Unreal38 Posted December 29, 2012 Report Share Posted December 29, 2012 Witam, otóż zaczynam zabawę z airsoftem :) Na początek postanowiłem że będe szczęśliwym posiadaczem polecanej tutaj Beretty 92F Od firmy STTi ze stałym zamkiem na greengas. I mam kilka pytań co do tego gnata: 1.Gdy załaduje magazynki Greengasem, musze go wystrzelać całego? 2.Czy gdy magazynek jest naładowany greengasem, może leżeć(kilka dni)naładowany? 3.Konserwacja replik gazowych? 4.Co wykonać po każdym strzelaniu? Z góry dziękuję :) Link to post Share on other sites
Ombre Posted December 29, 2012 Report Share Posted December 29, 2012 (edited) Hej. Również jestem posiadaczem repliki gazowej, z tym że Colta .45 od WE. Tyle co mogę ci poradzić to: 1.Nie musisz, lecz jest to wskazane. Jeśli jednak nie masz za bardzo jak wystrzelać całego gazu, możesz użyć zaworu spuszczającego go z magazynka. Ale staraj się nie używać tego zbyt często. 2. Nawet wskazane jest, aby magazynek NIE leżał bez gazu, bo wtedy uszczelki mogą się rozszczelnić. 3. Ja swojego przecieram szmatką w środku oraz psikam olejkiem silikonowym - radziłbym Ci go kupić.(olejek :icon_razz2: ) 4. Po każdym strzelaniu możesz wyczyścić lufę oraz części, które masz w środku. Ogólnie staraj się żeby w środku Twojej klamki nie było brudno. Możesz też użyć olejku o którym wcześniej pisałem, ale to nie jest konieczne po każdym strzelaniu. Raz na jakiś czas. Mam nadzieję że pomogłem trochę :icon_smile: Edited December 29, 2012 by Ombre Link to post Share on other sites
SirHawk Posted December 29, 2012 Report Share Posted December 29, 2012 (edited) Ombre, punkty 1 i 2, przeczysz sobie. I po co psikać olejkiem w losowe punkty? Lepiej kupić gaz z olejkiem silikonowym i raz na ruski rok na tym gazie przestrzelać replikę. Na ruchome części, jak zamek, lepszy będzie raczej suchy smar, na przykład do zębatek. Po strzelaniu dobrze jest przetrzeć lufę w środku mikrofibrą, czy innym jedwabiem, coby nie porysować powierzchni (oczywiście przesadzam z tym jedwabiem :D). Swojemu co miesiąc wymieniam smar na szynach trakcyjnych zamka. Nawet, jak nie używam. Z racji tego, że będziesz miał stały zamek, nie musisz niż nigdzie smarować. Edited December 29, 2012 by SirHawk Link to post Share on other sites
Unreal38 Posted December 29, 2012 Author Report Share Posted December 29, 2012 To jak w końcu z tym magiem nabitym gazem? może leżeć czy nie? Bo moim zdaniem pewnie jakoś ten gaz straci swoje właściwości i będzie sie gorzej strzelać. Link to post Share on other sites
Ombre Posted December 29, 2012 Report Share Posted December 29, 2012 Nic nie straci :) @SirHawk O co ci chodzi z tymi punktami? Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted December 29, 2012 Report Share Posted December 29, 2012 Magazynek może leżeć naładowany, a nawet powinno być w nim troche gazu ;) W butli jak masz gaz też leży i jakoś nie traci swoich właściwości, czemu miałoby to się stać z gazem w magu? Link to post Share on other sites
lemposz Posted December 29, 2012 Report Share Posted December 29, 2012 To jak w końcu z tym magiem nabitym gazem? może leżeć czy nie? Bo moim zdaniem pewnie jakoś ten gaz straci swoje właściwości i będzie sie gorzej strzelać. Troche bez sensu, jak piszesz traci właściwości, tak samo mógłby tracić w butli z gazem xD Link to post Share on other sites
Unreal38 Posted December 29, 2012 Author Report Share Posted December 29, 2012 No w sumie fakt. Wniosek : Czyli jeżeli po strzelaniu zostanie trochę gazu to zostawić i w następnym strzelaniu gazu dołożyć? Link to post Share on other sites
SnajperSWD Posted December 29, 2012 Report Share Posted December 29, 2012 Magazynek w gaziaku powinien mieć zawszę trochę gazu w środku. Link to post Share on other sites
Across321 Posted December 29, 2012 Report Share Posted December 29, 2012 Czy zostawisz trochę, czy nie to i tak różnicy nie będzie. :icon_biggrin: Jak pusty magazynek może się sam z siebie rozszczelnić jak na uszczelki nie działają żadne siły, no może poza grawitacją :icon_razz: Smaruj ruchome części, ale nie tak aby on pływały w smarze. Tylko staraj się nim nie zapaćkać gumki hu, ani lufy. :maniak_OK: Pozdro Kocur :teeth: Link to post Share on other sites
szymucha2353 Posted December 29, 2012 Report Share Posted December 29, 2012 Uszczelki po prostu wyschną :) Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted December 29, 2012 Report Share Posted December 29, 2012 Magazynek NIE MOŻE być nabity "na maxa", ale też nie może być "pusty". Wskazane jest, żeby magazynek miał trochę gazu. Lepiej mniej, niż więcej. Link to post Share on other sites
Unreal38 Posted December 29, 2012 Author Report Share Posted December 29, 2012 Dobra, dzięki. To chyba wszystko, chyba , że ktoś chce mi powiedzieć coś jeszcze ,dać jeszczce jakąś radę :) Link to post Share on other sites
Yahalom Posted December 29, 2012 Report Share Posted December 29, 2012 Z tymi magazynkami to taka trochę loteria. W paru replikach zostawiałem bez gazu i nic się nie działo, w dwóch natomiast raz-dwa szlag trafił uszczelki i przeciekały niesamowicie... Link to post Share on other sites
Unreal38 Posted December 29, 2012 Author Report Share Posted December 29, 2012 Całe szczęście kupiłem 2 magazynki :) Link to post Share on other sites
l_isek Posted December 29, 2012 Report Share Posted December 29, 2012 co do smarowania ruchomych części w replice to polecam smar sylikonowy albo syntetyczny, zwłaszcza w zimniejszym okresie. Jest dośc drogi (30-40 PLN za małe opakowanie) ale wytrzymuje do -40 stopni i nie sę usuwalne wodą, Niby nic ale moja klamka KWC na CO2 działała bez problemu przy temperaturze na poziomie 0 stopni Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted December 29, 2012 Report Share Posted December 29, 2012 Ja wazeliną do łańcuchów smarowałem i lata w -10 TM Colt na gg Cx Link to post Share on other sites
cyp Posted December 29, 2012 Report Share Posted December 29, 2012 Ja mojego Colta od SG obficie polewam wazeliną w płynie i hula idealnie, cudownie, przewspaniale. Link to post Share on other sites
wiciok Posted December 29, 2012 Report Share Posted December 29, 2012 Chyba już zamknę ten temat, bo ilość pojawiających się tu bredni przyprawia o zawrót głowy. Link to post Share on other sites
Recommended Posts