Karcen Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 PVS4 to jest taka papa termozgrzewalna podkładowa (dostępna na allegro) ale to żaden lans... Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 (edited) Okej, przekonaliście mnie z tymi NVG, moje zdanie wynikało z empirycznych doświadczeń, bo w moich okolicach ani nie ma zbyt wielu nocnych imprez, ani nikogo z nokto na hełmie nie widziałem Edited January 27, 2013 by Obi-Wan Quote Link to post Share on other sites
Karcen Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Ad vocem tych noktowizorów przypomniało mi się co mnie często śmieszy na strzelankach, otóż: widzę biegające ludki ubrane w kamizelki taktyczne, ładownic na 8-10 jednostek ogniowych a i tak do broni załadowany jest hi cap, dodam że niektórzy mają nawet czasem nawet jakieś midy wsadzone do tych ładownic... Quote Link to post Share on other sites
Karczu Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Czyli podsumowując- osoby które mają więcej ammo ode mnie to lansiarze, a ci którzy mają mniej... to też lansiarze. To coś w stylu moja racja jest mojsza? Rozumiem Karcen że dysponujesz jakąś prawdą objawioną odnośnie pojemności i ilości magazynków które trzeba nosić na strzelanki? No chyba że masz tak oryginalne poczucie humoru- wtedy zazdroszczę radości z gry, bo mnie sam fakt posiadania przez kogoś kamizelki i magazynków, jakoś nie bawi. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Nie. Po prostu po co tyle nosić skoro zużyje się max jedną czwartą? Quote Link to post Share on other sites
Karcen Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Mnie bawi noszenie niepotrzebnych rzeczy, które się tylko ma dlatego że inni mają albo że to daje + 10 do lansu, to tak jak noszenie latarki przymocowanej do broni na strzelankach w dzień widzisz w tym sens bo ja nie - pusty lans...... Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Lepiej mieć za dużo magazynków niż za mało. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Pewka, lepiej mieć za dużo niż za mało. Ale w pewnym miejscu jest jakaś granica :D Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 10 magazynków to dobra liczba. Zawsze dwa można pożyczyć, gdy komuś zabraknie. Quote Link to post Share on other sites
kosteQ86 Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Użyj też określenia czy to hi-capy czy reale bo to troszkę zmienia postać rzeczy :) Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Ja mam 25. Co nie znaczy, że na sobotnią/niedzielną postrzelankę zabieram wszystkie. W zasadzie to z reguły nie zabieram nawet połowy... ;) Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Przepraszam, przeważnie jak piszę o magazynkach to mam na myśli midy i lowy. Oczywiście mam na myśli mid-capy lub low-capy. Quote Link to post Share on other sites
Karczu Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Mnie bawi noszenie niepotrzebnych rzeczy, które się tylko ma dlatego że inni mają albo że to daje + 10 do lansu, to tak jak noszenie latarki przymocowanej do broni na strzelankach w dzień widzisz w tym sens bo ja nie - pusty lans...... Nie ukrywam, pierwszy raz spotkałem się z podejściem że niepotrzebną rzeczą na strzelance są dodatkowe magazynki :D Jeśli sądzisz że twoi koledzy (bo rozumiem że mówisz z obserwacji własnego środowiska) noszą zbyt dużo amunicji to zapytaj po strzelance ile im zostało- może się okazać że mają większe zużycie kulek i zagadka rozwiązana :D (a nie obgaduj po kątach na forum :D) No sens noszenia latarki to możliwość oświetlania miejsc w których jest ciemno jak nie powiem gdzie- bunkry, wnętrza budynków itp. Jeśli jadę w nowe miejsce to biorę do kieszeni, raz musiałem sobie pluć w brodę, bo 12:00 w południe a ja nic nie widzę. Quote Link to post Share on other sites
Karcen Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Karczu czytaj ze zrozumieniem proszę... ja napisałem że bawi mnie noszenie pustych ładownic albo midów kiedy ktoś i tak używa tylko hi capa przez całą strzelankę... Quote Link to post Share on other sites
Karczu Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Nooo jak tak to co innego, już czaję co masz na myśli. Racja musi to wyglądać na przerost formy nad treścią. Z drugiej strony niedzielne strzelanie w sprzęcie ustawionym pod większe imprezy trochę przyzwyczaja i aż tak bym się nad takimi osobnikami nie pastwił:D Quote Link to post Share on other sites
proteziaksaspl Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 (edited) Fajnie, że ten temat istnieje. Choć dyskusja robi się sucha, można się czasem pośmiać do monitora. Jedni wolą biegać w demobilowym flecktarnie z gietą JG w ręku, a innych kręci noszenie gaci Cryye Precision. Lansem można nazwać noszenie kamizelki Eagle Industries i kontraktowego munduru USMC, albo zajechanej Gorki i pasoszelek (o Boże! Wedewista!). Bo to je ersoft, bardzo zróżnicowane środowisko. Zarówno pod względem finansów, jak i ukierunkowania działań. Co by jednak nie mówić, w airsofcie lans ("ładny" wygląd) jest sensem istnienia. Lansiarze dzielą się na dwie podgrupy - pozerów i profesjonalistów. Jedyna różnica widoczna jest w zachowaniu na "polu walki". Pozer ze swoją "wypucowaną emeczką" z kopią Leupolda będzie zalegał pod ogniem Mossberga, a profesjonalista nawet z tutką po srajtaśmie w charakterze aimpointa będzie przedstawiał pewność swoich działań. Do lansu osobiście nic nie mam, wręcz bym powiedział, że lubię. Szkoda mi jednak wydawać 150 złociszy na replikę hełmu, skoro za podobną kwotę dostanę super lansiarski kask ProTec, który lepiej zniesie przyrżnięcie o twardą powierzchnię. No ale jak wiadomo ile osób, tyle opinii. Edited January 28, 2013 by proteziaksaspl Quote Link to post Share on other sites
Ilos Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Lansiarze być niech będą, co komu przesz... Wróć. Jeżeli komuś przeszkadzają ludzie, którzy wg nich są zbyt "lansiarscy" - to niech sami urządzą strzelankę z zaznaczeniem, że "lansiarzom wstęp wzbroniony". Czy "lansem" będzie cokolwiek więcej niż dresik, okulary i replika z hajkapem, czy branie ze sobą MRE, dział plot, pocisków ppanc (czy innych drobiazgów), to już zależy tylko od niego. ASG to zabawa w końcu, można się przebierać. Nie ma rygorów rekonstrukcji narzuconych także (chyba, że ktoś urządzi klimatyczną jebankę, nic ku temu nie stoi na przeszkodzie). Swoją drogą, chińskie "badziewne hełmy", za klikadziesiąt złotych na taiwangunie (te kopie miśków) są całkiem mocne. Na realia oberwania kulką z mocnej repliki w czoło, czy zetknięcia się z granatem z bliska jest to całkiem fajny patent. I nikt mi tu nie wmówi, że czapka daje tyle samo ochrony. :) Bo mimo, że plastik, to wytrzymalszy. Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Zaczynam mieć wrażenie, że to taki temat-karuzela. Non stop kręci się w kółko, a jedyne co się zmienia to avatary. Quote Link to post Share on other sites
Karcen Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Fakt temat rzeka można by wiele gadać na temat tego zjawiska - to całe maskowanie i sprzęt się często marnuje bo baardzo wiele osób (np. niedzielni ajersoftowcy) - mam wrażenia - boi się nawet czołgać w lesie a jak już jest trochę mokro to można o tym zapomnieć... :P Pewnie zaraz poleci po mnie hejt ale co tam... Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Leci na Ciebie hejt, bo zakładasz z góry, że poleci na Ciebie hejt za wyrażanie opinii. Zwłaszcza, że pokrywa się z rzeczywistością. Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Lans w asg nie jest zjawiskiem złym czy niechcianym, nawet jak za lansem nie idą umiejętność to czasem tworzą klimat gry. Śmieszy mnie natomiast próba udowadniania przez niektórych iż te wszystkie dodatki są im niezbędnie potrzebne do gry. Quote Link to post Share on other sites
Karcen Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Ciągnąc tą dyskusje powiem, że każdy z nas lubi coś sobie kupić, jakiś gadżet etc. sam mam kilka średnio potrzebnych rzeczy np. morale patche, dog-tag it. Przede wszystkim jednak podziwiam gości którzy nie starają się wyglądać jak marine z plakatu werbunkowego biegających w nieznającym brudu, uszkodzen zarysowań ekwipunku czy oporządzeniu lecz wręcz przeciwnie mają broń i ekwipunek który nie wygląda jak by był kupiony wczoraj lecz jest trochę porysowany, wytarty tu i tam - jednym słowem zawiera w sobie historię wielu strzelanek i widać że naprawdę był używany według mnie tacy ludzie wyglądają profesjonalnie o ile można o ajersofcie coś takie powiedzieć i nawet wiele średnio potrzebnych gadżetów nie psuje takie wizerunku bo widać że gość to veteran milsimów czy dużych strzelanek. Wiele osób naśladuje różne formację wojskowe, patrzy na te ich zabawki i je bezmyślnie małpuje nikt nie bierze pod uwagę że w realu Ci ludzie ich używają bo są im potrzebne i mogą im uratować życie natomiast wielu ajersoftowców je kupuje ale nie zastanawia się czy im się to do czegoś w rzeczywistości przyda a na domiar tego na strzelankę przyjeżdza jak na majówkę i często zachowuje się jak by grał w CoD albo MoH. Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Jak widzę takie długie posty w tym temacie, to A tak szczerze to mam ten cały lans, co kto nosi i za ile głęboko, każdy robi to co lubi. Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 np. niedzielni ajersoftowcy Hmmm... airsoftowcy są z definicji niedzielni, lub sobotni czyli bardziej ogólnie weekendowi. No chyba że masz na myśli tych mitycznych profesjonalistów . Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Z lansem sprawa jest od wieków prosta i wyraża się słowami pan Zagłoby: "Ma być tu porządek w tej Rzeczypospolitej, gdy chamstwo tak się zbytkownie ubiera?" ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts