Szaszłyk Posted August 6, 2006 Report Share Posted August 6, 2006 pytanie dot jeszcze poczatku tego watka... Czy ktoś z was wie z pewnych zrodel, tak na 100% ze woodland juz odchodzi na dobre? Oficjalne strony US Army Ci nie wystarcza? Quote Link to post Share on other sites
Gecko Posted August 7, 2006 Report Share Posted August 7, 2006 Ja wiem z jednego ze źródeł że nie da się ich juz kupić w sklepikach na terenie baz w niemczech. Kumpel miał kontakt do jednej kobiety (żony żołnierza) która kupowała różne bajery US Army dostępne w slepie na terenie bazy. Woodlandów już nie mają, ostatnia dostawa była kilka miechów temu i teraz już ich sie tam nie kupi. Myśle że to dość wiarygodne źródło ;) US Army pewnie stwierdziło że teraz wojny będą toczyć się na pustyni bądź w miastach.... Do lasu się wyśle Marines ;) Quote Link to post Share on other sites
qwmx Posted August 7, 2006 Report Share Posted August 7, 2006 Do lasu się wyśle Marines To w jednostkach USMC woodland zostaje? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted August 7, 2006 Report Share Posted August 7, 2006 A nie zauwazyles, ze USMC od 2001 wprowadzali MARPAT? I, ze juz jest to jedyny wzor tam obowiazujacy?? Quote Link to post Share on other sites
qwmx Posted August 7, 2006 Report Share Posted August 7, 2006 Szaszłyk, bez nerwów, po to pytam żeby się czegoś dowiedzieć, takie założenie chyba ma to forum? Jakbym wiedział że USMC używa wyłącznie marpata to bym nie pytał. Quote Link to post Share on other sites
sebas Posted August 7, 2006 Report Share Posted August 7, 2006 To w jednostkach USMC woodland zostaje? :ściana: :ściana: Jak masz glupio pytac to nie pytaj wcale... Quote Link to post Share on other sites
qwmx Posted August 7, 2006 Report Share Posted August 7, 2006 co wy macie za problem w ogóle? moze byscie wyjasnili, skoro z was tacy specjalisci i znawcy tematu, guru, super extra mega spece. widac jednak niekoniecznie mozna sie tu zapytac o wszystko o co sie chce, bo ktos ma pozniej jakies problemy Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted August 7, 2006 Report Share Posted August 7, 2006 A czy nie laska skorzystac z Google zanim zadasz zbedne pytanie? Koniec OT Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted August 12, 2006 Report Share Posted August 12, 2006 US ARMY już przesiadła się na ACU. W ACU chodzi nawet Gwardia Narodowa (widziałem osobiście amerykańskich instruktorów w CSAiU i na mojej przysiędze wojskowej właśnie w ACU a byli na 100% z Gwardii Narodowej). Quote Link to post Share on other sites
sisi Posted August 13, 2006 Report Share Posted August 13, 2006 Osobiście ja mam ACU i sobie chwalę. Świetnie się w tym chodzi. Bardzo dobrze zlewa się w terenie zurbanizowanym i suchym terenie (nasze pola wyschnięte). Co do szczerego lasu to jeszcze nie sprawdzałem. Zresztą jak US Army powiedziało że "w dzisiejszych czasach walki prowadzone są najczęściej w terenie miejskim gdzie szybko zostajemy przetransportowani śmigłowcami, a walki odbywają się o każdy budynek albo akcje zawężają się do zdobycia jedynie kluczowych miejsc strategicznych" zresztą ACU nieźle się wpasowuje nawet w klimat mroźny (śnieg). Samo ACU jest wykładnią kolorów z 4 różnych typów terenów zpixelowaniu i zaokrągleniu do 3 kolorów. Ps. bardzo dobry sklep jeśli chcecie coś zakupić z orygilnalnych rzeczy to www.uscav.com w tym jest tam link do standardu munduru ACU. Quote Link to post Share on other sites
qwmx Posted November 14, 2006 Report Share Posted November 14, 2006 Czy ja dobrze rozumiem że Marpat jest przypisany do USMC (i tylko oni go noszą, nikt inny!), a ACU to mundur regularnych jednostek? Bo jesli tak, to (imho) marpat jest bardziej lesny niz ACU i tam bedzie lepiej krył. Wiec imho przypisywanie na stale camo do jednostek to troche lipa, czyz nie lepiej miec jakies komplety mundurow i jednostki ubieraja co trzeba zaleznie od potrzeby? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 14, 2006 Report Share Posted November 14, 2006 Czy ja dobrze rozumiem że Marpat jest przypisany do USMC (i tylko oni go noszą, nikt inny!), Tak (jeszcze noszą Navy przypisani do jednostek USMC. a ACU to mundur regularnych jednostek?ACU jest mundurem US Army. Bo jesli tak, to (imho) marpat jest bardziej lesny niz ACU i tam bedzie lepiej krył. Wiec imho przypisywanie na stale camo do jednostek to troche lipa, czyz nie lepiej miec jakies komplety mundurow i jednostki ubieraja co trzeba zaleznie od potrzeby?Wydaję mi się, że masz niewielki wpływ na wybór mundurów przez jakiekolwiek siły zbrojne, więc co Twój post wnosił konstruktywnego co tłumaczyłoby reaktywację wątku martwego od 3 miesięcy? Quote Link to post Share on other sites
kawerna Posted November 14, 2006 Report Share Posted November 14, 2006 ależ oczywiście że tak gwmx też się z tym nie zgadzam ! mają natychmiast zmieniać mundury ! :) Quote Link to post Share on other sites
qwmx Posted November 15, 2006 Report Share Posted November 15, 2006 a ha ha ha, ale sie ubawilem kawerna! Ktos tu ma albo problemy z czytaniem, albo nie rozumie prostych skrotow powszechnie stosowanych w internecie. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted November 15, 2006 Report Share Posted November 15, 2006 Ktos tu ma albo problemy z czytaniem Trafiłeś w samo sedno, kolego, w samo sedno... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts