Leonidas39 Posted August 28, 2012 Report Share Posted August 28, 2012 Jak wygląda sprawa ciemnych okularów ochronnych w airsofcie? Są jakieś problemy z ich używaniem? Lepiej wziąć przeźroczyste? Drugie pytanie. Warto wziąć ESS Ice? Dobrze chronią oczy, czy jest coś lepszego? Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted August 28, 2012 Report Share Posted August 28, 2012 Odnośnie ciemnych okularów, na przykładzie Uvex I-vo (moja opinia): Mówiąc ogólnie:- otwarte tereny, duże nasłonecznienie - świetne; - otwarte tereny, zachmurzenie - OK; - las, duże nasłonecznienie - OK; - las, zachmurzenie - mogą lekko utrudnić dostrzeżenie kontur; - pomieszczenia, światło dzienne - OK; - pomieszczenia, półmrok - mogą utrudnić dostrzeżenie kontur; - pomieszczenia, mrok - nie nadają się; - noc - nie nadają się. Takie są moje odczucia. Jeśli chcesz uniwersalne okulary - bierz z szybką przezroczystą. Quote Link to post Share on other sites
Leonidas39 Posted August 28, 2012 Author Report Share Posted August 28, 2012 Odnośnie ciemnych okularów, na przykładzie Uvex I-vo (moja opinia): tak właśnie się spodziewałem. Jednak ciemne to niezły lans. Zobaczymy co inni jeszcze powiedzą. Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted August 28, 2012 Report Share Posted August 28, 2012 Niezły lans? No to bierz ciemne. Skoro wolisz lans zamiast praktyczności to wszelkie argumenty za praktycznością i tak pójdą w zapomnienie i zostanie lans. A tak już na poważnie, żółte też nie są złe ale warto je najpierw przymierzyć w jakimś sklepie ASG. Sprawdzisz jak Ci się w nich widzi i czy Ci to odpowiada. Moim zdaniem mimo, że są żółte to nie oślepiają w szczerym słońcu a w ciemniejszych pomieszczeniach coś więcej w nich widać niż w ciemnych. Właściwie to widać nie wiele gorzej niż w zwykłych przeźroczystych. Zmieniają nieco barwy to prawda ale wyostrzają kontury i ogólnie poprawiają dostrzeganie szczegółów. Quote Link to post Share on other sites
Guest Graszczur Posted August 28, 2012 Report Share Posted August 28, 2012 (edited) Ja mam trzy pary: 2x przezroczyste, 1x ciemne. Bo uvexy x-one są tanie. A od czasu do czasu na strzelance może się zdarzyć, że ktoś zapomniał oksów czy coś i trzeba pożyczyć Edited August 28, 2012 by Graszczur Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted August 28, 2012 Report Share Posted August 28, 2012 Przymierz koniecznie przed zakupem. Jeśli jesteś młody to mogą nieźle odstawać (starszym też czasem odstają). Najlepiej od razu poszukaj wersji Naro lub oferty ESS Crossbow w komisie - czasem za 120-130zł można kupić nowy komplet z dwoma szybkami. Quote Link to post Share on other sites
14100715 Posted August 28, 2012 Report Share Posted August 28, 2012 Okulary SPECS, z tego co wiem to jest wersja przeźroczysta, ciemna i zielona. Tanie i dobre. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted August 28, 2012 Report Share Posted August 28, 2012 Tyle, ze SPECSy lansu nie mają, bo są brzydkie jak nieszczęście :P Ale tanie i dobre, fakt. Quote Link to post Share on other sites
Leonidas39 Posted August 28, 2012 Author Report Share Posted August 28, 2012 Dzięki panowie. Przymierzenie przed zakupem było dla mnie oczywiste i na pewno będę starał się to zrobić. Uvexy xone chyba przymierzałem i leżą bardzo ładnie, i też się nad nimi zastanawiam. Przymierzałem też coś podobnego do iceów i nie byłyem przekonany czy dobrze zabezpieczają oko. Quote Link to post Share on other sites
ewa119d Posted August 28, 2012 Report Share Posted August 28, 2012 Ja moge polecić MSA Racer, mam takie z zółtą szybką i bardzo fajnie poprawiają kontrast w lesie. Co ponad to maja atest wojskowy a na alledrogo cena to jakies 38 zł + koszt przesyłki. Quote Link to post Share on other sites
Leonidas39 Posted August 28, 2012 Author Report Share Posted August 28, 2012 Ja moge polecić MSA Racer, mam takie z zółtą szybką i bardzo fajnie poprawiają kontrast w lesie. Co ponad to maja atest wojskowy a na alledrogo cena to jakies 38 zł + koszt przesyłki. rzeczywiście niezłe, jesteś wstanie powiedzieć jakby leżały na powiedzmy "średnio szczupłej" twarzy? Quote Link to post Share on other sites
Monster1270 Posted August 28, 2012 Report Share Posted August 28, 2012 Ja Ci bardzo polecam te http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=104_44_502&products_id=7795&name=ESS_-_Crossbow_Suppressor_One_-_740-0472. Wiem że drogie, ale myślę że naprawdę warto. Okulary dobrze przyciemniają światło (nie oślepia) spokojnie można spojrzeć w słońce, a w pomieszczeniu rozjaśniają. Dla mnie są SUPER. Quote Link to post Share on other sites
Leonidas39 Posted August 30, 2012 Author Report Share Posted August 30, 2012 Które okulary są większe; pokrywają większą powierzchnię twarzy - Revision Sawfly czy ESS Ice, ktoś wie? Quote Link to post Share on other sites
Leonidas39 Posted September 5, 2012 Author Report Share Posted September 5, 2012 Co to za okulary? http://static.airsoftphotos.pl/var/albums/1_2012/187145/fcdc5eaa0b81320c_646_0_y_n_646.jpg Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted September 5, 2012 Report Share Posted September 5, 2012 Podobne bardzo do tych http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=104_44_168&products_id=2488&name=Bolle_Safety_-_Okulary_Ochronne_-_VIPER_-_Smoke_-_VIPCF#!prettyPhoto . Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 5, 2012 Report Share Posted September 5, 2012 Ja polecam żółte i-vo ale jak założysz w sklepie i stwierdzisz, że Ci nie pasują to niestety nie tędy droga bo w żółtych dopiero po około 20 minutach zaczyna się widzieć prawidłowo tzn zaczyna się ignorować żółty kolor. A pomagają. Dla mnie najwieksza różnica jest w mocno zielonym otoczeniu- las, krzoki. Quote Link to post Share on other sites
Leonidas39 Posted September 5, 2012 Author Report Share Posted September 5, 2012 Dzięki ;) A orientuje się ktoś gdzie tanio znajde Revisiony Sawfly Max Wrap w komplecie z szybką ciemną i przeźroczystą? Istnieje w ogóle taki komplet? W przypadku ESS to jest 2LS. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted September 5, 2012 Report Share Posted September 5, 2012 Takie coś? http://www.sklep.rwscetus.com/okulary-revision-sawfly-max-wrap-deluxe-kit.html Quote Link to post Share on other sites
Leonidas39 Posted September 5, 2012 Author Report Share Posted September 5, 2012 Takie coś? http://www.sklep.rws...deluxe-kit.html Widziałem to już tą strone i cena jest dużo wyższa niż w przypadku tego samego zestawu ESS. Tak, tylko jakby był zestaw bez żółtej szyby. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted September 5, 2012 Report Share Posted September 5, 2012 http://www.sklep.rwscetus.com/okulary-revision-sawfly-max-essential-rg.html no to masz przecież taki zestaw. Chcesz taniej? http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l2736&_nkw=revision+sawfly . Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted September 5, 2012 Report Share Posted September 5, 2012 Dokładniej jak ma być taniej to tylko ebay. Poza tym nie porównuj bezpośrednio revisionów do ess'ów. Sawfly to jedna półka wyżej. Quote Link to post Share on other sites
Leonidas39 Posted September 5, 2012 Author Report Share Posted September 5, 2012 Ok wielkie dzięki Panowie, będę się rozglądał. Nie wiedziałem, że Revisiony aż tak wysoko stoją w kategorii. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted September 5, 2012 Report Share Posted September 5, 2012 Nie wiem czy aż tak wysoko ale wyżej niż ESSy, jak chcesz naprawdę fajne okularki to poszukaj wilexów (Tylko serie mad in USA) lub Oakley ale to kolejne półki w górę ;) (niestety również $$) Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted September 5, 2012 Report Share Posted September 5, 2012 Dobra,ale to mają być okulary do ASG chyba? Jak tak to ESS/Revision jest ok ;) Tylko kwestia dopasowania. Quote Link to post Share on other sites
Leonidas39 Posted September 5, 2012 Author Report Share Posted September 5, 2012 Oczywiście, że do ASG :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts