Nath Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 Czy ktoś miał styczność z AIMSem produkcji Boyi i może skrobnąć kilka słów na jego temat? Szczególnie interesuje mnie czy kolba jest zainstalowana w taki sam sposób jak ma to miejsce w Cymie, czy może podobnie jak VFC (wtedy można ją zdjąć i użyć adaptera do emkowej kolby). Karabin jest full steel (opis na Gunfire to sugeruje), czy może to miks jak w przypadku RK06 (nienajgorszy miks dodajmy)? Może ktoś pokusi się o mały pictorial? Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 O ile pamiętam, to Own skrobnął o nim reckę, ale nie była zbyt przychylna. Może się tu pojawi, jak zobaczy temat. Tak, to full steel. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted January 5, 2013 Author Report Share Posted January 5, 2013 Own pastwił się nad AIMSem Cymy, z tego co pamiętam ;). Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 Może i tak, ale o Bojcu też pisał. Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 (edited) Chyba chodziło wam o to: Cyt."W Środę przyszedł do mnie RK-15. No nie powiem, zagościł u mnie jakieś 60 minut za nim odesłałem go na zwrot.( pakowanie i podróż na pocztę + pisanie reklamacji zajęło 90% tego czasu) Tak źle złożonego/spasowanego ak nie widziałem w moim życiu, a widziałem wiele ak, jednak żaden nie może się zbliżyć do RK-15. Karabin który otrzymałem to jakiś smutny żart. Ja rozumiem wykonanie Chińskie, ale to już jest chyba 4 generacja? Boyia i śmiem twierdzić, że Firma to się raczej zwija niż rozwija. Żałuje, że nie nagrałem filmików prezentujących luzackie możliwości tego cuda. Zacznę od luzów całego Frontu w obsadzie(obsada jest stalowa). Front ma luz : Góra-dół, lewo-prawo i coś czego jeszcze nigdy nie spotkałem: przód-tył(rusza się w stronę wylotu lufy i gb). Podstawa szczerbiny lata sobie w lewo i prawo. Luz jest tak mocny, że jak manewrujemy karabinem to obserwujemy jak do nas kiwa. Atrapa suwadła latała tak mocno, że przy biegu na pewno ją zgubimy. Najciekawszym jednak "tuningiem" było rozgięte body. Zauważyłem to po zdjęciu dekla. Wyglądało to tak jakby body zostało zrobione za ciasne i trzeba było dogiąć pod gearbox. Naprawdę ręce opadają. Może miałem pecha, a może to nowy QC Dboya." Replika Została zwrócona na podstawie "zwrotu do 10 dni roboczych". Cyma to gówno nie karabin, od razu przepraszam tych co posiadają i cenią Cymy. Jest to moje zdanie którego nigdy nie zmienię. Boyi jak by nie patrzeć to wiele lepsze nie jest. Można pochwalić, że z modeli SW można coś tam wyskrobać co miałoby ręce i jedną nogę. Trafiają się jednak takie egzemplarze jak ten mój RK-15 które nie nadają się do niczego. Jest to przykre bo replika kosztuje sporo. Nie wiem ile teraz ale pewnie ok 800zł. Za tą cenę nigdy nie polecę żadnego Chińskiego ak drugiej kategorii, nawet jeśli to Full Sztil. Naprawdę lepiej poczekać na LCT, dołożyć te pare stówek i mieć święty spokój, Jeśli już miałbym wybierać między cymą a boyi to wybrałbym boyi tylko w wersji full steel. Z góry mówię tutaj, że jestem bardzo, bardzo wymagający jeśli chodzi o wykonanie zewnętrzne. Dla innych standardowe boyi W i cymy mogą być ok. Dla mnie nie. Pozdrawiam. Edyta. Kolba jest mocowana tak jak w VFC. Przynajmniej w tym co miałem w rękach. Edited January 5, 2013 by 0wn Quote Link to post Share on other sites
Tajgers Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 Miał ktoś moze "lepszy" kontakt z ta replika? Czy poprostu rk-15 to nieudana replika. Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Nie ma tu zasady, raz dostajesz poprawnie złożoną, a raz źle . Niestety coraz częściej można dorwać te źle złożone. Quote Link to post Share on other sites
Tajgers Posted January 25, 2013 Report Share Posted January 25, 2013 Rozumiem - to oczywiste :) Ale Przymierzalem sie do zakupu (bardzo mi zależy na ak47 z drewnem) i stad moje pytania. Różnica miedzy ak74 a ak47 trochę jest ( mi to nieprzeszkadza ale wolałbym żeby wyglądał jak ten drugi) I tu rodzi sie pytanie czy brać rk-15, czy lepiej rk-10s a potem ewentualnie zmieniać korpus, czy cm 048M? Noi oczywiście czy łatwo dorwac te drewna od ak? ( wiem ze to loteria i wiem ze trzeba mieć szczęście, ale czy poprostu jest na to popyt i często można trafić czy 1/100, a moze dało by sie jakoś załatwić, bo z kad krakmani maja w swoich customach?) Przepraszam za nieadekwatne pytania do tematu. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted January 25, 2013 Report Share Posted January 25, 2013 (edited) RK-15 to nie "AK 47 z drewnami". To rumuńska odmiana kbk akms'a. Co do drewien, możesz je kupić np. na allegro. Dopasowanie to "niby" nic trudnego, jednak odpowiednie zrobienie tego zabiegu to dużo precyzyjnej pracy, by całość nie latała w łapach a bateria mieściła się w kolbie. Edited January 25, 2013 by senkuPH Quote Link to post Share on other sites
Tajgers Posted January 25, 2013 Report Share Posted January 25, 2013 Dziękuje za odpowiedz. Teraz tylko zostaje kwestia która replike najbardziej sie opłaca. Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted August 4, 2013 Report Share Posted August 4, 2013 (edited) Posiada ktoś tego AK? Jak się spisuje? Jak wygląda sprawa osiągów? Czy da się wymontować kolbę i zamontować np. stałą? Edited August 4, 2013 by rumak Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted August 5, 2013 Report Share Posted August 5, 2013 (edited) RK-15 to nie "AK 47 z drewnami". To rumuńska odmiana kbk akms'a. Rumuńską odmianą AKMS jest PM md.65 W przypadku wersji eksportowej(AIMS) spotykany był z łożem od AKMS. To co sprzedaje Boyi i inni jako AIMS, to tak naprawdę pm md.90. Co do repliki. Widziałem parę egzemplarzy źle złożonych. Krzywa muszka itp. Osiągi prezentują się jak w każdym innym boyi. Jest to nowa seria więc podobno nie ustępuje cymie(prócz silnika). Kolbę da się wymontować i po przerobieniu można zamontować kolbę stałą lub różnego rodzaju adaptery do prowadnic m4 itp. Edited August 5, 2013 by 0wn Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted August 5, 2013 Report Share Posted August 5, 2013 Own dziwne lecz kobieta z Gunfire.pl powiedziała mi, że kolby nie da się wymontować w całości. Chciałem z tego AIMS'a zrobić zwykłego AKM'a jednakże jak widać nie pyknie. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted August 5, 2013 Author Report Share Posted August 5, 2013 Też dostałem takie info z gunfire, ale może po prostu oni nie wiedzą że kolbę można zdemontować. Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted August 5, 2013 Report Share Posted August 5, 2013 Czyżby ten sam system montażu co w Cymie 0.50? Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted August 5, 2013 Report Share Posted August 5, 2013 Prawdopodobnie po wyjęciu kolby pozostaje sam ogon - tak ma to miejsce w VFC. Co do samej repliki, miałem okazję spotkać się z tym bojcem - luzy kolby, tak jak wspomniał Own - krzywo osadzone elementy na lufie trochę mnie rozczarowały. Wiem, że to nie replika z najwyższej półki, jednak do najtańszych nie należy. Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted August 5, 2013 Report Share Posted August 5, 2013 (edited) Prawdopodobnie po wyjęciu kolby pozostaje sam ogon - tak ma to miejsce w VFC. Co do samej repliki, miałem okazję spotkać się z tym bojcem - luzy kolby, tak jak wspomniał Own - krzywo osadzone elementy na lufie trochę mnie rozczarowały. Wiem, że to nie replika z najwyższej półki, jednak do najtańszych nie należy. No właśnie nie wiadomo do końca jak jest z tym montażem. Kobita twierdzi, że ramię kolby da się zdemontować lecz zawias zostaje w korpusie. Poprosiłem ją o organoleptyczne sprawdzenie tego faktu, odpowiedź otrzymam po południu. Edited August 5, 2013 by rumak Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted August 5, 2013 Report Share Posted August 5, 2013 Da się wymontować bez problemu.. Miałem i demontowałem kolbę w tym boyu. Co mam ci jeszcze powiedzieć? Miałem też cymę 050. Tam obsada kolby blokowana jest w zatrzaskach ogona. Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted August 6, 2013 Report Share Posted August 6, 2013 A potrzebne były do tego jakieś modyfikacje? Kobita z gunfrajera zapiera się, że sprawdzała wszystkie sztuki i we wszystkich nie da rady całkowicie wymontować kolby. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted August 6, 2013 Author Report Share Posted August 6, 2013 Obsada kolby zostaje na miejscu, tylko sam "wieszak druciak" wyciągasz z tego co zrozumiałem z dyskusji w innym temacie. Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted August 6, 2013 Report Share Posted August 6, 2013 (edited) No właśnie czyli innej kolby nie dy rydy zamontować;/ A szkoda bo to jedyna tak naprawdę, dobra opcja na AKM'a. Edited August 6, 2013 by rumak Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted August 6, 2013 Report Share Posted August 6, 2013 Jeśli zostaje sam ogon kolby - wejdzie inna od np. AKMa po dopasowaniu. Jeśli zostaje coś więcej - nie wlezie nic innego. Koniec dziwnego gdybania. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted August 6, 2013 Report Share Posted August 6, 2013 Da się wymontować kolbę, zostaje obsada, do której montujemy np. kolbę AKM. Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted August 6, 2013 Report Share Posted August 6, 2013 W boyu którego rozbierałem, po odkręceniu jednej śruby na grot płaski i wyjęciu kolby efekt jest taki. że zostaje obsada kolby i możemy zamontować spokojnie drewnianą kolbę. Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted August 7, 2013 Report Share Posted August 7, 2013 (edited) Dostałem info z innego sklepu, że kolbę da się wymontować jednakże mocowanie innej kolby do korpusu jest słabe i może okazać się mało wytrzymałe. Co o tym sądzicie? Stabilnie się to wszystko trzymało? Edited August 7, 2013 by rumak Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts