Maciejppl Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 (edited) Cześć mam zamiar rozpocząć przygodę z ASG. Na początku chciałbym kupić jakiś pistolet. Sprężynowy czy elektryczny? Moglibyście mi doradzić co najlepiej kupić? Ale mam także pytania, jak już mówiłem jestem świeżakiem w ASG, i wszystkiego do końca nie rozumiem. Jak się ma spręzynowy to za każdym strzałem trzeba go "załadować"?? Czy wogóle rozpocząć od jakiegoś karabinu? Z góry dziękuje :icon_smile: Edited December 8, 2012 by Maciejppl Link to post Share on other sites
Wiśnia Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Ile kasy masz na replike? Mozemy Ci doradzic, zaden problem. Tak, sprezyne za kazdym razem trzeba zaladowac. Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Wiśnia, coś mówiłeś? :D Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Nie mieszajmy nowym w głowach. Takie "zszywacze" nie nadają się do rozgrywek. Link to post Share on other sites
MarekMac Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Jeśli to nie musi być koniecznie pistolet (a po końcówce posta śmiem twierdzić, że nie musi) to jeśli masz mniej niż 100zł to kup shotgun AGM 003. Jeśli masz ponad 300zł to kup albo CM 028 (omijaj wersje B i S) albo Mp5 od JG. Pistolety raczej nie nadają się na broń główną. Link to post Share on other sites
Mixon Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 (edited) Jeśli zaczynasz z grupą znajomych, którzy również poza sprężyniakami nie będą mieli niczego, to zakup pistoletu nie jest złym pomysłem (sam tak zaczynałem, kiedy to było ;_; ). Jeśli planujesz dołączyć się do jakiegoś grona, które swój arsenał ma to poszedłbym za radą Marka. AGM003 to fajna replika, zwłaszcza na zimę (a przede wszystkim tania) i w przeciwieństwie do większości pistoletów sprężynowych, kulka poleci dalej niż te 10 metrów. Oczywiście w rozgrywkach podwórkowych, gdzie królują hi-capy i rozpoznanie ogniem, możesz się czuć przytłoczony - jeśli to nie problem poczekaj z zakupem elektryka, aż się dobrze wkręcisz. Co do zszywacza, fajna rzecz, z przyjemnością go kiedyś dołączę do kolekcji, jak będzie okazja :D Edited December 8, 2012 by Mixon Link to post Share on other sites
Leebre Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 zasięg i moc tego turbo guna z filmiku? Link to post Share on other sites
Maciejppl Posted December 8, 2012 Author Report Share Posted December 8, 2012 (edited) A co do tego shotguna to jakie są jego specyfikacje. Z czego wykonany ( z tego co widziałem na allegro to są elementy metalowe, ale z czego jeszcze to nie wiem), jak daleko lecą kulki, ile wystrzeliwywuje na raz, jak jest z celowaniem,( prosty tor lotu czy lecą czasami w bok?)? Bo jestem tak jak mówłem "świeżakiem". Narazie sam jestem, bo chyba w okolicy nikt się nie zajmuje, ( być może są osoby, ale ja ich nie znam). Chcę zobaczyć wogóle czy to mnie wkręci czy po porstu nic. Edited December 8, 2012 by Maciejppl Link to post Share on other sites
Wiśnia Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 http://www.taiwangun.com/shotguny/shotgun-long-003-agm.html Masz pieknie opisane z czego zrobiony, ile kulek wystrzeli i ile ma fps'ow. Mam shotguna (innego niz ten) i kulki latają prosto. Celuje sie intuicyjnie, bo nie ma zadnej muszki i szczerbinki. Zabawa takimi pompkami jest przednia na poczatku kariery ASG :) Link to post Share on other sites
Maciejppl Posted December 8, 2012 Author Report Share Posted December 8, 2012 A co do odrzutu, jest on odczuwalny na takim shotgunie? I czy polecasz inne shotguny, od tego AGM 003? I czym się róznią te kulki? :D Link to post Share on other sites
Pan_Flint Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 (edited) W ASG odrzut (niewielki w porównaniu z ostrymi odpowiednikami) jest jedynie w wersjach z tak zwanym BlowBackiem. Reszta replik ASG, tak jak ten shotgun nie posiada żadango odrzutu. W tym przedziale cenowym AGM 003 jest najlepszą opcją. Kulki różnią się wagą i jakością wykonania. Najlepsze są na dzień dzisiejszy G&G, ale do shotguna wystarczą w moim przekonaniu P&J. Waga kulki 0.25g. Edited December 8, 2012 by Pan_Flint Link to post Share on other sites
Maciejppl Posted December 9, 2012 Author Report Share Posted December 9, 2012 (edited) A z takiej kuli jestem w stanie coś rozwalić, np: puszke lub coś w tym stylu? Boli z takiej kulki? I co do tego wykonania, to zabardzo tam nie doczytałem z czego wykonany, ale elementy są plastikowe i metalowe tak? A co do czyszczenia czy czegoś podobnego, robi się to w takich replikach? A jaki karabin polecacie? Tak do 150 zł? Edited December 9, 2012 by Maciejppl Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Mysle, ze do rozwalenia czegos powinny dac rade kulki 0,25. Tak, boli z takiej kulki, szczegolnie jak kolega strzela we wrazliwe czesci ciala xD Shot jest wykonany bardzo przyzwoicie, az dziwie sie, ze jest taki tani. Co do czyszczenia to jak go czyms usmolisz w lesie to mozesz przetrzec z zewnatrz szmatka, a jak wlazlo cos do srodka to coz... trzeba rozkrecic. Ale i tak najczestsza rzecz do czyszczenia to bedzie lufa, wycior okaze sie bardzo przydatnym urzadzonkiem :P Dobrego karabinu w tym przedziale nie znajdziesz, najlepiej zostac przy shotgunie ;) Link to post Share on other sites
MarekMac Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Do 200 a może i nawet 300zł to shotgun AGM jest najlepszym rozwiązaniem. Przy odrobinie wprawy i odpowiedniej taktyce walki śmiało może konkurować z elektrykami. Wiem co mówie, bo przez kilka miesięcy sam nim walczyłem. Teraz walczy nim mój kumpel i daje rade. Tu sobie o nim możesz poczytać - wiedza z pięciu lat. Jeśli chodzi o wykonanie to ogólnie jest dobrze aczkolwiek czasem trafi się egzemplarz, który już na początku odmówi posłuszeństwa - na szczęście zazwyczaj wystarczy rozkręcić i porządnie go złożyć, co nie jest trudne (szczególnie jak ma się instrukcje a w podanym linku znajdziesz przynajmniej jedną). Zasięg jest bardzo dobry jak na taką cenę - przynajmniej taki jak w CM 028 (najtańszym opłacalnym elektryku, cena od 300 do 400zł). Na forum, jeden z użytkowników pisał, że był świadkiem jak, wybaczcie jeśli się pomylę, Tuksiak z mierzonych 50m trafił w puszkę. Co prawda potrzebował do tego chyba 7 strzałów i osoby podpowiadającej poprawki ale na dystansie 30 metrów samemu, bez podpowiedzi da radę ściągnąć przeciwnika. I tak, dostanie kulką boli. Szczególnie jak dostanie się z bliska lub w nieosłonięte części ciała. Link to post Share on other sites
Maciejppl Posted December 9, 2012 Author Report Share Posted December 9, 2012 A elektryczne się opłaca kupić? Link to post Share on other sites
Pan_Flint Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 (edited) Pistolet elektryczny opłaca się tylko jeżeli będziecie się bawić w budynkach. W lesie nie daje rady. Shotgun ma dużo większy zasięg i jest bardziej uniwersalny. Edited December 9, 2012 by Pan_Flint Link to post Share on other sites
Maciejppl Posted December 9, 2012 Author Report Share Posted December 9, 2012 Chodzi mi o karabiny elektryczne. Bo teraz przeglądałem allegro i może nie lepiej trochę dopłacić i kupić coś elektrycznego? Link to post Share on other sites
Pan_Flint Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 (edited) Jeśli masz 200-300zł na samą replikę to kup albo shotgun AGM (koszt około 60zł, więc kup dwa - będziesz miał 6 magazynków, części zamienne w razie czegoś i możesz wtedy wziąć wersje long (z kolbą) i short (bez kolby) i używać tego, który będzie wygodniejszy dla Ciebie) albo dozbieraj troche kasy i weź MP5 od JG lub CM 028 (omijaj wersje B i S, kolby są biedackie). Na dwa shotguny wydasz około 120zł więc jeszcze sporo zostanie a walka shotgunem uczy podkradania się do wroga i ogólnie myślenia na polu walki. Odradzam nawet myślenie o zakupie elektryka tańszego niż 350. Używki to loteria (przekonałem się na własnej skórze), nówki mają zasięg skuteczny rzędu 3-5 metrów i praktycznie brak części zamiennych na rynku. Z polecanych tanich elektryków są: JG MP5 (ok. 350zł) i CM.028 Cymy (ok.400 zł). Obie repliki godne polecenia, jednak musisz się dobrze zastanowić czy na pewno chcesz wydać tyle pieniędzy. Shotgun na początek wcale nie jest złą opcją, ba, jest opcją bardzo dobrą. Edited December 9, 2012 by Pan_Flint Link to post Share on other sites
Maciejppl Posted December 9, 2012 Author Report Share Posted December 9, 2012 http://allegro.pl/mp5-cm-023-stan-ideal-nowka-3-magazynki-okazja-i2845301396.html A co sądzicie o czymś takim? Jak daleko mogą lecieć z tego kulki? Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Dalej tym rzucisz. Link to post Share on other sites
MarekMac Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Life is brutal. Cymka 028 i Mp5 JG to najtańsze opłacalne elektryki. Kupujesz nowego elektryka, który jest tańszy od tych i właściwie na bank wyrzucasz kasę w błoto. Link to post Share on other sites
lego432 Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Z wiatrem to może na 10m polecą.. Link to post Share on other sites
CIUPAK1 Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Z 10 metrów przy sprzyjającym wietrze trafisz w stado słoni z tej MP5 CM.023 w linku którym podałeś. Link to post Share on other sites
Kiekos Posted December 10, 2012 Report Share Posted December 10, 2012 Niech jeszcze jedna, albo dwie osoby napiszą, że kulka 10m przy dobrym wietrze poleci, bo chyba jeszcze go nie przekonaliście.. Cymka 028 i Mp5 JG to najtańsze opłacalne elektryki. Jak wyżej... Link to post Share on other sites
l_isek Posted December 10, 2012 Report Share Posted December 10, 2012 Z pistoletów polecam berette STTI/SRC bez BB, dość dobry zasięg, tania (ok. 100 PLN), działa w zimie (plastikowa działa do -10 stopni C) zawsze jak kupisz elektryka będziesz mial jako boczniaka. Link to post Share on other sites
Recommended Posts