banneh Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Witam z natłokiem pytań! Jako że na asg miałem "zajawkę" od dłuszego czasu a ostatnio pojawiły się możliwości finansowe czyli ok. 1200-1500 zł będę miał niebawem do rozdysponowania, po zapoznaniu się z tematami i poradnikami dot. wyboru replik postanowiłem dotrzeć mój plan startu w tym temacie. A więc do rzeczy. Myślałem nad następującym zestawem startowym: Wep: CM.028 lub G36C od JG skłaniając się ku G36 Zapas: G4.5 WELL Oczywiście do repliki mocna bateria, ładowarkę mikroprocesorową ładującą wszystkie typy pakietów już mam. Ochrona oczu Uvex + maska na dolną część twarzy. Do tego wszystkiego chciałbym jeszcze dobrać jakieś ciekawe umundurowanie i tu skłaniałem się ku multicamowi + kamizelka. I czy taki zestawik ma sens? I tutaj pada pytanie które sobie ostatnio zadałem czy nie lepiej by było zainwestować w replikę dajmy na to od TM i potem dobierać pieniądze na umundurowanie czy zacząć w wyżej opisany sposób i potem częściowo dokładać kolejne lepsze elementy całego "setu". I ostatnie pytanie, czy da się mundury multicam dostać w rozsądnej cenie. Pozdrawiam, banneh Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 tutaj pada pytanie które sobie ostatnio zadałem czy nie lepiej by było zainwestować w replikę dajmy na to od TM i potem dobierać pieniądze na umundurowanie czy zacząć w wyżej opisany sposób i potem częściowo dokładać kolejne lepsze elementy całego "setu". Może byłoby lepiej, niekoniecznie nawet TM. Jest G&P, KWA. I ostatnie pytanie, czy da się mundury multicam dostać w rozsądnej cenie. Rozsądna cena, czyli jaka? 100zł? 300? Quote Link to post Share on other sites
banneh Posted February 26, 2013 Author Report Share Posted February 26, 2013 (edited) Rozsądna cena, czyli jaka? 100zł? 300? Mam tu na myśli przedział cenowy 200-400zł. Edited February 26, 2013 by banneh Quote Link to post Share on other sites
Cichy112 Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 To zależy od tego czy chcesz multicam czy Camogroma Helikona. Z Helikonem zmieścisz się w 300 zł spokojnie. Multicam kontraktowy to ok. 200 zł spodnie + 250 zł Combat Shirt - są na armyworldzie. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 (edited) Masz 1500zł i chcesz tanie gówno kupić jako broń główną? No nie żartuj w ten sposób... Zrezygnuj z boczniaka, pieniądze dołóż do lepszej repliki, magazynków do niej, Li-Pola jakiegoś. Na przykład Imax B6. Z kamizelki też zrezygnuj, chyba, że zostanie Ci trochę pieniędzy. EDIT: nie zauważyłem że masz ładowarkę. Jaka, jeśli można spytać? Edited February 26, 2013 by SirHawk Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 200 zł spodnie + 250 zł Combat Shirt - są na armyworldzie. Bluzy zwykłe na allegro można wyrwać za 170zł, a czasami mniej. Trzeba tylko poszukać. Quote Link to post Share on other sites
banneh Posted February 26, 2013 Author Report Share Posted February 26, 2013 (edited) Masz 1500zł i chcesz tanie gówno kupić jako broń główną? No nie żartuj w ten sposób... Zrezygnuj z boczniaka, pieniądze dołóż do lepszej repliki, magazynków do niej, Li-Pola jakiegoś. Na przykład Imax B6. Z kamizelki też zrezygnuj, chyba, że zostanie Ci trochę pieniędzy. EDIT: nie zauważyłem że masz ładowarkę. Jaka, jeśli można spytać? Posiadam sharka 10 który został mi jeszcze z czasów modelarstwa kołowego, balanser jest ładowareczka obsługuje pakiety Li-Po. Czyli z tego co póki co wyczytałem od was Panowie to rozumiem że lepiej na początek kupić solidną droższą replikę z magazynkami i pakietem Li-Po i do tego oczywiście obowiązkową ochronę oczu + jakiś tańszy mundur z demobilu a potem inwestować już w sam wygląd (lepszy wytrzymalszy mundur itd.)? Póki co pooglądam droższe repliki i zobaczę co przyciągnie moje oko. :icon_wink: Edited February 26, 2013 by banneh Quote Link to post Share on other sites
Dymitr Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Jak podobają Ci się emki to szukaj coś KWA, jak giety to Ares. Quote Link to post Share on other sites
banneh Posted February 26, 2013 Author Report Share Posted February 26, 2013 Moje buszowanie szybko przynosi efekty, wróciłem do artykułu o wyborze broni i znalazłem właśnie aresa, jak zobaczyłem G36 i G36 to się oczy od razu zaświeciły ale do rzeczy. Jakie są różnice w jakości i samym wykonaniu AR-004 (G36) i AR-006 (G36C) i czy to byłby "trzeźwy" wybór. Do repliki od razu oczywiście dokupione by zostały magazynki i pakiety, plus jakby zostały pieniądze po odliczeniu basic munduru i ochrony oczu i twarzy to ew. dokupiłbym kolimator. Quote Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Mundur flecktarn (bluza, kurtka i spodnie) - 50 zł Ochrona oczu (najtańsza sensowna Uvex na specshop.pl sprawdzana) - niecałe 30zł Quote Link to post Share on other sites
MrStone Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 Tak jak pisze dr Ziolo. Używany komplet flecktarn możesz dorwać na allegro za 40-50zł. Nie musisz wydawać 200-300 zł na nowy mundur ze sklepu, a zostaje więcej na replikę. No i moim zdaniem świetnie komponuje się z G36. Tylko przy zamówieniu wypada napisać, aby nie wcisnęli ci spranych, bo czasami tak robią. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 Moja propozycja zakupów w kolejności: - okulary UVEX-Ivo, - G36K [ARES] + 4 Mid-capy, - byty Haix 2005 (nowe, II gatunek, w dobrej cenie od ArmyWorld), - mundur z demobilu Flecktarn lub DPM (na początek możesz biegać nawet w dresie), - dobry Chest-rigg używany (poleciłbym oporządzenie S95 BW, ale zostałbym zaraz "opluty"). Quote Link to post Share on other sites
kjujiczek Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 Kup coś ze stajni Boyi np. RK-03W albo Cymę CM048 czy coś podobnego i zostanie ci jakieś przy twoim minimum (1200 zł) 400 zł.Sprawisz sobie za to mundur,nawet nasz wz.93,jakąś ochronę oczu i maskę. Po kilku strzelankach zobaczysz co się przydaje a co nie i zrobisz sobie kolejną listę zakupów. Quote Link to post Share on other sites
Reegz Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 @up To już lepiej aby kupił tą giete od aresa niż wywalił kasę na chińskiego ak który nie jest warty swojej ceny, mówię teraz o cm.048 Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 Gdybym w tej chwili miał się wyposażać wydałbym kasę w takiej kolejności: 1. Ochrona 2. Karabinek + jakiś magazynek na zmianę 3. Kamizelka / chest Z czasem pewnie dołączysz do jakiegoś teamu, więc nastawianie się już teraz konkretny ekwipunek czy wybarwienie sortu mundurowego chyba lekko mija się z celem. Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 Pytanie takie z ciekawości, Jak bardzo jest trwała ta twoja "zajawka"? Strzelałeś się już z kimś? Masz skład z którym będziesz mógł wychodzić regularnie? Słomiany zapał w twoim wypadku może kosztować się parę stówek w plecy jak ci się znudzi i będziesz chciał to odsprzedać. Kup okulary i dodatkową ochronę twarzy, olej broń boczną, kup rozsądną główną (inni polecą) i najtańszy, niezniszczony mundur. Jak zaczniesz się regularnie bawić to wszystko ci się zmieni bo zaczniesz brać pod uwagę to co dopiero wypływa w praktyce a o czym nie da się wspomnieć bo to będą kwestie indywidualne. Jak będziesz chciał i miał kasę to powoli postawisz sobie kierunek do którego chcesz dążyć. Jak się planuje za dużo na początku to i tak w trakcie sporo idzie do wymiany. Pomyśl tez takim kierunkiem. Quote Link to post Share on other sites
banneh Posted February 27, 2013 Author Report Share Posted February 27, 2013 Pytanie takie z ciekawości, Jak bardzo jest trwała ta twoja "zajawka"?. W chwili obecnej mam nieukończone jeszcze 18 wiosen na karku a zajawka zaczęła się od strzelania typowymi bazarowymi replikami jeszcze w czasach podstawówki, potem byłem w dalszym ciągu za młody więc "bawiłem" się z kolegami ganiając z tanimi replikami po lesie i buszowałem po różnych portalach w tym wmasg i czekałem na ukończenie 16stki jednak po ukończeniu brakowało pieniążków na rozpoczęcie, więc zajawka może być tu niewłaściwym określeniem. Co do tego czy mam jakąś ekipę. Póki co nie, jednak na terenie Warszawy od któej dzieli mnie 25 dzieje się dosyć dużo, a jako że uczęszczam tam do LO etc. to może być dobry punkt zaczepienia. Quote Link to post Share on other sites
Hatch Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 Zacznij od fleca.Co prawda wygląda to trochę jakby pies naspawał Ci na bluzę po zjedzeniu sałatki ziemniaczanej, ale nie pożałujesz. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 Ja bym szedł w tym kierunku kontraktów. Proponuję 3 opcje: 1. DPM + Oporządzenie Pattern 58 / Plce / Chestrig DPM 2. Flecktarn + Oporządzenie S95 BW 3. Woodland + Oporządzenie Alice / kamizelka LBV W każdym zestawie powinieneś wyrobić się poniżej 200zł za całość. Wszystko to pewne kontrakty, podwalina pod robienie stylizacji. Wyjdziesz na tym o niebo lepiej niż na chińskim oporządzeniu. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted February 28, 2013 Report Share Posted February 28, 2013 (edited) Zacznij od fleca.Co prawda wygląda to trochę jakby pies naspawał Ci na bluzę po zjedzeniu sałatki ziemniaczanej, ale nie pożałujesz. Eee tam "pies naspawał", to jest "coflina yesterday" ale w naszych lasach zwłaszcza latem i jesienią sprawdza się najlepiej z popularnych kamuflaży, a sorty z demobilu są łatwo dostępne i na prawdę tanie. Ja bym szedł w tym kierunku kontraktów. Proponuję 3 opcje: 1. DPM + Oporządzenie Pattern 58 / Plce / Chestrig DPM 2. Flecktarn + Oporządzenie S95 BW 3. Woodland + Oporządzenie Alice / kamizelka LBV W każdym zestawie powinieneś wyrobić się poniżej 200zł za całość. Wszystko to pewne kontrakty, podwalina pod robienie stylizacji. Wyjdziesz na tym o niebo lepiej niż na chińskim oporządzeniu. Prawie dokładnie tak, za wyjątkiem Woodlandu, dla mnie jest bleee bo to Yankes, ale to rzecz gustu. Edited February 28, 2013 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts