Kamill07 Posted July 2, 2012 Report Share Posted July 2, 2012 Witam, W airsofcie jestem nowy, ale poświęciłem już sporo czasu na poczytanie forum, poradników LogaN'a (przeczytałem je wszystkie) i strasznie spodobał mi się ten sport. Chciałbym wybrać coś na początek, jestem zainteresowany długą repliką, elektrykiem. W kwestii budżetu - na początek nie chciałbym wydawać tysięcy, chociaż pewnie z czasem się wciągnę :icon_biggrin: tak więc myślałem o Cymie 003 G36 (wszelkie odmiany kałachów mnie raczej nie interesują, no chyba że będzie to najlepsza możliwa opcja). W oko wpadły mi również replika PJ 25 (http://www.taiwangun.com/karabiny-szturmowe-aeg/pj-25-carbine.html), ale nie wiem czy jest warta grzechu. Co o tym sądzicie? Dodatkowo, np. do G36 chciałbym kupić od razu mid-capy i tutaj również prosiłbym o polecenie jakiegoś konkretnego modelu. Na liście są też kulki, pewnie G&G 0,25g oraz ochrona twarzy i oczu. Tutaj też wolałbym kupić coś polecanego przez bardziej doświadczonych graczy. Słyszałem, że w G36 przydałoby się wymienić gumkę z dystanserem przy zakupie. Na początek to by było na tyle, mundur i te sprawy - może kiedyś. Na razie będą pewnie strzelał się z moją paczką w lesie, więc nie jest to chyba niezbędne. Oj, troszkę się rozpisałem, mam nadzieję, że pomożecie :wink: Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam wszystkich Maniaków :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Danielo70 Posted July 2, 2012 Report Share Posted July 2, 2012 Siema. Co do G36 chyba na początek lepszy był by G36 od JG (http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_241_253&products_id=4902&name=JG_-_G608-5_-_G36), a gdybyś miał troszeczkę więcej pieniędzy to możesz zainwestować w G36 od Aresa (http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_241_45&products_id=5352&name=ARES_-_G36C_-_AR-006). Z tym tuningiem jeśli nie masz jakiegoś znajomego, który jest już obeznany, to kup najpierw replikę zobacz jak strzela a potem inwestuj. W JG G36 parę moich znajomych je ma i strzela bardzo dobrze bez żadnego tuningu :D. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted July 2, 2012 Report Share Posted July 2, 2012 Siema. Co do G36 chyba na początek lepszy był by G36 od JG (http://www.specshop...._-_G608-5_-_G36), a gdybyś miał troszeczkę więcej pieniędzy to możesz zainwestować w G36 od Aresa (http://www.specshop....-_G36C_-_AR-006). Z tym tuningiem jeśli nie masz jakiegoś znajomego, który jest już obeznany, to kup najpierw replikę zobacz jak strzela a potem inwestuj. W JG G36 parę moich znajomych je ma i strzela bardzo dobrze bez żadnego tuningu :D. Pozdrawiam Co Ty pieprzysz!? JG lepsze od Cymy? Jak się nie znasz, to się nie wypowiadaj! Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted July 2, 2012 Report Share Posted July 2, 2012 Siema. Co do G36 chyba na początek lepszy był by G36 od JG (http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_241_253&products_id=4902&name=JG_-_G608-5_-_G36), a gdybyś miał troszeczkę więcej pieniędzy to możesz zainwestować w G36 od Aresa (http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_241_45&products_id=5352&name=ARES_-_G36C_-_AR-006). Z tym tuningiem jeśli nie masz jakiegoś znajomego, który jest już obeznany, to kup najpierw replikę zobacz jak strzela a potem inwestuj. W JG G36 parę moich znajomych je ma i strzela bardzo dobrze bez żadnego tuningu :D. Pozdrawiam Człowieku co Ty gadasz o JG. Chłopak myśli o CM003 ,a Ty mu wyskakujesz z gorszą Gietką JG. Kamill07 spokojnie możesz kupić CM003,a Mid-capy teraz już Cyma swoje wypuściła ,więc mógłbyś je kupić. Chociaż sam wolę low-capy z atrapami pocisków i takich właśnie używam do swojej Cymy. Gumkę możesz zmienić na G&G. Ile możesz wydać na okulary/gogle? Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted July 2, 2012 Report Share Posted July 2, 2012 Heh, co ja jeszcze usłyszę na tym forum, ledwo co monitor wyczyściłem od wczoraj i znowu cały ufajdany... Bierz g36c cymy, bardzo dobry wybór. Quote Link to post Share on other sites
4Fiter Posted July 2, 2012 Report Share Posted July 2, 2012 Siema. Co do G36 chyba na początek lepszy był by G36 od JG (http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_241_253&products_id=4902&name=JG_-_G608-5_-_G36), a gdybyś miał troszeczkę więcej pieniędzy to możesz zainwestować w G36 od Aresa (http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_241_45&products_id=5352&name=ARES_-_G36C_-_AR-006). Z tym tuningiem jeśli nie masz jakiegoś znajomego, który jest już obeznany, to kup najpierw replikę zobacz jak strzela a potem inwestuj. W JG G36 parę moich znajomych je ma i strzela bardzo dobrze bez żadnego tuningu :D. Pozdrawiam Jedna z najgłupszych rzeczy jakie w życiu słyszałem ... W tym przypadku udzielił rady Pan kompletnie zielony Panu zielonemu... Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 2, 2012 Report Share Posted July 2, 2012 Przecież to normalka. Gekony takie jak 4Fiter, Otix96, Danielo70 piszą takie bzdury że proszę siadać. Acz walczyć z trolingiem nie ma jak bo przecież zasady są i mogą rzeczone bzdury kopiować bezkarnie. Dlatego proszę wszystkich chcących mieć rzetelne informacje o szukanie ich w działach merytorycznych gdzie informacje są przynajmniej weryfikowane przez użytkowników. Kolejny raz proszę . Osoby których doświadczenie wynika z czytania tego działu (znaczy bzdur przeważnie) proszone są o niepowtarzanie rzeczonych bzdur. NIE WIESZ NIE PISZ. BO NAMIESZASZ I ZROBISZ Z SIEBIE IDIOTĘ Quote Link to post Share on other sites
Jan999 Posted July 2, 2012 Report Share Posted July 2, 2012 (edited) Okulary zaś uvex i-vo. Edited July 2, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
Kamill07 Posted July 3, 2012 Author Report Share Posted July 3, 2012 Dzięki za odpowiedzi :icon_biggrin: Przeczytałem jeszcze kilka tematów i jestem zdecydowany na G36 od Cymy. Replika + kulki G&G 0.25 + ze 2 sztuki mid-capów od Cymy/Boyi + coś na twarz, no właśnie, same okulary raczej odpadają, zęby są dla mnie więcej warte niż zaoszczędzone kilka złociszy na masce... Zdaję się na was, jakaś sprawdzona maska albo maska plus gogle :wink: Aha, jeszcze sprawa zasilania, ponoć zestawowy akumulator i ładowarka nie są najwyższych lotów, więc może warto byłoby to wymienić? Coś tam słyszałem też o funkcji rozładowywania, pewnie się przyda? Na początek myślę, że wystarczy, szkoda tylko, że prawie nic z tej listy nie jest dostępne w sklepach, które przejrzałem :icon_neutral: Wiecie coś może o dostawach? Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam :cool: Kamil Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted July 3, 2012 Report Share Posted July 3, 2012 Jak maskę fajna jest z siatką (zwana chyba stalker), w kwestii zasilania w g36c cymy tylko i wyłącznie słyszałem, że stockowa bateria i ładowarka na krótki czas powinny wystarczyć. Jednak jeśli nie, to polecam ładowarkę mikroprocesową imax b6 i jakieś LiPo. Mi fajnie działa np. Redox. Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted July 3, 2012 Report Share Posted July 3, 2012 (edited) A proszę cię bardzo: Maseczka od TMC chroni ładnie twarz i okolice. Co do okularków to polecam od siebie SPECS'y nie jedną kulkę przyjęły na szybkę bez jakiejkolwiek szkody. Bateria i ładowarka stockowa rzeczywiście nie są najlepsze, ładowarkę mikroprocesorową z funkcją rozładowywania ja posiadam taką natomiast baterię taką mam i nie narzekam. EDIT: Co do lipo i ImaxB6 jest to duży wydatek i jak na początkującego który nie ma doświadczenia w tych sprawach nie powinieneś się w to pchać, ponieważ akumulatory LiPo wymagają specjalnego traktowania. Edited July 3, 2012 by Vender Quote Link to post Share on other sites
oski52 Posted July 3, 2012 Report Share Posted July 3, 2012 (edited) Stockowa batka w cm.003 jest akurat całkiem całkiem, powinna na jakiś czas wystarczyć. Maskę bierz od TMC i do tego jakieś gogle, nie wiem jaki masz budżet na maska + okulary, ale polecę Bolle x800 oraz x1000. Vender wyprzedził? Edited July 3, 2012 by oski52 Quote Link to post Share on other sites
Attero Posted July 3, 2012 Report Share Posted July 3, 2012 Okulary zaś uvex i-vo. Było pisane przez kogoś, że nowe serie I-vo nie mają atestów. Więc ja bym wziął chociażby Peltory. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted July 3, 2012 Report Share Posted July 3, 2012 Było pisane przez kogoś, że nowe serie I-vo nie mają atestów. Więc ja bym wziął chociażby Peltory. Było też pisane,że obecne mają atesty itd. ,więc sugerowałbym na przyszłość weryfikację informacji. Quote Link to post Share on other sites
Kamill07 Posted July 3, 2012 Author Report Share Posted July 3, 2012 Dzięki jeszcze raz za pomoc :icon_biggrin: Maska jak najbardziej dodana do listy zakupów, okulary chyba jednak odpuszczę na rzecz gogli. Jednak zawsze to pewniejsza ochrona. Bolle są świetne z tego co słyszałem tylko cena trochę na początek zbyt wysoka. Może polecicie coś tańszego, max do 100zł. Kurcze, już się nie mogę doczekać strzelania. A jak sobie zrobiłem listę dodatków które bym doczepił do gietki to banan z twarzy mi nie schodzi :hahaha: Oj, przeprowadzimy kurację odchudzającą portfel Pozdrawiam Kamil :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
kjujiczek Posted July 3, 2012 Report Share Posted July 3, 2012 Jeśli masz 100 zł to polecę gogle ESS.Szukaj na allegro. Quote Link to post Share on other sites
Crusader Posted July 3, 2012 Report Share Posted July 3, 2012 U Zielonej Pantery można dorwać kontrakty za 60 zł. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted July 3, 2012 Report Share Posted July 3, 2012 Dzięki jeszcze raz za pomoc :icon_biggrin: Maska jak najbardziej dodana do listy zakupów, okulary chyba jednak odpuszczę na rzecz gogli. Jednak zawsze to pewniejsza ochrona. Bolle są świetne z tego co słyszałem tylko cena trochę na początek zbyt wysoka. Może polecicie coś tańszego, max do 100zł. Kurcze, już się nie mogę doczekać strzelania. A jak sobie zrobiłem listę dodatków które bym doczepił do gietki to banan z twarzy mi nie schodzi :hahaha: Oj, przeprowadzimy kurację odchudzającą portfel Pozdrawiam Kamil :icon_biggrin: Jak chcesz to możesz kupić używane ESS,ale najlepiej od zielonejpantery . Tylko dokup gdzieś jeszcze płyn anti-fog ,albo ściereczki nasączone tym płynem. Co do dodatków do Giety to wpierw kup lepiej gumkę HU i lufę precyzyjną,a później ją obwieszaj :P http://forum.wmasg.pl/topic/79480-hk-g36/ Zajrzyj do tego działu,może spodobają Ci się jakieś dodatki :D Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted July 3, 2012 Report Share Posted July 3, 2012 Kurcze, już się nie mogę doczekać strzelania. A jak sobie zrobiłem listę dodatków które bym doczepił do gietki to banan z twarzy mi nie schodzi :hahaha: Oj, przeprowadzimy kurację odchudzającą portfel Też zastanów się co masz na tej liście (tylko nie rób tego teraz a np. za tydzień jak już ochłoniesz z pierwszego zapału). Sam kiedyś (4, 5 lat temu) miałem taką listę i jak do tej pory z całej listy mam tylko jakąś kamizelkę, której nie używam. 50% rzeczy z mojej listy nie jest do ASG potrzebne (conajwyżej sprawiają, że wygląda się bardziej pro). Dodatkowo mój szał przyszłych zakupów był taki, że miałem zarówno camelbacka jak i manierkę, latarkę taktyczną i kątową (chciałem zamontować na mundur), kolimator i lunetę. Tak więc pomyśl co masz na tej liście bo może masz rzeczy na które tylko kasę zmarnujesz. Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted July 4, 2012 Report Share Posted July 4, 2012 (edited) Też zastanów się co masz na tej liście (tylko nie rób tego teraz a np. za tydzień jak już ochłoniesz z pierwszego zapału). Sam kiedyś (4, 5 lat temu) miałem taką listę i jak do tej pory z całej listy mam tylko jakąś kamizelkę, której nie używam. 50% rzeczy z mojej listy nie jest do ASG potrzebne (conajwyżej sprawiają, że wygląda się bardziej pro). Dodatkowo mój szał przyszłych zakupów był taki, że miałem zarówno camelbacka jak i manierkę, latarkę taktyczną i kątową (chciałem zamontować na mundur), kolimator i lunetę. Tak więc pomyśl co masz na tej liście bo może masz rzeczy na które tylko kasę zmarnujesz. Cóż teoretycznie do ASG potrzebna jest dobra ochrona oczu i replika, a reszta jest zbędna bo przecież można ganiać w dresie; kamizelka to zbędny wydatek bo wszak ten zestawowy hi-cap masz podpięty w replice a batonik zmieści Ci się w kieszeń od dresa o ile nie uważasz tego za zbędny wydatek. Akurat Camelbak i manierki to dobry pomysł bo do camela lejesz wodę, a do manierek kawę/izotonik/wapno ( na zmniejszenie odczynu alergicznego jeżeli jesteś na coś uczulony tak jak ja ), kawę bierzesz na długie nocne strzelanki a izotonik w takie ciepłe dni jak teraz. Co do latarek to: taktyczną ze światłem białym masz na replice a kątową z czerwonym filtrem na kamizelce w zależności od pory/miejsca akcji bierzesz jedną albo obie i nie widzę problemu. Edited July 4, 2012 by Vender Quote Link to post Share on other sites
Kamill07 Posted July 4, 2012 Author Report Share Posted July 4, 2012 Dzięki za zainteresowanie :icon_biggrin: Czyli w sprawie gogli brać coś takiego, tak? :wink: http://allegro.pl/gogle-taktyczne-ess-zestaw-od-1pln-bcm-314-i2451519971.html http://allegro.pl/gogle-taktyczne-ess-zestaw-od-1pln-bcm-315-i2451519972.html Swoją drogą ciekawe w czemu taka różnica w cenie... A co do tematu obwieszania/tuningowania repliki, to jestem raczej osobą, która "najpierw myśli potem robi" i tak najpierw (ale nie teraz) do wymiany pójdzie gumka (chyba Guarder czarna) oraz lufka (też Guarder 6.02 363mm) i tłumik który ją zakryje. A w przyszłości bajery takie jak chwyt, boczne risy, kolimator, laser itp... Zastanawiam się też mocno nad wymianą adaptera magazynków do M4 od Batlle Axe, bo szczerze mówiąc strasznie mi się nie podobają oryginalne magi G36 :icon_confused: Pozdrawiam Kamil Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted July 4, 2012 Report Share Posted July 4, 2012 (edited) Gume Guardera, to jak już przeźroczystą. Gogle dobre. Różnica w cenie wynika najprawdopodobniej z tego, że zielonapantera ma bota albo coś i podbija cenę, aby drożej poszły. A pamiętaj też, że niektóre modele są bardziej porysowane, inne mniej i i ludzie licytują te ładniejsze. Szukaj na komisie, bo czasem można wyrwać za 60-70 zł i nie musisz się martwić że ktoś Ci podbije cenę. Edited July 4, 2012 by Didi Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted July 4, 2012 Report Share Posted July 4, 2012 Gumka przeźroczysta Guardera jak już tak jak napisał Didi,a lufę możesz kupić krótszą chyba 270mm ,powinna się zmieścić. Zapytaj się w sklepie może jaka lufa się tam zmieści. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts