Jaszczomb Posted January 12, 2013 Report Share Posted January 12, 2013 Witam, czasem zdarza mi się postrzelać w domu "na sucho" bez kulek z AEGa celem treningu :) Słyszałem, że to szkodzi bardziej anieżeli z kulkami, to prawda? Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted January 12, 2013 Report Share Posted January 12, 2013 Różnica jest taka, że powietrzu łatwiej jest uciec. Quote Link to post Share on other sites
Jaszczomb Posted January 12, 2013 Author Report Share Posted January 12, 2013 No to zauważyłem bo wtedy replika jakby głośniej strzelała. I dzisiaj znajomy podczas rozmowy powiedział, że to szybciej zużywa replikę i moc spada od tego itd. Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted January 12, 2013 Report Share Posted January 12, 2013 Bzdury Quote Link to post Share on other sites
musashi Posted January 12, 2013 Report Share Posted January 12, 2013 Farmazony i tyle . Quote Link to post Share on other sites
Mortis Posted January 12, 2013 Report Share Posted January 12, 2013 Myślisz, że malutka kuleczka załadowana już w replice jakimś cudem wpływa na żywotność repliki? No chyba, że to nie kulka tylko jakieś jajo to Ci może troszkę rzeczy rozwalić. Quote Link to post Share on other sites
Alanos Posted January 12, 2013 Report Share Posted January 12, 2013 Było to omawiane w temacie mity związane z airsoftem, lub coś podobnego, poszukaj. I z tego co pamiętam to chyba była to prawda. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted January 12, 2013 Report Share Posted January 12, 2013 Kulka nie spowalnia tłoka, w airsofcie to bzdura. Ma to zastosowanie w wiatrówkach, ale nie w airsoftach. Quote Link to post Share on other sites
mlody96 Posted January 12, 2013 Report Share Posted January 12, 2013 Było to omawiane w temacie mity związane z airsoftem, lub coś podobnego, poszukaj. I z tego co pamiętam to chyba była to prawda. W tym temacie były podzielone zdania, w sumie odniosłem wrażenie, że tamten mit nie został rozwiązany. :/ Quote Link to post Share on other sites
arend Posted January 12, 2013 Report Share Posted January 12, 2013 Kazdy obiekt przetłaczany przez rurę powoduje zwalnianie tłoka. I są to elementarne prawa fizyki. I nawet w tak nieszczelnym układzie jakim jest układ lufa asgowa, hopup kulka zachodzi sytuacja wzrostu ciśnienia słupa gazu sprężanego przez tłok. I co za tym idzie amortyzowanie jego uderzeń w przednią ściankę cylindra. A co za tym idzie przy strzelaniu na "sucho" uderzenia tłoka w ściankę cylindra będą mocniejsze, a co dalej idzie jest większa szansa na uszkodzenie któregoś z elementów. Więc jezeli nie trzeba to raczej powinno się unikać jakiegoś nachalnego strzelania bez kulek. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted January 12, 2013 Report Share Posted January 12, 2013 (edited) Na prawach fizyki się nie znam (na świadectwie maturalnym dostateczny), bo jestem humanistą ale prawa logiki nie kłamią i Arend też nie kłamie... :icon_wink: Edited January 12, 2013 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted January 12, 2013 Report Share Posted January 12, 2013 Kazdy obiekt przetłaczany przez rurę powoduje zwalnianie tłoka. I są to elementarne prawa fizyki. I nawet w tak nieszczelnym układzie jakim jest układ lufa asgowa, hopup kulka zachodzi sytuacja wzrostu ciśnienia słupa gazu sprężanego przez tłok. I co za tym idzie amortyzowanie jego uderzeń w przednią ściankę cylindra.A co za tym idzie przy strzelaniu na "sucho" uderzenia tłoka w ściankę cylindra będą mocniejsze, a co dalej idzie jest większa szansa na uszkodzenie któregoś z elementów. Więc jezeli nie trzeba to raczej powinno się unikać jakiegoś nachalnego strzelania bez kulek. I ja się pod tym w 100% podpiszę. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted January 12, 2013 Report Share Posted January 12, 2013 Fajnie, ludzie pakują do gearboxów M150 i aluminiowe głowice, a boją się nieznacznego przyspieszenia tłoka od strzelania na sucho, nieźle, nieźle... Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted January 12, 2013 Report Share Posted January 12, 2013 (edited) Fajnie, ludzie pakują do gearboxów M150 i aluminiowe głowice, a boją się nieznacznego przyspieszenia tłoka od strzelania na sucho, nieźle, nieźle... Oczywiście, masz rację, logika wskazuje, że im silniejsza sprężyna, tym uszkodzenia mogą być większe lub wystąpić wcześniej. :icon_confused3: Edited January 12, 2013 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Vaco Posted January 12, 2013 Report Share Posted January 12, 2013 A ja tak w sumie coś dodam od siebie. Sytuacja nie jest w stu procentach jednoznaczna, ale może sugerować, że od strzelania na "sucho" tak właśnie się stało. Dokładnie mając JG G36C po dość gruntownym tuningu postanowiłem nim postrzelać. Wszystkie części zostały wymienione na wzmocnione, gumka zielona i precyzyjna lufa również zamontowane. Tak więc wziąłem się za zabawę, strzelałem kulkami Guardera i wszystko było cacy, dopóki nie włożyłem do magazynka kulek Rockets. Jedna się zablokowała na samym początku lufy zaczynając od komory Hop-Up. Wyciorem ją wybiłem i zawiesiłem replikę na ścianie, zniechęcony tym zajściem. Po jakimś czasie zachciało mi się zerknąć do Gb, ponieważ planowałem przełożyć zębatki do innej repliki. Rozebrałem Gb, wszystko było cacy i wyciągnąłem te zębatki wkładając inne. Poskładałem i poszedłem postrzelać. Pech chciał, że magazynek po ostatnim strzelaniu nie został opróżniony, a ja o tym kompletnie zapomniałem, że w środku są Rockety. Parę sztuk wyleciało ładnie, a następnie powtórka z poprzedniego zdarzenia. Kulka się zawiesiła, a ja trochę przyznam, że przytrzymałem spust. Następnie wydłubałem klasycznie już kulkę wyciorem i replika poszła wisieć na dłuuuuugi okres na haczyki. Niedawno ją rozkręciłem, Gb otwieram i co widzę? Głowica tłoka pęknięta w wielu miejscach taki pajączek się zrobił. Tak samo mocowanie w tłoku pęknięte. Jakby nie było, to replika była zatkana, a nie strzelała na sucho, więc może powietrze po prostu wracało w bebechy, czy coś podobnego. Nie znam się tak dokładnie, na razie początkujący jestem. Dla niedowiarków mogę wrzucić fotkę :-) Quote Link to post Share on other sites
Luminofor Posted January 12, 2013 Report Share Posted January 12, 2013 To ma jak najbardziej sens, kulka zatkała układ, powietrze nie miało gdzie uciec, więc wzrosło ciśnienie bardziej niż normalnie. Coś mogło nie wytrzymać. Ja też dzięki zacinającym się Rocketom zmieliłem tłok w swoim g36c jg (na gwarancji go jeszcze miałem i na szczęście za darmo wymienili). Quote Link to post Share on other sites
mk8539020 Posted January 12, 2013 Report Share Posted January 12, 2013 "To ma jak najbardziej sens,kulka zatkała układ, powietrze nie miało gdzie uciec, więc wzrosło ciśnienie bardziej niż normalnie. Coś mogło nie wytrzymać." Nie to nie ma sensu powietrze nie miało gdzie uciec wiec zrobiła się strzykawka[tłok nie wrócił na położenie "0" lub wrócił ale wolniej] przez co w najgorszym wypadku zmieliłoby zęby tłoka. A co do tematu skoro nie ma potrzeby strzelać na sucho to nie należy tego robić. [takie jest przynajmniej moje zdanie] Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted January 12, 2013 Report Share Posted January 12, 2013 Jak dla mnie to szkodzi, zwłaszcza przy mocnych tuningach a tym bardziej jak się ma liche V2. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted January 12, 2013 Report Share Posted January 12, 2013 Ja jestem zdania, że jak replika pęka od strzelania na sucho, to należy ją wywalić bez żalu i zainwestować w coś, co nie będzie się sypać. Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted January 12, 2013 Report Share Posted January 12, 2013 Rozumiem że to apel do użytkowników replik z GB V2? A zwłaszcza tych lichych ? Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted January 12, 2013 Report Share Posted January 12, 2013 Raczej do wszystkich. Układ bez kulki jest nawet mniej obciążony. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted January 13, 2013 Report Share Posted January 13, 2013 Ja jestem zdania, że jak replika pęka od strzelania na sucho, to należy ją wywalić bez żalu i zainwestować w coś, co nie będzie się sypać. Porada "złota warta", zwłaszcza dla tych, którzy chcą bawić się w ASG, a nie są "nababami", których stać na repliki >1000.- PLN. :icon_confused3: Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted January 13, 2013 Report Share Posted January 13, 2013 Litości Powała. 1000 pln to średnia półka cenowa dla AEG. Jak będziemy gadali o optyce za 1000 pln to można mówić o burżujstwie. Ad strzelania na sucho i psucia replik, wg mnie to urban legend. Quote Link to post Share on other sites
Dziećka Posted January 13, 2013 Report Share Posted January 13, 2013 Powała, nie chodzi o to żeby wydać dużo kasy, ale żeby wydać ją z głową :) Quote Link to post Share on other sites
arend Posted January 13, 2013 Report Share Posted January 13, 2013 Prawdą jest również że w przypadku większości replik po skończeniu kulek w magu lub przy rozkręceniu sprężyny w hicapie pada parę pustych strzałów. i jest to sytuacja normalna. Bezsensowne jest tłuczenie dla zabawy bez kulek lub rozładowywanie bateri przez wystrzelanie jej. W takich właśnie przypadkach padają głowicze lub czoła tłoka. A o czywiście im silniejsza sprężyna tym większe prawdopodobieństwo uszkodzenia gera. Zwłaszcza podczas pakowania silnych sprężyn w absolutnie niewystarczające konstrukcyjnie gery ekonomicznych chińskich replik ( a m150 widziałem włożoną do cm031) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts