Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Kłócę? Dobre xD Ja całkowicie spokojnie prostuję pewne rzeczy. Problem w tym że wpłynie, jak? Zależy od reszty elementów takich jak silnik i pakiet. Wymiana przewodów, minimalizacja ilości połączeń stykowych, wywalenie bezpiecznika ma wpływ na Rof i na zapotrzebowanie na energię. Tak jest według teorii oraz tych którzy pozjadali zęby na Aegach, nie tylko u nas w kraju ;)

Dalsze tłumaczenie mu nie da efektu. Jedynie pokaz praktyczny by mu udowodnił, ewentualnie zrób porządne dwa przewody z tymi samymi wtyczkami i rodzajem przewodów z tym że do jednego dodaj bezpiecznik i zmierz opór, sam zobaczysz że bezpiecznik zwiększa opór, a to już z górki. Każdy podręcznik, nauczyciel elektroniki, elektryk powie że większy opór = większe zużycie prądu = większe wydzielanie ciepła = większe ryzyko awarii.

Też zawsze możesz użyć pokaz praktyczny w sensie że naładujesz dwa razy batkę do takiego samego stanu i zaczniesz liczyć ile kulek wystrzelisz z i ile bez bezpiecznika, dłuuuugo to potrwa i jak się nie pomylisz to zobaczysz gdzie wyjdzie oszczędniej.

@PlanB piszesz że rozładowywała się chwilę a ładowała 30min. Czy dobrze rozumiem że masz mikroprocesorówkę? Jeżeli tak to podaj jaką masz pojemność batki bo jeżeli do pełna ci się naładowała w 30 min to mogę wnioskować że mogłeś przesadzić z ustawieniami prądu ładowania, a to na dłuższą metę może mieć fatalne skutki dla pakietu nieprzystosowanego do dużego prądu ładowania (np. ogniwa mini raczej nie powinno się ładować prądem 1A).

Jedynie pokaz praktyczny by mu udowodnił, ewentualnie zrób porządne dwa przewody z tymi samymi wtyczkami i rodzajem przewodów z tym że do jednego dodaj bezpiecznik i zmierz opór...

Myślisz że każdy w domu posiada miernik którym jest w stanie dokonać takiego pomiaru? Bo chyba nie masz na myśli zwyczajnego multimetru z Tesco...

@KicpA

No na pewno tego nie zrobi miernikiem firmy TESCO ale jeżeli wie lepiej niż większość airsoftowców nie mówiąc już o serwisantach to chyba ma taki sprzęt bo jednak musi podtrzymywać jakoś swoją teorię.

Zresztą jak sam założyciel tematu powiedział. Że jak nie wsadzał bezpiecznika i baterię naładował to strzelało nieporównywalnie szybciej niż z bezpiecznikiem więc tu już raczej temat zamknięty czy bezpiecznik jest be czy nie jest be.

Edited by Matison
Zwiększa się opór więc rośnie pobór prądu również w praktyce jak i teorii a reszta jest wyżej.

Prostując moją powyższą wypowiedź ;) Ze względu na PW.

Wypowiedź jest zbyt ogólna i może być faktycznie interpretowana w sposób sprzeczny z prawem Ohma. Chodzi tu o sumaryczny pobór jaki będzie wynikał z tego że napięcie na silniku będzie niższe (dodatkowy spadek napięcia) przez co silnik zmniejszy obroty i układ będzie pracował dłużej przez co łącznie zwiększy wartość mocy jaką pobierze układ a część energii zostanie wydzielona na bezpieczniku w postaci ciepła. Mam nadzieję że teraz nie będzie budzić wątpliwości ;) Pomijaj już fakty związane ze wzrostem temperatury, spadku w źródle zasilania zależnym od wartości pobieranego z niego prądu i innych takich ;)

Polecam styki, które po bezpieczniku zostały, "złożyć" razem, dobrze zagiąć i do tego zalutować, potem oczywiście zabezpieczyć izolką/termokurczką. Straty na źle połączonych stykach mogą być większe niż na samym bezpieczniku - np P90, które kupiłem z tylko sklejonymi razem izolką stykami nagle odżyło po solidnym ich zlutowaniu.

Warto być gotowym na szybkie awaryjne odłączenie baterii (choćby miało to oznaczać wyrwanie z niej/z repliki kabli), łatwiej i taniej to potem naprawić niż pół gearboxa wymieniać. Chociaż jest to konieczne też z bezpiecznikiem - jak już bodajże KicpA dowodził, nie jest wcale łatwo takowy przepalić, nawet przy zacince w mocnej replice. No i pierwsza rzecz - wypięcie magazynka ;)

Polecam styki, które po bezpieczniku zostały, "złożyć" razem, dobrze zagiąć i do tego zalutować, potem oczywiście zabezpieczyć izolką/termokurczką.

Tak właśnie zrobiłem :)

Ok dzięki za info, ogólnie to mam nie przesadzać z ogniem ciągłym i nauczyć się szybko magazynek i baterię wyjmować :P

Szymx1... Wiem, ze sie orientujesz w replikach z rozmów z Tobą. Jednakże wiedzieć powinieneś, że bepiecznik nie jest dla doswiadczonych użytkowników replik. Im się przydaje tylko w sytuacjach naprawdę ekstremalnych. Jak z nikąd się zrobi jakieś kijowe zwarcie. Ja na serwisie wkładam bezpiecznik gdzie się da bo TRZEBA NIEZAPRZECZALNIE przyjąć, że KAŻDY użytkownik jakiejkolwiek repliki jest idiotą. Siebie z tej grupy nie wyłączam i bezpiecznik mam. Dla świętego spokoju. Wolę przepalić na strzelance kawałeczek drutu niż wysadzić/spalić baterię (60-100PLN) albo silnik (350 PLN).