cymek999 Posted April 16, 2013 Report Share Posted April 16, 2013 Witam, Chcę kupić rękawice Mechanixa. Do wyboru mam 6 modeli, jednak nie wiem na który z nich się zdecydować. http://www.militaria...&x=46&y=12#list Mogę liczyć na czyjeś opinie? Czy najtańsze od razu oznacza najgorsze, a najdroższe = najlepsze? Quote Link to post Share on other sites
Wojtasasg Posted April 16, 2013 Report Share Posted April 16, 2013 Mogę powiedzieć nieco jedynie o modelu fast-fit (dokładnie ten sam co w linku), który sam używam. Według mnie bardzo wygodne rękawiczki, biją na głowę względem wygody i użytkowania wszelakie GFC HD i inne tego typu. Spełniają swoje zadanie, w razie potrzeby można je szybko zdjąć, i równie szybko założyć, doskonale dopasowują się do dłoni, i zapewniają pewny chwyt i co najważniejsze nie utrudniają wykonywania precyzyjnych prac, tudzież regulacja hopka w emce, otwieranie blokady kulek w magazynku nie sprawiają problemów. Innych modeli Mechanix-ów nie używałem więc się nie wypowiem czy są gorsze, czy lepsze. Pozdrawiam serdecznie Quote Link to post Share on other sites
kosteQ86 Posted April 17, 2013 Report Share Posted April 17, 2013 Tańsze modele zapewniają mniejszą ochronę. Fast fit ochrony dłoni praktycznie nie zapewniają. Kolejne modele mają szereg wzmocnień i ochraniaczy, przez co też są grubsze, ale wiadomo coś za coś. Ja osobiście używałem Mechanix Wear Original Vent dobrze się dopasowują na dłoni, ale też nie zapewniają jakiejś dodatkowej ochrony. Wszystko zależy na jakim terenie się strzelasz, jak sam podchodzisz do tego. Są ludzie co lubią się czołgać, wspinać itd. A inni nawet nie ubrudzą sobie rąk. Musisz też popatrzeć jak masz oporządzenie skonfigurowane, czy np w grubszych rękawicach będziesz miał łatwy dostęp do magów itd. Na rzeczy typu ustawianie hopa nie patrz bo i tak robi się to raz to można te rękawiczki zdjąć. Quote Link to post Share on other sites
Soul reaper Posted April 21, 2013 Report Share Posted April 21, 2013 Ja mam m-pact 2, miałem też okazję sprawdzić m-pacty (kilku znajomych używa/używało). Jeżeli strzelasz się w lesie to moim zdaniem branie czegoś powyżej m-pactów nie ma sensu z prostego powodu - m-pact 2 są już dość grube i choć nie przeszkadzają (a przynajmniej mi nie przeszkadzały) w korzystaniu z ekwipunku to w lecie naprawdę nieźle grzeją i ja się w nich strasznie pociłem. Nie noszę ich już do lasu bo były dla mnie za ciepłe, a nie potrzebuję aż takiej ochrony. Jeżeli grasz dużo w cqb to warto się zastanowić nad m-pact 2/3, inaczej moim zdaniem nie warto. M-pacty są całkiem fajne. W miarę przewiewne, zapewniają już jakąś ochronę, ale jednocześnie nie są zbyt grube, nie grzeją (a przynajmniej nie w takim stopniu jak m-pact 2). Testowałem poprzedni model i nie wiem ile zmienili w wersji 2012, ale tamta miała jedną, dużą wadę - po mniej więcej pół roku używania te gumowe osłonki na palcach po prostu się odklejały i ani kropelka, ani butapren nie były w stanie ich utrzymać dłużej niż jedną, dwie strzelanki. Możliwe, że w modelu 2012 to poprawili i tym razem te osłonki są przyszyte - może ktoś je ma i się wypowie. Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted April 21, 2013 Report Share Posted April 21, 2013 Używam MPactów i originali. Wolę originale, mają lepsze czucie i zapewniają minimum ochrony. Quote Link to post Share on other sites
snajperswd11 Posted May 6, 2013 Report Share Posted May 6, 2013 Dobra wszystko fajnie ,czucie ,wygląd ,powiedzmy cena, ale jak jest z wytrzymałością ? Czy jest sens wydawać ponad 100zł za mechanixy które wytrzymałością nie wiem czy pobiją owiane sławą rękawice "nomexowe" BW? Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 Wytrzymałość dupy nie urywa, Mechanixy są dość deliaktne, zazwyczaj wytrzymują rok-dwa. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 Dwie strzelanki, kilka ognisk i rękawiczki są na moje w połowie swojego żywota. Powiedzmy- jedna para na pół roku regularnego użytku w tym do czego zostały stworzone czyli jako rękawice ochronne to raczej maks. Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 Ja swoje ordżinale katowałem ze 3 lata do wszystkiego, więc nie tylko na szczelanke, jestem bardzo zadowolony, teraz wylazły mi palce i w sumie nadają się do kosza, ale utnę i będą nadal do czegoś się nadawać. Quote Link to post Share on other sites
snajperswd11 Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 Swoje Nomexy BW katowałem przez 3 lata. Przeżyły wiele poligonów. I się jeszcze trzymają, a dałem 30pln ;) Co do mechanixów to Wojdatuz jaki miałeś model że tyle pożyły? Quote Link to post Share on other sites
SamsOn Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 (edited) Napisał, że Original. Takie pytanie odemnie. Wasze też tak brudzą dłoń? Edited May 8, 2013 by SamsOn Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 Miałem 4 pary Mechanixów, żadne nie brudziły mi dłoni... Może je po prostu wypierz? Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted May 9, 2013 Report Share Posted May 9, 2013 Może czajna, też podrabiają :) Chińczycy są mistrzami, są nawet w stanie podrobić własne produkty :) (taka dygresja) Ja mam originale z wgc, nie wiem dlaczego tyle wytrzymały, ale jakoś mnie to nie szokuje, kumpel ma mpacty2 tyle co ja originale i jemu też działają normalnie... No poza odklejeniem gumowego "wzmocnienia" na paluchu szczelającym. Quote Link to post Share on other sites
Tomek P-ń Posted May 9, 2013 Report Share Posted May 9, 2013 (edited) Pierwsza rzecz - zamiast kupować w militariach, dzie nie wiedzą jaki gearbox siedzi w replice możesz zajrzeć np. do www.specshop.pl, gdzie masz do wyboru nie 6, a 56 typów rękawic. No i ludzi, któzy aktualnie znają się na swoim fachu :icon_smile: Jeśli chodzi o same mechanixy to na obecne warunki mogę polecić modele fastfit, oraz ten: http://www.specshop....e_-_Bez_palcow , któy wg mnie jest najlepszym dostępnym kompromisem pomiędzy pancernością, a czucien dłoni, i przewiewnością. Jeśli skusiłbyś się na tą wersję zwróć uwagę na to, że są dwie wersje - podlinkowana, i "rocznik 2012", któy ma znacznie gorzej rozwiązane zapięcie rzepem (testowałem obie wersje). Fastfity są bardzo dobre, ale nie dają ochrony, która może czasem być potrzebna. MPact-2 polecam do CQB, lub gdy temperatura na zewnątrz nie przekracza 15 stopni. Inaczej się ugotujesz, jakkolwiek jest to moja propozycja zastępcza dla MPact1 FLS. Mpact-3 to hmm... bardziej kasteto-rękawice. Nie polecam ich do airsoftu, gdyż wstawka z kevlaru może i pozwala wybijać okna, i otwierać drzwi ręką, ale gdy przyjdzie do wydobycia czegokolwiek z kieszeni może czekać cię niemiłe zaskoczenie. Edited May 9, 2013 by Tomek P-ń Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted May 9, 2013 Report Share Posted May 9, 2013 Mpacty bez palców to pomyłka, chyba że lubisz jak Ci paznokcie schodzą ;). Quote Link to post Share on other sites
MoreLike Posted May 9, 2013 Report Share Posted May 9, 2013 (edited) Ja również polecam Mechanixy Original. Zdarzają się teraz za mniej niż 80zł Używam 3 lata, głównie mil-sim, strzelnica i "pro taktyczne" szkolenia cqb. Ogólnie upodobałem sobie dobrze dopasowane rękawice, bez żadnych dodatkowych ochronników, wzmocnień itp. Inne jakie mogę Ci polecić to Camelbak Hot grip, ostatnio nabyłem też Damascus Nexstar I LG, choć poza strzelaniami na ogródku jeszcze ich nie sprawdziłem ;-) Edited May 9, 2013 by MoreLike Quote Link to post Share on other sites
Luminofor Posted May 9, 2013 Report Share Posted May 9, 2013 Również polecam Originale. Zapewniają dobre czucie, podstawową ochronę, a ręka nie poci się w cieplejsze dni. Quote Link to post Share on other sites
Irnyy Posted May 21, 2013 Report Share Posted May 21, 2013 (edited) Na lato nie lepiej tą wersje M-pactów bez palców ? Było by głupio wziąć orginale i czuć, że ci ręce się gotują przy 28 stopniach C, hę ? Tak pytam bo myślę czy sobie na lato Mechanix'ów nie sprawić... Edited May 21, 2013 by Irnyy Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted May 21, 2013 Report Share Posted May 21, 2013 Jak Ci palców nie szkoda to po co Tobie rękawiczki? http://forum.wmasg.pl/topic/111163-rekawiczki-z-palcami-czy-bez/ Quote Link to post Share on other sites
Irnyy Posted May 21, 2013 Report Share Posted May 21, 2013 Dzięki OFF, przeczytałem i jednak chyba sobie odpuszczę "bezpalcówki" Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 22, 2013 Report Share Posted May 22, 2013 Jesli brać rekawiczki bez palców to może w ogóle bez rekawiczek? Różnica niewielka :D. Łapki na razie mi się w mpactach 2 nie pieką ale i jeszcze nie ma na polu 28 stopni, zobaczymy jak bedzie późniejszą wiosną. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts