Igorbien Posted July 25, 2012 Report Share Posted July 25, 2012 Witam. Dotarł do mnie dzisiaj hełm kompozytowy typu MICH 2000, z GFC. Skorupa jest bardzo dobrze wykonana, niestety nie można tego powiedzieć o fasunku i poduszkach - muszę koniecznie kupić kontraktowe. Na pierwszy ogień idzie fasunek - myślałem o polskim fasunku od hełmu wz. 2005, coś http://allegro.pl/fasunek-helm-kewlarowy-wz-2005-wklad-do-helmu-i2484048198.html takiego. I pytanie - czy takie cuś da się przymocować bez żadnych przeróbek do tego hełmu, czy będę musiał coś kombinować. Jeżeli tak to co dokładnie? Quote Link to post Share on other sites
HeeL Posted July 25, 2012 Report Share Posted July 25, 2012 Polecam wpisać w naszym komisie "zawieszenie do hełmu" :) Zaznaczam, że nie mam żadnych powiązań ze sprzedającym. Ale skoro autor pyta, a ja wiem gdzie takie cuś można zdobyć to pomagam :) PS Sam mam takie same (kupione u kogo innego, ale niestety drożej) i pasuje super. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted July 25, 2012 Report Share Posted July 25, 2012 Chyba Ci życie niemiłe, żeby nosić ten betoński fasunek i zawieszenie. Szukaj oryginalnego od MICH/ACH, a jak masz więcej kasy to kup sobie zawieszenie od Ops-Core'a (wygoda, której jeszcze żadne inne zawieszenie nie pobiło). Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted July 26, 2012 Report Share Posted July 26, 2012 Generalnie to czy kupi paski kontraktowe czy Ops-Core'a to w replice i tak nie odczuje różnicy... Quote Link to post Share on other sites
HeeL Posted July 26, 2012 Report Share Posted July 26, 2012 Uwierz, że różnica będzie bo zazwyczaj chińskie zawieszenie jest totalnie do bani. Rozregulowuje się samo i jest wykonane z kiepskich materiałów, a wygoda też nie jest najwyższych lotów. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted July 26, 2012 Report Share Posted July 26, 2012 Szaszłykowi chodziło o różnice odczuwalną pomiędzy kontraktowym zawieszeniem a zawieszeniem od Ops- Core. Nie między chińskim gównem a powyższymi dwoma ;) Quote Link to post Share on other sites
Igorbien Posted July 26, 2012 Author Report Share Posted July 26, 2012 Chińskie? Wygoda to mniejszy problem, tam wszystkie klamry, zatrzaski, fastexy, etc. są wykonane z tandetnego plastiku który z pewnością bardzo szybko się odkształci, i pęknie, z kolei szwy na paskach są takie że strach mocniej pociągnąć, bo się mogą po prostu urwać :icon_razz2: Te z ops core z lekka przekracza mój budżet, ale wydaje mi się że chyba rzeczywiście będzie lepiej kupić kontraktowe od MICH(to co HeeL zalinkował). No dobra, to sprawę zawieszenia już mam z głowy, a teraz drugie pytanie. Chcę też zmienić poduszki, bo te standardowe są średnio wygodne(nie zapamiętują kształtu łepetyny, zawsze muszę hełm mocno dociskać żeby go zapiąć. A poza tym strasznie się w nich człowiek poci. Znajomy serwisant powiedział mi że u siebie w hełmie ma poduszki żelowe, które podobno są 10x lepsze od tych gąbek(IMO wszystko będzie od nich lepsze ;P - gdzie takie coś dostać, i jakich firm szukać? Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted July 26, 2012 Report Share Posted July 26, 2012 Hm, a ja mam już swój hełm z chińskimi paskami mocno ponad rok i nic się nie odkształciło, nie pękło, nie zerwało, ani nic z tych rzeczy. A hełm używany nierzadko :) Oczywiście nie chcę przekonywać, że chińskie paski są lepsze od oryginalnych, ale bez przesady z tą badziewnością. Quote Link to post Share on other sites
MoreLike Posted July 26, 2012 Report Share Posted July 26, 2012 Jak dołożysz porządne poduszki i oryginalne zawieszenie to razem z kopia hełmy masz 3/4 ceny prawdziwego MICHA. A potem się widzi kompozytowe michy za 300zł w komisie ;-) Quote Link to post Share on other sites
Igorbien Posted July 26, 2012 Author Report Share Posted July 26, 2012 Ja mam o tyle fajnie że za hełm nie dałem ani grosza, bo brałem go za punkty z GF ;) Tak więc 80zł tu, i myślę ze kolejne 40-50 na poduszki to nadal się opłaca Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted July 26, 2012 Report Share Posted July 26, 2012 Dobre poduszki, np. Team Wendy to trochę większy wydatek. Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted July 30, 2012 Report Share Posted July 30, 2012 Podepnę się pod temat. Jakie poduszki będą lepsze - MSA czy Oregon Aero? Podobno poduszki obu firm robią się twarde w niskich temperaturach - może ktoś to potwierdzić? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted July 30, 2012 Report Share Posted July 30, 2012 Wszystkie poduszki w ujemnych temperaturach robią się twardsze. OA po kilku godzinach w zamrażarce były jak kamienie, a TW zachowywały pewien stopień elastyczności. Skydex były po środku. MSA w różnych okresach zlecała wykonywanie padów TW i Skydex. Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted July 30, 2012 Report Share Posted July 30, 2012 Dzięki, w takim razie zastanowię się nad MSA. Quote Link to post Share on other sites
MatriX482 Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 Ja w swoim misiu MSA mam różne poduchy- MSA, Skydexa i mogę powiedzieć że każda jest inna. Skydexy są twardsze, nieco gorzej trzymają się rzepów, za to dobrze się ukształcają na głowie. MSA są miększe od wcześniejszych, lecz pozostają cały czas w podobnej formie ( znaczy twardości ). I wymiana poduch na oryginały to nie 50zł ;) Od 90 w górę możemy porozmawiać. Gentexy ponad 90, MSA ok. 100-160, Skydexa podobnie. Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 A jakiego producenta masz crown pad? Głównie o niego mi chodzi - mam chyba jakiś niestandardowy czubek czachy, bo zawsze mnie centralna poduszka uwiera, dlatego też myślę nad czymś "oryżinalnym" :wink: Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 Jeśli centralny, okrągły pad nie pasuje to warto wymienić go na dwa owalne - będzie też lepiej grać ze słuchawkami na pałąku. Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted December 1, 2012 Report Share Posted December 1, 2012 krótka piłka ;) http://www.specshop.pl/product_info.php?manufacturers_id=251&products_id=10416&name=EMERSON_-_MICH_Helmet_Retention_System_-_H-Nape_-_Zielony_OD#!prettyPhoto nada sie? ostatnio wykopałem z szafy starego micha i zastanawiam się na przywróceniem go do życia, a niestety chińske paski się już popsuły. emerson starczy czy szukać czegoś bardziej pr0 [czyli czego :D?] i pytanko nr 2: czy przykleić rzepy do hełmu? super gule starczy czy są specjalne kleje? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted December 1, 2012 Report Share Posted December 1, 2012 Możesz też rozejrzeć się za fasunkiem do FASTa - też będzie pasował, a znika problem z szukaniem gąbek i ich klejeniem :icon_wink: http://www.specshop....T_MICH_-_Czarny Co do klejenia rzepu - osobiście używałem podklejanego rzepu (oryginalne kółka i są velcro różnej szerokości): Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted December 1, 2012 Report Share Posted December 1, 2012 Jakby ktoś szukał tych rzepów, widziałem je ostatnio na allegro u użytkownika rosebeata76. W tej chwili nie ma wystawionych, ale widzę, że sprzedaje tego typu fanty w sposób ciągły, więc pewnie ma na stanie :wink: Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted December 1, 2012 Report Share Posted December 1, 2012 gąbki są ok, ino zawieszenie wyzionęło ducha. ma ktoś doświadczenia z używania fasunku emersona? Quote Link to post Share on other sites
MartiN_BB Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 Jeśli chodzi Ci o kopię Ops-Core od Emersona to sprawuję się wyświenicie. Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted December 3, 2012 Report Share Posted December 3, 2012 chodzi mi o to zawieszenie http://www.specshop.pl/product_info.php?manufacturers_id=251&products_id=10416&name=EMERSON_-_MICH_Helmet_Retention_System_-_H-Nape_-_Zielony_OD#!prettyPhoto . z wyglądu podobne do tego z ops cora. Quote Link to post Share on other sites
MartiN_BB Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 I o tym właśnie pisałem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts