wirus505 Posted October 25, 2012 Report Share Posted October 25, 2012 Witam, potrzebuję plecaka do codziennego użytku(szkoła) w mieście, potrzebuję więc w miarę dużego min. 20 - max. 30 litrów, wytrzymałego i wygodnego plecaka rozglądałem się za plecakami firm helikon i condor: http://usarmy.pl/plecaki-i-torby-plecaki-plecak-compact-assult-pack-o_l_138_574.html - CONDOR http://www.militaria.pl/helikon/plecak_helikon_compact_assault_black_(pl-cap-po-01)_p9012.xml - HELIKON A pytanie jest oczywiste który lepszy i dla czego? oraz Czy znacie jakąś alternatywę w granicy 220 zł.? Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted October 25, 2012 Report Share Posted October 25, 2012 Wisport sparrow jako alternatywa. Mam kilka produktów od Heli i Condora , ten drugi lepiej wypada ale nie mam pewności , że z plecakami będzie tak samo. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted October 25, 2012 Report Share Posted October 25, 2012 Drugą alternatywą jest plecak MilitaryPRO EDC. Quote Link to post Share on other sites
luis Posted October 25, 2012 Report Share Posted October 25, 2012 (edited) Drugą alternatywą jest plecak MilitaryPRO EDC. O tak, polecam wyroby tej firmy! EDC ma 24 litry, a większy Patriot 30, różnica w cenie 20 zł. Brałbym większy. Sęk w tym, że oba kosztują ponad 300 złotych (na military.pl), więc cena może odstraszyć. Jednak na plus jest materiał (cordura, a nie nylon) i jakość wykonania, co potwierdzam jako użytkownik Patriota. Niestety, jedyną alternatywą pozostają wyroby Wisportu, ze względu na założenie cenowe jakie postawił autor niniejszego wątku :icon_razz2: . Edited October 25, 2012 by luis Quote Link to post Share on other sites
MoreLike Posted October 25, 2012 Report Share Posted October 25, 2012 To już nawet do szkoły potrzeba uber taktycznego plecaka z wuchtą kieszeni i taśmami? Zwykłe Jansporty nie wystarczą? Serio pytam. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted October 25, 2012 Report Share Posted October 25, 2012 Ale PS20 PALSów nima :icon_sad: I w ogóle jest taki jakiś mało taktyczny... //O, właśnie zauważyłem, że EDC w wersji nylonowej coś wyparowały :icon_confused3: Quote Link to post Share on other sites
trdrak Posted October 25, 2012 Report Share Posted October 25, 2012 To już nawet do szkoły potrzeba uber taktycznego plecaka z wuchtą kieszeni i taśmami? Zwykłe Jansporty nie wystarczą? Serio pytam. Po prostu normalne plecaki sypią się? Nie wytrzymują. Quote Link to post Share on other sites
MoreLike Posted October 25, 2012 Report Share Posted October 25, 2012 Ale Helikon czy Condor to nadal chińczyki ;-) Chcesz tani wytrzymały wojskowy plecak to szukaj patrol packa, jak Ci starczy cywilny to oryginalnych Jansportów ;] Quote Link to post Share on other sites
Guest Graszczur Posted October 25, 2012 Report Share Posted October 25, 2012 (edited) To już nawet do szkoły potrzeba uber taktycznego plecaka z wuchtą kieszeni i taśmami? Zwykłe Jansporty nie wystarczą? Serio pytam. Chyba po prostu mamy do czynienia z typem człowieka, który obnosi się swoimi militarnymi zainteresowaniami na każdym kroku ;] Ten typ tak ma Po prostu normalne plecaki sypią się? Nie wytrzymują. Wytrzymują. Plecak nie musi być wojskowy, by być porządny. A chińszczyzna to chińszczyzna, bez względu na to czy mil-tec, czy plecaczek z kauflanda. A te wszystkie palsy, kieszenie, taśmy, klamry i paski w codziennym użytku będą tylko przeszkadzać. Ja mam na przykład chyba już piąty rok plecak Nike (!) w którym nie zepsuło się nic z wyjątkiem uchwytów od suwaków (tych tasiemek takich, urwały się w końcu) A Patrol Pack to sensowna propozycja, warto rozważyć Edited October 25, 2012 by Graszczur Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted October 25, 2012 Report Share Posted October 25, 2012 Militarny plecak do szkoły? Proszę: Wyrób krajowy. Wykonany z naturalnych materiałów i ekologiczny. Sprawdzony przez kilka pokoleń uczniów. Poważnie. Quote Link to post Share on other sites
Guest Graszczur Posted October 25, 2012 Report Share Posted October 25, 2012 (edited) Militarny plecak do szkoły? Proszę: Wyrób krajowy. Wykonany z naturalnych materiałów i ekologiczny. Sprawdzony przez kilka pokoleń uczniów. Poważnie. Ale to pasuje tylko do długich włosów, glanów i czarnych koszulek z obciachowymi nadrukami :icon_biggrin: Edited October 25, 2012 by Graszczur Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted October 26, 2012 Report Share Posted October 26, 2012 A to juz zalezy od pokolenia... ;-) Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted October 26, 2012 Report Share Posted October 26, 2012 Może coś takiego? Bardzo solidny, nieprzemakalny... :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
RAFA Posted October 26, 2012 Report Share Posted October 26, 2012 Ze swej strony polecę wyroby Wisporta. Polska marka, szyją w Polsce, z dobrych materiałów a jeszcze można się dogadać i samemu wybrać pewne opcje przy szyciu plecaka. No i ponieważ nie jest to chińszczyzna od Helikona (sypiąca się po kilku miesiącach) to polska szwaczka wyśle swoje dzieci na wakacje a nie chińczyk dostanie kilka ziaren ryżu więcej ;) Quote Link to post Share on other sites
DobryDobrodziej Posted October 26, 2012 Report Share Posted October 26, 2012 A ja przerwę ten ciąg dywagacji na temat typów kostek i napiszę, że polecam Condora. Mam, sprawdził się na simie, na wyjazdach i kiedy leciałem po piwo. Nada się i do szkoły, od gimbazy aż po studia. Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted October 26, 2012 Report Share Posted October 26, 2012 Żadny tam Condor ani Janysport. Bierz zdecydowanie Wisporta, model Sparrow. Masz do wyboru 2 modele - 20L oraz 30L. 20L można kupic za 170zł, 30L za niecałe 300zł. Mam go i zdecydowanie polecam http://allegro.pl/plecak-sparrow-20-cordura-coyote-brown-5-lat-gwara-i2742391443.html Quote Link to post Share on other sites
wirus505 Posted October 26, 2012 Author Report Share Posted October 26, 2012 (edited) Chyba wybiorę tego Wisporta, 5 lat gwary jednak kusi. Jeżeli jesteśmy już w temacie plecaków miałem już 3 plecaki firm typu (Nike, Adidas, Puma) i każdy z nich rozwalił się praktycznie równo po 3 latach więc teraz postanowiłem kupić coś lepszego a że interesuję się wojskiem wybór padł właśnie na plecaki wojskowe. Dziękuje za pomoc. BTW. ile lat gwarancji daje Janysport? Edited October 26, 2012 by wirus505 Quote Link to post Share on other sites
Hazumu87 Posted October 26, 2012 Report Share Posted October 26, 2012 Militarny plecak do szkoły? Proszę: Wyrób krajowy. Wykonany z naturalnych materiałów i ekologiczny. Sprawdzony przez kilka pokoleń uczniów. Poważnie. Mój kolega taki plecak jeszcze nosi do szkoły :D Quote Link to post Share on other sites
METEOR Posted October 26, 2012 Report Share Posted October 26, 2012 Jansport pp25 . Quote Link to post Share on other sites
maniakwp Posted October 26, 2012 Report Share Posted October 26, 2012 Po prostu normalne plecaki sypią się? Nie wytrzymują. Co Ty pie.. ekhm pierniczysz :D Mam plecak z nike za 80zł mam go już 5 lat używam co dzień do noszenia zakupów i jakoś się nie sypie. Quote Link to post Share on other sites
METEOR Posted October 27, 2012 Report Share Posted October 27, 2012 Co Ty pie.. ekhm pierniczysz :D Mam plecak z nike za 80zł mam go już 5 lat używam co dzień do noszenia zakupów i jakoś się nie sypie. Do noszenia natki pietruszki wystarczy też torba foliowa... Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted October 27, 2012 Report Share Posted October 27, 2012 (edited) Chyba, że ostatnią zużyło się w celu uduszenia któregoś z "genialnych" użytkowników tego działu... Nie wnikam w czym się nosi zakupy w altreichu i średnio mnie to interesuje. Ale (pierwotna) teza, jakoby szyte w chinach plecaki "militarne" miały mieć większą wytrzymałość od szytych w chinach plecaków "cywilnych", zwyczajnie trąci brednią. Edited October 27, 2012 by Kuba Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted October 27, 2012 Report Share Posted October 27, 2012 Dużo zależy od standardu produktu wyjściowego i kontroli jakości. Kraj pochodzenia nie ma już takiego znaczenia. Flyee, 5.11 i BHI też jest 'chińskie'. Często rózne jakościowo produkty kilku firm wychodzą z tej samej fabryki. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 27, 2012 Report Share Posted October 27, 2012 (edited) Tylko Panowie zapominają czemu Sparrow jest tańszy od np Rangera. A warto doczytac czemu tak jest. Kostka fajnie, sam mam dwie... ale dlatego mam dwie, że się przecierają bardzo szybko. Plecak na dwa lata codziennego studencko-imprezowo-plenerowego użytku. Do tego jak namoknie... To robi się tak sztywny, że można nim ciąć szkło. Waży tonę jak jest suchy nawet :D. Dziury w dnie mam po 10-15cm, materiał prześwituje. I jest niewygodny. Nadrabia wyglądem :D ale jednak to kupa jest tak użytkowo. Edited October 27, 2012 by dexterkrak Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted October 27, 2012 Report Share Posted October 27, 2012 Chodzi Ci o to że Sparrow jest wariantem 'eco' i ma gorsze klamry oraz system nośny? Ja bym nie oczekiwał cudów od plecaka wartego mniej niż paliwo do mojej corolli , ale jest to dość rozsądny wybór do 200pln :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts