sgt.Barnes Posted April 4, 2005 Report Share Posted April 4, 2005 czy to prawda że nastapiły zmiany dotyczące nosze4nia pasa do munduru wp. słyszałem takie ploty , ale nic o tym niema na stronie mon i niewiem czy to prawda czy ktos ma bliższe info na ten temat Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted April 4, 2005 Report Share Posted April 4, 2005 Na dworcu we Wrocku widziałem już szeregowych w bechatkach wz.93 bez pasów, więc chyba coś drgnęło. Quote Link to post Share on other sites
T.J. Posted April 4, 2005 Report Share Posted April 4, 2005 Od dawna przebąkiwało się, żeby pozwolić chodzić bez pasów. Możliwe, że tylko niektóre jednostki już tak robią, bo widziałem w Bydgoszczy i na trasie PKP do Gdańska grupki wojaków bez pasów, inne (z innych oddziałów) z pasami. Quote Link to post Share on other sites
kaneda Posted April 5, 2005 Report Share Posted April 5, 2005 Oficjalnie można wyjść pez pasa na bechatce, sam mundur musi być spięty. Nieoficjalnie wszystko zależy od dowódcy jednostki, no i oczywiście żandarmerii :wink: Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted April 5, 2005 Report Share Posted April 5, 2005 Widziałem kilka dni temu na dworcu centralnym w Warszawie szeregowego bez pasa, miał mundur letni. Przyznam, że wyglądał niechlujnie bez pasa. Ale to tylko moja opinia. Quote Link to post Share on other sites
super Posted April 5, 2005 Report Share Posted April 5, 2005 bo takie mamy kiepskie mundury Quote Link to post Share on other sites
mantiz Posted April 5, 2005 Report Share Posted April 5, 2005 Zolnierz nie musi nosic pasa jesli dowodca na to pozwoli. Takie niby teraz sa przepisy. I faktycznie mundur bez pasa wyglada jakby byl noszony na budowie a nie w wojsku... Quote Link to post Share on other sites
super Posted April 5, 2005 Report Share Posted April 5, 2005 wygląda nie wygląda kto w monie nie byl nie zrozumie istotę tego problemu :wink: Quote Link to post Share on other sites
izi Posted April 5, 2005 Report Share Posted April 5, 2005 eee i teraz nie mozna juz pokazac jak sie ma mało i jak cyfra za pas ciagnie:P Quote Link to post Share on other sites
super Posted April 5, 2005 Report Share Posted April 5, 2005 zawsze możesz sobie szelki opuścić :wink: Quote Link to post Share on other sites
sgt.Barnes Posted April 5, 2005 Author Report Share Posted April 5, 2005 ja dzis tez widziałem szweja ( plutka ) bez pasa. co to kur........a jest, przeca pas do munduro to uwarunkowany historycznie , rycerstwo, mundur przed 2 w.ś. itp. ciekawe kto mpróbuje na siłe zrobic z naszych szweji hamerykańskie wojsko co to bez pasa chodzi Quote Link to post Share on other sites
Giersu Posted April 5, 2005 Report Share Posted April 5, 2005 Historyczne uwarunkowania mogą sobie dotyczyć munduru wyjściowego, czy galowego, zaś noszenie pasa do munduru polowego poza służbą to kretynizm i bardzo cieszy mnie to, że wreszcie się to zmienia. Osłabiał mnie zawsze widok szwejów przebranych za gwóźdź (czyli chłopina w bechatce ściśniętej w pasie tak, że oczy wyłażą na wierzch), a do białej gorączki doprowadzał widok pasa na jajach. Co innego pas będący elementem ozdobnym munduru będącego pewnego rodzaju garniturem - ubiorem wyjściowym, a co innego pas, którego rola powinna sprowadzać się do zapewnienia punktu zaczepienia oporządzenia. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted April 6, 2005 Report Share Posted April 6, 2005 Od początku roku zmienił się regulamin mundurowy i teraz można nosić mundur bez pasa. Pas zakłada się na służbę/wartę i ćwiczenia. Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted April 6, 2005 Report Share Posted April 6, 2005 potwierdzam ze takie zmiany nastąpiły - jest tez kilka innych zmian, jak np. moznosc noszenia w ziemie koszuli z krótkim rękawem w ogrzewanych pomieszczeniach. O innych zmianach poinformuje ASAP, tj. jak tylko połoze łapki na nowym regulaminie Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts