dolnego łoża, reszta wraz z tłumikiem płomienia była przyciągana (czyli stal a reszta znal tak?) To jest RK-01W Link to post Share on other sites
0wn Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 pytanie do specjalistów od boyi- dzis nabyłem aks74u od boyi w drewnie, a co to za model jest, bo mam tylko zieloną batke od negeo, maga i styropian z pudełka dodam jeszcze że nie jest to takie pudełko ani batka http://popularairsoft.com/files/images/Kalash_RK01.jpg bo ten styropian z mojego jest całkiem iny niż ten dodam jeszcze że jak sprawdzałem magnesem to magnes tylko nie przyczepiał sie do lufy, muszki, zatrzasku kolby i pokrywy zamkowej, suwadła, szyny bocznej, podstawy szczerbinki, uchwytu do montażu dolnego łoża, reszta wraz z tłumikiem płomienia była przyciągana (czyli stal a reszta znal tak?) To chyba jest RK-01W, jednak mój kolega ma RK-01W i ma pokrywę komory zamkowej i szynę boczną wykonaną z stali(sam sprawdzałem magnesem), reszta tak jak w twoim przypadku jest z znalu. Link to post Share on other sites
Mike007 Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 no u mnie pokrywa tez jest ze stali, ale szyna jest znal chyab bo nei przyciąga thx za odp Link to post Share on other sites
Recommended Posts